Skip to main content

Το Μαρόκο από άκρη σ' άκρη Ανεξερεύνητος Νότος | Χριστούγεννα 2021 απο 1499,00

25/12   Διάρκεια: 13 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Εξαιρετικές και σπάνιες πτήσεις με τη Lufthansa!
  • Πτήση για το Αγκαντίρ, στο νότιο Μαρόκο, και επιστροφή από Μαρακές, και όχι μεταφορές από Καζαμπλάνκα ή Μαρακές, έτσι ώστε να αφιερώσουμε όλο το χρόνο στις περιοχές που θέλουμε.
  • Διαμονή στο μοναδικό κοσμοπολίτικο Μαρακές για αξέχαστες βραδινές και ημερήσιες περιπλανήσεις.
  • Διανυκτέρευση στην Ερφούντ για να ανακατευτούμε με την έρημο και να κάνουμε βόλτα με jeep και καμήλες στους αμμόλοφους της Σαχάρας και να απολαύσουμε την ανατολή (ή τη δύση) του ήλιου.
  • Διαμονή στην Ταρουντάντ, υπέροχη, αυθεντική πόλη του νότιου Μαρόκου, που χρησιμοποιούμε ως ορμητήριο για την εξερεύνηση της περιοχής.
  • Ολοήμερη εκδρομή στην παραθαλάσσια πόλη Εσσαουίρα.
  • Διανυκτέρευση στην κοιλάδα Ναντές, για να βρεθούμε σε οάσεις, στα περίφημα φαράγγια της ερήμου, σε τοπικούς οικισμούς και σε χωριά με τα χαρακτηριστικά πλινθόκτιστα σπίτια, όπου το καφέ της ερήμου κυριαρχεί παντού, ακόμα και στις χωμάτινες κάσμπα (αρχοντικά, κάστρα) που ξεφυτρώνουν ανάμεσα από κοκκοφοίνικες.
  • Δύο διανυκτερεύσεις στη Φεζ, από τις ωραιότερες πόλεις του Μαρόκου.
  • Διαδρομή στην οροσειρά του Άτλαντα, μέσα από πανέμορφα ορεινά περάσματα, γραφικά χωριά, φαράγγια, χαράδρες, οάσεις, κάσμπες και κσούρ που αφήνει άφωνους τους ταξιδιώτες (Κοιλάδα Νταντές, Φαράγγι Τόντρα).
  • Επίσκεψη στην Τάφραουτ, την «καρδιά των Βερβέρων».
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά 

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – πτήση για Αγκαντίρ – Ταρουντάντ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για το Αγκαντίρ. Με την άφιξή μας θα κάνουμε μια σύντομη βόλτα στην παραθαλάσσια πόλη για να την γνωρίσουμε.

Στη συνέχεια αναχωρούμε οδικώς για την πόλη Ταρουντάντ: Τη λένε «μικρό Μαρακές» ή «γιαγιά του Μαρακές» αλλά σε αντίθεση με εκείνο, η πόλη τούτη είναι σχεδόν όλη περίκλειστη σε τείχη. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Ταρουντάντ (ξενάγηση) – Τάφραουτ – Ταρουντάντ

Εξόρμηση στη μυρωδάτη βερβέρικη αγορά και στα αραβικά σουκ της Ταρουντάντ για κοσμήματα, χαλιά και χειροτεχνήματα από τερακότα, σίδηρο και μπρούτζο. Πολλοί Μαροκινοί υποστηρίζουν πως η Ταρουντάντ είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική του ιστορικού και περήφανου Μαρόκου, που διατηρεί το αυθεντικό χρώμα της χώρας πίσω από τα κόκκινα τείχη της!

Έπειτα κατευθυνόμαστε προς την καρδιά της ενδοχώρας διασχίζοντας ένα σχεδόν αρειανό τοπίο: την οροσειρά του Αντι-Άτλαντα. Ένας κόσμος από έρημους βραχώδεις όγκους, απέραντες εκτάσεις ξερής γης αλλά και μικρές λεκάνες όπου καταφεύγει το νερό. Εδώ υπάρχουν λιλιπούτεια Βερβέρικα χωριουδάκια με λίγα σπίτια, περικυκλωμένα από φοινικόδεντρα. Οι αποστάσεις από το ένα στο άλλο μεγάλες, χωρίς να βλέπεις άνθρωπο. Στο τοπίο ξεφυτρώνουν γραφικές κάσμπες, ζωτικές στο παρελθόν για την επιβίωση και την αποθήκευση εφοδίων. Οι πέτρινες πεζούλες για καλλιέργειες γύρω τους, συχνά παρατημένες, καθώς οι κάτοικοι παραιτήθηκαν από τον σκληρό αγώνα με την άγονη φύση και μετανάστευσαν.

Κύριος οικισμός, και προορισμός μας εδώ, είναι η Τάφραουτ, η «καρδιά των Βέρβερων του Μαρόκου», μια πινελιά από ώχρα φωλιασμένη πάνω σε φόντο ροζ-κόκκινων βράχων. Πρωτεύουσα των αμυγδάλων (όταν ανθίζουν γίνεται ξακουστό παραδοσιακό φεστιβάλ και η κοσμοσυρροή «ξυπνά» την περιοχή) και του αργκάν (το έλαιό του ανεκτίμητος θησαυρός της μαροκινής γης, «όπλο» καλλωπισμού και περιζήτητο για καλλυντικά). Οι αργανιές (όπου σκαρφαλώνουν μαζικά οι κατσίκες!) αποτελούν οικονομικό στυλοβάτη της ντόπιας ζωής, ειδικά των γυναικών. Μετά την επίσκεψή μας, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας στην Ταρουντάντ.

 

3η ημέρα: Ταρουντάντ – Σίντι Ίφνι (Λεγκζίρα) – Τιζνίτ – αμμόλοφοι Σαχάρας – Ταρουντάντ

Ξεκινάμε σήμερα για μία ολοήμερη εκδρομή προς τις ακτές του Ατλαντικού και το Σίντι Ίφνι, μια ψαράδικη πόλη, με ιβηρική άλω, καθώς επιστράφηκε μόλις το 1969 από την Ισπανία στο Μαρόκο. Στην καρδιά της άλλοτε Ισπανικής Σαχάρας, ήταν βάση εμπόρων σκλάβων και μεγάλος εξαγωγέας ψαριών στην Ισπανία. Η ισπανική σφραγίδα υπάρχει παντού στο Σίντι Ίφνι. Ο χρόνος γυρίζει προς τα πίσω περιδιαβαίνοντας κτίρια αρ-ντεκό; το πρώην ισπανικό προξενείο, το CineAvenida, το Δημαρχείο αλλά και το βασιλικό παλάτι (πρώην ισπανική στρατιωτική βάση), το σπίτι-πλοίο και ο φάρος για τις ομίχλες του Ατλαντικού. Τα κύματά του ωκεανού έχουν σμιλεύσει τη μεγάλη βραχώδη φυσική αψίδα, στην περίφημη κοκκινωπή παραλία Λεγκζίρα. Θα έχουμε χρόνο στην πόλη για να απολαύσουμε την παραλία, γιατί όχι και να κολυμπήσουμε αν ο καιρός το επιτρέπει!

Επιστρέφοντας στην Ταρουντάντ θα κάνουμε στάση στην Τιζνίτ, περιτειχισμένη πόλη όπως και σε αμμόλοφους της Σαχάρα!

Διανυκτέρευση στην Ταρουντάντ.

 

4η ημέρα: Ταρουντάντ – Εσσαουίρα – Μαρακές

Αναχωρούμε σήμερα από την Ταρουντάντ και χαράσσουμε πορεία για το Μαρακές. Καθοδόν, όμως, θα επισκεφθούμε μια πόλη-ζωγραφιά: την ιστορική Mogador, νυν Εσσαουίρα, δηλαδή «μικρό οχυρό». Ψαράδικος κόμβος ντυμένος στα μπλε, πολυσύχναστο λιμάνι, και μια κουκλίστικη παλιά πόλη προστατευμένη με τείχη, μέσα από τα οποία ακούς το βουητό των κυμάτων του Ατλαντικού. Για να τα δεις πρέπει να ανέβεις στα τείχη ή να πας για κολύμπι, μετά από μια βόλτα προσανατολισμού στα γραφικά δρομάκια.

Θα εξερευνήσουμε την αγαπημένη των ζωγράφων και των καλλιτεχνών, που είδαμε να «φιγουράρει» και στο διάσημο Game of Thrones, ενώ και ο Όρσον Γουέλς έμεινε εδώ στα γυρίσματα του «Οθέλλου» το 1952 (λέγεται ότι συνάντησε και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ!). Χαθείτε στα στενά δρομάκια και παζαρέψτε μέχρι τέλους σουβενίρ για τους αγαπημένους σας. Ή χαλαρώστε στην παραλία, δίπλα σε καμήλες και σέρφερ.

Ξανά στον δρόμο κι επιτέλους η ώρα για το «Κόκκινο Μαργαριτάρι του Νότου», το Μαρακές. Άφιξη στο Μαρακές, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Μαρακές (ξενάγηση)

Αν το πράσινο είναι το χρώμα της Φεζ και το άσπρο του Ραμπάτ, το Μαρακές είναι πορφυρό, όπως και τα επιβλητικά τείχη του. Είναι όμως και η «Πόλη των Κήπων» που συμβολίζουν το παράδεισο. Κι εκεί νομίζεις πως βρίσκεσαι όταν διαβείς τις πύλες του (19 είχε συνολικά). Πιο εντυπωσιακή η Μπαμπ Αγκνάου, πάνω στην οποία πελαργοί με...γούστο, χτίζουν φωλιές…

Αυτοκρατορική πρωτεύουσα του νότου, το Μαρακές βρίσκεται στο σταυροδρόμι σημαντικών εμπορικών δρόμων, ανάμεσα στην οροσειρά του Άτλαντα και την απεραντοσύνη της Σαχάρας. Η μεντίνα του είναι μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα. Τον 12ο αιώνα χτίστηκε ένα από τα ορόσημά του: το Τέμενος Κουτούμπια με τον μιναρέ των 77 μέτρων. Απερίγραπτη αίσθηση να το βλέπεις στη δύση, με το κάλεσμα του μουεζίνη, φωτισμένο και μια πλημμυρίδα ανθρώπων να προσεύχεται τριγύρω. Υπέρλαμπρο και το παλάτι Bahia, με τα 150 δωμάτια για το χαρέμι. Δείτε το γειτονικό Μουσείο Μαροκινής Τέχνης Dar Si Said .. τον μεντρεσέ Μπεν Γιουσούφ -τη μεγαλύτερη κορανική σχολή στο Μαγκρέμπ- τον εσωτερικό κήπο με τους σπάνιους τάφους της δυναστείας των Saadi.

Το βράδυ βόλτα σε μια από τις πιο συναρπαστικές πλατείες στον κόσμο, σαν αριστουργηματικό υπαίθριο θεατρικό σκηνικό: Τζεμάα Ελ Φνα, ασφυκτικά γεμάτη από ενέργεια κι ένα απίστευτο μωσαϊκό ανθρώπων: ζογκλέρ, ακροβάτες, φακίρηδες με κόμπρες, παραμυθάδες που γητεύουν το κοινό, χορευτές και μπάντες, πάγκοι ξέχειλοι με λιχουδιές, τουρίστες και αμαξάδες με τα άλογά τους στη διάθεσή σας. Διανυκτέρευση στο Μαρακές.

 

6η ημέρα: Μαρακές

Μία μέρα στην πόλη αυτή δεν μπορεί ποτέ να είναι αρκετή! Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε ακόμα μία μέρα στη διάθεσή μας για να απολαύσουμε τη μοναδική αυτή πόλη, και μάλιστα σε ρυθμούς χαλαρούς, έτσι όπως επιβάλλει και η ιδιοσυγκρασία της. Απολαμβάνουμε λοιπόν το Μαρακές με βόλτες στη μεδίνα και τις πολύχρωμες συνοικίες, προσπαθώντας να απορροφήσουμε όσο περισσότερο από την ατμόσφαιρα της σπάνιας αυτής πόλης. Διανυκτέρευση στο Μαρακές.

 

7η ημέρα: Μαρακές – Φαράγγι Νταντές

Κανένα ταξίδι στο Μαρόκο δεν είναι πλήρες, αν δεν ανακατευτούμε με την έρημο. Η χώρα γίνεται ακόμα πιο εξωτική και απόκοσμη, όταν περιπλανηθεί κανείς στα εντυπωσιακά τοπία των απέραντων αμμόλοφων. Και αυτή τη μοναδική εμπειρία προσφέρει σε αυτό το ταξίδι, ήδη από την αρχή του. Η διαδρομή μας προς ανατολάς, λοιπόν, έχει χαραχθεί έτσι, ώστε να περνάει υποχρεωτικά από την οροσειρά του Άτλαντα, τη μεγαλύτερη οροσειρά της Βόρειας Αφρικής, που χωρίζει το Μαρόκο στα δύο. Εκεί κατοικούν αποκλειστικά οι Βέρβεροι, οι αυτόχθονες κάτοικοι της χώρας. Ο οδικός άξονας που θα διανύσουμε κατασκευάστηκε αρχικά από τη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων και αγναντεύοντας τοπία άγριας ομορφιάς θα μας οδηγήσει μέχρι τη λεγόμενη Κοιλάδα των Ρόδων και στον τελικό μας προορισμό για σήμερα, στο Φαράγγι του Νταντές, όπου και θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Φαράγγι Νταντές – Τινγκίρ – φαράγγι Τόντρα – Ερφούντ (4x4 στην Μερτζούγκα)

Αναχωρούμε για την Τινγκίρ (ή Τινερχίρ), στην είσοδο του περίφημου Φαραγγιού Τόντρα, επίκεντρο μιας από τις πιο όμορφες οάσεις στο νότιο Μαρόκο. Εδώ κάποτε υπήρχε θάλασσα. Τώρα, θάλασσες από φοινικόδεντρα καλύπτουν τον Υψηλό Άτλαντα βόρεια και τον Μικρό Άτλαντα νότια. Κανάλια ποτίζουν τις καλλιέργειες κι εσείς μπορείτε να περπατήσετε ανάμεσα στους φοινικώνες και να πάρετε μια γεύση από την καθημερινή ζωή των ντόπιων.

Το… «Σουσάμι» ανοίγει και μια σεληνιακή κοιλάδα, μας υποδέχεται. Το Φαράγγι Τόντρα, με τους γιγάντιους (έως και 400 μ.) χρυσοκόκκινους βράχους, προκαλεί δέος. Λατρεμένο των αναρριχητών, στα τελευταία 600 μέτρα προς την έξοδο, το φαράγγι γίνεται μια θεματική στενωπός μόλις 10 μέτρων, ανάμεσα σε λαξεμένους από τις χιλιετίες βράχους που φτάνουν τα 160 μέτρα.

Η συνέχεια της διαδρομής μας φέρνει στο Ερφούντ, τελικό μας προορισμό για σήμερα. Αν, όμως, πιστεύετε ότι οι εικόνες αρκούν για σήμερα, πλανάσθε… Αντίο πούλμαν, επιβίβαση σε ειδικά jeep 4x4 και η περιπέτεια στην έρημο αρχίζει, για να ξυπνήσουμε μνήμες από τον Λόρενς της Αραβίας! Θα διασχίσουμε τη βραχώδη έρημο και θα μεταφερθούμε στη Μερζούγκα με τους κοκκινωπούς αμμόλοφους. Μόλις βρεθούμε ακριβώς στην είσοδο της ερήμου, θα εγκαταλείψουμε τα jeep και θα ανέβουμε τους αμμόλοφους με καμήλες. Στην πορεία μας θα θαυμάσουμε τις ουράνιες αποχρώσεις στους ατέλειωτους αμμόλοφους του Εργκ Τσέμπι που απλώνονται μπροστά μας την ώρα που πέφτει το δειλινό. Μια εμπειρία ζωής!

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στο Ερφούντ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: Ερφούντ – Μιντέλντ – Ιφράν – κεδρόδασος Αζρού – Φεζ

Αναχωρούμε από το Ερφούντ με κατεύθυνση το χωριό Μιντέλτ, γνωστό και για την παράδοσή του στην (κόκκινη) χέννα «η mendhi». Η χρήση της για στολισμό του κορμιού, γεννήθηκε λένε στη βόρεια Αφρική κι εξαπλώθηκε σε Αραβία, Ινδία, Ασία. Οι Βέρβεροι νομάδες χρησιμοποιούσαν σχέδια από χέννα για να γιορτάσουν πολεμικές νίκες, γάμους, γεννήσεις, θρησκευτικές τελετές αλλά και για να ξορκίσουν το κακό μάτι.

Περνάμε από το κεδρόδασος του Αζρού, όπου και θα σταματήσουμε για τις απαραίτητες φωτογραφίες ελπίζοντας να είμαστε τυχεροί και να συναντήσουμε τα ατίθασα, αεικίνητα πιθηκάκια που ζουν εδώ! Συνεχίζουμε προς την «Ελβετία του Μαρόκου», το Ιφράν. Διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο και το πέτρινο λιοντάρι, έργο Γερμανού στρατιώτη προς τιμήν του τελευταίου λέοντα του Άτλαντα. Οι Βέρβεροι εδώ, θεωρούν εαυτούς βασιλιάδες των βουνών, κι έχουν διαφυλάξει την δική τους γλώσσα, μουσική και χορό.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στην «αυτοκρατορική» Φεζ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: Φεζ

Φα’ς στα αραβικά σημαίνει «αξίνα»: είναι η ασημένια και χρυσή αξίνα που χρησιμοποίησε ο Ιντρίς Ι για να χαράξει το σχέδιό της, λέει ο μύθος. Μέχρι τον 19ο αιώνα, ήταν μοναδική πηγή για τα φέσια (καμία σχέση με το όνομά της), καθώς το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους παραγόταν μόνο εκεί. Στο τέρμα του δρόμου του χρυσού (που ξεκινούσε από το Τιμπουκτού, στο σημερινό Μάλι) η Φεζ ήταν πάντα σημαντικό πολιτικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Έχασε οριστικά την σκυτάλη της πρωτεύουσας από το Ραμπάτ, το 1912. Η μοναδική μεντίνα Ελ Μπαλί, είναι η μεγαλύτερη από τις δύο που έχει η Φεζ. Θεωρείται η πιο μεγάλη αστική περιοχή χωρίς αυτοκίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Λένε λοιπόν για τη Φεζ πως αν δεν την δεις, είναι σαν μην έχεις δει το Μαρόκο. Ιδρύθηκε το 789 μ.Χ. και είναι από τις παλαιότερες μεσαιωνικές πόλεις του αραβικού κόσμου (μαζί με Δαμασκό, Κάιρο και Μαρακές). Μυστηριώδης και ατμοσφαιρική. Γεμάτη θαύματα που αντανακλούν την λάμψη της αραβο-βερεβερίνικης τέχνης και ψυχής.

Αφού θαυμάσουμε από κοντινό λόφο, τη θέα της «Ιερής Πόλης», μπαίνουμε στη «χρονομηχανή» της. Παλιότερο και πιο εντυπωσιακό κτίριο, το απέραντο Τέμενος Καρουίν. Είναι το πρώτο ισλαμικό πανεπιστήμιο στον κόσμο (9ος αιώνας) με αύρα ανδαλουσιανής αρχιτεκτονικής, κλειστό για τους τουρίστες, όπως και το βασιλικό παλάτι Νταρ Ελ -Μακζέν, όπου μένει ο βασιλιάς όταν είναι στη Φεζ.

Ακολουθεί μία μοναδική εμπειρία: η τελειότερη μεδίνα του αραβικού κόσμου, ένας κυκεώνας από 9.500 σουκ (αγορές, παζάρια) και πάνω από 400 τζαμιά, μια σαγηνευτική επίθεση στις αισθήσεις. Τι να πρωτοκοιτάξεις; Μπαχάρια, αιθέρια έλαια, ασημικά, πετρώματα, πολύτιμοι λίθοι, χειροποίητα μαχαίρια, «µπαµπούς» (παραδοσιακά πασούμια) και, φυσικά, δερµάτινα.

Στα βυρσοδεψεία (το Τσουάρα είναι το μεγαλύτερο) ο χρόνος έχει σταματήσει. Από καταβολής της πόλης η επεξεργασία των δερμάτων συνεχίζεται απαράλλακτη. Στρογγυλά πηγάδια γεμάτα λογής-λογής χρώματα, σαν τεράστιες παλέτες. Στέγνωμα στον ήλιο, βαριά οσμή…που κάπως μετριάζει ένα κλαδάκι δυόσμου, δερμάτινα για κάθε γούστο, που εξάγονται όλο τον κόσμο. Για τους ακούραστους: δείτε τον μεντρεσέ Μπου Αϊνάνια (με πανέμορφα ψηφιδωτά και ξυλόγλυπτα από τον 14ο αιώνα).. το συντριβάνι Νεζαρίν.. το Μαυσωλείο του ΜουλάιΙντρίς και την εβραϊκή συνοικία Mellah. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: Φεζ – Σεφσαουέν – Ταγγέρη

Αναχωρούμε από την Φεζ και η «πυξίδα» δείχνει Σεφσαουέν: η «Μπλε Πόλη» κάνει γη και ουρανό να δείχνουν ένα. Λένε ότι το λουλακί, διώχνει τα… κουνούπια, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή είναι το χρώμα που επέλεξαν οι Εβραίοι που κατέφυγαν εκεί το 1930, για να γλιτώσουν από τον Χίτλερ… Η μικρή κάσμπα του 1471 γοητεύει με λιλιπούτεια καφέ, σουσαμένια γλυκίσματα, κατσικίσιο τυρί και μάλλινα χειροτεχνήματα που δεν θα βρεις αλλού στο Μαρόκο. Τον «στεριανό βυθό» στεφανώνουν φυσικές ομορφιές (κατακόρυφοι καταρράκτες, παραδεισένιες λιμνούλες και η βραχώδης «Γέφυρα του Θεού».

Η Σεφσαουέν κατέκτησε τη δική της θέση στην ιστορία του Μαγκρέμπ όταν στα 1492 δέχθηκε μεγάλο κομμάτι από τον μουσουλμανικό πληθυσμό που εγκατέλειπε την Ισπανία κατά τη διάρκεια της Ανακατάληψης της Ιβηρικής από τους Καθολικούς Βασιλείς. Καθόλου τυχαία, τα χρώματά της θυμίζουν πολύ την Ανδαλουσία!
Η ημέρα μας κλείνει με άφιξη στην αριστοκρατική Ταγγέρη: φρουρό των Στενών του Γιβραλτάρ, με ιστορία τυλιγμένη σε πέπλα βορειοαφρικανικά, πορτογαλικά, γαλλικά, ισπανικά. «Διεθνής ζώνη» από το 1920 ως το 1950 ήταν μια πόλη-‘ερωμένη’ που όλοι λαχταρούσαν. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: Ταγγέρη – Ραμπάτ – Καζαμπλάνκα

Πρωινό και αναχώρηση για τη μαροκινή πρωτεύουσα: Το Ραμπάτ, ατενίζει τις αμμουδιές του Ατλαντικού, ζωσμένο από τείχη και πολεμίστρες του 12ου αιώνα. Μαγευτικοί ανδαλουσιανοί κήποι και «αιγαιοπελαγίτικο» άσπρο-μπλε στους τοίχους. Βλέπουμε την κάσμπα Oudayas, βγαλμένη σαν από μεσαιωνικό έπος. Από τον 12ο αιώνα αναδύεται στο σήμερα και ο Πύργος Χασάν: Ένα διάσημο ορόσημο από κόκκινο ψαμμίτη, απομεινάρι ενός κολοσσιαίου μιναρέ που δεν τελείωσε ποτέ, γιατί ο σουλτάνος τον εμπνεύστηκε πέθανε. Τα 44 μέτρα δεν έγιναν ποτέ 86. Οι 200 κολώνες δεν έγιναν ποτέ τέμενος. Απέναντι, το σύγχρονο μαυσωλείο του Μωχάμεντ Ε, λευκό και πράσινο (το χρώμα του Ισλάμ), κρύβει στην αριστουργηματική αρχιτεκτονική αγκαλιά του βασιλικούς τάφους...

Τελικός μας προορισμός για σήμερα, η Καζαμπλάνκα, η πόλη-θρύλος, σκηνικό του απελπισμένου έρωτα των Χάμφρι Μπόγκαρτ και Ινγκριντ Μπέργκμαν στην ομώνυμη ταινία. Από το αεροδρόμιο, γραμμή για την πρώτη διανυκτέρευση κάτω από έναν αφρικανικό ουρανό με αραβική χροιά. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ξενάγηση με τον αρχηγό μας για να γνωρίσουμε την υπέροχη αυτή πόλη. Διανυκτέρευση.

 

13η ημέρα: Καζαμπλάνκα – Μαρακές – πτήση επιστροφής

Πρωινό και έγκαιρη μεταφορά στο αεροδρόμιο του Μαρακές για την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1499 € 530 €
  Twin Room 1499 € 530 €
  Triple Room 1499 € 530 €
  Single Room 2149 € 530 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* lux, 5* η Κasba.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Όλες οι μεταφορές, οι μετακινήσεις και οι ξεναγήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν.
  • Οι είσοδοι στα μουσεία και στους προβλεπόμενους από το πρόγραμμα χώρους.
  • Εκδρομή με jeep 4X4 στους αμμόλοφους με την ανατολή ή τη δύση του ηλίου.
  • Έμπειροι τοπικοί ξεναγοί.
  • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.
  • Ασφάλεια αστικήςευθύνης.
  • Φιλοδωρήματα (30 €) σε οδηγό και ξεναγό.

Προσοχή: Οι φόροι των πόλεων και των ξενοδοχείων καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 530

Σημειώσεις

  • Τα ξενοδοχεία 5* στο Μαρόκο δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματική τους κατηγοριοποίηση και στα διεθνή standards. Συμβαίνει πολλές φορές στο Μαρόκο ένα ξενοδοχείο 4* superior να είναι πολύ καλύτερο από ξενοδοχεία 5*. Έτσι γινεται προσπάθεια επιλογής ξενοδοχείων με δικά του κριτήρια πραγματικής ποιότητας, δοκιμασμένα, που θα σας ικανοποιήσουν πλήρως.
  •  Τα τρίκλινα δωμάτια είναι στην πραγματικότητα δίκλινα με προσθήκη τρίτου πτυσσόμενου κρεβατιού και δεν ενδείκνυνται για ενήλικους.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

LH 1285

25/12/2021

ΑΘΗΝΑ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

07:00

09:05

LH 1328

25/12/2021

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΑΓΚΑΝΤΙΡ

11:50

15:45

LH 677

06/01/2022

ΜΑΡΑΚΕΣ – ΜΟΝΑΧΟ

13:50

17:35

LH 1756

06/01/2022

ΜΟΝΑΧΟ – ΑΘΗΝΑ

21:05

00:30 (+1)