Skip to main content

Χιλή - Βολιβία - Αργεντινή , Ωκεανός από αλάτι Βολιβίας, Έρημος Ατακάμα, Σαντιάγο, Μπουένος Άιρες | 06.03.2024 Διάρκεια: 18 ΗΜΕΡΕΣ από 4990

Αναχώρηση: 06/03

 

1η ημέρα: Πτήση για ΣΑΝΤΙΑΓΟ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη Χιλή και την πρωτεύουσα Σαντιάγο, πόλη που ίδρυσε ο Ντον Πέδρο ντε Βαλντίβια το 1541 και σήμερα αποτελεί το οικονομικό και πολιτικό κέντρο αυτής της μακρόστενης σαν βέργα χώρας των Δυτικών Άνδεων. Μάλιστα η οροσειρά αυτή είναι που χωρίζει τη Χιλή γεωγραφικά και πολιτισμικά από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, διαμορφώνει καίρια το κλίμα της και αποτελεί το μόνιμο φόντο στις φωτογραφίες των μεγάλων της πόλεων.

 

2η ημέρα: ΣΑΝΤΙΑΓΟ

Άφιξη στο εντυπωσιακό Σαντιάγο, μια πόλη δυναμική και κοσμοπολίτικη. Η ποικιλομορφία της είναι έκδηλη και αρκεί απλά μια βόλτα στις γειτονιές της για να καταλάβει κανείς πως πρόκειται για μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις. Αυτό είναι άλλωστε που την κάνει και τόσο γοητευτική. Εξερευνήστε τους δρόμους, ανακαλύψτε πρωτότυπες γκαλερί τέχνης, μοντέρνα καταστήματα και αγορές χειροτεχνίας. Και για τους λάτρεις της καλής ζωής, υπάρχει τεράστια ποικιλία από εστιατόρια, μπαρ και καφέ, ενώ η νυχτερινή ζωή είναι ιδιαιτέρως έντονη. Μπορείτε ακόμα να μάθετε περισσότερα για τη χώρα μέσα από τα μουσεία της ή να περιπλανηθείτε στην Κεντρική Αγορά που θα σας προσφέρει μια πρωτόγνωρη γαστρονομική εμπειρία. Η θέα από τα κοντινά βουνά είναι απλά φανταστική.

Μια πρώτη γνωριμία με την πόλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ: εκδρομή σε ΒΑΛΠΑΡΑΪΣΟ – ΒΙΝΙΑ ΝΤΕΛ ΜΑΡ

Σήμερα θα αφήσουμε για λίγο πίσω μας το Σαντιάγο και θα περάσουμε μια υπέροχη ημέρα σε δυο πανέμορφους προορισμούς. Πρώτος μας σταθμός το Βαλπαραΐσο, ναυτική βάση των Ισπανών, που έγινε το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Σήμερα είναι ο ναύσταθμος του πολεμικού ναυτικού της Χιλής και έχει κριθεί από την UNESCO θησαυρός παγκόσμιας κληρονομιάς. Μία κυριολεκτικά πολύχρωμη πόλη, η «πάνω ρούγα» της οποίας είναι αμφιθεατρικά κτισμένη στην πλαγιά του ομώνυμου κόλπου. Ξύλινα σπίτια με επένδυση από λαμαρίνα, στενά δρομάκια και σοκάκια, κατοικίες βικτοριανής εποχής, παλιά αρχοντικά, πλατείες και η πανεπιστημιούπολη, συνθέτουν έναν πίνακα αντάξιο του Γκογκέν και του Βαν Γκογκ.

Το ιστορικό κέντρο του λιμανιού πολύ πιο κλασικό, με το Κοινοβούλιο της χώρας που μεταφέρθηκε εδώ με απόφαση του δικτάτορα Πινοσέτ, το μνημείο στην πλατεία Ιταλίας, το «Σχολείο Ελλάς», την πλατεία της Νίκης με τον Καθεδρικό Ναό, τη δημοτική βιβλιοθήκη, μια τεράστια μανόλια ηλικίας 300 χρόνων και το μνημείο της Νίκης.

Αρχικά θα επισκεφτούμε την πλατεία Σοτομαγιόρ, είναι η μεγάλη κεντρική πλατεία του Βαλπαραΐσο. Εκεί δεσπόζει το μνημείο του ναυάρχου Αρτούρο, διοικητή του πολεμικού ναυτικού της Χιλής στον πόλεμο του Ειρηνικού. Η πλατεία στεφανώνεται με ένα επιβλητικό κτίριο στα χρώματα της θάλασσας.

Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε προς το νότιο τμήμα της πόλης για να απολαύσουμε τους διάσημους πλέον παλιούς ανελκυστήρες στην πλαγιά του βουνού. Από τον 19ο αιώνα, 15 από αυτούς τους ανελκυστήρες ανεβαίνουν στο βουνό του Βαλπαραΐσο πάνω σε μαύρες ράγες. Αφού φτάσουμε στην κορυφή, θα απολαύσουμε την εκπληκτική θέα στο λιμάνι και τον κόλπο.

Περνώντας από αγάλματα που προσφέρθηκαν από ξένες χώρες στη Χιλή το 1910, στα εκατοντάχρονα της απελευθέρωσής της από τους Ισπανούς, οδεύουμε προς το Βίνια Ντελ Μαρ, το πολυτελές παραθεριστικό θέρετρο του Σαντιάγκο και της χώρας. Η πόλη ονομάζεται επίσης και «Πόλη των Κήπων» λόγω των πολλών προσεγμένων πάρκων που διαθέτει, αλλά και των ιδιωτικών κρυφών κήπων. Είναι επίσης γνωστή για μια ιδιαίτερη κατασκευή από λουλούδια στη μορφή ρολογιού, αλλά και για τα καζίνο που διαθέτει. Θα επισκεφτούμε ακόμα την τοπική αγορά αλλά και τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την οδό Βεργκάρα.

Επιστροφή στο Σαντιάγκο αργά το απόγευμα. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΣΑΝΤΙΑΓΟ: Επίσκεψη σε Οινοποιείο και Ιδιωτικό Μουσείο Άνδεων

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, ετοιμαστείτε να βυθιστούμε στον μαγικό κόσμο του κρασιού, σε ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία της περιοχής, το οινοποιείο Santa Rita. Ιδρύθηκε το 1881, όταν και έκαναν εισαγωγή ρίζες από τα καλύτερα Γαλλικά αμπέλια. Η περιοχή ήταν ιδανική για τα σταφύλια, ειδικά το Cabernet Sauvignon, και έκτοτε τα κρασιά της Χιλής άρχισαν να κερδίζουν βραβεία σε όλο τον κόσμο και να λαμβάνουν διεθνή αναγνώριση. Με την επίσκεψή μας στο οινοποιείο Santa Rita θα κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, θα δούμε το κυρίως κτήριο, θα εξερευνήσουμε τα κελάρια των κρασιών και θα μάθουμε τα πάντα για τις διαδικασίες οινοποίησης. Φυσικά θα έχουμε και την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα απολαμβάνουμε γκουρμέ πιάτα στο εστιατόριο του οινοποιείου "La Casona de Doña Paula".

Στο δρόμο της επιστροφής προς το Σαντιάγο, θα κάνουμε μια στάση στο Alto Jahuel Andean Museum για να δούμε μια ιδιωτική συλλογή που περιλαμβάνει προκολομβιανά αντικείμενα που ανήκαν σε διαφορετικούς πολιτισμούς της Χιλής.

Διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ – πτήση για ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΖ (ΒΟΛΙΒΙΑ): ξενάγηση

Πολύ νωρίς το πρωί μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για τη Βολιβία και την πόλη της Σάντα Κρουζ, την «εμπορική» πρωτεύουσα της Βολιβίας. Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 416 μέτρων και έχει κλίμα ημιτροπικό. Ιδρύθηκε το 1560 από τον Ρuflo de Chαvez, ο οποίος την ονόμασε Santa Cruz de la Sierra, από το όνομα της ισπανικής πόλης από την οποία καταγόταν.

Αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας και ξεκουραστούμε επαρκώς, νωρίς το απόγευμα θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην πόλη. Θα επισκεφτούμε τον ζωολογικό κήπο, όπου θα γνωρίσουμε τα πολλά και διαφορετικά είδη ζώων της περιοχής. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στο κέντρο της πόλης, όπου θα δούμε την κεντρική πλατεία, τον Καθεδρικό Ναό και το Μουσείο Τέχνης. Θα περιηγηθούμε στις αγορές χειροτεχνίας, οι οποίες ονομάζονται «La Recoba» και «Artecampo», και έπειτα θα περάσουμε στην πιο σύγχρονη συνοικία της πόλης, η οποία είναι γεμάτη με καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, μπαρ και πολλά άλλα.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΖ – ΣΟΥΚΡΕ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το Σούκρε, τη διοικητική πρωτεύουσα της Βολιβίας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Η πόλη ιδρύθηκε το 1538 με το αρχικό όνομα Λα Πλάτα. Η πρώτη φωνή για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής ακούστηκε εδώ στις 25/5/1809 και στις 6/8/1825 ο συναγωνιστής του Σιμόν Μπολίβαρ, ο Αντόνιο Χοσέ δε Σούκρε, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας που αμέσως ονομάστηκε Δημοκρατία της Βολιβίας, από το όνομα του θρυλικού αγωνιστή της ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής, Σιμόν Μπολίβαρ. Το Σούκρε ονομάζεται «η Λευκή Πρωτεύουσα της Βολιβίας», χάρη στα λευκού χρώματος κεραμοσκεπή σπίτια του και το ιστορικό του κέντρο. Από το 1991 περιλαμβάνεται στο Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Άφιξη και ξενάγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα περπατήσουμε στους δρόμους της, θα δούμε σημαντικά κτίρια και θα επισκεφτούμε μεταξύ άλλων το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, τα Μουσεία Recoleta και San Felipe de Nery convent (museum) καθώς και το πάρκο Bolivar. Θα δούμε ακόμα την εκκλησία Santo Domingo, αλλά και το μουσείο ASUR, με έργα τέχνης των ιθαγενών της περιοχής.

Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΣΟΥΚΡΕ – ΠΟΤΟΣΙ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε οδικώς για το Ποτοσί, ή αλλιώς το Ελ Ντοράντο του Ισπανικού Στέμματος που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Βολιβία. Η ευρύτερη περιοχή που θα επισκεφτούμε κατοικείται από την εποχή των Ίνκα. Όμως το ρολόι της ιστορίας της άρχισε ουσιαστικά να χτυπά στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν ένας Ινδιάνος αποκάλυψε σε έναν κονκισταδόρ την ύπαρξη του Σουμάχ Όρκο, του λεγόμενου Αργυρού Βουνού.

Για τους επόμενους περίπου δύο αιώνες ολόκληρο το βουνό σκαβόταν εσωτερικά από τους Ισπανούς με σκοπό την εξόρυξη ασημιού. Συγκεκριμένα ο Πλούσιος Λόφος (=Σέρο Ρίκο) περιλαμβάνει 10.000 στοές, σκαμμένες από εκατομμύρια εργάτες που εργάζονταν νυχθημερόν σε άθλιες συνθήκες και πέθαιναν από εξάντληση ή κατολισθήσεις δίχως να τους δώσει σημασία κανείς… Ο λόγος; Να γεμίζουν απρόσκοπτα με ασήμι τα σεντούκια του ισπανικού στέμματος.

Οι ιθαγενείς αποκαλούσαν τα ορυχεία Σιντριβάνι του Ασημιού και τελικά το μέταλλο που έβγαινε από εκεί έφτανε να στρώσει δύο φορές την απόσταση από το Ποτοσί ως τη Μαδρίτη. Τα ασημένια νομίσματα (ρεάλ) που κόβονταν στο Νομισματοκοπείο του Ποτοσί τροφοδοτούσαν τις αγορές από την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Από το 1611 έως το 1825 τα ορυχεία του Ποτοσί ήταν το παγκόσμιο κέντρο εξόρυξης αργύρου και το αντικείμενο μιας χωρίς προηγούμενο εκμετάλλευσης. Το δε Ποτοσί ήταν η πολυπληθέστερη πόλη του Νέου Κόσμου, γεμάτη με θαυμάσια αποικιακά κτίρια και τεράστιες εκκλησίες.

Το σημερινό Ποτοσί είναι ένας γραφικός οικισμός: το ιστορικό κέντρο του είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στην ξενάγησή μας στην πόλη, θα επισκεφτούμε μεταξύ άλλων τον Καθεδρικό Ναό και την εκκλησία του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και το πρώην Νομισματοκοπείο και νυν Νομισματικό Μουσείο, όπου εκτίθεται, μεταξύ άλλων, και η ξύλινη μηχανή κοπής των ασημένιων αποικιακών νομισμάτων ρεάλ.

Διανυκτέρευση στο Ποτοσί.

 

8η ημέρα: ΠΟΤΟΣΙ – ΚΟΛΤΣΑΝΙ – ΟΥΓΙΟΥΝΙ

Σήμερα θα αναχωρήσουμε οδικώς από το Ποτοσί, με νότια κατεύθυνση προς την πόλη Ουγιούνι, όπου θα επισκεφτούμε το «νεκροταφείο» τραίνων, ένα μέρος όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει έναν τεράστιο αριθμό από αντίκες, ατμομηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια των πρώτων ημερών του σιδηροδρόμου, πολλά από τα οποία ήταν κυρίως κατασκευασμένa στη Γαλλία και την Αγγλία.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στις Αλυκές Ουγιούνι, τη μεγαλύτερη φυσική αποθήκη άλατος στον κόσμο, με εκτιμώμενο απόθεμα 10 δισεκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη άλατος στον πλανήτη η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.653 μέτρων. Καθ’ οδόν θα απολαύσουμε το απόκοσμο θέαμα των αλυκών, που λαμπυρίζουν κατάλευκες μέσα στο ηφαιστειακό τοπίο της ερήμου.

Κομβικός οικισμός στην περιοχή είναι η ιστορική Πύλη του Αλατιού ή αλλιώς Κολτσάνι. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, 600 κατοίκων, χτισμένο από τα χρόνια της αποικιοκρατίας δίπλα στις αλυκές, με σκοπό την εκμετάλλευση του αλατιού. Στο χωριό υπάρχει Εργοστάσιο Επεξεργασίας και Μουσείο Άλατος. Το Κολτσάνι κάθε χρόνο εμπορεύεται 25.000 τόνους αλατιού από τις αλυκές. Στο παρελθόν το εμπόριο ήταν ανταλλακτικό και η μεταφορά του επεξεργασμένου προϊόντος προς τις αγορές, γινόταν με λάμα. Τα ζώα φορτώνονταν με αλάτι, διένυαν 560 χλμ. μέχρι το κοντινότερο εμπορικό κέντρο, την πόλη Ταρίχα στη Νότια Βολιβία, κι από κει επέστρεφαν πίσω στο Κολτσάνι με φορτία φύλων κόκας (που θεωρούνταν φάρμακο για όλες τις ασθένειες), καλαμποκιού και άλλων ανταλλασσόμενων αγαθών. Σήμερα το εμπόριο και η μεταφορά του αλατιού γίνονται από τους συνεταιρισμούς της Βολιβίας και της Βραζιλίας.

Καιρού επιτρέποντος, θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση στις Αλυκές Ουγιούνι και θα επισκεφτούμε το απίστευτο νησί Ινκαουάσι (=Σπίτι των Ίνκα), που ξεπηδάει μέσα από τη λευκή αλάτινη λίμνη, σχηματίζεται από απολιθωμένα κοράλλια και φύκια και είναι γεμάτο με γιγάντιους κάκτους.

Το νησί έχει έκταση 246 στρέμματα και είναι η κορυφή προϊστορικού ηφαιστείου που βγήκε στην επιφάνεια μιας τεράστιας προϊστορικής λίμνης περίπου 40.000 χρόνια πριν το σήμερα. Οι κάκτοι που καλύπτουν το Ινκαουάσι, φτάνουν σε ύψος τα 12 μέτρα και ξεπερνούν σε ηλικία τα 100 χρόνια. Το θέαμα των πράσινων, τεράστιων φυτών, που υψώνονται πάνω στο νησί των απολιθωμένων κοραλλιών, μέσα στην κατάλευκη αλάτινη λίμνη Ουγιούνι, είναι κάτι μοναδικό. Θα απολαύσουμε λοιπόν το γεύμα μας στο εστιατόριο που υπάρχει πάνω στο νησί με θέα τους κάκτους και την κατάλευκη επιφάνεια του αλατιού.

Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας στην περιοχή των Αλυκών του Ουγιούνι, τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΟΥΓΙΟΥΝΙ – ΛΙΜΝΕΣ ΣΤΑ ΥΨΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ – ΕΡΗΜΟΣ ΣΙΛΟΛΙ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΒΑΡΟΑ (ΟΧΟ ΝΤΕ ΠΕΡΔΙΣ)

Μετά το πρωινό μας θα κατευθυνθούμε προς το σημείο παρατήρησης που βρίσκεται στο (ενεργό) ηφαίστειο Ογιάγκε, και στη συνέχεια θα δούμε μια σειρά από υψιπεδικές λίμνες, τις λίμνες Εντιόντα, Όντα και Τσαρκότα: αγαπημένο καταφύγιο των φλαμίνγκος που συνηθίζουν να ξαποσταίνουν εδώ κατά τη διάρκεια του αποδημητικού τους ταξιδιού.

Διασχίζουμε ένα σουρεαλιστικό τοπίο χωρίς βλάστηση, και θα καταλήξουμε στην έρημο Σιλόλι (Siloli), που περιστοιχίζεται από ψηλούς λόφους.

Απόψε θα διανυκτερεύουμε σε lodge βασικών ανέσεων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αβαρόα. Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΒΑΡΟΑ (ΟΧΟ ΝΤΕ ΠΕΡΔΙΣ) – ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΝΤΕ ΑΤΑΚΑΜΑ (ΧΙΛΗ)

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε την ξενάγησή μας στην περιοχή. Πρώτα θα δούμε έναν παράξενο βραχώδη σχηματισμό που μοιάζει με πέτρινο δέντρο – οι ίδιοι οι ντόπιοι το αποκαλούν Πέτρινο Δέντρο (Árbol de piedra). Έχει ύψος 5 μέτρα και έχει δημιουργηθεί από ηφαιστειακά πετρώματα.

Φτάνουμε στο Εθνικό Πάρκο Αβαρόα, όπου υπάρχει και η διάσημη Λαγούνα Κολοράδα – το πιο παράξενο φυσικό φαινόμενο της Βολιβίας. Ουσιαστικά είναι μια ηφαιστειακή λίμνη άλατος, βάθους μικρότερου του 1 μέτρου, και έκτασης 60 τ.χλμ. Είναι, όπως το λέει και το όνομά της, κατακόκκινη, και περιέχει κατά τόπους κάτασπρες νησίδες βόρακα.

Στο παρελθόν οι ντόπιοι θεωρούσαν ότι το κόκκινο χρώμα της λίμνης προερχόταν από το αίμα των θεών και γι’ αυτό τη θεωρούσαν ιερή. Ωστόσο οι επιστήμονες διέλυσαν τις δοξασίες επισημαίνοντας ότι το χρώμα οφείλεται στα φύκια και στα μέταλλα που περιέχει το νερό. Το εντυπωσιακό επίσης είναι πως στην Κόκκινη Λίμνη ζουν και… κόκκινα φλαμίνγκο.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας θα επισκεφθούμε την περιοχή των γκέιζερ, στα 4.950 μ. υψόμετρο, για να παρατηρήσουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα που δημιουργεί δεκάδες γκέιζερ, με την έντονη μυρωδιά του θειαφιού να απλώνεται παντού στον αέρα. Αν το… λέει η καρδούλα σας, μπορείτε να κάνετε και ένα θερμό μπάνιο στις φυσικές θερμοπηγές, σε θερμοκρασία που κυμαίνεται από 28ο έως 30οC!

Παρατηρούμε επίσης την Πράσινη λίμνη (από το χρώμα των νερών της), με τις λευκές όχθες της - ένα μοναδικό πολύχρωμο τοπίο με κυρίαρχα χρώματα το πράσινο, το άσπρο και το καφέ των λόφων, ένας υδάτινος καθρέπτης, ένα γιγάντιο σμαράγδι ιδιαίτερα λαμπερό το πρωί και το απόγευμα.

Αργά το απόγευμα θα περάσουμε τα σύνορα και θα μπούμε στη Χιλή. Φτάνοντας στο Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα (San Pedro de Atacama), θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΝΤΕ ΑΤΑΚΑΜΑ: Κοιλάδα της Σελήνης & Νυχτερινή παρατήρηση του ουρανού της Ατακάμα

Λίγο έξω από το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα απλώνεται ακόμα μία γεωλογική ιδιοτροπία της φύσης: η Κοιλάδα της Σελήνης, μία περιοχή χαραγμένη από τη διάβρωση του νερού, του αέρα και του χρόνου, με περίεργους σχηματισμούς, μικρές ξερές κοιλάδες και χωμάτινα εξογκώματα που προσομοιάζουν σε τοπίο σεληνιακό. Ανάμεσα σε αμμόλοφους και βραχώδεις σχηματισμούς από κρυσταλλωμένο γύψο εμφανίζονται μικροί λόφοι και αιχμηρές κορυφογραμμές στις οποίες η διάβρωση έχει δημιουργήσει ποικίλες μορφές των οποίων οι σκιές αλλάζουν δραματικά ανάλογα με τη γωνία του ήλιου. Αν σκεφτεί κανείς πως η περιοχή αυτή διαμορφώθηκε πριν από 22 εκατομμύρια χρόνια, αρχίζει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνεται πολλά…

Η εκδρομή μας θα συνεχιστεί με μια επίσκεψη σε αυτόχθονες κοινότητες των Άνδεων, που προέρχονται από μια προγονική μορφή συνύπαρξης μεταξύ των φυλών Κέτσουα και Αϊμάρων, που ονομάζονται Ayllus. Εκεί θα μάθουμε για την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και το πως είναι η ζωή στην έρημο Ατακάμα. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούμε γκαλερί με κεραμικά που ανήκει σε έναν διάσημο ντόπιο καλλιτέχνη, όπου θα κατανοήσουμε σε βάθος τη διαδικασία δημιουργίας κεραμικών αντικειμένων χρησιμοποιώντας πρωτόγονες τεχνικές, δημιουργώντας όμορφα γλυπτά και χρηστικά κεραμικά αντικείμενα εμπνευσμένα από τον ντόπιο πολιτισμό.

Αργότερα το βράδυ, ακολουθεί μία ακόμη, νυχτερινή αυτή τη φορά, ξενάγηση. Θα κάνουμε μία βόλτα στα… αστέρια του ουρανού της Ατακάμα. Το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα θεωρείται ως η καλύτερη περιοχή στον κόσμο για αστροπαρατήρηση χάρη στον πεντακάθαρο ουρανό της! Παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού και φωτογράφοι έχουν όνειρο ζωής να βρεθούν εδώ και να απολαύσουν τα αστέρια και τα ουράνια σώματα που εδώ διακρίνονται με γυμνό μάτι καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη μας. Ο ουρανός της ερήμου, είναι πάντα πεντακάθαρος, χωρίς σύννεφα και χωρίς φωτορύπανση. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να δούμε εντυπωσιακά πολλά αστέρια, συναστρίες, αστερισμούς… Μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο υπερθέαμα. Η παρατήρησή μας θα αρχίσει με γυμνό μάτι. Θα μάθουμε πώς να ξεχωρίζουμε τα μεγάλα αστέρια και τους αστερισμούς.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ ΝΤΕ ΑΤΑΚΑΜΑ – ΣΑΛΤΑ

Αφήνουμε πίσω μας την εντυπωσιακή Ατακάμα και φεύγουμε για την πόλη Σάλτα, στον αργεντίνικο βορρά.

Η Σάλτα βρίσκεται σε μια εύφορη κοιλάδα και περιβάλλεται από εκπληκτικά τοπία. Είναι το πολυπληθέστερο αστικό κέντρο της βόρειας Αργεντινής, μία όμορφη πόλη που τιμά το προσωνύμιό της «Salta la linda», Σάλτα η Όμορφη δηλαδή, κυρίως χάρη στην αποικιακή της αρχιτεκτονική (η πόλη ιδρύθηκε το 1582 από τους Ισπανούς) και τα ωραία τοπία της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, η Σάλτα αποτελεί μια πολυσύχναστη μητρόπολη καθώς είναι εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο, ενώ διαθέτει ξενοδοχεία, μπαρ, καφέ, νόστιμο φαγητό, καταστήματα για ψώνια και μια έντονη πολιτιστική σκηνή.

Άφιξη στη Σάλτα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

13η ημέρα: ΣΑΛΤΑ – ΚΕΜΠΡΑΔΑ ΝΤΕ ΟΥΜΑΟΥΑΚΑ

Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε για μια ολοήμερη εκδρομή μέσω της κοιλάδας Κεμπράδα ντε Ουμαουάκα (Quebrada de Humahuaca), μια στενή ορεινή κοιλάδα που η UNESCO ανακήρυξε Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς. Αυτό που τραβάει το βλέμμα είναι η εναλλαγή των έντονων χρωμάτων στις λοφοπλαγιές, σε ένα τοπίο που διηγείται ένα μεγάλο κομμάτι της γεωλογικής ιστορίας του κόσμου μας και δένει υπέροχα με τους επίσης «πολύχρωμους» πολιτισμούς και παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής. Είναι μια μοναδική ευκαιρία που μας φέρνει σε επαφή με το πρωτόγονο, το ανέγγιχτο, έναν πολιτισμό με τον οποίο μπορεί να έχουμε ελάχιστα κοινά κι ωστόσο μας αγγίζει και μας συγκινεί. Η διαδρομή μας ξεκινά με την επίσκεψή μας στο Σαν Σαλβαδόρ ντε Χουχούι (San Salvador de Jujuy) όπου θα επισκεφθούμε τον καθεδρικό ναό και το Hall of the Flag, ένα κτίριο χτισμένο σε γαλλικό μπαρόκ στυλ, όπου φυλάσσεται και εκτίθεται η επίσημη σημαία της Αργεντινής, ηλικίας ούτε λίγο ούτε πολύ 203 ετών (φτιάχτηκε το 1815). Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας μέχρι το γραφικό χωριό Πουρμαμάρκα (Purmamarca), από όπου θα παρατηρήσουμε το Όρος των Επτά Χρωμάτων, ενώ θα δούμε επίσης τον καθεδρικό ναό και την αγορά των χειροτεχνών στην κεντρική πλατεία. Στη συνέχεια της διαδρομής μας, θα περάσουμε από το χωριουδάκι της Μαϊμάρα (Maimara) όπου καθοδόν θα παρατηρήσουμε την Παλέτα του Ζωγράφου, ακόμα μια έκφανση του υπέροχου γεωλογικού φαινομένου που «ντύνει» με έντονα χρώματα τις λοφοπλαγιές που περιβάλλουν τον οικισμό. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο χωριό Τιλκάρα (Tilcara) για να δούμε την Πουκαρά (Pucará de Tilcara), την προ-Ινκαϊκής εποχής οχύρωση λίγο έξω από τον οικισμό, πριν συνεχίσουμε για την Ουακαλέρα (Huacalera): εδώ δεν μπορούμε παρά να μείνουμε έκθαμβοι μπροστά στα απίστευτης έντασης χρώματα στους λόφους που οι ντόπιοι αποκαλούν Πογιέρα ντε λα Κόγια (Pollera de la Colla). Υπέροχα τοπία περιτριγυρίζουν τα μικρά χωριά, τα τόσο όμορφα και παραδοσιακά, που ο επισκέπτης θα πιστέψει πως ο χρόνος εκεί έχει σταματήσει να κυλλά. Πριν συνεχίσουμε το ταξίδι μας θα επισκεφθούμε μια εκκλησία του 16ου αι., και στη συνέχεια φτάνουμε μέχρι την Ουμαουάκα (Humahuaca), με τον εντυπωσιακό της καθεδρικό ναό και το Μνημείο της Ανεξαρτησίας (El Indio).

Επιστροφή στη Σάλτα και διανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: ΣΑΛΤΑ – ΠΟΥΝΑ: Τραίνο για τα Σύννεφα

Το ταξίδι μας στις περιοχές γύρω από την Σάλτα συνεχίζεται και σήμερα σειρά έχει το Σαν Αντόνιο ντε λος Κόμπρες στην περιοχή Πούνα, όπου θα επιβιβαστούμε στο... Τραίνο για τα Σύννεφα! Πρόκειται για μια διαδρομή με τραίνο μέσα από εκπληκτικά τοπία, το οποίο δημιούργησε ο Ricardo Fontaine Maury, ένας βορειοαμερικανός μηχανικός. Κατασκευασμένο μεταξύ 1921 και 1948, το Τραίνο για τα Σύννεφα είναι ένα αριστούργημα σύνθετης μηχανικής που προσφέρει μια απαράμιλλη εμπειρία.Είναι μάλιστα και το υψηλότερο τρένο του κόσμου που φτάνει σε υψόμετρο 4.220 μέτρων, ενώ περνάει και πάνω από την εντυπωσιακή γέφυρα La Polvorilla, που βρίσκεται περίπου 70 μέτρα πάνω από το έδαφος. Στο δρόμο επιστροφής προς τη Σάλτα, θα κάνουμε μια στάση στη Santa Rosa de Tastil για να επισκεφτούμε το τοπικό μουσείο.

Διανυκτέρευση.

 

15η ημέρα: ΣΑΛΤΑ – ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Νωρίς το πρωί κατευθυνόμαστε προς το αεροδρόμιο από όπου θα πάρουμε την πτήση μας με προορισμό το Μπουένος Άιρες, πρωτεύουσα της Αργεντινής. Το Μπουένος Άιρες, είναι χτισμένο στις όχθες του μεγάλου ποταμόκολπου Ρίο ντε λα Πλάτα. Είναι η έκτη σε μέγεθος πόλη του κόσμου και μια από τις πιο πολυσύνθετες και ενδιαφέρουσες πόλεις της Νοτίου Αμερικής. Οι κάτοικοί του, οι πορτένιος, είναι γλεντζέδες και καλοφαγάδες. Το κέντρο της κοσμείται από πολυάριθμα καλοδιατηρημένα παλιά κτίρια και σφύζει από ζωή. Στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα ένας από τους εκπληκτικότερους χορευτικούς ρυθμούς όλων των εποχών, το ταγκό.
Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

16η ημέρα: ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ: Ξενάγηση

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, αναχωρούμε για μια πλούσια γνωριμία της πόλης. Κατευθυνόμαστε στο κέντρο, περνάμε την πλατιά λεωφόρο της 9ης Ιουλίου και αντικρίζουμε το κόσμημά της, το περίφημο θέατρο του Κολόμβου (Colon) όπου έχουν εμφανιστεί οι σημαντικότεροι αστέρες της διεθνούς Λυρικής Σκηνής. Φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του Μαΐου, σημείο όπου ιδρύθηκε για δεύτερη φορά η πόλη το 1580. Στην πλατεία δεσπόζει το πολυφωτογραφημένο Προεδρικό Μέγαρο ενώ στο κέντρο της λαμβάνουν χώρα όλες οι συγκεντρώσεις των Αργεντινών που χαρακτηρίζονται πάντα από τον παλμό τους. Οι μάνες ζητάνε να μάθουν τι έγιναν τα αγνοούμενα παιδιά τους από την περίοδο της δικτατορίας, κυβερνήσεις υποστηρίχθηκαν αλλά και ανετράπησαν, κόσμος ανταποκρινόταν στις εκκλήσεις της Εβίτα. Ναι, εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης! Εδώ βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός της πόλης με το μαυσωλείο του μεγάλου ήρωα της αργεντίνικης επανάστασης του Σαν Μαρτίν, που οδήγησε την Αργεντινή στην ανεξαρτησία της.

Επόμενος σταθμός η ιδιαίτερη γειτονιά της Λα Μπόκα, καταφύγιο των φτωχών από διάφορες περιοχές του κόσμου που αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον εργαζόμενοι στο μεγάλο λιμάνι. Θα περπατήσουμε στο γραφικό δρομάκι Καμινίτο, όπου τα πολύχρωμα τσίγκινα σπιτάκια αποτελούν ιδανικό φόντο για φωτογραφίες με μεθυστική προοπτική. Η ατμόσφαιρά της μας παρασύρει και ο χρόνος κυλά βασανιστικά γρήγορα. Είναι γεμάτη με καταστήματα που πωλούν σουβενίρ και ο κόσμος στο δρόμο απολαμβάνει να χορεύει τανγκό. Καύχημα της γειτονιάς το θρυλικό στάδιο της Μπόκα Τζούνιορς, η Μπομπονέρα.
Συνεχίζουμε για το Πουέρτο Μαδέρο και γνωρίζουμε τη σύγχρονη εικόνα της πόλης. Θα δούμε επίσης τις αριστοκρατικές συνοικίες Παλέρμο και Ρεκολέτα, στο κοιμητήριο της οποίας είναι θαμμένοι μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της χώρας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η θρυλική Εβίτα Περόν.
Διανυκτέρευση.

 

17η ημέρα: ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ – ΠΤΗΣΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

Το πρωινό μας είναι ελεύθερο για μια τελευταία βόλτα και ψώνια. Θα απολαύσουμε τις τελευταίες μας ώρες στο εξωπραγματικό Μπουένος Άιρες πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Νωρίς το απόγευμα κατευθυνόμαστε στο αεροδρόμιο.

 

18η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

Επιστρέφουμε σπίτι μας υπερπλήρεις σε εικόνες και εμπειρίες που θα μας συντροφεύουν για μια ζωή, έτοιμοι για τον επόμενο προορισμό που θα μας καταπλήξει και μόνο το γραφείο μας ξέρει πως να πραγματοποιήσει.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  6/3/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 4990€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 4990 € 960 €
  Twin Room 4990 € 960 €
  Triple Room 4990 € 960 €
  Single Room 6250 € 960 €

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* και 5*. Στην επαρχία της Βολιβίας τα καταλύματα είναι πολύ περιορισμένα, έχουμε επιλέξει τα καλύτερα διαθέσιμα.
  • Στο Κολτσάνι διαμονή σε ξενοδοχείο φτιαγμένο από αλάτι!
  • Ημιδιατροφή στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος.
  • Γευσιγνωσία κρασιού με γεύμα στο οινοποιείο Σάντα Ρίτα.
  • Έλληνας αρχηγός με τεράστια εμπειρία στην περιοχή.
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα Ελληνικά

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 960€

 

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από – Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

AF 1533

06/03/2024

ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΙΣΙ

14:45

17:20

AF 406

06/03/2024

ΠΑΡΙΣΙ – ΣΑΝΤΙΑΓΟ

23:20

09:45 (+1)

KL 702

22/03/2024

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

16:25

09:40 (+1)

KL 1575

23/03/2024

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

12:25

16:35