Skip to main content

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΣΙΑ Καλοκαίρι 2012

Τεχεράνη – Σιράζ – Περσέπολη-Iσφαχάν

8 μέρες

Από το Ζωροάστρη έως το Ισλάμ ξεχώρισαν θεοί της φωτιάς και της καταστροφής, βασιλείς και κατακτητές, επιδρομείς και ποιητές, στίχοι βαθιά ερωτικοί δίπλα σε ύμνους θρησκευτικής έξαρσης. Το παλιό και το καινούργιο συμπορεύονται σε χώρους αρχαίας χλιδής. Παζάρια φορτωμένα μνήμες και μυρωδιές, μυστικά και μυστήρια προσπερνούν αυστηρούς ιερωμένους, πολύχρωμους νομάδες, πλανόδιους στιχουργούς, λικνιστά τσαντόρ, ανθρώπους γελαστούς, φιλόξενους, ελληνολάτρες. Τούτη η Περσίς χώρα, όπως την έλεγε ο Ηρόδοτος, ήταν πάντα ένα πέρασμα λαών που ήρθαν, συγκρούστηκαν, πήραν, έδωσαν και συνεχίζουν το ίδιο ως τις μέρες μας.
Η Περσία δεν αποκαλύπτεται εύκολα αλλά περιμένει να την ανακαλύψουν.

Αναχωρήσεις : 17/5,19/6, 20/7, 14/8, 14/9, 24/10

 

Αναχωρήσεις : 17/5, 19/6, 20/7, 14/8, 14/9, 24/10
Τιμή κατ’ άτομο
Δίκλινο 1.110€
Επιβ. Μονοκλίνου 300€

*Δηλώστε & Κερδίστε:
58€ ή 86€ το ζευγάρι για εγγραφές 25 ή 40 μέρες πριν την αναχώρηση

 

1η  μέρα:  Αθηνα – Τεχεράνη

Πετάμε μεσω ενδιάμεσου σταθμού για την Ιρανική  πρωτεύουσα .
 

2η μέρα:  Τεχεράνη – Σιράζ

Σήμερα θα επισκεφθούμε τρία  από τα κορυφαία μουσεία του κό­σμου στο είδος τους τα οποία φιλοξενούν μοναδικούς θησαυρούς. Πρώτα το μουσείο των χα­λιών, που όπως ταιριάζει στη χώρα που παράγει τα ωραιότερα χαλιά, στεγάζει μερικά απ’ τα κορυφαία δημιουργήματα των τελευταίων 500 χρόνων. Στο μουσείο Αμπασί οι συλλογές με τα χρυσά κτερίσματα των Αχαιμενιδών και οι μινιατούρες από το Σαχ-ναμέ του Φιρντουσί θα μας καθοδηγήσουν να οραματιστούμε την ιστορία αυτού του τόπου που θα ανακαλύψουμε στη διάρκεια του ταξιδιού μας.Όμως το με­σημέρι έρχεται η μεγάλη στιγμή: τα υπόγεια της κρατικής τράπεζας  ανοίγουν το Θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσο­νται έργα τέχνης αμύθητης αξίας. Φτιαγμένα από χιλιάδες  (ναι χιλιάδες) διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια και άλλες πολύτιμες πέτρες, που έφερε ο Ναντίρ Σαχ μετά την εκ­στρατεία του στην Ινδία τον 18ο αιώνα. Ανάμεσά τους τα στέμματα του τε­λευταίου Σάχη και της αυτοκράτειρας τnς Περσίας, καθώς και το μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, το Ντιουν Νουρ, «η θάλασσα του Φωτός». Το βράδυ πετάμε για το Φάρς , την επαρχία που έδωσε το όνομα στη χώρα. Άφιξη στο Σιράζ.
 

3η μέρα:  Σιράζ – Περσέπολις

Ολοήμερη ξενάγηση στη δόξα της Περσίας με κορυφαία μνημεία της εποχής του Κύρου και του Δαρείου. Πρώτα θα πάμε στις Πασαργάδες όπου στέκει σιωπηλός και μεγαλόπρεπος ο τάφος του Κύρου Στη συνέχεια θα σταθούμε στην εκπληκτικής μεγαλοπρέπειας έδρα της απέραντης αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, την Περσέπολη . Μνημεία που στέκουν βουβά στην απεραντοσύνη του τοπίου εντυπωσιάζουν με την καλλιτεχνική τους ευαισθησία και λεπτότητα τον επισκέπτη. Συνεχίζουμε για τους λαξευτούς τάφους του Ναξ ι Ρουστάμ όπου είχαν ταφεί οι Πέρσες αυτοκράτορες πλην του Κύρου.
 

4η μέρα:  Σιράζ- lσφαχάν

Η πλούσια ξενάγηση θα μας φέρει  στους κήπους Εράμ και το τέμενος του Αλι Εμπνε Χαμζέ και το συγγενικό Αλαεντίν Χοσείν. Στα παζάρια του Βακίλ θα βρείτε χίλιες δυο ανατολίτικες πραμάτειες για  να αγοράσετε όπως χάλια, κοσμήματα, υφαντά και αλλά πολλά που κάνουν το παζάρι του Σιράζ διάσημο. Πτήση για Ισφαχάν, πoυ ο Παζολίνι το επέλεξε για να γυρίσει τις “Αραβικές Νύχτες”.
 

5η μέρα:  lσφαχάν

Η ρήση ‘‘το Ισφαχάν είναι ο μισός κό­σμος” εδραιώθηκε  στn διάρκεια του 16ου αιώνα, υπονοώντας το μεγαλείο τnς πόλης. Εμείς θα αρχίσουμε την γνωριμία μας με τα παλαιότερα μνημεία  όπως το εξαίσιο τζαμί της Παρασκευής, Στη συνέχεια μας περιμένει η αρμενική συνοικία Τζόλφα και ο εξαίσια διακοσμη­μένος ναός Βόνκ που συγκεράζει, ισλα­μική αρχιτεκτονική με χριστιανική ανα­γεννησιακή τέχνη.
 

6η μέρα:  lσφαχάν

Το πρωί θα δούμε το ανάκτορο Τσεχέλ Σοτούν -γνωστό σαν παλάτι των 40 κιόνων. Είναι το πρώτο αξιοθέατο της  ξενάγησης μας. Οι αισθήσεις όμως απογειώνονται με την επίσκεψη στο τέμενος του Ιμάμη στην βασιλική πλατεία του Ισφαχάν και το γειτονικό τζαμί του Σεΐχη Λοτφολάχ, που η απουσία μιναρέ αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα τη μαγεία των σχεδίων του τρούλου του 3ου, απ’ τους ωραιότε­ρους της Περσίας. Υπόλοιπη μέρα ελεύθερη για αγορές στην ομολογουμένως πλουσιότερη αγορα της χώρας.
 

7η  μέρα: lσφαχάν – Τεχεράνη

Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να μας αποκαλύψει η σημερινή διαδρομή που θα ευχόσαστε η μέρα να μην τελειώσει. Η αποκάλυψη έρχε­ται μέσα στα φαράγγια του όρους Κάρ­κας, όπου ξεπετάγεται μπροστά μας το κοκκινωπό περίγραμμα του χωριού Αμπιανέ σαν να βγήκε κατ’ ευθείαν απ’ την έρημο του Μεξικού  ή τις πλαγιές του Αντιάτλαντα στο νότιο Μαρόκο. Όμως οι εντυπώσεις δεν σταματάνε εδώ. Θα σταθούμε στο Κασάν για μια επίσκεψη του πιο περίτεχνου παζαριού και του αρχο­ντικού Μπουτζρεντί, του 19ου αιώνα. Άφιξη αργά το απόγευμα στην Τεχεράνη.Αποχαιρετηστήριο δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο της πόλης
 

8η μέρα: Τεχεράνη-  Αθήνα

Με πτήση μέσω Κωνσταντινούπολης θα φτάσουμε στην  Αθήνα το βράδυ.

Περιλαμβάνονται:

  • Αεροπορικά εισιτήρια σε οικονομική θέση με ενδιάμεση αλλαγή αεροσκάφους
  • Φιλοξενία σε ξενοδοχεία Πολυτελείας, Α’ κατηγορίας
  • Hμιδιατροφή
  • Mεταφορές από/προς το ξενοδοχείο και για όλες τις εσωτερικές μεταφορές του προγράμματος
  • Ξεναγήσεις, περιηγήσεις όπως ακριβώς  περιγράφονται
  • Tοπικός έμπειρος ξεναγός
  • Αρχηγός/συνοδός από την Ελλάδα
  • Ταξιδιωτική θήκη με κατατοπιστικά έντυπα
  • Ταξιδιωτική τσάντα
  • Ασφάλεια αστικής και επαγγελματικής ευθύνης
  • Ατομική ασφαλιστική κάλυψη

Δεν Περιλαμβάνονται:

  • Φόροι αεροδρομίων
  • Βιζα
  • Φιλοδωρήματα/αχθοφορικά

Tαξιδιωτικά έγγραφα

Για τη βίζα χρειάζονται το διαβατήριό σας με εξάμηνη ισχύ και 2 πρόσφατες φωτογραφίες τουλάχιστον 25 ημέρες πριν  από την αναχώρηση. Τα διαβατήρια δεν  πρέπει να έχουν σφραγίδα Ισραήλ.

Σημείωση

Οι γυναίκες είναι  υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με ένα μεγάλο μαντήλι και  να φορούν μακριά πουκαμίσα ή καπαρντίνα -ανάλογα με την εποχή- σε συνδυασμό με μακρύ παντελόνι