Skip to main content

Πολιτιστική Περσία Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2017 από 1090,00

13/09/2017
21/10/2017
25/11/2017

9 ημέρες
Διανυκτερεύσεις: Τεχεράνη (2), Σιράζ (2), Γιάζντ (1), Ισφαχάν (2), Τεχεράνη (1)

Δεν περιλαμβάνονται

  • Ότι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται προαιρετικό/ προτεινόμενο
  • Ατομική προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστος 15€

Η ροή των ημερησίων προγραμμάτων ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς να παραλείπεται τίποτα.

Ξενοδοχεία 4*/5* ως ακολούθως ή παρόμοια αυτών

  • Τεχεράνη: Homa
  • Σιράζ: Chamran
  • Γιάζντ: Fahadan
  • Ισφαχάν: Abbasi

Απαραίτητα

  • Απαραίτητο το διαβατήριο σας με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από τη μέρα εξόδου από τη χώρα και χωρίς σφραγίδα Ισραήλ. Θα χρειαστούμε σκαναρισμένη, έγχρωμη φωτοτυπία του διαβατηρίου σας 20 μέρες πριν την αναχώρηση.

Ημερήσιο Πρόγραμμα
1ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη – Τεχεράνη

Αναχώρηση για την Τεχεράνη με απευθείας πτήση. Άφιξη στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, έκδοση βίζας κατά την άφιξη, μεταφορά και άμεση τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

2η μέρα: Τεχεράνη

Η Τεχεράνη, η πιο πρόσφατη πρωτεύουσα του Ιράν, παραμένει μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Αν και πολυάνθρωπη, γεμάτη πολυκατοικίες και ψηλά κτίρια, χωρίς την αρχαιολογική-ιστορική λάμψη άλλων περιοχών του Ιράν, είναι γεμάτη με σκιερές αλέες και πάρκα συγχρόνως όμως φιλοξενεί και μερικά από τα λαμπρότερα μουσεία της χώρας.
Νωρίς το πρωί ξεκινάμε την μέρα μας με το Μουσείο των χαλιών, που όπως ταιριάζει στην χώρα που παράγει τα ωραιότερα, φιλοξενεί μερικά από τα κορυφαία δημιουργήματα των τελευταίων 500 χρόνων. Στην συνέχεια προχωρούμε προς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που η μνημειώδης είσοδός του, κατασκευασμένη από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Αντρέ Γκοντάρ, αναπαριστά ένα πελώριο σασανιδικό Ιβάν. Το μουσείο εντός του φιλοξενεί εκθέματα της ιρανικής τέχνης και του πολιτισμού από την προϊστορία έως την ισλαμική εποχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην λαμπρή εποχή των Αχαιμενιδών. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης καθώς και αναθηματικές πλάκες, όπλα, μπρούτζινα, δοχεία σπονδών, φυλαχτά και ανάγλυφες πέτρινες παραστάσεις, αγάλματα από διάφορες περιοχές της χώρας περιγράφουν οπτικά την πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του ιρανικού πολιτισμού, μέσα στο περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, μέχρι τον ερχομό του Ισλάμ. Στη συνέχεια το Μουσείο Γυαλιού το οποίο στεγάζεται σε κτίριο-κόσμημα του 18ου αιώνα. Εδώ θα δούμε αριστουργήματα των Ιρανών τεχνιτών του γυαλιού από τον 20 π.Χ. αιώνα έως τις μέρες μας. Παράλληλα δε, θα εκτιμήσουμε και τη μαστορική των ανατολικών τεχνιτών του γυαλιού από τους πανάρχαιους χρόνους, ώστε να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε το πέρασμα και την εξάπλωση αυτής της μοναδικής τέχνης στον δυτικό κόσμο, μέσα από τις μυστικές συντεχνίες των βενετσιάνων εμπόρων κατά τον ύστερο Μεσαίωνα. Όμως το μεσημέρι έρχεται η μεγάλη στιγμή! Μας περιμένει το Μουσείο Κοσμημάτων του Περσικού θρόνου που φυλάσσονται στα υπόγεια της Κρατική Κεντρικής Τράπεζας. Στο θησαυροφυλάκιο βρίσκονται έργα τέχνης αμύθητης αξίας, φτιαγμένα από χιλιάδες -ναι χιλιάδες- διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια και άλλες πολύτιμες πέτρες. Εκεί βρίσκεται και ο περίφημος Θρόνος του Παγωνιού, που έφερε ο Ναντίρ Σαχ μετά την εκστρατεία του στην Ινδία τον 18ο αιώνα. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα στέμματα του τελευταίου Σάχη και της πρώτης εστεμμένης βασίλισσας της Περσίας, καθώς και το μεγαλύτερο άκοπο διαμάντι στον κόσμο, το Ντάρυα-ε-Νουρ, «η θάλασσα του Φωτός». (Η ξενάγηση πραγματοποιείται κατόπιν έγκρισης και με ειδική άδεια από την Εθνική Τράπεζα του Ιράν). Στη συνέχεια θα διατρέξουμε τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης και θα κλείσουμε την επίσκεψή μας στην ιρανική πρωτεύουσα με την περίφημη Πύλη Αζάντι (Πύλη της Ελευθερίας), η οποία αποτελεί και το σύμβολο της Τεχεράνης. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η μέρα Τεχεράνη – Σιράζ

Μετά το πρωινό μας, μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την επαρχία Παρς στην Νότια Περσία. Άφιξη στο ρομαντικό Σιράζ, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Στην ξενάγηση που ακολουθεί στην «Πόλη των Ρόδων και των Αηδονιών» και γενέτειρα των διάσημων ποιητών του Μεσαίωνα Χαφέζ και Σααντί. Θα ξεκινήσουμε από την κεντρική πλατεία και την Ακρόπολη του Καρίμ Χαν, το πανέμορφο τζαμί Βακίλ και το περίφημο ομώνυμο παζάρι με τις πολύχρωμες πραμάτειες αλλά και τα μικρομάγαζα κοσμημάτων λαϊκής τέχνης. Ευκαιρία να γευτεί κανείς και την περίφημη ιρανική γρανίτα φαλουντέ. Η επίσκεψή μας στο σπίτι-μουσείο Νεραντζαστάν (οικία του εμπόρου Καβάμ) θα μας φανερώσει την εμπορική άνοδο που είχε η πόλη κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι διαρκώς αυξανόμενες δυτικές καλλιτεχνικές επιδράσεις που αποτυπώνονται στη διακόσμηση του σπιτιού μιλούν ταυτόχρονα και για τις συχνές εμπορικές, οικονομικές και πνευματικές επαφές της χώρας με την Δύση. Τέλος, θα επισκεφθούμε τον μνημειακό τάφο του Ποιητή Χαφέζ, που αποτελεί τον πιο αγαπημένο τόπο περιπάτου των νέων της πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η μέρα: Σιράζ

Πρωινή αναχώρηση για την θρυλική Περσέπολη, τελετουργική πρωτεύουσα της αρχαίας περσικής δυναστείας των Αχαιμενιδών, έναν από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Την ίδρυσε το 512 π.Χ. ο Δαρείος ο Α΄, για να χρησιμεύει ως τόπος των λαμπρών επίσημων τελετών για το περσικό Νέο Έτος (Νοουρούζ), κατά την εαρινή ισημερία. Όπως φαίνεται ως σήμερα, από τα ανάγλυφα των κλιμάκων που οδηγούν στα Απάδανα (την αίθουσα υποδοχής), απεσταλμένοι από τα 23 υποτελή έθνη προσέρχονταν να προσφέρουν στον Μεγάλο Βασιλέα δώρα και προϊόντα που προέρχονταν από τις περιοχές τους. Στη συνέχεια, επίσκεψη στο Νακς-ε- Ροστάμ στη κάθετη βραχώδη πλαγιά του οποίου, υπάρχουν, λαξευμένοι σε ατόφιο βράχο και σε μεγάλο ύψος, οι τάφοι του Δαρείου Α΄, του Ξέρξη, του Αρταξέρξη, του Δαρείου Β’ και της συζύγου του Παρισάτιδος.

5η μέρα: Σιράζ – Γιάζντ

Πρωινή αναχώρηση, οδικώς για το Γιαζντ, το «μαργαριτάρι της περσικής ερήμου», με επίσκεψη καθοδόν στις Πασαργάδες και στον τάφο του Κύρου του Μεγάλου. Ό,τι δηλώνει πια το πέρασμα του ισχυρού μονάρχη, που συνένωσε τον λαό των Μήδων με τους Πέρσες και θεμελίωσε την Περσική Αυτοκρατορία, είναι ο λιτός αλλά μεγαλοπρεπής τάφος του, καθώς και τα υπολείμματα από το ανάκτορό του. Λίγα μεν τα δείγματα, αλλά ικανά να μας βοηθήσουν να συλλάβουμε τη σημασία της ανάδυσης της πρώτης οικουμενικής αυτοκρατορίας καθώς και την αφομοίωση και συνένωση εκ μέρους της στοιχείων από τους γειτονικούς πολιτισμούς. Άφιξη στο Γιάζντ, επίσκεψη στους Πύργους της Σιωπής, τις πέτρινες κατασκευές στη κορυφή των οποίων οι Ζωροάστρες τοποθετούσαν τους νεκρούς τους για να τους κατασπαράξουν τα άγρια πουλιά, καθώς οι άλλοι τρόποι ταφής ή καύσης θεωρούνταν μολυσματικοί για τη γη ή τον αέρα, που έχαιραν σεβασμού και τιμής από την επίσημη ιρανική θρησκεία, τον ζωροαστρισμό. Συνεχίζουμε με τον Ναό των Ζωροαστρών με την άσβεστη φωτιά στο κέντρο της πόλης. Στην συνέχεια τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η μέρα: Γιάζντ – Ναϊν - Ισφαχάν

Η πόλη του Γιαζντ αναφέρεται στα ιστορικά αρχεία με το όνομα Ισάτις (Ysatis) και την συναντάμε πρώτη φορά περίπου το 3.000 π.Χ. Υπόδειγμα μεσαιωνικής Ιρανικής πόλης, καταχωρημένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, περιγράφεται από τον Μάρκο Πόλο, ο οποίος την επισκέφθηκε το 1272, σαν «καλή και ευγενής πόλη». Ευρισκόμενη στην άκρη της ερήμου, ήταν ένας εμπορικός σταθμός στον Δρόμο του Μεταξιού και ταυτόχρονα, όπως μας πληροφορεί ο Μάρκο Πόλο, κέντρο παραγωγής μεταξωτών. Στην σημερινή μας ξενάγηση θα δούμε την πλατεία Αμιρ Τσακμάκ, όπου πραγματοποιούνται ετησίως (κατά την Ασούρα) οι εντυπωσιακές τελετές και περιφορές προς τιμήν του ιμάμη Χουσείν και κατόπιν το Τζαμί της Παρασκευής με τα περίφημα διακοσμητικά κεραμικά στον θόλο και στους τοίχους. Ο περίπατος στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, με τα πλινθόκτιστα σπίτια, τα όμορφα πορτόφυλλα με τα μοναδικά ρόπτρα και τους παραδοσιακούς ανεμοσυλλέκτες “μπαντγκίρ”, χαρακτηριστικό της Γιαζντ, θα συμπληρώσουν μεστά την επίσκεψή μας. Στη συνέχεια αναχωρούμε οδικώς για το Ισφαχάν, το καλλιτεχνικό θησαυροφυλάκιο του Ιράν, με διέλευση καθ’ οδόν από την Ναΐν. Αυτή η μικρή πόλη δεν είναι διάσημη μόνο για τα περίφημα χαλιά της, αλλά κυρίως και πρωτίστως για το τζαμί της, που θα επισκεφθούμε, και είναι ένα από τα παλαιότερα όλης της Περσίας. Χτισμένο κατά τα μέσα του 10ου αιώνα, σύμφωνα με το αβασσιδικό ύφος, με κυρίαρχες τις γύψινες ανάγλυφες ελικοειδείς διακοσμήσεις που καλύπτουν τους κίονες αλλά επιστέφουν και το μιχράμπ. Άφιξη στο Ισφαχάν και ρομαντικός περίπατος στις πανέμορφες γέφυρες της πόλης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

7η μέρα: Ισφαχάν

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη ξενάγηση του Iσφαχάν, την πόλη δημιούργημα του σάχη Αμπάς του Μεγάλου (κατά τον 17ο αιώνα), του ανθρώπου που επέβαλε ως επίσημο δόγμα τον Σηϊτισμό στη χώρα και ταυτόχρονα ισχυροποίησε και ανέδειξε το Ιράν ως μία μεγάλη δύναμη μεταξύ Οθωμανικής αυτοκρατορίας και Ινδίας. Συνάμα δε, είναι και υπεύθυνος για την καλλιτεχνική αναγέννηση που γνώρισε η χώρα του αλλά και για την εξάπλωσή της πέρα από τα όριά της ίσαμε την Ινδία αλλά και την ευρωπαϊκή Δύση. Το ιστορικό κέντρο του σημερινού Iσφαχάν διατηρεί τον αρχικό της θαυμάσιο πολεοδομικό σχεδιασμό, είναι γεμάτο με πανέμορφους κήπους, ανάκτορα, εκατοντάδες υπέροχα τζαμιά, δημόσια λουτρά, βιβλιοθήκες, μεντρεσέδες, καθώς Καικαραβάν Σεράι.
Στην Νέα Τζόλφα, την αρμένικη συνοικία θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό Βανκ και το Αρμένικο Μουσείο με εκθέματα αρμένικης μικροτεχνίας και χριστιανικής τέχνης. Οι Αρμένιοι, μεταφερμένοι (από την Αρμένικη Τζόλφα) από τον σάχη Αμπάς για να τονώσουν την εμπορική και καλλιτεχνική δραστηριότητα της νέας του πρωτεύουσας, συνεχίζουν να αποτελούν ως σήμερα την πολυπληθέστερη χριστιανική μειονότητα του Ιράν. Προχωρούμε προς το αρχιτεκτονικό θαύμα της μοναδικής πλατείας Μεϊντάν-ε-Ιμάμ, τον «μισό κόσμο» όπως περήφανα την χαρακτήρισε ο σάχης Αμπάς, που επί της εποχής του διαμορφώθηκε, αποτελεί δε ένα από το σημαντικότερα συμπλέγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής έως σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκινάμε με το επιβλητικό Τζαμί του Ιμάμη με τα πανέμορφα τέσσερα ιβάν του, το αιθέριο τζαμί Λοτφολλάχ, αξεπέραστο θαύμα της ιρανικής κομψότητας, και το θαυμαστό παλάτι Αλί Καπού, από το μπαλκόνι του οποίου θα απολαύσουμε την υπέροχη θέα όλης της πλατείας. Επόμενη επίσκεψη το Ανάκτορο των 40 κιόνων που στην πραγματικότητα είναι 20! Ο αντικατοπτρισμός όμως στην μπροστινή λίμνη προσθέτει άλλους 20, ενώ ανάλογα με τη γωνία από την οποία θα το δεις πολλαπλασιάζονται ακόμη περισσότερο. Θα έχουμε χρόνο για να περιηγηθούμε στις πολύχρωμες αγορές, στις στοές της πλατείας και στο σκεπαστό και πολυδαίδαλο μεγάλο Παζάρι. Δείπνο και διανυκτέρευση.

8η μέρα: Ισφαχάν – Κασάν - Τεχεράνη

Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να μας αποκαλύψει η σημερινή διαδρομή, που θα ευχόμαστε η μέρα να μην τελειώσει. Η αποκάλυψη έρχεται μέσα στα φαράγγια του όρους Κάρκας, όπου ξεπετάγεται μπροστά μας το κοκκινωπό περίγραμμα του χωριού Αμπιανέ, σαν να βγήκε κατευθείαν από την έρημο του Μεξικού ή τις πλαγιές του Αντιάτλαντα στο νότιο Μαρόκο. Όμως οι εντυπώσεις δεν σταματάνε εδώ. Στην πορεία του οδοιπορικού μας, θα σταθούμε στην Κασάν, στις παρυφές της Μεγάλης Ερήμου, φημισμένη για τους κήπους Φιν και τα πλούσια αρχοντικά των εμπόρων του παρελθόντος. Θα επισκεφθούμε τους χαρακτηριστικούς αυτούς κήπους αλλά και το αρχοντικό Μπορουζαρντί, εξαίρετο δείγμα ιρανικής αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Άφιξη αργά το απόγευμα στην Τεχεράνη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

9η μέρα: Τεχεράνη – Αθήνα/Θεσσαλονίκη

Νωρίς το πρωί μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής για την Αθήνα/ Θεσσαλονίκη.

Αναχωρήσεις & Τιμές
Πα 25/08/2017
Τε 13/09/2017
Διαμονή: 4* & 5* Ξενοδοχεία. Δίκλινο: 1090€, Μονόκλινο: 1460€, Φόροι: 750€
Σά 21/10/2017
Σά 25/11/2017
Διαμονή: 4*, 5* Ξενοδοχεία. Δίκλινο: 1090€, Μονόκλινο: 1480€, Φόροι: 740€


Παρατηρήσεις:

  • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ' άτομο, περιλαμβάνουν ΦΠΑ και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.
  • Όπου εμφανίζονται τιμές Bonus Price αυτές ισχύουν για έγκαιρες εγγραφές και για περιορισμένο αριθμό θέσεων.
  • Επιβάρυνση εσωτερικών πτήσεων με Aegean από/προς Θεσσαλονίκη: κατόπιν ζήτησης.
  • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Aegean Airlines
  • Διαμονή: Ξενοδοχεία 4*, 5*
  • Γεύματα: Πρωινό και δείπνο καθημερινά
  • Μεταφορές: με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία): Είσοδοι κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων σε όλα τα επισκεπτόμενα μέρη σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • Έξοδα βίζας για τις χώρες όπου απαιτείται
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Ξεναγήσεις από διπλωματούχους ξεναγούς σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Έλληνας έμπειρος αρχηγός-συνοδός της εκδρομής σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

Σας προτείνουμε

  • Ενδυματολογικός Κώδικας: Ο τοπικός ενδυματολογικός κώδικας υποχρεώνει όλες τις γυναίκες στο Ιράν να φορούν στο κεφάλι μαντήλι που να καλύπτει τα μαλλιά και ένα μακρύ φαρδύ ένδυμα (καμπαρντίνα ή τσαντόρ) για το σώμα. Είναι νόμος και η παράβαση του τιμωρείται. Για τις κυρίες λοιπόν που ταξιδεύουν στο Ιράν είναι απαραίτητο το μαντήλι (οποιουδήποτε χρώματος) σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις, αεροπλάνο, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείου κ.λ.π. Επίσης τα ρούχα θα πρέπει να είναι ριχτά (να μην διαγράφεται το σώμα). Το πιο πρακτικό ντύσιμο που συνιστάται για την Περσία είναι παντελόνι και μακριά ζακέτα, πουκάμισο ή μπλούζα. Για τους άντρες η γραβάτα όχι απλώς δεν συνιστάται, αλλά θεωρείται και «κατακριτέα» από τους ντόπιους. Επίσης απαγορεύονται τα σορτς και γενικώς τα κοντά παντελόνια.
  • Κανόνες συμπεριφοράς: Όπως σε κάθε μουσουλμανική χώρα, έτσι και στο Ιράν δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση των γυναικών. Πριν τραβήξετε την φωτογραφία ρωτήστε την ίδια ή τον άνδρα της. Επίσης οι άνδρες δεν χαιρετούν μια γυναίκα με χειραψία. Σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχει διαφορετική θέση για τις γυναίκες και τους άνδρες, έτσι στο μετρό το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι είναι αποκλειστικά μόνο για γυναίκες ενώ όλα τα άλλα για τους άνδρες, ωστόσο πολλές φορές θα δει κανείς και γυναίκες που συνοδεύονται σε αυτά τα βαγόνια. Το ίδιο ισχύει για τα λεωφορεία όπου το μπροστινό μέρος είναι μόνο για γυναίκες και το πίσω για τους άνδρες. Για τους τουρίστες υπάρχει γενικά μια ανεκτικότητα ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερβείτε τα όρια της κοινωνίας.
  • Φαγητό: Η Περσική κουζίνα είναι η πιο παλιά και η πιο πλούσια από τις κουζίνες της Ανατολής. Κεμπάπ, ash (σούπες), Koresh (μαγειρευτά), χουρμάδες και δροσερές φρουτοσαλάτες είναι τα βασικά πιάτα. Η περσική κουζίνα επίσης αγαπάει πολύ το πιλάφι που το μαγειρεύει με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους και προτιμά μια ποικιλία μακρύκοκκου ρυζιού που καλλιεργείται στα βόρεια της χώρας και μοιάζει με το μπασμάτι. Δοκιμάστε τους Περσικούς μπακλαβάδες και τα σιροπιαστά γλυκά. Θυμηθείτε ότι τα οινοπνευματώδη ποτά απαγορεύονται.