Τα «πετράδια» της Περσίας | Πάσχα & Ιούνιος 2024 τιμή από 945€
Αναχωρήσεις : 27/04, 06/06
Διάρκεια: 12 ΗΜΕΡΕΣ
1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – Πτήση για ΣΙΡΑΖ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη Σιράζ, την «πόλη των ρόδων και των αηδονιών». Άφιξη τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.
2η ημέρα: ΣΙΡΑΖ (ξενάγηση)
Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ξεκούραση.
Μετά το πρωινό μας πάμε να γνωρίσουμε τη Σιράζ, τη γενέτειρα πόλη των ποιητών Σααδή (13ος αι.) και Χαφέζ (14ος αι.): ο Σααδή έγραψε ποιήματα διδακτικού περιεχομένου, καθώς και στίχους που χαρακτηρίζονται για τη θρησκευτική τους ευλάβεια. Ο Χαφέζ ήταν λυρικός ποιητής και μυστικιστής. Στα περίπου 60.000 ποιήματά του εξυμνεί τα νιάτα και την ομορφιά, την οποία θεωρεί αντανάκλαση του θείου.
Στην ξενάγησή μας θα δούμε μεταξύ άλλων τα μαυσωλεία και των δύο ποιητών, Σααδή και Χαφέζ, τους κήπους Εράμ και Ναραντζεστάν, το τέμενος Νασίρ-ολ-Μολκ, το συγκρότημα Βακίλ και το Οχυρωμένο Παλάτι Αργκ, καθώς και το Μαυσωλείο των Καθρεπτών (Shah e Cheragh: «Βασιλιάς του Φωτός»), που είναι από τα ιερότερα του σιιτικού μουσουλμανικού κόσμου (εξωτερική επίσκεψη). Διανυκτέρευση.
3η ημέρα: ΣΙΡΑΖ – ΠΕΡΣΕΠΟΛΗ – ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΝΑΓΚΣΕ ΡΟΣΤΑΜ – ΠΑΣΑΡΓΑΔΕΣ – ΓΙΑΖΝΤ
Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση από την υπέροχη Σιράζ, με τελικό μας προορισμό τη Γιαζντ.
Πρώτος σταθμός της σημερινής μας διαδρομής η ένδοξη Περσέπολη, η «πλουσιότατη των υπό τον ήλιο πόλεων». Είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο επιβλητικός ιστορικός χώρος του Ιράν και από τους σπουδαιότερους του κόσμου. Η πόλη κτίστηκε από το 518 έως το 460 π.Χ. (Δαρείος Α’, Ξέρξης και Αρταξέρξης Α’). Η τεχνική των Περσών αρχιτεκτόνων και κυρίως η αισθητική τους δημιούργησαν μία από τις πιο περίλαμπρες πρωτεύουσες που γνώρισε ο κόσμος. Τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα πυρπολήθηκαν το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα ερείπια της Περσέπολης, όπως η Πύλη των Εθνών, η αίθουσα ακροάσεων, το παλάτι του Ξέρξη και του Δαρείου, που υψώνονται αγέρωχα ενισχύοντας τις ιστορικές μνήμες, θα μας προσφέρουν μια μοναδική εντύπωση της αίγλης, του πλούτου και του μεγαλείου της πρωτεύουσας των Αχαιμενιδών.
Συνεχίζουμε για τη νεκρόπολη Νάγκσε Ροστάμ, που δεσπόζει στην πεδιάδα της Περσέπολης και αποτελείται από τέσσερις λαξεμένους βασιλικούς τάφους: του Ξέρξη Α’, του Δαρείου Α’, του Αρταξέρξη Α’ και του Δαρείου Β’.
Επόμενη στάση μας οι Πασαργάδες, αρχαία πόλη που ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου π.Χ. αι. από τον Κύρο τον Μέγα. Οι Πασαργάδες υπήρξαν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του και η πόλη όπου γίνονταν οι στέψεις των Περσών βασιλιάδων. Η περσική αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών υπό τον Κύρο τον Μέγα (559-529) και τον Δαρείο Α’ (521-485) κυριάρχησε σε όλη τη Μέση και Εγγύς Ανατολή έως τον Ινδό ποταμό, περιλαμβάνοντας την Αίγυπτο, την Κυρηναϊκή, τον Πόντο, τη Θράκη και την Ιωνία. Επί δύο αιώνες ο αρχηγός του τεράστιου αυτού κράτους, ο Μέγας Βασιλεύς, έριχνε τη σκιά του στον ελληνικό κόσμο. Επίσκεψη στον χώρο για να δούμε τον τάφο του Κύρου, που αποτελεί το πιο ενδιαφέρον μνημείο των Πασαργάδων, καθώς και το ανάκτορό του.
Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στη Γιαζντ, την πόλη των «ζωροαστρών», την «καλή και ευγενή πόλη της ερήμου». Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
4η ημέρα: ΓΙΑΖΝΤ – ΦΑΡΑΪ – ΓΙΑΖΝΤ (ξενάγηση)
Μετά από το πρωινό μας στο ξενοδοχείο αναχωρούμε για το χωριουδάκι Φαράι (Fahraj), έναν οικισμό πέντε χιλιάδων ετών στην έρημο, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε το ανακαινισμένο caravanserai και το Μεγάλο Τζαμί του Φαράι, που χρονολογείται από την πρώιμη ισλαμική περίοδο. Το τζαμί βρίσκεται στο κέντρο του σημερινού οικισμού και είναι ένα από τα παλαιότερα τζαμιά που σώζονται στην Περσία.
Επιστροφή στη Γιαζντ και ξενάγηση στην πανάρχαια αυτή πόλη, που αποτελεί μνημείο της UNESCO. Η παλιά πόλη, χτισμένη από πηλό, αποτελεί υπόδειγμα μεσαιωνικής περσικής πόλης. Τα θολωτά της σπίτια με τα μπαντγκίρ (τα «κλιματιστικά» της ερήμου ή «ανεμοπαγίδες», που διοχετεύουν στο εσωτερικό του κτιρίου ακόμα και την πιο ανάλαφρη αύρα), τα στενά, ελικοειδή δρομάκια της που σε πολλά τους τμήματα είναι σκεπαστά για προστασία από τον ήλιο, τα τζαμιά και οι μιναρέδες που υψώνονται παντού δημιουργούν ένα σκηνικό ανατολίτικου παραμυθιού.
Εμείς θα θαυμάσουμε εξωτερικά το Τζαμί της Παρασκευής του 14ου αιώνα και τους εγκαταλελειμμένους «Πύργους της Σιωπής» του 17ου αι., όπου οι νεκροί μεταφέρονταν για να αποσυντεθούν και να γίνουν βορά στα όρνεα, για να μη μολυνθεί το χώμα από την ταφή τους ή ο αέρας από την καύση τους.
Θα επισκεφθούμε τους κήπους Ντοουλάτ Αμπάντ του 18ου αιώνα, καθώς και τον Ζωροαστρικό Ναό της Φωτιάς, τον κυριότερο εν λειτουργία ναό της πόλης, με την άσβεστη ιερή φωτιά των ζωροαστρών, που σύμφωνα με την παράδοση καίει από το 470 μ.Χ. Ο ναός της Γιαζντ είναι ο μοναδικός ναός της φωτιάς στο Ιράν και ένας από τους 167 ζωροαστρικούς ναούς της φωτιάς που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος, θα δούμε το τέμενος Σιγιέντ Τζαφέρ, διακοσμημένο με χιλιάδες απαστράπτοντα πλακίδια. Διανυκτέρευση.
5η ημέρα: ΓΙΑΖΝΤ – ΜΕΪΜΠΟΝΤ – ΙΣΦΑΧΑΝ
Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας στο Ιράν, με τελικό μας προορισμό για σήμερα την Ισφαχάν.
Καθ’ οδόν θα κάνουμε στάση στη Μεϊμπόντ (Meybod), μια παλιά κωμόπολη που μετρά πάνω από 1.800 χρόνια Ιστορίας! Εδώ θα δούμε το τοπικό caravanserai, ένα παμπάλαιο χάνι-σταθμός καραβανιών, που χτίστηκε το 1689 κατά τη διάρκεια της εποχής των Σαφαβιδών (1501-1726), όπως και πολλά ακόμη παρόμοια χάνια στην Περσία. Στα χρόνια της ακμής του αποτελούσε σταθμό που παρείχε πολλές ανέσεις σε όσους σταματούσαν εδώ, ακόμη και για διαμονή αρκετών ημερών. Στην πόλη θα δούμε επίσης το Κάστρο Ναρίν, ηλικίας 2.000 – 6.000 ετών, που διαθέτει τέσσερις πύργους και περιλάμβανε, όπως φαίνεται, κάποιο πρώιμο σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων. Στη Μεϊμπόντ θα επισκεφτούμε, τέλος, μια τοπική αγορά με κεραμικά είδη, καθώς και το τοπικό «γιακτσάλ» ή Ice House, ένα αρχαίο κτίσμα χωρητικότητας έως και 5.000 κυβικών μέτρων που χρησίμευε ως «ψυγείο», για την αποθήκευση δηλαδή φαγητού και πάγου εν μέσω της ερήμου.
Συνεχίζουμε για την Ισφαχάν, μια πόλη-θρύλο που γοητεύει τον επισκέπτη με τα συγκλονιστικά μνημεία της, αληθινά κοσμήματα αρμονίας και κομψότητας. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
6η ημέρα: ΙΣΦΑΧΑΝ (1η ξενάγηση)
Πάμε σήμερα να γνωρίσουμε την Ισφαχάν, που αναμφισβήτητα είναι η ωραιότερη και πιο πράσινη πόλη του Ιράν, αλλά και το καλλιτεχνικό θησαυροφυλάκιο της χώρας από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους. Πρόκειται για μία πόλη παραμυθένια, βγαλμένη κατευθείαν από τις «Χίλιες και μία νύχτες», γεμάτη με μεγαλοπρεπή παλάτια, υπέροχα τζαμιά με βαθυκύανους τρούλους που κυριαρχούν στον ορίζοντα, παραδοσιακά χάνια, μεντρεσέδες, γραφικά παζάρια, τεϊοποτεία (τσαϊχανέ), πανέμορφους κήπους, δεντροφυτεμένους βαθύσκιωτους δρόμους και πολλές σκεπαστές γέφυρες στον ποταμό Ζαγιαντέ που διατρέχει την πόλη. Επίσης είναι γεμάτη με τριανταφυλλιές! Θα έχετε ακουστά το περίφημο ρόδο της Ισφαχάν, που είναι ροζ και πολύ αρωματικό.
Πρώτος σταθμός στη σημερινή μας ξενάγηση είναι η τεράστια κεντρική πλατεία Ναγκίς-ε-Τζαχάν (Πλατεία του Ιμάμη), η οποία σχεδιάστηκε το 1528. Είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και περιστοιχίζεται από τέσσερα πολύ εντυπωσιακά κτίρια: το Βασιλικό Τέμενος (ή Τέμενος του Ιμάμη), ένα αριστούργημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 17ου αιώνα, το εξαώροφο αυτοκρατορικό ανάκτορο Αλί Καπού του 16ου αιώνα, το τζαμί του σεΐχη Λoτφoλάχ του 17ου αιώνα και τη Μεγάλη Αγορά, που είναι σκεπαστή και χτίστηκε επίσης τον 17ο αιώνα. Αυτό είναι το ωραιότερο παζάρι του Ιράν. Ολόκληρη η πλατεία, μαζί με τα κτίριά της έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO.
Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Μουσείο Μουσικής, ενώ το απόγευμα θα δούμε το αξιοθέατο-σταθμό της πόλης, τη μεγαλύτερη σκεπαστή γέφυρα της Ισφαχάν, Σι-ο-σε Πολ, η οποία συνδέει το ιστορικό κέντρο με την αρμένικη συνοικία. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα, έχει μήκος 300 μέτρα και διαθέτει 33 καμάρες. Το εσωτερικό της, όταν χτίστηκε, ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες που έχουν χαρακτηριστεί ερωτικές. Θα δούμε επίσης και την γέφυρα Καγιού, κατασκευασμένη το 1650. Οι σκεπαστές γέφυρες της Ισφαχάν θεωρούνται χαρακτηριστικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής. Διανυκτέρευση στην Ισφαχάν.
7η ημέρα: ΙΣΦΑΧΑΝ (2η ξενάγηση)
Συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με την Ισφαχάν και σήμερα θα περάσουμε στην αρμένικη συνοικία Νέα Χούλφα, με το πολύ ιδιαίτερο χρώμα. Οι Αρμένιοι συγκεντρώθηκαν στην Ισφαχάν στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρχικά κατοικούσαν στη συνοικία που ονομαζόταν Παλιά Χούλφα. Τον 17ο αιώνα χτίστηκε η Νέα Χούλφα και η κοινότητα, την οποία απάρτιζαν 150.000 άτομα, μεταφέρθηκε εκεί υποχρεωτικά. Οι Αρμένιοι έχαιραν καλής μεταχείρισης από τον Σάχη, επειδή διακρίνονταν ιδιαίτερα στο εμπόριο του μεταξιού. Σήμερα η Νέα Χούλφα είναι μία από τις αρχαιότερες και ισχυρότερες αρμένικες συνοικίες στον κόσμο.
Εδώ δεσπόζει και ο Καθεδρικός του Σωτήρος, αρμένικος ναός που συνήθως αναφέρεται ως Vank που στα Αρμενικά σημαίνει μοναστήρι, ενώ είναι γνωστός και ως Εκκλησία των Αγίων Αδερφών. Ο Καθεδρικός Van συνδυάζει διαφορετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και ξεχωρίζει για τον πλούσιο εσωτερικό του διάκοσμο.
Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα είναι το μεγαλόπρεπο βασιλικό περίπτερο Τσεχέλ Σοτούν (το Παλάτι με τις 40 Κολώνες). Η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτό χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Είναι ένα αριστούργημα της περσικής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στις όχθες μίας λίμνης μέσα στον ομώνυμο τεράστιο κήπο. Η χρήση του κτίσματος ήταν ξεκάθαρα για την αυτοκρατορική αναψυχή. Η πρόσοψή του στηρίζεται σε δώδεκα κολόνες, οι οποίες αντανακλούν μέσα στο νερό και φαίνονται σαν 40. Όλο το εσωτερικό ήταν καλυμμένο με κεραμικές τοιχογραφίες. Πολλές από αυτές όμως αφαιρέθηκαν και πλέον κοσμούν μουσεία του δυτικού κόσμου. Τόσο το παλάτι-περίπτερο, όσο και ο κήπος του, έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της UNESCO. Διανυκτέρευση στην Ισφαχάν.
8η ημέρα: ΙΣΦΑΧΑΝ – ΚΟΥΡΑΝΓΚ – ΙΣΦΑΧΑΝ
Η σημερινή ημέρα είναι επίσημη αργία του κράτους του Ιράν και εμάς μας περιμένει μία ξεχωριστή εκδρομή, αποκλειστική προσφορά του γραφείου μας, για να απολαύσουμε την ποικιλομορφία των φυσικών τοπίων στην επαρχία του Ιράν. Αναχωρούμε, λοιπόν, για την Κουράνγκ, 180 χλμ δυτικά της Ισφαχάν, μια περιοχή γνωστή ως ο «λευκός παράδεισος» και η «στέγη του Ιράν». Σκαρφαλωμένη στα υψίπεδα του όρους Ζάγκρος, τη μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας, η Κουράνγκ ξεχωρίζει για το φυσικό της τοπίο, το οποίο συνθέτουν ο ομώνυμος ποταμός, πηγές με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, φράγματα, σπήλαια και βέβαια μια καταπράσινη κοιλάδα που εκτείνεται όσο βλέπει το μάτι.
Εμείς θα επισκεφτούμε τους καταρράκτες Σεΐχ Αλιάν (Sheikh Alian) και – αν είμαστε τυχεροί - ίσως συναντήσουμε καταυλισμό νομάδων της φυλής Haft Lang, οι οποίοι καταλύουν στην περιοχή.
Εδώ, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και τις περίφημες φριτιλάριες, τις… ανάποδες τουλίπες (Fritillaria imperialis) του Ιράν, σε μια περιοχή που καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη από τρεις χιλιάδες εξακόσια χιλιόμετρα. Η πεδιάδα της τουλίπας είναι ο βασικός βιότοπος αυτού του μοναδικού λουλουδιού, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ενώ έχει καταγραφεί και ως ένα από τα 20 μνημεία φυσικής κληρονομιάς του Ιράν. Η ανάποδη τουλίπα, που το όνομά της στα Φαρσί σημαίνει το λουλούδι που κλαίει, είναι μοναδικό και σπάνιο είδος σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επιστροφή στην Ισφαχάν και διανυκτέρευση.
9η ημέρα: ΙΣΦΑΧΑΝ – ΑΜΠΙΑΝΕ – ΚΑΣΑΝ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Αναχωρούμε από τη μαγευτική Ισφαχάν με τελικό μας προορισμό την πρωτεύουσα Τεχεράνη. Η διαδρομή θα είναι άκρως γενναιόδωρη σε εικόνες, συστήνοντάς μας αρχαίες πόλεις και χωριά που κοσμούν αυτή τη χώρα.
Θα κάνουμε μία πρώτη στάση στο πανέμορφο Αμπιανέ, γνωστό και ως «Κόκκινο Χωριό». Εδώ το χώμα έχει ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, λόγω ενός ασυνήθιστα υψηλού επιπέδου οξειδίου του σιδήρου. Τα σπίτια είναι χτισμένα με κόκκινο πηλό και ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.
Αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές του όρους Κάρκας, το Αμπιανέ είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς στο Ιράν. Είναι όμως και ένα από τα αρχαιότερα χωριά της χώρας, καθώς αρχαιολογικές μελέτες εκτιμούν ότι μετράει πάνω από 1.500 χρόνια ζωής.
Στο Αμπιανέ, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από την UNESCO, οι άνθρωποι φορούν ακόμα την παραδοσιακή τους ενδυμασία, μιλούν με μια γοητευτική προφορά και αποκαλούν το χωριό τους «Viuona», που σημαίνει «μέρος γεμάτο ιτιές». Θα το διαπιστώσουμε κι εμείς, καθώς θα ακούμε τον άνεμο να χορεύει ανάμεσα στις ιτιές, στο αυθεντικά παραδοσιακό, πανέμορφο αυτό χωριό που θα μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο.
Επόμενος σταθμός μας η Κασάν, μία πανάρχαια πόλη-κόσμημα στα βόρεια περίχωρα της Ισφαχάν. Η ονομασία της, σύμφωνα με τους ιστορικούς, προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, τους Κασιανούς. Στον αρχαιολογικό χώρο Ταπέχ Σιάλκ, λίγο έξω από την Κασάν, βρέθηκαν ευρήματα που χρονολογούνται 9.000 χρόνια πριν. Πάντως από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα η Κασάν φημιζόταν για τα εργαστήρια κεραμικών και πλακιδίων. Συγκεκριμένα η λέξη πλακάκι (=κάσι), στα ιρανικά, έχει τη ρίζα της στην Κασάν.
Η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα ορεινό και ένα ερημικό. Στην ανατολική πλευρά της Κασάν απλώνεται η έρημος Μαραντζάμπ. Εκεί σώζεται και το αρχαίο καραβανσεράι δίπλα σε μία λίμνη άλατος.
Τα αξιοθέατα της Κασάν είναι πολλά και μαρτυρούν τον εμπορικό πλούτο της. Μιλάμε για απίστευτους κήπους και επαύλεις που μοιάζουν με παλάτια. Ο πιο διάσημος κήπος της πόλης είναι ο Φιν, ο οποίος διαμορφώθηκε το 1590 και είναι ο αρχαιότερος που σώζεται σήμερα στο Ιράν. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές επαύλεις, την οποία και θα επισκεφτούμε, είναι ο Οίκος Ταμπαταμπάι, που χτίστηκε το 1880 κατά παραγγελία του πολύ ισχυρού εμπόρου Ταμπαταμπάι, ως κατοικία της οικογένειάς του. Το μέγεθος του κτίσματος είναι 5.000 τ.μ. Περιλαμβάνει σαράντα δωμάτια, τέσσερις αυλές και τρεις κήπους και αποτελεί ένα λαμπρό αριστούργημα της παραδοσιακής περσικής αρχιτεκτονικής. Θα επισκεφτούμε επίσης το τέμενος Agha Bozorg, το λουτρό του σουλτάνου Amir Ahmad, καθώς και εργαστήριο κατασκευής χαλιών, πριν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας.
Άφιξη στην Τεχεράνη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, Διανυκτέρευση.
10η ημέρα: ΤΕΧΕΡΑΝΗ (1η ξενάγηση)
Με πληθυσμό που ξεπερνά τα δώδεκα εκατομμύρια, η Τεχεράνη είναι η μεγαλύτερη πόλη του Ιράν. Το όνομά της σημαίνει «θερμός τόπος». Οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται στον 11ο αιώνα και περιγράφεται σαν ένα μικρό χωριό. Σήμερα αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο της πόλης, μιας πόλης σύγχρονης με σημαντικά δημόσια κτίρια, εκτενές δίκτυο μετρό και δύο διεθνή αεροδρόμια.
Το ενδιαφέρον των ηγεμόνων της Περσίας για την Τεχεράνη άρχισε στα μέσα του 18ου αιώνα, αλλά η πραγματική πολεοδομική της ανάπτυξη άρχισε μετά το 1791, όταν η πόλη έγινε πρωτεύουσα του Αγά Μουχάμαντ, της δυναστείας των Κατζάρων. Με την πάροδο των χρόνων στολίστηκε με ανάκτορα, τζαμιά και πολυάριθμα μνημεία.
Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο ξεκινάμε την εξερεύνηση της Τεχεράνης. Θα επισκεφτούμε το Μουσείο Χαλιών, ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε πολλά για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εξαγώγιμα προϊόντα της Περσίας. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα πάρουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα της προϊσλαμικής Περσίας από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα, ενώ στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα δούμε λαμπρά δείγματα της ισλαμικής τέχνης.
Επόμενος σταθμός μας το παλάτι Γκολεστάν (μνημείο της UNESCO), του 18ου αιώνα. Περιλαμβάνει κήπους και 17 κτίρια, μεταξύ των οποίων, παλάτια, μουσεία και μέγαρα. Τα πρώτα κτίρια χτίστηκαν τον 16ο αιώνα και εντάσσονταν μέσα στην περιτοιχισμένη Τεχεράνη. Όλα όσα όμως θα δούμε σήμερα κατασκευάστηκαν στα 131 χρόνια της δυναστείας Καζάρ. Στα παλάτια του Γκολεστάν γίνονταν εθιμοτυπικά οι στέψεις. Εκεί διατηρούνται επίσης όλα τα αρχεία του κράτους, η βιβλιοθήκη των ιστορικών χειρόγραφων και το φωτογραφικό αρχείο της αυτοκρατορίας. Ανάμεσα σε άλλα θα θαυμάσουμε και τον Μαρμάρινο Θρόνο.
Τέλος, θα επισκεφτούμε τη μεγάλη αγορά της Τεχεράνης και θα δούμε εξωτερικά τον πύργο Αζάντι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης. Ο πύργος Αζάντι βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης. Χτίστηκε το 1971 για τον εορτασμό των 2500 χρόνων της Περσικής Αυτοκρατορίας. Είναι ολόκληρος καλυμμένος από μάρμαρο, έχει ύψος 45 μέτρα και είναι τμήμα του Πολιτιστικού Συγκροτήματος Αζάντι που περιλαμβάνει και υπόγειο μουσείο. Διανυκτέρευση.
11η ημέρα: ΤΕΧΕΡΑΝΗ (2η ξενάγηση)
Σήμερα, στη δεύτερη ξενάγησή μας στην Τεχεράνη, θα εξερευνήσουμε την αυτοκρατορική ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα. Θα αρχίσουμε από το ανακτορικό συγκρότημα Σα Νταμπάντ, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Χτίστηκε από τη δυναστεία Καζάρ και περιλαμβάνει φυσικό δάσος, δρόμους, παραδοσιακές δεξαμενές νερού για κλιματισμό (κανάτ), εκθεσιακούς χώρους, βασιλικές κατοικίες και μουσεία. Τη δεκαετία του 1920 κατοικήθηκε από τον Σάχη Ρεζά Παχλεβί, ο οποίος έκανε σημαντικές επεκτάσεις. Ο γιος του, Μοχαμάντ Ρεζά, το κατοίκησε τη δεκαετία του 1970. Το 1978, όταν τον επισκέφθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, για να δηλώσει τη στήριξή του στο καθεστώς, φιλοξενήθηκε εκεί. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση το ανάκτορο έγινε μουσείο.
Στη συνέχεια θα θαυμάσουμε (εξωτερικά) τον πύργο Μιλάντ που μαζί με τον πύργο Αζάντι εντάσσεται στο πρόγραμμα ριζικού εκμοντερνισμού από τον τελευταίο Σάχη. Ο Πύργος Μιλάντ, παρότι σχεδιάστηκε το 1975 από τον Παχλεβί, τελικά ολοκληρώθηκε το 2007. Έχει ύψος 435 μέτρα και είναι το Διεθνές Συνεδριακό και Εμπορικό Κέντρο της Τεχεράνης. Αυτός ο νέος πύργος προβάλλεται από τη σύγχρονη κυβέρνηση ως το αντίπαλον δέος στον Αζάντι και στον Σάχη.
Επόμενος σταθμός μας θα είναι τα Ανάκτορα Νιαβαράν. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα το οποίο περιλαμβάνει ανάκτορα των δυναστειών Καζάρ (18-19ος αιώνας) και Παχλεβί (1925-1979). Το ανάκτορο-κατοικία των Παχλεβί ολοκληρώθηκε το 1967. Η βασιλική οικογένεια άφησε τα πάντα πίσω της μέσα στο ανάκτορο το 1979.
Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα η περίφημη «Γέφυρα της Φύσης», η μεγαλύτερη πεζογέφυρα της Τεχεράνης, με μήκος 270 μέτρα, που ενώνει δύο τεράστια δημόσια πάρκα. Η πολυβραβευμένη γέφυρα και «καμάρι» του Ιράν είναι μια μοντέρνα κατασκευή τριών επιπέδων. Το τρίτο και ψηλότερο επίπεδο προσφέρει μαγευτική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο σχεδιασμός της έγινε από γυναίκα, και μάλιστα πολύ νεαρής ηλικίας. Διανυκτέρευση στην Τεχεράνη.
12η ημέρα: ΤΕΧΕΡΑΝΗ – πτήση επιστροφής σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα
Μεταφορά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη αυθημερόν.
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 27/4/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα - 12 ημέρες / 10 διανυκτερεύσεις - Με 3 διαν/σεις στην Ισφαχάν και 4 διαν/σεις στην Τεχεράνη - Τιμή από 969€
Ξενοδοχείο | Τύπος Δωματίου | Κόστος | Φόροι |
---|---|---|---|
- | Double Room | 969 € | 870 € |
Twin Room | 969 € | 870 € | |
Triple Room | 969 € | 870 € | |
Single Room | 1469 € | 870 € |
Σημείωση:
*Την ημέρα της επίσημης αργίας του κράτους του Ιράν (5 Μαΐου), το πρόγραμμα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- εκδρομή στη Λίμνη Σιτγκάρ, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη του Ιράν, λίγο έξω απ’ την Τεχεράνη.
Extras
+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ : 60 €
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 6/6/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα - 12 ημέρες / 10 διανυκτερεύσεις - Με 2 διαν/σεις Σιράζ, 3 διαν/σεις στην Ισφαχάν και 3 διαν/σεις στην Τεχεράνη - Τιμή από 945€
Ξενοδοχείο | Τύπος Δωματίου | Κόστος | Φόροι |
---|---|---|---|
- | Double Room | 945 € | 870 € |
Twin Room | 945 € | 870 € | |
Triple Room | 945 € | 870 € | |
Single Room | 1445 € | 870 € |
Extras
+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ : 60 €
Αριθμός Πτήσης |
Ημερομηνία Πτήσης |
Διαδρομή |
Ώρα |
Ώρα Άφιξης |
ΤΚ 1850 |
27/04/2024 |
ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ |
15:40 |
17:10 |
ΤΚ 884 |
27/04/2024 |
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΣΙΡΑΖ |
20:40 |
00:55 +1 |
ΤΚ 881 |
08/05/2024 |
ΤΕΧΕΡΑΝΗ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ |
12:30 |
15:25 |
ΤΚ 1845 |
08/05/2024 |
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ |
18:50 |
20:15 |
12 ημέρες / 10 διανυκτερεύσεις Με 3 διαν/σεις στην Ισφαχάν και 4 διαν/σεις στην Τεχεράνη *Την ημέρα της επίσημης αργίας του κράτους του Ιράν (5 Μαΐου), το πρόγραμμα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- εκδρομή στη Λίμνη Σιτγκάρ, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη του Ιράν, λίγο έξω απ’ την Τεχεράνη. |
Αριθμός Πτήσης |
Ημερομηνία Πτήσης |
Διαδρομή |
Ώρα |
Ώρα Άφιξης |
ΤΚ 1850 |
06/06/2024 |
ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ |
15:40 |
17:10 |
ΤΚ 884 |
06/06/2024 |
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΣΙΡΑΖ |
20:40 |
00:55 +1 |
ΤΚ 881 |
17/06/2024 |
ΤΕΧΕΡΑΝΗ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ |
12:30 |
15:25 |
ΤΚ 1845 |
17/06/2024 |
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ |
18:50 |
20:15 |
12 ημέρες / 10 διανυκτερεύσεις Με 2 διαν/σεις Σιράζ, 3 διαν/σεις στην Ισφαχάν και 3 διαν/σεις στην Τεχεράνη. |
Περιλαμβάνονται
- Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
- Ξενοδοχεία 5* και 4* sup. (Τα ξενοδοχεία στο Ιράν δεν ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές. Εμείς πάντως διαθέτουμε από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην κάθε περιοχή). Στην Ισφαχάν το ξενοδοχείο-παλιό καραβανσεράι «Αμπάσι» (Abbasi Hotel), που παρά την παλαιότητά του επιλέγεται γιατί μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ενισχύει την εμπειρία.
- Ημιδιατροφή (τα δείπνα του προγράμματος περιορίζονται σε παραλλαγές κεμπάπ και σαλάτες).
- Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
- Εξειδικευμένος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.
- Τοπικός ξεναγός.
- Επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια προσφορά μας
- Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά
Δεν περιλαμβάνονταιΦόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, Βίζα, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 870€
- Βίζα Περσίας: 60 €
_______________________________________
Σύμφωνα με τους κανόνες ενδυμασίας της lρανικής Δημοκρατίας επιβάλλεται οι γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντήλι, να φορούν φαρδιά μακριά ρούχα ή καμπαρτίνα ώστε να μη διαγράφεται το σχήμα του σώματός τους και σκούρες κάλτσες καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη χώρα. Οι άνδρες δεν μπορούν να φοράνε σορτς.
________________________________________
Για την έκδοση βίζας Ιράν απαιτούνται το διαβατήριο με 6μηνη ισχύ (χωρίς σφραγίδα Ισραήλ) και 2 πρόσφατες φωτογραφίες (σε λευκό φόντο). Παρακαλείσθε όπως ελέγξετε όλες τις σελίδες το διαβατηρίου σας, εάν τυχόν υπάρχει σφραγίδα Ισραήλ. Αποτελεί δική σας ευθύνη, καθώς δεν θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε το στέλεχος του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Ζητήστε μας το πρωτόκολλο της εκδρομής με αναλυτική επεξήγηση αναφορικά με τα έγγραφα που απαιτούνται για την έκδοση της βίζας, καθώς και τους χρόνους της διαδικασίας αυτής. Κόστος βίζας: 60 € (κόστος εκπρόθεσμης βίζας: 120 €)
________________________________________
Επισημαίνουμε ότι η διατροφή στην Περσία συνίσταται κυρίως σε κεμπάπ, κοτόπουλο, ρύζι, δύο είδη μελιτζάνας, σούπα (με κρέας ή χωρίς), πατάτες τηγανητές και σε ορισμένες περιπτώσεις ψάρι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ
Το κράτος του Ιράν έχει αυστηροποιήσει τις διαδικασίες εισόδου στη χώρα.
Πλέον, τα έγγραφα που απαιτούνται για την έκδοση βίζας σε Έλληνες πολίτες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στις αρχές του Ιράν τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες πριν την άφιξή στο Ιράν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες στο γραφείο μας τουλάχιστον 25 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία άφιξής στο Ιράν, ώστε να ελεγχθούν εγκαίρως ως προς την ορθότητά τους.
Το Visa Coordination Office του Ιράν, αρμόδιο για την έκδοση βίζας εισόδου στη χώρα, διαμηνύει πως αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει τα εν λόγω έγγραφα στην κατοχή του τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες πριν την άφιξή στο Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει τις εκπρόθεσμες αιτήσεις.
Το γραφείο μας δεν μπορεί να επέμβει σε αυτή τη διαδικασία, επομένως παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες να φροντίσουν για την έγκαιρη προσκόμιση όλων των στοιχείων τους και των απαραίτητων εγγράφων για τη διαδικασία έκδοσης βίζας για την είσοδο στο Ιράν.
Η νέα αυτή συνθήκη έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται και τηρείται απαρέγκλιτα και χωρίς εξαιρέσεις.