ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΣΙΑ Ιούνιος 2015 από 850,00
8 ΜΕΡΕΣ – 21/06
Λίγα λογια για το ταξιδι
Η Περσία θεωρείται πολύ σημαντική στην παγκόσμια ιστορία παρά τις καταστροφές που υπέστη από τον στρατό των Ελλήνων, των Ρωμαίων, των Αράβων, των Μογγόλων και των Ρώσων. Εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να περιβάλλεται όπως και ο λαός της από επική γοητεία. Η Βαβυλώνα, η Ασσυρία και η Χαλδαία, διαδέχτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα η μία την άλλη στην εξουσία, γνώρισαν κάποια περίοδο ακμής και μετά παρήκμασαν και εξαφανίστηκαν. Η Περσία ακολούθησε τα βήματα τους, αναβάθμισε την νοτιοανατολική Ασία που έγινε το κέντρο της αυτοκρατορίας, ανταγωνίστηκε με την Ελλάδα για την ευρωπαϊκή ηγεμονία και διαλύθηκε. Ωστόσο διατήρησε την δύναμη της, παρά τα σκαμπανεβάσματα της τύχης, μέχρι σήμερα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Ημέρα 1: Αθήνα – Σιράζ
Πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη Νότια Περσία. Άφιξη αργά το βράδυ στο ρομαντικό Σιράζ και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
Ημέρα 2: Σιράζ
Πρωινή ξενάγηση στη θρυλική Περσέπολη, τελετουργική πρωτεύουσα της αρχαίας περσικής δυναστείας των Αχαιμενιδών, έναν από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Την ίδρυσε το 512 π.Χ. ο Δαρείος ο Α΄ για να χρησιμεύει ως τόπος των λαμπρών επίσημων τελετών για το περσικό Νέο Έτος, οπότε χιλιάδες υπήκοοι του βασιλιά ταξίδευαν εδώ από τις υποτελείς χώρες, για να προσφέρουν δώρα προς τιμήν του. Στη συνέχεια, επίσκεψη στο Νακς-ε-Ροστάμ στη κάθετη βραχώδη πλαγιά του οποίου, υπάρχουν λαξευμένοι σε ατόφιο βράχο και σε μεγάλο ύψος οι τάφοι του Δαρείου Α΄, του Ξέρξη, του Αρταξέρξη και του Δαρείου Β. Το απόγευμα ξενάγηση στο Σιράζ, μια από τις σημαντικότερες πόλεις του Ιράν, συνώνυμο της τέχνης, της μάθησης και του πολιτισμού. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Σιράζ.
Ημέρα 3: Σιράζ – Γιαζντ
Πρωινή αναχώρηση, οδικώς για το Γιαζντ, το μαργαριτάρι της περσικής ερήμου, με επίσκεψη καθοδόν στις Πασαργάδες και στον τάφο του Κύρου. Άφιξη στο Γιάζντ, και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Επίσκεψη στους Πύργους της Σιωπής, τις πέτρινες κατασκευές στη κορυφή των οποίων οι Ζωροάστρες τοποθετούσαν τους νεκρούς τους για να τους κατασπαράξουν τα άγρια πουλιά. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούμε στην παλιά πόλη του Γιαζντ, υπόδειγμα μεσαιωνικής περσικής πόλης, καταχωρισμένη στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Γιαζντ.
Ημέρα 4: Γιαζντ - Ναΐν – Ισφαχάν
Το πρωί αναχωρούμε οδικώς για το Ισφαχάν, το καλλιτεχνικό θησαυροφυλάκιο του Ιράν, με επίσκεψη καθοδόν στην Ναΐν, διάσημη για τα περίφημα χαλιά της, όπου θα επισκεφθούμε το Τζαμί της πόλης , το παλαιότερο σε όλο το Ιράν. Άφιξη στο Ισφαχάν, την ωραιότερη, ίσως, πόλη της Περσίας, όπου θα ξεναγηθούμε αμέσως στο αιθέριο τζαμί Λοφτολάχ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Το βράδυ, περίπατος στις πανέμορφες, φωταγωγημένες γέφυρες της πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Ισφαχάν.
Ημέρα 5: Ισφαχάν
Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στη ξενάγηση του Ισφαχάν, μια πόλη με θαυμάσιο πολεοδομικό σχεδιασμό, πανέμορφους κήπους, ανάκτορα, εκατοντάδες υπέροχα τζαμιά, δημόσια λουτρά, βιβλιοθήκες, μεντρεσέδες, καθώς και καραβαν σεράι. Θα επισκεφθούμε μεταξύ άλλων το Παλάτι των 40 κιόνων με την εξαίσια διακόσμηση, τις περίφημες γέφυρες της πόλης με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονικής τους, την Αρμένικη συνοικία, που φτιάχτηκε μετά από πρόσκληση του Σαχ Αμπάς προς τους Αρμενίους στις αρχές του 17ου αι. Ο καθεδρικός Ναός των Αρμένιων αλλά και το εκκλησιαστικό μουσείο που φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα της ιστορίας των Αρμένιων κλείνουν αυτή τη μικρή χριστιανική παρένθεση στη σαφή Ισλαμική κυριαρχία. Στη συνέχεια μας περιμένει το αρχιτεκτονικό θαύμα της μοναδικής πλατείας Μεϊντάν, «μισός κόσμος» όπως περήφανα την χαρακτήρισε ο Σαχ Αμπάς που επί της εποχής του διαμορφώθηκε, αποτελεί δε το πιο σημαντικό σύμπλεγμα με Ισλαμική Αρχιτεκτονική που σώζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκινάμε με το επιβλητικό Τζαμί του Ιμάμη με τα πανέμορφα τέσσερα ειβάν του, το θαυμαστό παλάτι Αλί Καπού, από το μπαλκόνι του οποίου θα απολαύσουμε την υπέροχη θέα. Στη συνέχεια χρόνος ελεύθερος για τα ψώνια στο πολύβουο παζάρι. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Ημέρα 6: Ισφαχάν - Κασάν – Τεχεράνη
Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να μας αποκαλύψει η σημερινή διαδρομή που θα ευχόσαστε η μέρα να μην έχει τελειώσει. Η αποκάλυψη έρχεται μέσα στα φαράγγια του όρους Κάρκας όπου ξεπετάγεται μπροστά μας το κοκκινωπό περίγραμμα του χωριού Αμπιανέ σαν να βγήκε κατ’ ευθείαν απ’ την έρημο του Μεξικού ή τις πλαγιές του Αντιάτλαντα στο νότιο Μαρόκο. Όμως οι εντυπώσεις δεν σταματάνε. Θα σταθούμε στο Κασάν και θα επισκεφθούμε τους περίτεχνους κήπους του Φιν και το αρχοντικό Μουζαφαριάν, εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Άφιξη αργά το απόγευμα στην Τεχεράνη. Δείπνο στο ξενοδοχείο.
Ημέρα 7: Τεχεράνη
Τέσσερα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου στο είδος τους θα επισκεφθούμε σήμερα που φιλοξενούν μοναδικούς θησαυρούς. Νωρίς το πρωί το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί εκθέματα της ιρανικής τέχνης από την προϊστορία έως την ισλαμική εποχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην λαμπρή εποχή των Αχαιμενιδών καθώς και αναθηματικές πλάκες, όπλα, μπρούτζινα από το Λουριστάν, δοχεία σπονδών, φυλαχτά και ανάγλυφες πέτρινες παραστάσεις. Στη συνέχεια το Μουσείο Γυαλιού το οποίο στεγάζεται σε κτίριο χτισμένο τον 8ο αιώνα. Εδώ θα δούμε αριστουργήματα των Ιρανών τεχνιτών του γυαλιού από τον 20 π.Χ αιώνα έως τις μέρες μας. Επόμενη επίσκεψη το Μουσείο των χαλιών, που όπως ταιριάζει στη χώρα που παράγει τα ωραιότερα, φιλοξενεί μερικά απ' τα κορυφαία δημιουργήματα των τελευταίων 500 χρόνων. Για το τέλος αφήσαμε ένα μουσείο μοναδικό παγκοσμίως, το Μουσείο Reza Abbasi που φιλοξενεί συλλογές από την 2η χιλιετία π.Χ. έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι εκπληκτικές συλλογές από Περσικές μινιατούρες, παραδοσιακές ζωγραφικές παραστάσεις σε μικρογραφίες πραγματικά εντυπωσιακές. Θα δούμε επίσης έργα τέχνης φτιαγμένα από ψημένο πηλό, μέταλλο και πέτρα από την προϊστορική εποχή έως κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα, υφάσματα και βερνίκι ζωγραφική, χειρόγραφα και κοσμήματα που ανήκουν στην ισλαμική περίοδο. Στη συνέχεια θα διατρέξουμε τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης και θα επισκεφτούμε την περίφημη Πύλη Αζάντι, η οποία αποτελεί το σύμβολο της Τεχεράνης. Το βράδυ θα έχουμε αποχαιρετιστήριο δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.
Ημέρα 8: Τεχεράνη – Αθήνα
Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την επιστροφή στην Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
Σημείωση: Η ροή των ημερησίων προγραμμάτων ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς να παραλείπεται τίποτα.
«Η αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών»
Ιδρυτής της δυναστείας των Αχαιμενιδών ήταν ο Αχαιμένης ο οποίος σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιστορικών έζησε γύρω στο 700 π.Χ. την εποχή του Ασσύριου βασιλιά Σενναχειρείμ ως αρχηγός της Περσικής φυλής των Πασαργάδων. Ο Αχαιμένης θεωρείται ημι – μυθικό πρόσωπο και η ιστορική του ύπαρξη αμφισβητείται, αναφέρεται μονάχα στην επιγραφή του Δαρείου του Μέγα στο Μπεχινστούν ενώ απουσιάζει σε παλιότερες ιστορικές πηγές. Νεώτεροι ιστορικοί συμπεραίνουν ότι ήταν εφεύρεση του Δαρείου για να εμφανίσει τη συγγενική του σχέση με τον Κύρο μέσω ενός κοινού προπάτορα. Με αυτό τον τρόπο θα νομιμοποιούσε την άνοδο του στον Περσικό θρόνο. Οι Ελληνικές πηγές αντίστοιχα θεωρούν τον Αχαιμένη αληθινό πρόσωπο και μάλιστα Έλληνα γιο του Πέρση και εγγονό του μυθικού Περσέα, υπάρχει επιπλέον καταπληκτική ομοιότητα του Ελληνόφωνου ονόματος του με αυτό των Αχαιών.
Τον γενάρχη Αχαιμένη τον διαδέχθηκε ο γιος του Τεΐσπης ο οποίος ήταν υπαρκτό πρόσωπο τον 7ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές κυβερνήτης ενός υποτελούς κρατιδίου μέσα στα όρια της αυτοκρατορίας του Ελάμ. Αργότερα ο Τεΐσπης εξεγέρθηκε πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία του από τους Ελαμίτες. Θεωρείται ιδρυτής και πρώτος ιστορικός βασιλιάς των Περσών, το όνομα του φαίνεται στην επιγραφή του Δαρείου του μέγα στο Μπεχινστούν. Όταν πέθανε ο Τεΐσπης χώρισε το κράτος στους δυο γιους του: Ο Κύρος Α’κληρονόμησε το βασίλειο του Ανσνάν και ο Αριαράμνης το βασίλειο των Παρσί. Στην πραγματικότητα ενώ ο Κύρος Α’ ήταν πραγματικά γιος του, η σύνδεση του Αριαράμνη σαν γιου του Τεΐσπη δεν είναι βέβαιη επειδή δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού εκτός από την επιγραφή του Δαρείου Α’ στο Μπεχινστούν. Ο Αριαράμνης ίδρυσε τα Εκβάτανα και ήταν πατέρας του Αρσάμη του παππού του Δαρείου,ο Κύρος Β’ ο Μέγας αντίστοιχα ήταν εγγονός του Κύρου Α’. Ο Κύρος Α’ εμφανίζεται στις Ασσυριακές πηγές με το όνομα Κουράς ως υποτελής του Σαρδανάπαλου, συμμάχησε με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ασσύριου βασιλιά Σαμάς σουμ ουκίν κυβερνήτη της Βαβυλώνας όταν εξεγέρθηκε εναντίον του Σαρδανάπαλου το 652 π.Χ. Ο Σαρδανάπαλος έπνιξε στο αίμα το 648 π.Χ. την επανάσταση του μεγαλύτερου αδελφού του και των συμμάχων του, το ίδιο έκανε το 638 π.Χ. όταν εξεγέρθηκε το Ελάμ στους συμμάχους των Ελαμιτών ήταν πάλι ο Κουράς.
Πτήσεις:
Αναχωρήσεις και από Θεσσαλονίκη
τιμές κατόπιν σηζήτησης
Τιμές:
Ταξίδι |
Ημέρες |
Διαμονή |
Δίκλινο |
Μονόκλινο |
Φόροι |
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΣΙΑ |
8 |
4*. 5* |
850 |
1130 |
650 |
Περιλαμβάνονται:
- Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση)
- Διαμονή: Ξενοδοχεία 4*, 5*. Στο Ισφαχάν διαμονή στο Παλάτι ABBASSI 5*
- Διατροφή: Πρωινό και δείπνο καθημερινά
- Μεταφορές: με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
- Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία): Είσοδοι κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων σε όλα τα επισκεπτόμενα μέρη σύμφωνα με το πρόγραμμα
- Περιλαμβάνεται είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο
- Αχθοφορικά μιας αποσκευής κατ' άτομο
- Ασφάλεια αστικής ευθύνης
- Ξεναγήσεις και εκδρομές: Ξεναγήσεις από διπλωματούχους ξεναγούς σύμφωνα με το πρόγραμμα
- Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Έλληνας έμπειρος αρχηγός-συνοδός της εκδρομής σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
- Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες
Δεν περιλαμβάνονται
- Φόροι αεροδρομίων
- Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€
- Ότι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Απαραίτητο το διαβατήριο σας με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ και χωρίς σφραγίδα Ισραήλ μαζί με μία έγχρωμη φωτογραφία σε διαστάσεις φωτογραφίας διαβατηρίου σε άσπρο φόντο και χωρίς γυαλιά.