Skip to main content

Τα «πετράδια» της Περσίας, με ολοήμερη εκδρομή στην περιοχή Κουράνγκ | Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 Διάρκεια: 11 ΗΜΕΡΕΣ από 899

Αναχωρήσεις: 26/09, 24/10, 26/10, 09/11

 

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Πτήση για Τεχεράνη

 

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Τεχεράνη.

 

2η ημέρα: Άφιξη στην Τεχεράνη (1η ξενάγηση)

 

Φτάνουμε νωρίς το πρωί στην ιρανική πρωτεύουσα και μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο για πρωινό, πριν ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της πόλης.

Το ενδιαφέρον των ηγεμόνων της Περσίας για την Τεχεράνη άρχισε στα μέσα του 18ου αιώνα, αλλά η πραγματική πολεοδομική της ανάπτυξη άρχισε μετά το 1791, όταν η πόλη έγινε πρωτεύουσα του Αγά Μουχάμαντ, της δυναστείας των Κατζάρων. Με την πάροδο των χρόνων στολίστηκε με ανάκτορα, τζαμιά και πολυάριθμα μνημεία.

Σήμερα, λοιπόν, στην ξενάγησή μας στην Τεχεράνη, θα εξερευνήσουμε την αυτοκρατορική ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα. Θα αρχίσουμε από το ανακτορικό συγκρότημα Σα Νταμπάντ, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Χτίστηκε από τη δυναστεία Καζάρ και περιλαμβάνει φυσικό δάσος, δρόμους, παραδοσιακές δεξαμενές νερού για κλιματισμό (κανάτ), εκθεσιακούς χώρους, βασιλικές κατοικίες και μουσεία. Τη δεκαετία του 1920 κατοικήθηκε από τον Σάχη Ρεζά Παχλεβί, ο οποίος έκανε σημαντικές επεκτάσεις. Ο γιος του, Μοχαμάντ Ρεζά, το κατοίκησε τη δεκαετία του 1970. Το 1978, όταν τον επισκέφθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, για να δηλώσει τη στήριξή του στο καθεστώς, φιλοξενήθηκε εκεί. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση το ανάκτορο έγινε μουσείο.

Επόμενος σταθμός μας θα είναι τα Ανάκτορα Νιαβαράν. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα το οποίο περιλαμβάνει ανάκτορα των δυναστειών Καζάρ (18-19ος αιώνας) και Παχλεβί (1925-1979). Το ανάκτορο-κατοικία των Παχλεβί ολοκληρώθηκε το 1967. Η βασιλική οικογένεια άφησε τα πάντα πίσω της μέσα στο ανάκτορο το 1979.

Αφού επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση λίγων ωρών, συνεχίζουμε την εξερεύνηση της Τεχεράνης και πάμε να θαυμάσουμε (εξωτερικά) τον πύργο Μιλάντ που μαζί με τον πύργο Αζάντι εντάσσεται στο πρόγραμμα ριζικού εκμοντερνισμού από τον τελευταίο Σάχη. Ο Πύργος Μιλάντ, παρότι σχεδιάστηκε το 1975 από τον Παχλεβί, τελικά ολοκληρώθηκε το 2007. Έχει ύψος 435 μέτρα και είναι το Διεθνές Συνεδριακό και Εμπορικό Κέντρο της Τεχεράνης. Αυτός ο νέος πύργος προβάλλεται από τη σύγχρονη κυβέρνηση ως το αντίπαλον δέος στον Αζάντι και στον Σάχη.

Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα η περίφημη «Γέφυρα της Φύσης», η μεγαλύτερη πεζογέφυρα της Τεχεράνης, με μήκος 270 μέτρα, που ενώνει δύο τεράστια δημόσια πάρκα. Η πολυβραβευμένη γέφυρα και «καμάρι» του Ιράν είναι μια μοντέρνα κατασκευή τριών επιπέδων. Το τρίτο και ψηλότερο επίπεδο προσφέρει μαγευτική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο σχεδιασμός της έγινε από γυναίκα, και μάλιστα πολύ νεαρής ηλικίας. Διανυκτέρευση στην Τεχεράνη.

 

3η ημέρα: Τεχεράνη (2η ξενάγηση)

 

Σήμερα, στη δεύτερη ξενάγησή μας στην Τεχεράνη, θα εξερευνήσουμε την αυτοκρατορική ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα. Θα αρχίσουμε από το Μουσείο Χαλιών, το ιδανικό μέρος για να μάθουμε πολλά για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εξαγώγιμα προϊόντα της Περσίας. Ακολουθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης: στο πρώτο θα πάρουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα της προϊσλαμικής Περσίας από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα και στο δεύτερο θα δούμε λαμπρά δείγματα της ισλαμικής τέχνης.

Μετά θα πάμε στο παλάτι Γκολεστάν (μνημείο της UNESCO), του 18ου αιώνα. Περιλαμβάνει κήπους και 17 κτίρια, μεταξύ των οποίων, παλάτια, μουσεία και μέγαρα. Τα πρώτα κτίρια χτίστηκαν τον 16ο αιώνα και εντάσσονταν μέσα στην περιτοιχισμένη Τεχεράνη. Όλα όσα όμως θα δούμε σήμερα κατασκευάστηκαν στα 131 χρόνια της δυναστείας Καζάρ. Στα παλάτια του Γκολεστάν γίνονταν εθιμοτυπικά οι στέψεις. Εκεί διατηρούνται επίσης όλα τα αρχεία του κράτους, η βιβλιοθήκη των ιστορικών χειρόγραφων και το φωτογραφικό αρχείο της αυτοκρατορίας. Ανάμεσα σε άλλα θα θαυμάσουμε και τον Μαρμάρινο Θρόνο.

Τελευταίοι σταθμοί μας για σήμερα θα είναι η Μεγάλη Αγορά και ο πύργος Αζάντι, από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης, το οποίο θα θαυμάσουμε εξωτερικά. Ο πύργος Αζάντι βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης. Χτίστηκε το 1971 για τον εορτασμό των 2500 χρόνων της Περσικής Αυτοκρατορίας. Είναι ολόκληρος καλυμμένος από μάρμαρο, έχει ύψος 45 μέτρα και είναι τμήμα του Πολιτιστικού Συγκροτήματος Αζάντι που περιλαμβάνει και υπόγειο μουσείο. Διανυκτέρευση στην Τεχεράνη.

 

4η ημέρα: Τεχεράνη – Κασάν – Ισφαχάν (οδική διαδρομή 480 χλμ.)

 

Σήμερα αφήνουμε πίσω μας την Τεχεράνη και αναχωρούμε με τελικό μας προορισμό την εξωτική Ισφαχάν.

Καθοδόν όμως θα κάνουμε μία στάση στην Κασάν, μία πανάρχαια πόλη-κόσμημα στα βόρεια περίχωρα της Ισφαχάν. Η ονομασία της, σύμφωνα με τους ιστορικούς προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, τους Κασιανούς. Στον αρχαιολογικό χώρο Ταπέχ Σιάλκ, λίγο έξω από την Κασάν, βρέθηκαν ευρήματα που χρονολογούνται 9.000 χρόνια πριν το σήμερα. Πάντως από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα η Κασάν φημιζόταν για τα εργαστήρια κεραμικών και πλακιδίων. Συγκεκριμένα η λέξη πλακάκι (=κάσι), στα ιρανικά, έχει τη ρίζα της στην Κασάν.

Η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα ορεινό και ένα ερημικό. Στην ανατολική πλευρά της Κασάν απλώνεται η έρημος Μαραντζάμπ. Εκεί σώζεται και το αρχαίο καραβανσεράι δίπλα σε μία λίμνη άλατος.

Τα αξιοθέατα της Κασάν είναι πολλά και μαρτυρούν τον εμπορικό πλούτο της. Μιλάμε για απίστευτους κήπους και επαύλεις που μοιάζουν με παλάτια. Ο πιο διάσημος κήπος της πόλης είναι ο Φιν, ο οποίος διαμορφώθηκε το 1590 και είναι ο αρχαιότερος που σώζεται σήμερα στο Ιράν. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές επαύλεις, την οποία και θα επισκεφτούμε, είναι ο Οίκος Ταμπαταμπάι, που χτίστηκε το 1880 κατά παραγγελία του πολύ ισχυρού εμπόρου Ταμπαταμπάι, ως κατοικία της οικογένειάς του. Το μέγεθος του κτίσματος είναι 5.000 τ.μ. Περιλαμβάνει σαράντα δωμάτια, τέσσερις αυλές και  τρεις κήπους και αποτελεί ένα λαμπρό αριστούργημα της παραδοσιακής περσικής αρχιτεκτονικής. Θα επισκεφτούμε επίσης το τέμενος και τον μεντρεσέ Agha Bozorg, το λουτρό του σουλτάνου Amir Ahmad, καθώς και εργαστήριο κατασκευής χαλιών, πριν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας.

Άφιξη στην Ισφαχάν, μια πόλη-θρύλος που γοητεύει τον επισκέπτη με τα συγκλονιστικά μνημεία της, αληθινά κοσμήματα αρμονίας και κομψότητας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Ισφαχάν – Κουράνγκ – Ισφαχάν

 

Η σημερινή ημέρα είναι επίσημη αργία του κράτους του Ιράν και εμάς μας περιμένει μία ξεχωριστή εκδρομή, αποκλειστική προσφορά του γραφείου μας, για να απολαύσουμε την ποικιλομορφία των φυσικών τοπίων στην επαρχία του Ιράν.

Αναχωρούμε, λοιπόν, για την Κουράνγκ, 180 χλμ δυτικά της Ισφαχάν, μια περιοχή γνωστή ως ο «λευκός παράδεισος» και η «στέγη του Ιράν». Σκαρφαλωμένη στα υψίπεδα του όρους Ζάγκρος, τη μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας, η Κουράνγκ ξεχωρίζει για το φυσικό της τοπίο, το οποίο συνθέτουν ο ομώνυμος ποταμός, πηγές με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, φράγματα, σπήλαια και βέβαια μια καταπράσινη κοιλάδα που εκτείνεται όσο βλέπει το μάτι.

Εμείς θα επισκεφτούμε τους καταρράκτες Σεΐχ Αλιάν (Sheikh Alian) και – αν είμαστε τυχεροί - ίσως συναντήσουμε καταυλισμό νομάδων της φυλής Haft Lang, οι οποίοι καταλύουν στην περιοχή.

Εδώ, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και τις περίφημες φριτιλάριες, τις… ανάποδες τουλίπες (Fritillaria imperialis) του Ιράν, σε μια περιοχή που καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη από τρεις χιλιάδες εξακόσια χιλιόμετρα. Η πεδιάδα της τουλίπας είναι ο βασικός βιότοπος αυτού του μοναδικού λουλουδιού, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ενώ έχει καταγραφεί και ως ένα από τα 20 μνημεία φυσικής κληρονομιάς του Ιράν. Η ανάποδη τουλίπα, που το όνομά της στα Φαρσί σημαίνει το λουλούδι που κλαίει, είναι μοναδικό και σπάνιο είδος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιστροφή στην Ισφαχάν και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Ισφαχάν (2η ξενάγηση)

 

Πάμε σήμερα να γνωρίσουμε την Ισφαχάν, που αναμφισβήτητα είναι η ωραιότερη και πιο πράσινη πόλη του Ιράν, αλλά και το καλλιτεχνικό θησαυροφυλάκιο της χώρας από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους. Πρόκειται για μία πόλη παραμυθένια, βγαλμένη κατευθείαν από τις «Χίλιες και μία νύχτες», γεμάτη με μεγαλοπρεπή παλάτια, υπέροχα τζαμιά με βαθυκύανους τρούλους που κυριαρχούν στον ορίζοντα, παραδοσιακά χάνια, μεντρεσέδες, γραφικά παζάρια, τεϊοποτεία (τσαϊχανέ), πανέμορφους κήπους, δεντροφυτεμένους βαθύσκιωτους δρόμους και πολλές σκεπαστές γέφυρες στον ποταμό Ζαγιαντέ που διατρέχει την πόλη. Επίσης είναι γεμάτη με τριανταφυλλιές! Θα έχετε ακουστά το περίφημο ρόδο της Ισφαχάν, που είναι ροζ και πολύ αρωματικό.

Πρώτος μας σταθμός η αρμένικη συνοικία Νέα Χούλφα, με το πολύ ιδιαίτερο χρώμα. Οι Αρμένιοι συγκεντρώθηκαν στην Ισφαχάν στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρχικά κατοικούσαν στη συνοικία που ονομαζόταν Παλιά Χούλφα. Τον 17ο αιώνα χτίστηκε η Νέα Χούλφα και η κοινότητα, την οποία απάρτιζαν 150.000 άτομα, μεταφέρθηκε εκεί υποχρεωτικά. Οι Αρμένιοι έχαιραν καλής μεταχείρισης από τον Σάχη, επειδή διακρίνονταν ιδιαίτερα στο εμπόριο του μεταξιού. Σήμερα η Νέα Χούλφα είναι μία από τις αρχαιότερες και ισχυρότερες αρμένικες συνοικίες στον κόσμο. 

Εδώ δεσπόζει και ο Καθεδρικός του Σωτήρος, αρμένικος ναός που συνήθως αναφέρεται ως Vank που στα Αρμενικά σημαίνει μοναστήρι, ενώ είναι γνωστός και ως Εκκλησία των Αγίων Αδερφών. Ο Καθεδρικός Van συνδυάζει διαφορετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και ξεχωρίζει για τον πλούσιο εσωτερικό του διάκοσμο.

Συνεχίζουμε την ξενάγησή μας στην τεράστια κεντρική πλατεία Ναγκίς-ε-Τζαχάν (Πλατεία του Ιμάμη), η οποία σχεδιάστηκε το 1528. Είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και περιστοιχίζεται από τέσσερα πολύ εντυπωσιακά κτίρια: το Βασιλικό Τέμενος (ή Τέμενος του Ιμάμη), ένα αριστούργημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 17ου αιώνα, το εξαώροφο αυτοκρατορικό ανάκτορο Αλί Καπού του 16ου αιώνα, το τζαμί του σεΐχη Λoτφoλάχ του 17ου αιώνα και τη Μεγάλη Αγορά, που είναι σκεπαστή και χτίστηκε επίσης τον 17ο αιώνα. Αυτό είναι το ωραιότερο παζάρι του Ιράν. Ολόκληρη η πλατεία, μαζί με τα κτίριά της έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO.

Τελευταίος σταθμός για σήμερα είναι το Μουσείο Μουσικής, το οποίο θα επισκεφτούμε πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Ισφαχάν.

 

7η ημέρα: Ισφαχάν – Μεϊμπόντ – Γιαζντ (οδική διαδρομή 330 χλμ.)

 

Αφήνουμε σήμερα πίσω μας την υπέροχη Ισφαχάν και αναχωρούμε με τελικό μας προορισμό τη Γιαζντ.

Καθ’ οδόν θα κάνουμε στάση στη Μεϊμπόντ (Meybod), μια παλιά κωμόπολη που μετρά πάνω από 1.800 χρόνια Ιστορίας! Εδώ θα δούμε το τοπικό caravanserai, ένα παμπάλαιο χάνι-σταθμός καραβανιών, που χτίστηκε το 1689 κατά τη διάρκεια της εποχής των Σαφαβιδών (1501-1726), όπως και πολλά ακόμη παρόμοια χάνια στην Περσία. Στα χρόνια της ακμής του αποτελούσε σταθμό που παρείχε πολλές ανέσεις σε όσους σταματούσαν εδώ, ακόμη και για διαμονή αρκετών ημερών. Στην πόλη θα δούμε επίσης το Κάστρο Ναρίν, ηλικίας 2.000 – 6.000 ετών, που διαθέτει τέσσερις πύργους και περιλάμβανε, όπως φαίνεται, κάποιο πρώιμο σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων. Στη Μεϊμπόντ θα επισκεφτούμε, τέλος, μια τοπική αγορά με κεραμικά είδη, καθώς και το τοπικό «γιακτσάλ» ή Ice House, ένα αρχαίο κτίσμα χωρητικότητας έως και 5.000 κυβικών μέτρων που χρησίμευε ως «ψυγείο», για την αποθήκευση δηλαδή φαγητού και πάγου εν μέσω της ερήμου.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στη Γιαζντ, την πόλη των «ζωροαστρών», την πόλη των «ζωροαστρών», την «καλή και ευγενή πόλη της ερήμου». Πριν μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας, θα επισκεφτούμε το αθλητικό κέντρο της πόλης όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις της αρχαίας πολεμικής τέχνης της Περσίας, Ζουρκανέ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Γιαζντ – Φαράι – Γιαζντ (ξενάγηση)

 

Μετά από το πρωινό μας στο ξενοδοχείο αναχωρούμε για το χωριουδάκι Φαράι (Fahraj), έναν οικισμό πέντε χιλιάδων ετών στην έρημο, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε το ανακαινισμένο caravanserai και το Μεγάλο Τζαμί του Φαράι, που χρονολογείται από την πρώιμη ισλαμική περίοδο. Το τζαμί βρίσκεται στο κέντρο του σημερινού οικισμού και είναι ένα από τα παλαιότερα τζαμιά που σώζονται στην Περσία.

Επιστροφή στη Γιαζντ και ξενάγηση στην πανάρχαια αυτή πόλη, που αποτελεί μνημείο της UNESCO. Η παλιά πόλη, χτισμένη από πηλό, αποτελεί υπόδειγμα μεσαιωνικής περσικής πόλης. Τα θολωτά της σπίτια με τα μπαντγκίρ (τα «κλιματιστικά» της ερήμου ή «ανεμοπαγίδες», που διοχετεύουν στο εσωτερικό του κτιρίου ακόμα και την πιο ανάλαφρη αύρα), τα στενά, ελικοειδή δρομάκια της που σε πολλά τους τμήματα είναι σκεπαστά για προστασία από τον ήλιο, τα τζαμιά και οι μιναρέδες που υψώνονται παντού δημιουργούν ένα σκηνικό ανατολίτικου παραμυθιού.

Εμείς θα θαυμάσουμε εξωτερικά το Τζαμί της Παρασκευής του 14ου αιώνα και τους εγκαταλελειμμένους «Πύργους της Σιωπής» του 17ου αι., όπου οι νεκροί μεταφέρονταν για να αποσυντεθούν και να γίνουν βορά στα όρνεα, για να μη μολυνθεί το χώμα από την ταφή τους ή ο αέρας από την καύση τους.

Θα επισκεφθούμε τους κήπους Ντοουλάτ Αμπάντ του 18ου αιώνα, καθώς και τον Ζωροαστρικό Ναό της Φωτιάς, τον κυριότερο εν λειτουργία ναό της πόλης, με την άσβεστη ιερή φωτιά των ζωροαστρών, που σύμφωνα με την παράδοση καίει από το 470 μ.Χ. Ο ναός της Γιαζντ είναι ο μοναδικός ναός της φωτιάς στο Ιράν και ένας από τους 167 ζωροαστρικούς ναούς της φωτιάς που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος, θα δούμε το τέμενος Σιγιέντ Τζαφέρ, διακοσμημένο με χιλιάδες απαστράπτοντα πλακίδια, και θα επισκεφτούμε το αθλητικό κέντρο της πόλης όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις της αρχαίας πολεμικής τέχνης της Περσίας, Ζουρκανέ. Διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: Γιαζντ – Πασαργάδες – Νεκρόπολη (Νάγκσε Ροστάμ) – Περσέπολη – Σιράζ (οδική διαδρομή 460 χλμ.)

 

Αναχωρούμε σήμερα από τη Γιαζντ με πρώτο σταθμό της διαδρομής μας τις Πασαργάδες, αρχαία πόλη που ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου π.Χ. αι. από τον Κύρο τον Μέγα. Οι Πασαργάδες υπήρξαν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του και η πόλη όπου γίνονταν οι στέψεις των Περσών βασιλιάδων. Η περσική αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών υπό τον Κύρο τον Μέγα (559-529) και τον Δαρείο Α’ (521-485) κυριάρχησε σε όλη τη Μέση και Εγγύς Ανατολή έως τον Ινδό ποταμό, περιλαμβάνοντας την Αίγυπτο, την Κυρηναϊκή, τον Πόντο, τη Θράκη και την Ιωνία. Επί δύο αιώνες ο αρχηγός του τεράστιου αυτού κράτους, ο Μέγας Βασιλεύς, έριχνε τη σκιά του στον ελληνικό κόσμο. Επίσκεψη στον χώρο για να δούμε τον τάφο του Κύρου, που αποτελεί το πιο ενδιαφέρον μνημείο των Πασαργάδων, καθώς και το ανάκτορό του.

Συνεχίζουμε για τη νεκρόπολη Νάγκσε Ροστάμ, που δεσπόζει στην πεδιάδα της Περσέπολης και αποτελείται από τέσσερις λαξεμένους βασιλικούς τάφους: του Ξέρξη Α’, του Δαρείου Α’, του Αρταξέρξη Α’ και του Δαρείου Β’.

Επόμενη στάση μας στη σημερινή διαδρομή η ένδοξη Περσέπολη, η «πλουσιότατη των υπό τον ήλιο πόλεων». Είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο επιβλητικός ιστορικός χώρος του Ιράν και από τους σπουδαιότερους του κόσμου. Η πόλη κτίστηκε από το 518 έως το 460 π.Χ. (Δαρείος Α’, Ξέρξης και Αρταξέρξης Α’). Η τεχνική των Περσών αρχιτεκτόνων και κυρίως η αισθητική τους δημιούργησαν μία από τις πιο περίλαμπρες πρωτεύουσες που γνώρισε ο κόσμος. Τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα πυρπολήθηκαν το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα ερείπια της Περσέπολης, όπως η Πύλη των Εθνών, η αίθουσα ακροάσεων, το παλάτι του Ξέρξη και του Δαρείου, που υψώνονται αγέρωχα ενισχύοντας τις ιστορικές μνήμες, θα μας προσφέρουν μια μοναδική εντύπωση της αίγλης, του πλούτου και του μεγαλείου της πρωτεύουσας των Αχαιμενιδών.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στη Σιράζ, την «πόλη των ρόδων και των αηδονιών». Θα επισκεφτούμε το Μαυσωλείο του Αλί Ιμπν Χαμζά για να θαυμάσουμε την εκπληκτική διακόσμηση με καθρέφτες, καθώς και την επιτύμβια στήλη του μαυσωλείου του  μεγάλου Ιρανού ποιητή Χαφέζ, που βρίσκεται σε καταπράσινο κήπο στο κέντρο της πόλης. Ο Χαφέζ ήταν λυρικός ποιητής και μυστικιστής (14ος αι.). Στα περίπου 60.000 ποιήματά του εξυμνεί τα νιάτα και την ομορφιά, την οποία θεωρεί αντανάκλαση του θείου. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: Σιράζ (ξενάγηση)

 

Μετά το πρωινό μας πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τη Σιράζ. Στη σημερινή μας ξενάγηση θα δούμε μεταξύ άλλων τον κήπο Εράμ που δημιουργήθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα, αλλά και τον κήπο Ναραντζεστάν με τα εντυπωσιακά βιτρό. Θα συνεχίσουμε με το τέμενος Νασίρ-ολ-Μολκ, το συγκρότημα Βακίλ και το Οχυρωμένο Παλάτι Αργκ.

Δεν θα παραλείψουμε, ασφαλώς, επίσκεψη στο μαυσωλείο του ποιητή Σααδή (13ος αι.). Ο Σααδή έγραψε ποιήματα διδακτικού περιεχομένου, καθώς και στίχους που χαρακτηρίζονται για τη θρησκευτική τους ευλάβεια.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

 

11η ημέρα: Σιράζ – πτήση για ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη αυθημερόν.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  26/9/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα – Πτήσεις με Turkish  - Τιμή από 899€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 899 € 850 €
  Twin Room 899 € 850 €
  Triple Room 899 € 850 €
  Single Room 1349 € 850 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ :  60 €

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  24/10/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα – Πτήσεις με Turkish  - Τιμή από 899€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 899 € 850 €
  Twin Room 899 € 850 €
  Triple Room 899 € 850 €
  Single Room 1349 € 850 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ :  60 €

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  26/10/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα – Πτήσεις με Turkish  - Τιμή από 899€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 899 € 850 €
  Twin Room 899 € 850 €
  Triple Room 899 € 850 €
  Single Room 1349 € 850 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ :  60 €

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  9/11/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα – Πτήσεις με Turkish  - Τιμή από 899€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 899 € 850 €
  Twin Room 899 € 850 €
  Triple Room 899 € 850 €
  Single Room 1349 € 850 €

Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ :  60 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Ξενοδοχεία 5* και 4* sup. (Τα ξενοδοχεία στο Ιράν δεν ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές. Εμείς πάντως διαθέτουμε από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην κάθε περιοχή). Στην Ισφαχάν το ξενοδοχείο-παλιό καραβανσεράι «Αμπάσι» (Abbasi Hotel), που παρά την παλαιότητά του επιλέγεται γιατί μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ενισχύει την εμπειρία.
  • Ημιδιατροφή (τα δείπνα του προγράμματος περιορίζονται σε παραλλαγές κεμπάπ και σαλάτες).
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Εξειδικευμένος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια προσφορά του γραφείου μας.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, Βίζα, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 850€
  •  Βίζα Περσίας: 60 €

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1850

26/09/2024

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

15:40

17:25

ΤΚ 876

26/09/2024

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

18:25

22:05

ΤΚ 885

06/10/2024

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:00

05:35

ΤΚ 1843

06/10/2024

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

07:30

09:00

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1846

24/10/2024

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

21:05

22:35

ΤΚ 878

25/10/2024

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:00

04:35

ΤΚ 885

03/11/2024

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:45

06:30

ΤΚ 1843

03/11/2024

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:05

08:30

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1846

26/10/2024

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

21:05

22:35

ΤΚ 878

27/10/2024

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:00

04:35

ΤΚ 885

05/11/2024

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:45

06:30

ΤΚ 1843

05/11/2024

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:05

08:30

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1846

09/11/2024

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

21:05

23:40

ΤΚ 878

10/11/2024

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

01:30

05:10

ΤΚ 885

19/11/2024

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:45

06:30

ΤΚ 1843

19/11/2024

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:05

08:30