Skip to main content

Τα «πετράδια» της Περσίας | Απρίλιος - Νοέμβριος 2022 απο 749€

13/5, 15/5, 5/6, 10/6, 12/6, 24/6, 8/7, 22/7, 12/8, 13/8, 2/9, 7/9,  30/9, 10/10, 21/10, 23/10, 24/10, 11/11, 18/11, 25/11

Διάρκεια: 11 ΗΜΕΡΕΣ

 

Με μεγάλη επιτόπια έρευνα αναζητήσαμε κρυμμένα μυστικά και τα περιλαμβάνουμε:

  • Μεϋμπόντ, μία παλιά κωμόπολη 1.800 ετών, με παμπάλαια κτίσματα από πηλό, ένα διαμαντάκι στις παρυφές της ερήμου.
  • Ναρίν, ένα υπέροχο κάστρο της ερήμου που χτίστηκε πριν 2.000 χρόνια.
  • Φαράι (Fahraj), ένας οικισμός πέντε χιλιάδων ετών στην έρημο, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε και το ανακαινισμένο caravanserai.

 

  • Εξαιρετικές πτήσεις με τη μικρότερη αναμονή στον ενδιάμεσο σταθμό.
  • Δεν χρησιμοποιούμε εσωτερική πτήση με τοπικές αερογραμμές

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ημιδιατροφή, 9 δείπνα συνολικά.

  • Τρεις (3) εξαιρετικές διανυκτερεύσεις στο «σμαράγδι της Περσίας», την Ισφαχάν για να απολαύσουμε «το διαμάντι της Περσίας», και οι τρεις στο παλάτι-ξενοδοχείο Αμπάσι.
  • δύο (2) διανυκτερεύσεις και 2 ολόκληρες ημέρες ξεναγήσεων στην Τεχεράνη, για να μην προσπεράσουμε την πρωτεύουσα της Περσίας, που κρύβει απίθανους θησαυρούς.
  • Με 2 διανυκτερεύσεις στη Γιαζντ, μία περισσότερη από συνηθισμένα προγράμματα, ώστε να έχουμε όλο τον χρόνο για να ζήσουμε την πόλη αυτή με τη φοβερή ατμόσφαιρα, χωρίς να χάνουμε χρόνο καλύπτοντας υπερβολικά χιλιόμετρα.
  • Με 2 διανυκτερεύσεις στη Σιράζ, την «πόλη των ρόδων και των αηδονιών», για να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε την πλούσια Ιστορία της.
  • Επίσκεψη στο περίφημο Μουσείο Κοσμημάτων με τους θησαυρούς του Σάχη, στην Τεχεράνη.
  • Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Τεχεράνη και το Μουσείο χαλιών.
  • Επίσκεψη στη Μεϋμπόντ, μία παλιά κωμόπολη 1.800 ετών, με παμπάλαια κτίσματα από πηλό που διατηρούνται άρτια, ένα διαμαντάκι στις παρυφές της ερήμου.
  • Η διαδρομή μας προς την Ισφαχάν διανθίζεται με περισσότερες ενδιαφέρουσες στάσεις και επισκέψεις, όπως η πόλη-κόσμημα Κασάν, που έδωσε το όνομά της στα περίφημα περσικά ζωγραφιστά πλακάκια.
  • Δεν χρησιμοποιούμε εσωτερική πτήση για να απολαύσουμε τα απίθανα ορεινά και ερημικά τοπία και να γνωρίσουμε σε βάθος την Περσία. Όμως κάνουμε τις διαδρομές που πρέπει, χωρίς υπερβολές, ώστε να μην είμαστε στην ουσία μέσα σε ένα πούλμαν στους δύσκολους δρόμους της χώρας
  • Εξειδικευμένος έλληνας αρχηγός-συνοδός, που είναι μαζί σας σε όλο το ταξίδι από την Αθήνα
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Πτήση για Τεχεράνη

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Τεχεράνη.

 

2η ημέρα: Άφιξη στην Τεχεράνη (1η ξενάγηση)

Φτάνουμε πρωί στην ιρανική πρωτεύουσα και ξεκινάμε την εξερεύνηση της Τεχεράνης: Το ενδιαφέρον των ηγεμόνων της Περσίας για την Τεχεράνη άρχισε στα μέσα του 18ου αιώνα, αλλά η πραγματική πολεοδομική της ανάπτυξη άρχισε μετά το 1791, όταν η πόλη έγινε πρωτεύουσα του Αγά Μουχάμαντ, της δυναστείας των Κατζάρων. Με την πάροδο των χρόνων στολίστηκε με ανάκτορα, τζαμιά και πολυάριθμα μνημεία.

Σήμερα λοιπόν θα έχουμε μια πανοραμική ξενάγηση της Τεχεράνης και στη συνέχεια θα δούμε τους πύργους Μιλάντ και Αζάντι, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Τεχεράνης: Και οι δύο εντάσσονται στο πρόγραμμα ριζικού εκμοντερνισμού από τον τελευταίο Σάχη. Ο πρώτος πύργος, ο Αζάντι, βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης. Χτίστηκε το 1971 για τον εορτασμό των 2500 χρόνων της Περσικής Αυτοκρατορίας. Είναι ολόκληρος καλυμμένος από μάρμαρο, έχει ύψος 45 μέτρα και είναι τμήμα του Πολιτιστικού Συγκροτήματος Αζάντι που περιλαμβάνει και υπόγειο μουσείο. Ο Πύργος Μιλάντ, παρότι σχεδιάστηκε το 1975 από τον Παχλεβί, τελικά ολοκληρώθηκε το 2007. Έχει ύψος 435 μέτρα και είναι το Διεθνές Συνεδριακό και Εμπορικό Κέντρο της Τεχεράνης. Αυτός ο νέος πύργος προβάλλεται από τη σύγχρονη κυβέρνηση ως το αντίπαλον δέος στον Αζάντι και στον Σάχη.

Επόμενος σταθμός μας θα είναι τα Ανάκτορα Νιαβαράν. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα το οποίο περιλαμβάνει ανάκτορα των δυναστειών Καζάρ (18-19ος αιώνας) και Παχλεβί (1925-1979). Το ανάκτορο-κατοικία των Παχλεβί ολοκληρώθηκε το 1967. Η βασιλική οικογένεια άφησε τα πάντα πίσω της μέσα στο ανάκτορο το 1979.

Τέλος θα επισκεφτούμε το Θησαυροφυλάκιο των Εθνικών Κοσμημάτων, το όποιο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα του Ιράν. Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του 1992 και περιλαμβάνει όλα τα κοσμήματα των σάχηδων, αμύθητης αξίας και πολυτέλειας. Τη δεκαετία του 1930, όταν το Ιράν άρχισε να εισπράττει ποσοστό κερδών 25% από τη βρετανική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου στη χώρα, η συλλογή κοσμημάτων αυξήθηκε τόσο πολύ, ώστε λειτουργούσε ως εγγύηση για το εθνικό νόμισμα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στην Τεχεράνη.

 

3η ημέρα: Τεχεράνη (2η ξενάγηση)

Σήμερα στην δεύτερη ξενάγησή μας στην Τεχεράνη, θα εξερευνήσουμε την αυτοκρατορική ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα. Θα αρχίσουμε από το ανακτορικό συγκρότημα Σα Νταμπάντ, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Χτίστηκε από τη δυναστεία Καζάρ και περιλαμβάνει φυσικό δάσος, δρόμους, παραδοσιακές δεξαμενές νερού για κλιματισμό (κανάτ), εκθεσιακούς χώρους, βασιλικές κατοικίες και μουσεία. Τη δεκαετία του 1920 κατοικήθηκε από τον Σάχη Ρεζά Παχλεβί, ο οποίος έκανε σημαντικές επεκτάσεις. Ο γιος του, Μοχαμάντ Ρεζά το κατοίκησε τη δεκαετία του 1970. Το 1978, όταν τον επισκέφθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, για να δηλώσει τη στήριξή του στο καθεστώς, φιλοξενήθηκε εκεί. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση το ανάκτορο έγινε μουσείο.

Ακολουθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης: στο πρώτο θα πάρουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα της προϊσλαμικής Περσίας από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα και στο δεύτερο θα δούμε λαμπρά δείγματα της ισλαμικής τέχνης. Ερχόμαστε επίσης και στο Μουσείο Χαλιών, ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε πολλά για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εξαγώγιμα προϊόντα της Περσίας.

Μετά θα πάμε στο παλάτι Γκολεστάν (μνημείο της UNESCO), του 18ου αιώνα. Περιλαμβάνει κήπους και 17 κτίρια, μεταξύ των οποίων, παλάτια, μουσεία και μέγαρα. Τα πρώτα κτίρια χτίστηκαν τον 16ο αιώνα και εντάσσονταν μέσα στην περιτοιχισμένη Τεχεράνη. Όλα όσα όμως θα δούμε σήμερα κατασκευάστηκαν στα 131 χρόνια της δυναστείας Καζάρ. Στα παλάτια του Γκολεστάν, γίνονταν εθιμοτυπικά οι στέψεις. Εκεί διατηρούνται επίσης όλα τα αρχεία του κράτους, η βιβλιοθήκη των ιστορικών χειρόγραφων και το φωτογραφικό αρχείο της αυτοκρατορίας.

Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα θα είναι το τέμενος Tζαμέ της Τεχεράνης, το οποίο είναι το αρχαιότερο της πόλης, άνω των 1000 ετών. Το κτίσμα περιλαμβάνει και υπόγειες στοές, τα λεγόμενα σαμπεστάν, που συνηθίζονταν στην αρχαία περσική αρχιτεκτονική. Διανυκτέρευση στην Τεχεράνη.

 

4η ημέρα: Τεχεράνη – Κασάν – Αμπιανέχ – Ισφαχάν

Σήμερα αφήνουμε πίσω μας την Τεχεράνη και αναχωρούμε με τελικό μας προορισμό την εξωτική Ισφαχάν.

Καθοδόν όμως θα κάνουμε μία στάση στην Κασάν, μία πανάρχαια πόλη-κόσμημα στα βόρεια περίχωρα της Ισφαχάν. Η ονομασία της, σύμφωνα με τους ιστορικούς προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, τους Κασιανούς. Στον αρχαιολογικό χώρο Ταπέχ Σιάλκ, λίγο έξω από την Κασάν, βρέθηκαν ευρήματα που χρονολογούνται 9.000 χρόνια πριν το σήμερα. Πάντως από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα η Κασάν φημιζόταν για τα εργαστήρια κεραμικών και πλακιδίων. Συγκεκριμένα η λέξη πλακάκι (=κάσι), στα ιρανικά, έχει τη ρίζα της στην Κασάν.

Η πόλη χωρίζεται σε 2 μέρη: ορεινό και ερημικό. Στην ανατολική πλευρά της Κασάν, απλώνεται η έρημος Μαραντζάμπ. Εκεί σώζεται και το αρχαίο καραβανσεράι δίπλα σε μία λίμνη άλατος.

Τα αξιοθέατα της Κασάν είναι πολλά και μαρτυρούν τον εμπορικό πλούτο της. Μιλάμε δηλαδή για απίστευτους κήπους και επαύλεις που μοιάζουν με παλάτια. Ο πιο διάσημος κήπος της πόλης, είναι ο Φιν, ο οποίος διαμορφώθηκε το 1590 και είναι ο αρχαιότερος, που σώζεται σήμερα, στο Ιράν. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές επαύλεις, την οποία και θα επισκεφτούμε είναι ο Οίκος Ταμπαταμπάι, που χτίστηκε το 1880, κατά παραγγελία του πολύ ισχυρού εμπόρου Ταμπαταμπάι, ως κατοικία της οικογένειάς του. Το μέγεθος του κτίσματος είναι 5.000 τ.μ. Περιλαμβάνει 40 δωμάτια, 4 αυλές και 3 κήπους. Πρόκειται για ένα λαμπρό αριστούργημα της παραδοσιακής περσικής αρχιτεκτονικής.

Επόμενος σταθμός μας είναι το Αμπιανέχ, ένα παλιό χωριό με μεγάλο αρχιτεκτονικό πλούτο, γεμάτο χρώματα και εντυπωσιακά παλιά κτίρια. Είναι ένα πραγματικά πανέμορφο χωριό, ένα κόσμημα της ερήμου που δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να του αφιερώσουμε επαρκή χρόνο για να το απολαύσουμε.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας φτάνουμε στην Ισφαχάν, μια πόλη-θρύλος, που γοητεύει τον επισκέπτη με τα συγκλονιστικά μνημεία της, αληθινά κοσμήματα αρμονίας και κομψότητας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Ισφαχάν (ξενάγηση)

Σήμερα το πρόγραμμά μας είναι αφιερωμένο στην Ισφαχάν, που αναμφισβήτητα είναι η ωραιότερη και πιο πράσινη πόλη του Ιράν αλλά το καλλιτεχνικό θησαυροφυλάκιο της χώρας από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους. Γενικώς όπως θα δούμε είναι μία πόλη παραμυθένια, βγαλμένη κατευθείαν από τις Χίλιες και Μια Νύχτες. Γεμάτη με μεγαλόπρεπα παλάτια, υπέροχα τζαμιά με βαθυκύανους τρούλους που κυριαρχούν στον ορίζοντα, παραδοσιακά χάνια, μεντρεσέδες, γραφικά παζάρια, τεϊοποτεία (τσαϊχανέ), πανέμορφους κήπους, δεντροφυτεμένους βαθύσκιωτους δρόμους και πολλές σκεπαστές γέφυρες στον ποταμό Ζαγιαντέ που διατρέχει την πόλη. Και επίσης είναι γεμάτη με τριανταφυλλιές. Θα έχετε ακουστά το περίφημο ρόδο της Ισφαχάν, που είναι ροζ και πολύ αρωματικό.

Πρώτος σταθμός στην ξενάγησή μας θα είναι η τεράστια κεντρική πλατεία Ναγκίς-ε-Τζαχάν (Πλατεία του Ιμάμη), η οποία σχεδιάστηκε το 1528. Είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και περιστοιχίζεται από 4 πολύ εντυπωσιακά κτίρια. Το Βασιλικό Τέμενος (ή Τέμενος του Ιμάμη), ένα αριστούργημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 17ου αιώνα, το 6ώροφο αυτοκρατορικό ανάκτορο Αλί Καπού του 16ου αιώνα, το τζαμί του σεΐχη Λoτφoλάχ του 17ου αιώνα και τη Μεγάλη Αγορά, που είναι σκεπαστή και χτίστηκε επίσης τον 17ο αιώνα. Αυτό είναι το ωραιότερο παζάρι του Ιράν. Ολόκληρη η πλατεία, μαζί με τα κτίριά της έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO.

Επόμενο αξιοθέατο-σταθμός μας θα είναι η μεγαλύτερη σκεπαστή γέφυρα της Ισφαχάν, η Σι-ο-σε Πολ η οποία συνδέει το ιστορικό κέντρο με την αρμενική συνοικία. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα, έχει μήκος 300 μέτρα και διαθέτει 33 καμάρες. Το εσωτερικό της, όταν χτίστηκε, ήταν κοσμημένο με τοιχογραφίες, που έχουν χαρακτηριστεί ερωτικές. Οι σκεπαστές γέφυρες της Ισφαχάν, θεωρούνται χαρακτηριστικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής.

Διανυκτέρευση στην Ισφαχάν.

 

6η ημέρα: Ισφαχάν (ξενάγηση)

Σήμερα και πάλι το πρόγραμμά μας είναι αφιερωμένο στη μαγευτική Ισφαχάν. Στην ξενάγησή μας θα περιηγηθούμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θα απολαύσουμε τα πανέμορφα μνημεία της.

Πρώτος σταθμός μας θα είναι το μεγαλόπρεπο βασιλικό περίπτερο Τσεχέλ Σοτούν (=Το Παλάτι με τις 40 Κολώνες). Η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτό, χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Είναι ένα αριστούργημα της περσικής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στις όχθες μίας λίμνης μέσα στον ομώνυμο τεράστιο κήπο. Η χρήση του κτίσματος ήταν ξεκάθαρα για την αυτοκρατορική αναψυχή. Η πρόσοψή του στηρίζεται σε 12 κολώνες, οι οποίες αντανακλούν μέσα στο νερό και φαίνονται σαν 40. Όλο το εσωτερικό ήταν καλυμμένο με κεραμικές τοιχογραφίες. Πολλές από αυτές όμως αφαιρέθηκαν και πλέον κοσμούν μουσεία του δυτικού κόσμου. Τόσο το παλάτι-περίπτερο, όσο και ο κήπος του, έχουν χαρακτριστεί μνημεία της UNESCO.

Μετά θα επισκεφτούμε την αρμενική συνοικία Νέα Χούλφα, με το πολύ ιδιαίτερο χρώμα. Οι Αρμένιοι, συγκεντρώθηκαν στην Ισφαχάν, στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρχικά κατοικούσαν στη συνοικία που ονομαζόταν Παλιά Χούλφα. Τον 17ο αιώνα, χτίστηκε η Νέα Χούλφα και η κοινότητα, την οποία απάρτιζαν 150.000 άτομα, μεταφέρθηκε εκεί υποχρεωτικά. Οι Αρμένιοι έχαιραν καλής μεταχείρισης από τον Σάχη, επειδή διακρίνονταν ιδιαίτερα στο εμπόριο του μεταξιού. Σήμερα η Νέα Χούλφα είναι μία από τις αρχαιότερες και ισχυρότερες αρμενικές συνοικίες στον κόσμο.

Ακολουθεί το Τζαμί της Παρασκευής (εξωτερική επίσκεψη), ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της Περσίας. Θεμελιώθηκε το 771 και έκτοτε αναπαλαιωνόταν και εμπλουτιζόταν ως κτίσμα, μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Συνδέεται με το τέρμα της Μεγάλης Αγοράς και έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO.

Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα, θα είναι ο Πύργος των Περιστεριών, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα, έχει ύψος 18 μέτρα και διάμετρο 16 μέρα. Είναι κωνικού σχήματος και ανοιχτός στην οροφή για να εισέρχονται τα περιστέρια. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 15.000 περιστεριών, σε ισάριθμες εσοχές (18Χ20Χ23 εκ.). Η παράδοση της φιλοξενίας των αποδημητικών περιστεριών στην Περσία, καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, υπάρχει τουλάχιστον 1000 χρόνια πριν το σήμερα.

Διανυκτέρευση στην Ισφαχάν.

 

7η ημέρα: Ισφαχάν – κάστρο Ναρίν – Μεϊμπότ – Φαράι – Γιαζντ

Αφήνουμε σήμερα πίσω μας την υπέροχη Ισφαχάν και αναχωρούμε με τελικό μας προορισμό τη Γιαζντ. Πρώτος σταθμός της ημέρας είναι το Ναρίν, ένα υπέροχο κάστρο της ερήμου που χτίστηκε πριν 2.000 χρόνια. Επόμενος σταθμός μας η Μεϋμπόντ (Meybod), μια παλιά κωμόπολη που μετρά πάνω από 1.800 χρόνια Ιστορίας! Εδώ θα δούμε το τοπικό Caravanserai, ένα παμπάλαιο χάνι-σταθμός καραβανιών, που χτίστηκε το 1689 κατά τη διάρκεια της εποχής των Σαφαβιδών (1501-1726), όπως και πολλά ακόμη παρόμοια χάνια στην Περσία. Στα χρόνια της ακμής του αποτελούσε σταθμό που παρείχε πολλές ανέσεις σε όσους σταματούσαν εδώ, ακόμη και για διαμονή αρκετών ημερών. Στην πόλη θα δούμε επίσης το τοπικό «γιακτσάλ» ή Ice House, ένα αρχαίο κτίσμα χωρητικότητας έως και 5.000 κυβικών μέτρων που χρησίμευε ως «ψυγείο», για την αποθήκευση δηλαδή φαγητού και πάγου εν μέσω της ερήμου.

Συνεχίζουμε για το χωριουδάκι Φαράι (Fahraj), ένας οικισμός πέντε χιλιάδων ετών στην έρημο, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε και το ανακαινισμένο caravanserai.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στη Γιαζντ, την πόλη των «ζωροαστρών», η «καλή και ευγενής πόλη της ερήμου». Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Γιαζντ (ξενάγηση)

Η Γιαζντ είναι μία πανάρχαια πόλη, μνημείο η ίδια της UNESCO: η παλιά πόλη, χτισμένη από πηλό, αποτελεί υπόδειγμα μεσαιωνικής περσικής πόλης. Τα θολωτά της σπίτια με τα μπαντγκίρ (τα «κλιματιστικά» της ερήμου ή «ανεμοπαγίδες», που διοχετεύουν στο εσωτερικό του κτιρίου ακόμα και την πιο ανάλαφρη αύρα), τα στενά, ελικοειδή δρομάκια της που σε πολλά τους τμήματα είναι σκεπαστά για προστασία από τον ήλιο, τα τζαμιά και οι μιναρέδες που υψώνονται παντού δημιουργούν ένα σκηνικό ανατολίτικου παραμυθιού. Επίσκεψη καθώς και στο τζαμί της Παρασκευής (εξωτερική επίσκεψη). Στη συνέχεια θα δούμε τους εγκαταλελειμμένους «Πύργους της Σιωπής» του 17ου αι., όπου οι νεκροί μεταφέρονταν για να αποσυντεθούν και να γίνουν βορά στα όρνεα, για να μη μολυνθεί το χώμα από την ταφή τους ή ο αέρας από την καύση τους, καθώς και τους κήπους Ντοουλάτ Αμπάντ. Θα δούμε επίσης το τέμενος Σιγιέντ Τζαφέρ, διακοσμημένο με χιλιάδες απαστράπτοντα πλακίδια. Διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: Γιαζντ – Πασαργάδες – Νεκρόπολη (Νάγκσε Ροστάμ) – Περσέπολη – Σιράζ

Πριν αναχωρήσουμε από τη Γιαζντ θα εξερευνήσουμε ακόμη περισσότερο την πανάρχαια αυτή πόλη, και θα επισκεφθούμε τον κυριότερο εν λειτουργία ναό της πόλης, με παρελθόν 15 αιώνων, τον Άτασκαντες, με την άσβεστη ιερή φωτιά των ζωροαστρών, που τροφοδοτείται από τους ιερείς επί 1.500 χρόνια.

Αναχωρούμε λοιπόν από τη Γιαζντ με πρώτο σταθμό της διαδρομής μας τις Πασαργάδες, αρχαία πόλη που ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου π.Χ. αι. από τον Κύρο τον Μέγα. Οι Πασαργάδες υπήρξαν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του και η πόλη όπου γίνονταν οι στέψεις των Περσών βασιλιάδων. Η περσική αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών υπό τον Κύρο τον Μέγα (559-529) και τον Δαρείο Α’ (521-485) κυριάρχησε σε όλη τη Μέση και Εγγύς Ανατολή έως τον Ινδό ποταμό, περιλαμβάνοντας την Αίγυπτο, την Κυρηναϊκή, τον Πόντο, τη Θράκη και την Ιωνία. Επί δύο αιώνες ο αρχηγός του τεράστιου αυτού κράτους, ο Μέγας Βασιλεύς, έριχνε τη σκιά του στον ελληνικό κόσμο. Επίσκεψη στον χώρο για να δούμε τον τάφο του Κύρου, που αποτελεί το πιο ενδιαφέρον μνημείο των Πασαργάδων, καθώς και το ανάκτορό του.

Συνεχίζουμε για την ένδοξη Περσέπολη, η «πλουσιότατη των υπό τον ήλιο πόλεων». Είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο επιβλητικός ιστορικός χώρος του Ιράν και από τους σπουδαιότερους του κόσμου. Η πόλη κτίστηκε από το 518 έως το 460 π.Χ. (Δαρείος Α’, Ξέρξης και Αρταξέρξης Α’). Η τεχνική των Περσών αρχιτεκτόνων και κυρίως η αισθητική τους δημιούργησαν μία από τις πιο περίλαμπρες πρωτεύουσες που γνώρισε ο κόσμος. Τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα πυρπολήθηκαν το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα ερείπια της Περσέπολης, όπως η Πύλη των Εθνών, η αίθουσα ακροάσεων, το παλάτι του Ξέρξη και του Δαρείου, που υψώνονται αγέρωχα ενισχύοντας τις ιστορικές μνήμες, θα μας προσφέρουν μια μοναδική εντύπωση της αίγλης, του πλούτου και του μεγαλείου της πρωτεύουσας των Αχαιμενιδών.

Συνεχίζουμε για τη νεκρόπολη Νάγκσε Ροστάμ, που δεσπόζει στην πεδιάδα της Περσέπολης και αποτελείται από τέσσερις λαξεμένους βασιλικούς τάφους: του Ξέρξη Α’, του Δαρείου Α’, του Αρταξέρξη Α’ και του Δαρείου Β’.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στη Σιράζ, την «πόλη των ρόδων και των αηδονιών». Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: Σιράζ (ξενάγηση)

Η Σιράζ είναι η γενέτειρα πόλη των ποιητών Σααδή (13ος αι.) και Χαφέζ (14ος αι.): ο Σααδή έγραψε ποιήματα διδακτικού περιεχομένου, καθώς και στίχους που χαρακτηρίζονται για τη θρησκευτική τους ευλάβεια. Ο Χαφέζ ήταν λυρικός ποιητής και μυστικιστής. Στα περίπου 60.000 ποιήματά του εξυμνεί τα νιάτα και την ομορφιά, την οποία θεωρεί αντανάκλαση του θείου.

Ξεκινάμε λοιπόν τις ξεναγήσεις μας στην πόλη, όπου θα δούμε μεταξύ άλλων τα μαυσωλεία και των δύο ποιητών, Σααδή και Χαφέζ, τους κήπους Εράμ και Ναραντζεστάν, το τέμενος Νασίρ-ολ-Μολκ, το συγκρότημα Βακίλ και το Μαυσωλείο των Καθρεπτών (Shah e Cheragh: «Βασιλιάς του Φωτός»), που είναι από τα ιερότερα του σιιτικού μουσουλμανικού κόσμου (εξωτερική επίσκεψη). Διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: Σιράζ – πτήση επιστροφής

Νωρίς το πρωί μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 749 € 830 €
  Twin Room 749 € 830 €
  Triple Room 749 € 830 €
  Single Room 1014 € 830 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ  :  60 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Ξενοδοχεία 5* και 4* sup. (τα ξενοδοχεία δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή στάνταρ. Εμείς πάντως διαθέτουμε από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην κάθε περιοχή). Στην Ισφαχάν το ξενοδοχείο-παλάτι «Αμπάσι» (Abbasi Hotel).
  • Ημιδιατροφή (τα δείπνα του προγράμματος περιορίζονται σε παραλλαγές κεμπάπ και σαλάτες).
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Εξειδικευμένος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια προσφορά .
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά

 

Δεν περιλαμβάνονται
Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, Βίζα, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:  29.04, 15.05, 16.05, 05.06, 10.06, 12.06, 24.06) 830 € .- ΑΝΑΧ(08.07, 22.07, 12.08, 13.08, 02.09, 30.09, 07.10, 23.10, 11.11, 25,11) 850€

 Βίζα Περσίας: 60 €

_______________________________________

Σύμφωνα με τους κανόνες ενδυμασίας της lρανικής Δημοκρατίας επιβάλλεται οι γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντήλι, να φορούν φαρδιά μακριά ρούχα ή καμπαρτίνα ώστε να μη διαγράφεται το σχήμα του σώματός τους και σκούρες κάλτσες καθ΄ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη χώρα. Οι άνδρες δεν μπορούν να φοράνε σορτς.

________________________________________

Για την έκδοση βίζας Ιράν απαιτούνται το διαβατήριο με 6μηνη ισχύ (χωρίς σφραγίδα Ισραήλ) και 2 πρόσφατες φωτογραφίες (σε λευκό φόντο).

________________________________________

Επισημαίνουμε ότι η διατροφή στην Περσία συνίσταται κυρίως σε κεμπάπ, κοτόπουλο, ρύζι, δύο είδη μελιτζάνας, σούπα (με κρέας ή χωρίς), πατάτες τηγανητές και σε ορισμένες περιπτώσεις ψάρι

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

29/04/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:10

23:40

ΤΚ 878

30/04/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:30

06:00

ΤΚ 885

09/05/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

03:05

05:40

ΤΚ 1845

09/05/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:20

08:45

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

15/05/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

16/05/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

06:10

ΤΚ 885

25/05/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

05:30

ΤΚ 1845

25/05/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

13/05/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

14/05/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

06:10

ΤΚ 885

23/05/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

05:30

ΤΚ 1845

23/05/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

05/06/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

06/06/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

06:10

ΤΚ 885

15/06/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

05:30

ΤΚ 1845

15/06/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

10/06/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:10

23:40

ΤΚ 878

11/06/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:30

06:00

ΤΚ 885

20/06/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

03:05

05:40

ΤΚ 1845

20/06/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:20

08:45

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

12/06/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

13/06/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

06:10

ΤΚ 885

22/06/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

05:30

ΤΚ 1845

22/06/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

24/06/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

25/06/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

06:10

ΤΚ 885

04/07/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

05:30

ΤΚ 1845

04/07/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

08/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

09/07/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

06:10

ΤΚ 885

18/07/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

05:30

ΤΚ 1845

18/07/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

22/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

23/07/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

06:10

ΤΚ 885

01/08/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

05:30

ΤΚ 1845

01/08/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

08/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

09/08/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

06:10

ΤΚ 885

18/08/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

03:05

05:40

ΤΚ 1845

18/08/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

13/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

14/08/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

06:10

ΤΚ 885

23/08/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

03:05

05:40

ΤΚ 1845

23/08/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

07/09/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

08/09/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

06:10

ΤΚ 885

17/09/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

05:30

ΤΚ 1845

17/09/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

30/09/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:10

23:40

ΤΚ 878

01/10/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:30

05:00

ΤΚ 885

10/10/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:05

05:40

ΤΚ 1845

10/10/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:20

08:45

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

10/10/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

11/10/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

05:10

ΤΚ 885

20/10/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

01:55

05:30

ΤΚ 1845

20/10/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:40

09:05

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

21/10/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:10

23:40

ΤΚ 878

22/10/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:30

05:00

ΤΚ 885

31/10/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

06:35

ΤΚ 1845

31/10/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:10

08:35

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

23/10/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

24/10/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

05:10

ΤΚ 885

02/11/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:45

06:30

ΤΚ 1843

02/11/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:35

09:00

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

24/10/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

22:00

23:30

ΤΚ 878

25/10/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:40

05:10

ΤΚ 885

03/11/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

06:35

ΤΚ 1845

03/11/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:10

08:35

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

11/11/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

21:40

00:15

ΤΚ 878

12/11/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:45

05:20

ΤΚ 885

21/11/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

06:35

ΤΚ 1845

21/11/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:10

08:35

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

18/11/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

21:40

00:15

ΤΚ 878

19/11/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:45

05:20

ΤΚ 885

28/11/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

06:35

ΤΚ 1845

28/11/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:10

08:35

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

25/11/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

21:40

00:15

ΤΚ 878

26/11/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:45

05:20

ΤΚ 885

04/12/2022

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:55

06:35

ΤΚ 1845

04/12/2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:10

08:35