Skip to main content

Εξερεύνηση ενός χαμένου κόσμου, η Κολομβία όπως δεν την έχετε ξαναδεί | Καλοκαίρι - Νοέμβριος 2022 απο 3190

21/6, 20/7, 13/8, 21/9, 2/11, 28/11   Διάρκεια: 17, 23, 27 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Σπάνιες διανυκτερεύσεις στην Καρθαγένη στην παλιά οχυρωματική πόλη για να έχετε τα πάντα στα πόδια σας. Είστε μέσα από τα τείχη.   
  • Αφιερώνουμε τρεις διανυκτερεύσεις στην Καρθαγένη και όχι λιγότερες
  • Εκδρομή από την Καρθαγένη στο μικρό ψαροχώρι Λα Μποκίγια, και  βαρκάδα με κανό στο τοπικό οικοσύστημα με τα μακρόβια
  • Εξαιρετικές πτήσεις με άφιξη στην Καρθαγένη και επιστροφή από Μπογκοτά για να μην έχουμε καμμιά ημέρα χαμένη
  • Πλούσια 17ήμερη διάρκεια για να έχουμε χρόνο να απολαύσουμε και να εξερευνήσουμε
  • Επίσκεψη στο μυστηριώδες Σαν Αγκουστίν, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Νότιας Αμερικής, με το «Δάσος των Αγαλμάτων». . Το αινιγματικό αυτό αρχαιολογικό πάρκο παρόλο που είναι ένας από τους πιο συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αμερικής συνήθως παραλείπεται διότι είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο. 
  • Ημιδιατροφή καθημερινά με δείπνο.
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* και τα καλύτερα διαθέσιμα ανά περιοχή. Το ξενοδοχείο μας στην Ποπαγιάν ήταν πρώην μοναστήρι και ανήκει στο ιστορικό θρησκευτικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα Σαν Φρανσίσκο που είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης. Στο Ποπαγιάν, στη Νέιβα, στην Βίγια Ντε Λέιβα και στο Σαν Αγκουστίν, όπου δεν υπαρχει τουριστική υποδομή,  απλά ξενοδοχεία 3* από τα καλύτερα διαθέσιμα.
  • Ξενάγηση στην Καρθαγένη, ίσως την ωραιότερη πόλη της Λατινικής Αμερικής.
  • Ημερήσια εκδρομή στον Εθνικό Δρυμό Ταϊρόνα της Καραϊβικής και μπάνιο στην απίθανη παραλία Λα Πισίνα.
  • Δύο διανυκτερεύσεις στην Σάντα Μάρτα, στην Καραϊβική, την παλαιότερη διατηρημένη ισπανική πόλη σε όλη τη Λατινική Αμερική. Εκεί θα θαυμάσουμε το γραφικό ιστορικό κέντρο αλλά και θα απολαύσουμε εκδρομή στο Εθνικό Δρυμό της Tαϊρόνα.
  • Δυο διανυκτερεύσεις στην Βίγια ντε Λέιβα, για να απολαύσουμε από τις ωραιότερες κωμοπόλεις της χώρας.
  • Επίσκεψη στη διάσημη Ζιπακίρα και με τα υπόγεια αλατωρυχεία και τον ιστορικό ναό που είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από αλάτι!
  • Επίσκεψη και τέλη εισόδου στη λίμνη Γκουαταβίτα, μία από τις ιερές λίμνες της φυλής των Μουίσκα, που πιθανόν συνέβαλλε στη γέννηση του θρύλου του Ελ Ντοράντο!
  •  Η πεμπτουσία της εξερεύνησης διαμονή Τιερραδέντρο και επίσκεψη στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο του Τιερραδέντρο (θυσαυρός της Ουνέσκο) με τους κατάγραφους τοίχους, έργα εξελιγμένων προκολομβιανών πολιτισμών.
  • Επισκεπτόμαστε την έρημο Τατακόα στην νότια Κολομβία για να δούμε τα ….. μυστηριώδη παλάτια από κόκκινη άμμο! Για να μπορέσουμε να αφιερώσουμε χρόνο εδώ διαμένουμε στην πόλη Νέιβα στο νότο της Κολομβίας.
  • Ξενάγηση και διαμονή στην Ποπαγιάν, από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Νότιας Αμερικής.
  • Ξενάγηση στην Μπογκοτά, με τα πανέμορφα μπαρόκ κτίρια και στο Μουσείο Χρυσού με τους καταπληκτικούς θησαυρούς.
  • Επίσκεψη στο σπίτι που άφησε την τελευταία του πνοή ο Σιμόν Μπολίβαρ στη Σάντα Μάρτα.
  • Με δυνατότητα επέκτασης του ταξιδιού στα Νησιά Γκαλάπαγκος και στη συναρπαστική ενδοχώρα του Εκουαδόρ!
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα ελληνικά

 

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Καρθαγένη

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Καρθαγένη της Κολομβίας, από τις ωραιότερες αποικιακές πόλεις της Λατινικής Αμερικής.

Η Καρθαγένη, επισήμως Καρθαγένη των Ινδιών (ως γνωστόν ο Κολόμβος όταν ανακάλυψε την Αμερική νόμιζε ότι βρισκόταν στις Ινδίες…), ιδρύθηκε το 1533 και υπήρξε στρατηγικής σημασίας λιμάνι για τους ισπανούς κονκισταδόρες. Διαμέσου των ποταμών Μαγκνταλένα και Σινού που διασχίζουν την Κολομβία και εκβάλλουν στην Καραϊβική Θάλασσα μπορούσαν να ελέγξουν όλη τη χώρα (τότε Νέα Γρανάδα) και να αναπτύξουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Ισπανία και τις υπερπόντιες κτήσεις της. Από το λιμάνι της Καρθαγένης εμπορεύονταν κυρίως περουβιανό χρυσό και εισήγαγαν σκλάβους από την Αφρική βάσει της νομοθεσίας ασιέντο, η οποία επέτρεπε στους Ισπανούς το μονοπώλιο σκλάβων από τα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής προς τις κτήσεις τους στον Νέο Κόσμο. Και προκειμένου οι Ισπανοί να προφυλάξουν την Καρθαγένη από τους πειρατές, την περιέκλεισαν με τείχη, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τα τείχη και ολόκληρη η Παλιά Πόλη που περιβάλλεται από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με τον αρχηγό μας στην πόλη. Διανυκτέρευση στην Καρθαγένη.

 

2η ημέρα: Καρθαγένη (ξενάγηση)

Σήμερα θα αρχίσουμε την ξενάγησή μας με πανοραμική θέα 360ο όλης της Καρθαγένης από το Μοναστήρι ντε λα Πόπα. Το μοναστήρι είναι γνωστό και ως Πόπα ντελ Γκαλέον επειδή αρχιτεκτονικά θυμίζει πρύμνη γαλέρας… Χτίστηκε το 1606 σε λόφο ύψους 140 μέτρων με απεριόριστη θέα στο λιμάνι της Καρθαγένης. Επόμενος σταθμός μας είναι το φρούριο Σαν Φελίπε Λόπες, το οποίο έλαβε αυτή την ονομασία προς τιμήν του ντόπιου ποιητή Δον Λουίς Κάρλος Λόπες (1883-1950), που θεωρείται εμβληματικός για τη Λατινική Αμερική και έγραψε το διάσημο σονέτο με τίτλο: «Για την γενέτειρά μου». Η σημασία αυτού του ποιητή για τη λατινοαμερικανική λογοτεχνία είναι μεγάλη διότι, σύμφωνα με τους κριτικούς, περιέγραψε καλύτερα από κάθε άλλον τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα της Καρθαγένης και γενικότερα της Κολομβίας. Το φρούριο βρίσκεται πάνω στον λόφο Σαν Λασάρο και κατασκευάστηκε για να προστατευτεί η πόλη-λιμάνι από την πειρατεία. Θα περπατήσουμε πάνω στο φρούριο και κατά την ξενάγηση θα πληροφορηθούμε τον τρόπο που χτίστηκε, θα μάθουμε τα μυστικά και υπόγεια περάσματά του, της μηχανολογικές καινοτομίες του κ.α.

Εν συνεχεία θα περάσουμε στην Παλιά Πόλη, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO. Εκεί θα επισκεφτούμε τον ναό και χώρο προσηλυτισμού Σαν Πέδρο Κλαβέρ, ο οποίος χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των σκλάβων. Μετά θα πάμε στην περιοχή των τεχνιτών, τη λεγόμενη Μποβέδας. Εκεί θα δούμε μία σειρά από αψιδωτές πύλες. Πίσω από αυτές υπάρχουν αποθήκες στις οποίες μέχρι τον 18ο αιώνα φυλάσσονταν ο οπλισμός της Καρθαγένης. Αργότερα και μέχρι τον 19ο αιώνα λειτουργούσαν ως φυλακές. Σήμερα σε αυτές τις αποθήκες στεγάζονται τεχνίτες που κατασκευάζουν ποικίλα τεχνουργήματα. Διανυκτέρευση στην Καρθαγένη.

 

3η ημέρα: Καρθαγένη – εκδρομή στο χωριό Λα Μποκίγια

Μετά το πρωινό μας θα βγούμε από τα τείχη και θα πάμε να επισκεφθούμε το μικρό ψαροχώρι Λα Μποκίγια, πολύ κοντά στην Καρθαγένη. Εδώ θα απολαύσουμε βαρκάδα με κανό για να δούμε από κοντά το τοπικό οικοσύστημα με τα μαγκρόβια, πριν επιστρέψουμε στο χωριό για να περπατήσουμε στα καλντερίμια του. Το απόγευμα, έχοντας επιστρέψει στην Καρθαγένη, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για σεργιανίσουμε με τον αρχηγό μας. Πολλοί προτιμούν μια βόλτα στην εναλλακτική περιοχή Γκετσεμάνι. Πρόκειται για την παλιά εργατική συνοικία, η οποία είναι γεμάτη με πολύχρωμα σπιτάκια και πλέον θεωρείται η πιο cool περιοχή της Καρθαγένης. Βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη στις παρυφές της Σάντα Μάρτα. Η βόλτα εκεί το ηλιοβασίλεμα είναι must τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Στην πλατεία Τρινιδάδ κάθε σούρουπο συγκεντρώνονται καλλιτέχνες του δρόμου και πλανόδιοι μικροπωλητές με μοχίτο και όλων των ειδών το street food. Επίσης η Γκετσεμάνι είναι γεμάτη με εντυπωσιακά γκράφιτι. Στους τείχους (ειδικά της οδού Σιέπρε) θα δούμε ζωγραφισμένα τοπικά φυτά και ζώα, τροπικά τοπία, γυναίκες με πολύχρωμες φορεσιές που πουλάνε φρούτα σε καλάθια που στηρίζονται στο κεφάλι. Εν ολίγοις στα γκράφιτι της Γκετσεμάνι εικονογραφείται όλη η ζωή, η ιστορία και η κουλτούρα της Καρθαγένης με σπρέι. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Καρθαγένη – Σάντα Μάρτα

Σήμερα αμέσως μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας θα αναχωρήσουμε οδικώς από την Καρθαγένη με προορισμό τη Σάντα Μάρτα, στην Καραϊβική Θάλασσα στη Βόρεια Κολομβία. Ιδρύθηκε το 1525 από τον ισπανό κονκισταδόρ Ροδρίγο ντε Μπατίστας και είναι ιστορικά ο πρώτος ισπανικός οικισμός στην Κολομβία. Επίσης είναι η παλαιότερη διατηρημένη ισπανική πόλη σε όλη τη Λατινική Αμερική, ενώ και η ονομασία δεν έχει αλλάξει ποτέ από την εποχή της ίδρυσής της.

Οι λατινοαμερικάνοι τιμούν τη Σάντα Μάρτα και για έναν ακόμα λόγο, καθώς εδώ πέθανε ο εθνικός ήρωας-απελευθερωτής της Λατινικής Αμερικής, ο Σιμόν Μπολίβαρ. Η κατοικία του, λίγο έξω από την πόλη, με την ονομασία Λα Κίντα ντε Σαν Πέδρο Αλεχαντρίνο, διατηρείται άψογα και λειτουργεί ως μουσείο. Υπήρξε πρώην χασιέντα, στην οποία παράγονταν ρούμι, μέλι και πανέλα.

Η πανέλα είναι τοπικό γλυκαντικό της Λατινικής Αμερικής και παράγεται από ζαχαροκάλαμο. Είναι στερεοποιημένη και θεωρείται η αγία τροφή όλων των ανθρώπων. Οι εργάτες τη διαλύουν σε νερό και την πίνουν για πρωινό ενώ για τα παιδιά διαλύεται σε γάλα. Στις περιπτώσεις ασθένειας διαλύεται σε χυμό λάιμ και τζίντζερ. Προσφάτως μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατανάλωση της πανέλα αυξήθηκε θεαματικά. Το σλόγκαν προώθησης είναι «Αγοράζει πανέλα όποιος δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα».

Άφιξη στη Σάντα Μάρτα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ακολουθεί δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Σάντα Μάρτα – Εθνικό Πάρκο Ταϊρόνα – Σάντα Μάρτα

Σήμερα θα απολαύσουμε την απίθανη τροπική φύση της Καραϊβικής Θάλασσας. Θα κάνουμε μία καταπληκτική εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Ταϊρόνα, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα ντε Σάντα Μάρτα και απλώνεται σε μία έκταση 17 τ.χλμ.

Κατ΄αρχάς πρέπει να πούμε ότι Ταϊρόνα ονομάζονταν οι ιθαγενείς που κατοικούσαν την περιοχή της Σάντα Μάρτα και στο πάρκο μέχρι που καταπάτησαν τα εδάφη οι κονκισταδόρες τον 16ο αιώνα και τους εξολόθρευσαν. Ελάχιστα γνωρίζουμε σήμερα γι αυτούς, ωστόσο τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως είχαν αναπτύξει έναν προηγμένο πολιτισμό για την εποχή τους. Η αρχαία Σάντα Μάρτα είναι κατασκευασμένη από πέτρα, με πολλούς πέτρινους υπόγειους διαδρόμους. Διέθετε προηγμένο σύστημα ύδρευσης και εκτεταμένες εμπορικές εγκαταστάσεις. Οι Ταϊρόνα ήταν καλλιεργητές ανανά και γιούκα και έμποροι. Εμπορεύονταν δια ξηράς και δια θαλάσσης τα γεωργικά προϊόντα τους, αλάτι και διάφορα τεχνήματα από πέτρα, πηλό και χρυσό. Αυτά είναι όλα όσα γνωρίζουμε γι’ αυτούς.

Το Εθνικό Πάρκο λοιπόν ονομάστηκε Ταϊρόνα προς τιμήν τους. Περιλαμβάνει ονειρικές κατάλευκες αμμώδεις παραλίες με τιρκουάζ νερά, κοραλλιογενείς υφάλους, τεράστιους ωκεάνιους βράχους, πυκνή ζούγκλα και μανγκρόβια δέντρα που έχουν τις ρίζες τους μέσα στο νερό.

Θα φτάσουμε λοιπόν στη λεγόμενη Θάλασσα των Επτά Κυμάτων, ένα σημείο υπέροχης θέας, θα κατεβούμε στην παραλία Νεγκουάνχε και τον κόλπο της Γκαϊράκα από όπου ντόπιοι ψαράδες θα μας μεταφέρουν με βάρκα προς την παραλία Κριστάλ, για να χαρούμε τα εντυπωσιακά νερά και την ευκαιρία να κάνουμε βαρκάδα ανάμεσα σε κοράλλια! Θα επιστρέψουμε με τον ίδιο τρόπο στην Γκαϊράκα και από εκεί στην Σάντα Μάρτα. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Σάντα Μάρτα – πτήση για Κάλι – Τιερραδέντρο

Μεταφορά στο αεροδρόμιο απ’ όπου θα πετάξουμε για το Κάλι, τη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, κεντρικό λιμάνι στον Ειρηνικό Ωκεανό και πρωτεύουσα του χορού σάλσα! Στην ξενάγησή μας στην πόλη δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να μυηθούμε και εμείς στα μυστικά του μεθυστικού αυτού χορού!

Μετά τη βόλτα μας στην πόλη, θα συνεχίσουμε οδικώς για το Τιερραδέντρο, σε μια διαδρομή όχι εύκολη (διάρκειας περίπου έξι ωρών) αλλά σίγουρα μία ακόμα εμπειρία σε μια πλευρά της Κολομβίας άγνωστη στους περισσότερους ταξιδιώτες. Άφιξη στο Τιερραδέντρο, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Τιερραδέντρο (ξενάγηση) – Ποπαγιάν

Μετά το πρωινό μας πάμε να επισκεφθούμε τους διάσημους ζωγραφιστούς τάφους των προκολομβιανών πολιτισμών, τα «υπόγεια» (hypogeum), όπως ονομάζονται (6ος-9ος αι.). Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο του Τιερραδέντρο, ένα καταπληκτικό όσο και σπάνιο μνημείο προκολομβιανής τέχνης, το οποίο περιλαμβάνει έναν υπόγειο χώρο, έως οκτώ μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους, όπου βρέθηκαν τοίχοι ζωγραφισμένοι με γεωμετρικά, ανθρωπομορφικά και ζωομορφικά μοτίβα, κυρίως σε αποχρώσεις του κόκκινου, του λευκού και του μαύρου. Ο χώρος είχε εμφανώς συληθεί πριν την ανακάλυψή του, τα όσα παρατηρεί κανείς ωστόσο είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Θα δούμε τον εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο του Τιερραδέντρο πριν συνεχίσουμε οδικώς για την ιστορική πόλη της Ποπαγιάν. Με την άφιξή μας στην πανέμορφη πόλη (ιδρύθηκε το 1537) θα πάμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Ποπαγιάν (ξενάγηση – αγορά Σίλβια)

Πρωινό και ξεκινάμε την ξενάγησή μας στο ιστορικό κέντρο. Εκεί θα δούμε την εντυπωσιακή μπαρόκ αποικιακή αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο. Η Ποπαγιάν ονομάζεται και Λευκή Πόλη, λόγω των λευκών κτιρίων της. Εμείς θα ξεκινήσουμε από το κατάφυτο Πάρκο Κάλντας του 16ου αιώνα. Το πάρκο σχεδιάστηκε μαζί με την ίδρυση της πόλης και αρχικά φιλοξενούσε τη δημοτική αγορά. Γύρω από αυτό χτίστηκαν τον 16ο αιώνα τα βασικά θρησκευτικά και κυβερνητικά κτίρια, όλα σε μπαρόκ αποικιοκρατικό στυλ. Αυτά θεωρούνται σήμερα το ορόσημο της Ποπαγιάν, με προεξάρχοντα τον Πύργο του Ρολογιού που πρωτολειτούργησε το 1737. Ο μηχανισμός του ρολογιού είχε κατασκευαστεί στην Αγγλία. Μετά τον σεισμό του 1983 που κατέστρεψε μέρος της πόλης, το ρολόι επισκευάστηκε από το ίδιο βρετανικό εργοστάσιο και επανατοποθετήθηκε στον Πύργο.

Επόμενος σταθμός της ξενάγησής μας είναι η Γέφυρα Ουμιγιαδέρο που κατασκευάστηκε το 1873 από τον ιταλό μοναχό Σεραφίν Μπαρμπέτι και έναν γερμανό μηχανικό. Η γέφυρα αυτή είναι πολύτιμη για την πόλη και τους κατοίκους της επειδή συνδέει το κέντρο με την πυκνοκατοικημένη συνοικία Μπολίβαρ. Ένα μεγάλο ρήγμα από σεισμό χωρίζει τις δύο συνοικίες και πριν την κατασκευή της γέφυρας οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να διασχίζουν πεζή και μπουσουλώντας το ρήγμα. Εξ ου και μετά τον θάνατο των κατασκευαστών, οι δύο σωροί ταριχεύθηκαν και τώρα φυλάσσονται στο Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης της Ποπαγιάν.

Μετά τη γέφυρα θα περάσουμε έξω από τον ναό Λα Ερμίτα, το θέατρο Γκιγέρμο Βαλένσια και τον μπαρόκ ναό Σάντο Ντομίνγκο τον οποίο σχεδίασε ο φημισμένος στην εποχή του Ισπανός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαρσία κατά παραγγελία της ισχυρής πολιτικής οικογένειας Αρμπολέδα, στα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα θεωρείται η πλέον εμβληματική εκκλησία στην πόλη.

Εν συνεχεία θα επισκεφτούμε τη βασιλική Σαν Φρανσίσκο, άλλο ένα μπαρόκ κτίριο, που θεωρείται από τα ομορφότερα της Ποπαγιάν. Ακολουθεί το Πάνθεον των Προπατόρων ή αλλιώς ο Παρθενώνας των Ηγετών της Ανεξαρτησίας. Εκεί φυλάσσονται τα λείψανα των επιφανών αγωνιστών για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής. Και μετά θα επισκεφτούμε το Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης και το Σπίτι-Μουσείο της οικογένειας Μοσκέρα. Οι Μοσκέρα είναι η άλλη μεγάλη πολιτική οικογένεια της χώρας, μαζί με τους Αρμπολέδα. Μάλιστα ο στρατηγός Τομάς Σιπριάνο ντε Μοσκέρα που έχτισε το σπίτι τον 18ο αιώνα υπήρξε 4 φορές εκλεγμένος Πρόεδρος της Κολομβίας. Μέσα στην τραπεζαρία της οικίας Μοσκέρα θα δούμε έναν επιβλητικό γαλλικό κρυστάλλινο πολυέλαιο, ο οποίος είχε μεταφερθεί από την Καραϊβική στην Ποπαγιάν με μουλάρι. Επίσης σε περίοπτο τοίχο θα δούμε ένα δοχείο: εκεί φυλάσσεται η καρδιά του στρατηγού! Ναι… μην σας φαίνεται περίεργο… και στο δικό μας Ζάππειο Μέγαρο, μέσα στο περιστύλιο είναι εντειχισμένο το κρανίο του δωρητή Ευαγγέλη Ζάππα, κατά επιθυμία του, όπως αυτή είχε γραφεί στη διαθήκη του.

Η ξενάγησή μας θα ολοκληρωθεί στους πρόποδες του λόφου Μόρο ντε Τουλκάν, όπου θα δούμε την προτομή του ιδρυτή της πόλης, ισπανού κονκισταδόρ, Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάθαρ. Αν επιθυμείτε να ανεβούμε στον λόφο για περισσότερη θέα, θα οργανωθεί ειδική ανάβαση. Αμέσως μετά θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας, θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτιά μας και εν συνεχεία θα δειπνήσουμε.

Δεν τελειώσαμε όμως ακόμα: Θα βγούμε επίσης και εκτός πόλης για να επισκεφθούμε το χωριό Σίλβια στις Άνδεις, που περιβάλλεται από τεράστιες εκτάσεις ζαχαροκάλαμων. Στο χωριό κατά παράδοση διοργανώνεται παραδοσιακή αγορά, φυσικά αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα, κυρίως από τις τοπικές φάρμες, αλλά και υφάσματα και υφαντά. Η αγορά της Σίλβια είναι σημείο συνάντησης της φυλής Γκουαμπιάνο που έρχονται από τα γύρω χωριά και οικισμούς, με τις παραδοσιακές τους, πολύχρωμες φορεσιές. Διανυκτέρευση στην Ποπαγιάν.

 

9η ημέρα: Ποπαγιάν – Σαν Αγκουστίν

Πρωινό και αναχώρηση για το Σαν Αγκουστίν. Η μικρή πόλη του Σαν Αγκουστίν, στη νότια Κολομβία, έγινε παγκοσμίως διάσημη χάρη στον εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο της, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συστήνει στον άνθρωπο του 21ου αιώνα έναν προκολομβιανό πολιτισμό χαμένο εδώ και πολλούς αιώνες. Πρόκειται για το περίφημο Αρχαιολογικό Πάρκο του Σαν Αγκουστίν, με τη μεγαλύτερη συλλογή θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών γλυπτών σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Επίσης είναι η μεγαλύτερη νεκρόπολη στον κόσμο! Όλα αυτά όμως θα τα δούμε από κοντά αύριο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: Σαν Αγκουστίν

Σήμερα θα αφιερώσουμε ολόκληρη την ημέρα μας στο εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό πάρκο του Σαν Αγκουστίν και στη γειτονική πόλη Ίσνος για να δούμε μεταξύ άλλων το Δάσος των Αγαλμάτων και το Πάρκο των Ειδώλων. Ο αρχαιολογικός χώρος του Σαν Αγκουστίν περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνια δείγματα προκολομβιανής τέχνης, με πολύ μεγάλη συγκέντρωση θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών αγαλμάτων: θεοί και μυθικά πλάσματα, όλα αναπαριστώνται με ιδιαίτερη τεχνική, που μάλιστα ποικίλλει, από τη ρεαλιστική αναπαράσταση έως την αφηρημένη τέχνη... Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ευρήματα του πάρκου χρονολογούνται από τον 1ο έως και τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Καλλιτέχνες και κατασκευαστές δυστυχώς παραμένουν άγνωστοι, το ίδιο και ο πολιτισμός εκείνης της περιόδου. Το πρόβλημα με τους προκολομβιανούς πολιτισμούς είναι ότι δεν είχαν αναπτύξει τη γραφή… οπότε σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να έχουν καμία πληροφορία γι αυτούς, πέρα από τα ευρήματα.

Τα αγάλματα που θα δούμε σήμερα τα περιέγραψε πρώτος o Ισπανός μοναχός και εξερευνητής Χουάν ντε Σάντα Γκερτρούντις τον 18ο αιώνα στην τετράτομη αναφορά του με τίτλο «Θαύματα της Φύσης». Είναι πέτρινα και τεράστια (ύψους 7 μ.), τοποθετημένα κατά τόπους στο φαράγγι Μαγκνταλένα. Το αρχαιολογικό πάρκο καταλαμβάνει έκταση 50 τ. χλμ. και μέσα σε αυτό βρίσκονται περί τα 500 τέτοια αγάλματα. Επίσης το πάρκο συνδέεται με μία μεγάλη νεκρόπολη, στην οποία σώζονται απίθανες τοιχογραφίες πολλά ανάγλυφα και αγάλματα. Γενικώς φαίνεται ότι τα αγάλματα αυτά φιλοτεχνήθηκαν για να προστατεύουν τους νεκρούς.

Τα αγάλματα, τα ανάγλυφα και οι τοιχογραφίες αναπαριστούν ανθρώπινες και ζωόμορφες φιγούρες (κροκοδείλους, νυχτερίδες, τζάγκουαρ) με πολύ κοντά πόδια. Στο παρελθόν ήταν όλα επιζωγραφισμένα με έντονα χρώματα: κυρίως κίτρινο και φωτεινό κόκκινο μαζί με λευκό και μαύρο. Σήμερα βέβαια στα περισσότερα ευρήματα δεν σώζεται το χρώμα.

Στην ξενάγησή μας στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Σαν Αγκουστίν θα περπατήσουμε κατά μήκος του ποταμού Λαβαπάτας μέσα στο φαράγγι Μαγκνταλένα και θα ανεβούμε στον ομώνυμο λόφο απ΄όπου θα απολαύσουμε μία απερίγραπτη θέα σε ολόκληρη την περιοχή. Επίσης θα επισκεφτούμε το μικρό τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Διανυκτέρευση στο Σαν Αγκουστίν.

 

11η ημέρα: Σαν Αγκουστίν – Βιγιαβιέχα – έρημος Τατακόα – Νέιβα

Αμέσως μετά το πρωινό μας αναχωρούμε οδικώς για την έρημο Τατακόα διασχίζοντας ένα υπέροχο σκηνικό στη λεκάνη απορροής του ποταμού Μαγνταλένα. Καθοδόν, κάνουμε στάση στην πόλη Βιγιαβιέχα για να δούμε το τοπικό Παλαιοντολογικό Μουσείο που θα μας μάθει πολλά για όλα όσα βλέπουμε στην περιοχή και όλα όσα θα δούμε στη συνέχεια. Φτάνοντας στην Τατακόα αντικρίζουμε ένα τοπίο διάστικτο από φυσικούς κίονες και πελώριους κάκτους, σε ένα πορτοκαλόχρωμο σκηνικό που μοιάζει εξωπραγματικό! Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στην πόλη Νέιβα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ουίλα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στη Νέιβα και διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: Νέιβα – πτήση για Μπογκοτά – λίμνη Γκουαταβίτα – Βίγια Ντε Λέιβα

Πρωινή αναχώρηση από τη Νέιβα και πτήση για την πρωτεύουσα Μπογκοτά. Με την άφιξή μας συνεχίζουμε προς τον τελικό μας προορισμό για σήμερα, την κωμόπολη της Βίγια ντε Λέιβα, με καθοδόν στάση στη λίμνη Γκουαταβίτα. Η λίμνη σχηματίστηκε καθώς φαίνεται μετά την πτώση κάποιου μετεωρίτη, με την ανακάλυψή της να καταγράφεται γύρω στα μέσα του 16ου αι. από τους κονκισταδόρες. Οι ντόπιοι ωστόσο γνώριζαν φυσικά την ύπαρξή της, με την Γκουαταβίτα να αποτελεί μία από τις ιερές λίμνες της φυλής των Μουίσκα: στη λίμνη γίνονταν μάλιστα και προσφορές στους θεούς, ρίχνοντας χρυσό και πολύτιμα αντικείμενα, όπως επιβεβαίωσε και η μετέπειτα έρευνα. Δεν αποκλείεται μάλιστα η Γκουαταβίτα και οι άλλες ιερές λίμνες των Μουίσκα να ήταν το έναυσμα για τη γέννηση του θρύλου του Ελ Ντοράντο, του χρυσού ανθρώπου που (μάταια) αναζητούσαν παντού οι Ισπανοί κατακτητές.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την πανέμορφη κωμόπολη Βίγια ντε Λέιβα (Villa de Leyva), ένα καλλιτεχνικό κέντρο με ζωγράφους, συγγραφείς, μουσικούς, χειροτέχνες, θεατρανθρώπους και κάθε λογής καλλιτεχνική δημιουργία. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

13η ημέρα: Βίγια Ντε Λέιβα (ξενάγηση – Σάντο Έτσε Όμο)

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε τη γνωριμία μας με τη Βίγια ντε Λέιβα. Στη βόλτα μας στην πόλη θα πάρουμε μία πολύ καλή γεύση από το αποικιακό της παρελθόν, γνωρίζοντας παράλληλα την καλλιτεχνική παράδοση της περιοχής. Στο Μουσείο Αποικιακής Τέχνης και το μοναστήρι της Κάρμεν μπορεί κανείς να έρθει κοντά στην πολιτισμική της κληρονομιά ενώ στο Μουσείο Ακούνια μαθαίνουμε πολλά για το περίφημο Κίνημα Μπατσουέ, μία καλλιτεχνική προσπάθεια διάσωσης και καταγραφής των πολιτιστικών θησαυρών των τελευταίων τριών αιώνων της Κολομβίας.

Η Βίγια ντε Λέιβα μετράει ιστορία πάνω από τέσσερις αιώνες (ιδρύθηκε το 1572 από τον Ισπανό Ερνάν Σουάρεθ ντε Βιγιαλόμπος) και όμως μοιάζει σαν να μην την έχει αγγίξει ο χρόνος. Καθώς βέβαια για (σχεδόν) όλα τα πράγματα υπάρχει μια λογική εξήγηση, στην περίπτωση της Βίγια ντε Λέιβα πρέπει να αναζητήσουμε τον λόγο στους περιορισμένους πόρους της περιοχής. Η ευρύτερη έκταση ήταν και είναι φτωχή σε πρώτες ύλες και πολύτιμα μέταλλα, με αποτέλεσμα να μην τραβήξει το ενδιαφέρον όσων αναζητούσαν πλούτο και έτσι να μείνει έξω από την «πρόοδο» που χτύπησε την πόρτα άλλων περιοχών. Ως αποτέλεσμα, η πόλη έχει κρατήσει το αυθεντικό της χρώμα και το αποικιακό στυλ στην αρχιτεκτονική της, πολλοί κεντρικοί δρόμοι μάλιστα, όπως και η μεγάλη κεντρική της πλατεία, είναι στρωμένη με λεπτό βότσαλο.

Βγαίνοντας λίγο έξω από την πόλη είναι σαν να πραγματοποιούμε ένα μεγάλο ταξίδι στο παρελθόν, καθώς στο Παλαιοντολογικό Μουσείο μένουμε άφωνοι μπροστά στο πελώριο σκελετό ενός κρονόσαυρου, ενός θαλάσσιου ερπετού μήκους 20 μέτρων που έζησε πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια! Εξίσου ενδιαφέρον είναι και o Κήπος της Ερήμου, ένα περιβαλλοντικό πάρκο με φυτά της ερήμου, καταρράκτες και όμορφη θέα!

Θα πάμε επίσης να δούμε το πολύ όμορφο γυναικείο μοναστήρι Σάντο Έτσε Όμο, όπου οι Δομινικανοί μοναχοί ξεκίνησαν το 1620 τον προσηλυτισμό των ντόπιων πληθυσμών. Στις παρυφές της πόλης, επίσης, θα δούμε και τη «Μικρή Κόλαση» (Ινφιερνίτο), έναν αρχαιολογικό χώρο των Μούισκα, προκολομβιανής εποχής, που αποτελείται από 30 μεγαλιθικές στήλες. Η ηλικίας τους εκτιμάται στα 2.200 χρόνια και όσο για τη χρησιμότητα του χώρου πιστεύεται πως εξυπηρετούσε ως ναός για τη λατρεία της γονιμότητας ή, κατά άλλους, ως αστεροσκοπείο.

Διανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: Βίγια Ντε Λέιβα – Ζιπακίρα – Μπογκοτά

Πρωινό και αναχώρηση από τη Βίγια ντε Λέιβα για το αεροδρόμιο της Μπογκοτά. Καθοδόν κάνουμε στάση στην υπέροχη Ζιπακίρα (Zipaquirá). Εδώ θα επισκεφθούμε το πιο αξιοθαύμαστο μνημείο της περιοχής: μια πελώρια εκκλησία χωρητικότητας 8.400 ατόμων, όχι χτισμένη στο επίπεδο του εδάφους, αλλά λαξεμένη στα έγκατα ενός αλατωρυχείου! Πραγματικό επίτευγμα της μηχανικής, η Ζιπακίρα οφείλει το όνομά της στον Ζίπα, τον αρχηγό της φυλής Μουίσκα στους οποίους ανήκαν τα αλατωρυχεία. Ο πελώριος σταυρός από αλάτι (16 μ. ύψος και 10 μ. πλάτος), ο τρίκλιτος ναός, ο απίστευτος καθρέφτης νερού με τα οπτικά εφέ στον λαξευμένο αλατούχο βράχο αλλά κυρίως η απερίγραπτη αίσθηση πως βρίσκεσαι σε έναν διαφορετικό, αλλόκοτο κόσμο είναι που κάνουν την Ζιπακίρα μοναδική, μία αληθινή εμπειρία ζωής!

Στη συνέχεια αναχωρούμε με προορισμό μας την Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα αστικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Μπογκοτά τοποθετείται γεωγραφικά σχεδόν στο κέντρο της χώρας, σε ένα οροπέδιο στη λεγόμενη Σαβάνα της Μπογκοτά. Χτισμένη μάλιστα στα 2.640 μ. από το επίπεδο της θάλασσας, αποτελεί την τρίτη ψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου (μόνο η Λα Πας της Βολιβίας και το Κίτο του Ισημερινού βρίσκονται ψηλότερα!) Χάρη στην πλούσια και εύφορη γη, η Μπογκοτά άνθισε γρήγορα, η υφαντουργία της μάλιστα παρουσίαζε εξαιρετικά δείγματα ήδη από την εποχή των πρώτων ιθαγενών. Πριν ακόμη φτάσουν στη νότια Αμερική οι Ισπανοί κονκισταδόρες, η Μπογκοτά είχε φτάσει να αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυπληθές πολιτιστικό κέντρο με επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1538 και από τότε εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της ισπανικής αποικιακής εξουσίας του Νέου Κόσμου. Το 1819, με την απελευθέρωσή της από τον Σιμόν Μπολίβαρ, η Μπογκοτά έγινε η πρωτεύουσα της Μεγάλης Κολομβίας, μιας συνομοσπονδίας που περιλάμβανε τα εδάφη των σημερινών χωρών του Παναμά, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και του Ισημερινού. Μετά τη διάλυση της συνομοσπονδίας, έμεινε πρωτεύουσα της Νέας Γρανάδας − αυτή ήταν η αποικιακή ονομασία της Κολομβίας.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Μπογκοτά.

 

15η ημέρα: Μπογκοτά (ξενάγηση)

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μας ξενάγησης θα δούμε τα περίφημα αποικιακά κτίρια της πόλης, που ώθησαν πολλούς κατά τον 17ο και τον 18ο αι. στο να αποκαλέσουν την Μπογκοτά (Bogotá) «Αθήνα της Νότιας Αμερικής».

Αμέσως λοιπόν μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας θα ξεκινήσουμε για μία μεγάλη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πανέμορφης Μπογκοτά, τη λεγόμενη Καντελαρία. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι όλο το ιστορικό κέντρο θεωρείται εξαιρετικό δείγμα της ισπανικής αποικιακής αρχιτεκτονικής. Θα αρχίσουμε λοιπόν από τη Μεγάλη Πλατεία της Καντελαρίας, την Πλατεία Μπολίβαρ με το μεγαλειώδες άγαλμα του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής. Στα χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας (16ος-19ος αιώνας) η Μεγάλη Πλατεία εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς, λειτουργούσε ως μεγάλη αγορά και επίσης διέθετε αρένα για ταυρομαχίες. Και φυσικά ήταν τόπος εκτέλεσης των εγκληματιών και των αντιφρονούντων.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας θα δούμε τον Καθεδρικό Ναό, ο οποίος χτίστηκε πάνω στην πρώτη εκκλησία της πόλης η οποία οικοδομήθηκε το 1539 και διαφυλάσσει μεγάλο αριθμό χειροτεχνημάτων, υφαντών και καλλιτεχνημάτων των 4 αιώνων ιστορίας της. To δε παρακείμενο παρεκκλήσι Nτε Σαγκράριο έχει χαρακτηριστεί ως διαμάντι της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και στεγάζει πολύτιμες αγιογραφίες του Ισπανού Γκρεγκόριο Βάσκες, που είναι ο βασικός εκφραστής της ισπανικής μπαρόκ ζωγραφικής.

Ακολουθεί το Καπιτώλιο, δείγμα της αναγεννησιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1847 και 1926 και είναι το πρώτο αρχιτεκτονικό δείγμα κυβερνητικών κτιρίων στη Δημοκρατία της Κολομβίας. Στο κέντρο του Καπιτωλίου βρίσκεται το Ελλειπτικό Μέγαρο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις της Βουλής και της Γερουσίας. Εκεί εκτίθενται και προτομές των προηγούμενων προέδρων της χώρας, με προεξάρχοντα τον Στρατηγό Τομάς Σιπριάνο Μποσκέρα που εξέτισε 4 θητείες. Εκεί βρίσκεται και η προτομή του συνθέτη Ραφαέλ Νούνιες που συνέθεσε τον εθνικό ύμνο της Κολομβίας.

Κατά την περιήγησή μας στη Μεγάλη Πλατεία ή αλλιώς Πλατεία Μπολίβαρ θα δούμε επίσης το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο και το Δημαρχείο της Μπογκοτά, το Σχολείο Σαν Μπαρτολομέ, το παλιότερο της χώρας και η Κάσα ντε λος Κομουνέρος, ένα πρώην διοικητικό αποικιακό κτίριο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και αρχείο της επανάστασης για την ανεξαρτησία της Μπογκοτά από τους κονκισταδόρες.

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην πόλη κινούμενοι στην περίφημη Καρέρα 7, την κεντρική λεωφόρο της Μπογκοτά. Στο παρελθόν η ονομασία της ήταν Ρεάλ ντε Κομέρσιο (Βασίλειο του Εμπορίου) και στα χρόνια της αποικιοκρατίας ήταν η κεντρική βόρεια έξοδος προς τα λατομία άλατος. Σήμερα κατά μήκος της λεωφόρου βλέπουμε ένα ενδιαφέρον μείγμα αρχιτεκτονικής, παλιάς και νέας, επηρεασμένης από πλείστα διεθνή κινήματα αλλά και με έντονο το στοιχείο της αρχιτεκτονικής των ιθαγενών. Καθ’ οδόν προς την Μπογκοτά θα διασχίσουμε όμορφα πάρκα, θα περάσουμε από το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου με τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες και τα εμπορικά κέντρα, θα δούμε το Εθνικό Μουσείο, και τις ειδικές ζώνες: shopping, γαστρονομίας, διασκέδασης, μόδας και κοσμημάτων.

Η βόλτα μας ολοκληρώνεται στην Ουσακέν, μία παλιά ιστορική συνοικία που κάποτε ήταν ξεχωριστή πόλη και σήμερα αποτελεί προάστιο της Μπογκοτά. Η αποικιακή αύρα της συνταιριάζει με τις μοντέρνες κατασκευές, όπως θα διαπιστώσουμε στη βόλτα στην κεντρική πλατεία και τους γύρω δρόμους. Το απόγευμα προβλέπεται ελεύθερος χρόνος για χαλαρή βόλτα στην Μπογκοτά. Διανυκτέρευση.

 

16η ημέρα: Μπογκοτά (Μουσείο Χρυσού) – πτήση επιστροφής

Μετά το πρωινό μας σειρά έχει το Μουσείο του Χρυσού όπου θα δούμε τη μόνιμη συλλογή που απαρτίζεται από 32.000 εκθέματα και 20.000 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους! Ας μην ξεχνάμε ότι τα εδάφη της Κολομβίας είναι εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων και πετραδιών, ιδιαιτέρως σμαραγδιών… Στο μουσείο αυτό όμως θα δούμε και πολλά κεραμικά και υφαντά των ιθαγενών Κιμπάγια, Κάλιμα, Ταϊρόνα, Σινού, Μουίσκα, Τολίμα, Τουμάκο και Μαγκταλένα. Οι πολιτισμοί αυτών των προκολομβιανών φυλών καταστράφηκαν με την έλευση των κονκισταδόρες. Το Μουσείο του Χρυσού λειτουργεί από το 1939 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως!
Στη συνέχεια έγκαιρη μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής μας μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

17η ημέρα: Άφιξη σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ

Όσοι ταξιδιώτες επιθυμούν, μπορούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος της Μεγάλης Κολομβίας να πραγματοποιήσουν προέκταση του ταξιδιού τους στα Νησιά Γκαλάπαγκος, διάρκειας 6 ημερών (συνολική διάρκεια προγράμματος 23 ημέρες).
Έτσι, το συνολικό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

1η ημέρα – 15η ημέρα:

Όπως ακριβώς περιγράφεται στο 17ήμερο πρόγραμμα της Μεγάλης Κολομβίας.

 

16η ημέρα: Μπογκοτά (Μουσείο Χρυσού) – πτήση για το Κίτο

Μετά το πρωινό μας σειρά έχει το Μουσείο του Χρυσού όπου θα δούμε τη μόνιμη συλλογή που απαρτίζεται από 32.000 εκθέματα και 20.000 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους! Ας μην ξεχνάμε ότι τα εδάφη της Κολομβίας είναι εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων και πετραδιών, ιδιαιτέρως σμαραγδιών… Στο μουσείο αυτό όμως θα δούμε και πολλά κεραμικά και υφαντά των ιθαγενών Κιμπάγια, Κάλιμα, Ταϊρόνα, Σινού, Μουίσκα, Τολίμα, Τουμάκο και Μαγκταλένα. Οι πολιτισμοί αυτών των προκολομβιανών φυλών καταστράφηκαν με την έλευση των κονκισταδόρες. Το Μουσείο του Χρυσού λειτουργεί από το 1939 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως!

Στη συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση για το Κίτο πρωτεύουσα του Εκουαδόρ (Δημοκρατία του Ισημερινού). Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

17η ημέρα: Κίτο – πτήση για τα Νησιά Γκαλάπαγκος (τουνελ από λάβα, χελώνες, ιγκουάνας, δίδυμοι κρατήρες)

Αναχώρηση αεροπορικώς για τα Νησιά Γκαλάπαγκος και την Σάντα Κρουζ! Ουσιαστικά, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο από τα νησιά Γκαλάπαγκος και βρίσκεται στο κέντρο του αρχιπελάγους. Ένα άκρως εξωτικό, κομψό και μοντέρνο νησί που υπόσχεται να σας στείλει σε μια επική εξερεύνηση. Η ανάπτυξη ξεκίνησε τον 20ο αιώνα στη Σάντα Κρουζ, όταν έποικοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μετακόμισαν στην περιοχή μεταξύ Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ποικιλία της γεωλογίας, της άγριας πανίδας και της βλάστησης προσέλκυσε πολλούς εποίκους. Οι μικρές πόλεις Μπελαβίστα και Σάντα Ρόσα χτίστηκαν στα υγρά υψίπεδα, όπου οι αγρότες καλλιεργούσαν αβοκάντο, καφέ, ζαχαροκάλαμο, μπανάνες, πορτοκάλια και λεμόνια.
Με ιδιωτικό θαλάσσιο ταξί φτάνουμε στο λιμάνι Πουέρτο Αγιόρτα. Αυτό το λιμάνι είναι η καρδιά των Νήσων Γκαλάπαγκος, αποτελώντας τον κύριο τουριστικό κόμβο. Θα κατευθυνθούμε στο εθνικό πάρκο για να ξεκινήσουμε την εξερεύνηση και να αναζητήσουμε το σήμα-κατατεθέν των νησιών, τις γιγάντιες χελώνες και τα ιγκουάνας.
Πόσο συχνά έχετε την ευκαιρία να διασχίσετε μία σήραγγα στερεοποιημένες λάβας; Οι υπόγειες σήραγγες της Σάντα Κρουζ, που δημιουργήθηκαν μέσα από τη διαδικασία ροής και ψύξης του υγρού μάγματος, είναι πραγματικά συναρπαστικές! Η πιο δημοφιλής είναι η Σήραγγα της Αγάπης, που ονομάστηκε έτσι λόγω μιας τρύπας στην οροφή της που έχει σχήμα καρδιάς. Στη συνέχεια θα δούμε τους δίδυμους κρατήρες ηφαιστείων, πριν μεταβούμε στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Σάντα Κρουζ.

 

18η Ημέρα: Εξερευνητική κρουαζιέρα (νησί Σέιμουρ, παραλία Μπάχας)

Πρωινό ξύπνημα και αναχώρηση οδικώς για το Κανάλι Itabaca, από όπου με ferry θα φθάσουμε στη νήσο Σέιμουρ. Αυτό το μικρό νησί είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία αλιείας και ίσως ο βασικός λόγος επίσκεψης για πολλούς ταξιδιώτες και ορνιθολόγους που επιθυμούν να παρατηρήσουν ορισμένα από τα πιο παράξενα, σπάνια πουλιά του κόσμου που βρίσκονται αποκλειστικά στα Γκαλάπαγκος. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε με ferry στην ακτή Bachas στο του νησιού Σάντα Κρουζ. Εδώ, το σκηνικό είναι βγαλμένο από ταινία. Κατάλευκη άμμος, καυτός ήλιος, κρυστάλλινα νερά… Δεν χάνουμε ευκαιρία και είμαστε έτοιμοι να επιδοθούμε ξανά σε ένα σύντομο snorkeling για να χαρούμε από κοντά τον πλούσιο υποθαλάσσιο κόσμο!
Αφού απολαύσουμε τις βουτιές μας, σιγά σιγά ξεκινάμε για την επιστροφή μας για την Σάντα Κρουζ. Ελεύθερος χρόνος και διανυκτέρευση.

 

19η Ημέρα: Εξερευνητική κρουαζιέρα (Νήσος Σάντα Κρουζ – εκδρομή στο νησί Σάντα Φε)

Μεταβαίνουμε ακτοπλοϊκώς, από το Πουέρτο Αγιόρα, στο γειτονικό νησί Σάντα Φε. Θα δέσουμε σε έναν πανέμορφο κόλπο, από όπου ξεκινά η βόλτα μας στο νησάκι. Σε μια μικρή αμμουδιά θα συναντήσουμε ολόκληρη αποικία από θαλάσσιους ελέφαντες και, αν είμαστε τυχεροί, ίσως δούμε και το γεράκι των Γκαλάπαγκος.
Θα δούμε, ακόμη, ενδημικά ιγκουάνα, ενώ μετά την περιπατητική βόλτα μας θα κάνουμε snorkeling σε τρία διαφορετικά σημεία. Highlight αποτελεί η πανέμορφη ακτή Escondida, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ποικιλία από τροπικά ψάρια, καθώς και θαλάσσιους ελέφαντες εν ώρα κολύμβησης! Το απόγευμα επιστρέφουμε στο Πουέρτο Αγιόρα και στη συνέχεια στο ξενοδοχείο μας στην Σάντα Κρουζ για ελεύθερο χρόνο και διανυκτέρευση.

 

20η Ημέρα: Εξερευνητική κρουαζιέρα (Μπαρτολομέ και Σάλιβαν Μπέι)

Η εξερεύνηση στα Γκαλάπαγκος συνεχίζεται και σήμερα σειρά έχει το νησάκι Μπαρτολομέ και ο Κόλπος Σάλλιβαν (Sullivan Bay).
Το νησάκι Μπαρτολομέ μπορεί να είναι ακατοίκητο από ανθρώπους, είναι όμως τόπος όπου καταφεύγουν πολλά από τα είδη πανίδας των νησιών, χάρη στις πλούσιες πηγές τροφής που διαθέτει. Ανάμεσά τους πιγκουίνοι και θαλάσσιοι ελέφαντες αλλά ακόμα και γεράκια μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.
Στο Σάλλιβαν Μπέι, στο νοτιοανατιολικό άκρο του νησιού Σαντιάγκο, βρισκόμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος: το έδαφος αποτελείται από στερεοποιημένη λάβα, που οι ειδικοί σημειώνουν πως κρύωσε γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα! Οι σχηματισμοί που εντοπίζονται εδώ δεν συναντώνται σε άλλα ηφαιστειακά εδάφη στον κόσμο, παρά μόνο στα Γκαλάπαγκος.
Διανυκτέρευση.

 

21η Ημέρα: Γκαλάπαγκος (Σταθμός Δαρβίνου) – Κίτο

Σήμερα θα πάρουμε την πτήση που θα μας φέρει πίσω στον «πολιτισμό». Πριν όμως από την αναχώρησή μας θα κατευθυνθούμε στον ερευνητικό σταθμό «Κάρολος Δαρβίνος». Στην ξενάγησή μας θα μάθουμε τα πάντα για τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, που ανέπτυξε ο Κάρολος Δαρβίνος, αλλά και ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τα σπάνια είδη ζώων και πτηνών που κατοικούν στο νησί. . Στη συνέχεια, μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το Κίτο. Άφιξη στην πόλη, όπου θα έχουμε χρόνο για ξενάγηση με τον αρχηγό μας. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

22η ημέρα: Κίτο – πτήση επιστροφής

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και έγκαιρη μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

23η ημέρα :Άφιξη σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/ Λάρνακα

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Όσοι ταξιδιώτες επιθυμούν, μπορούν με την ολοκλήρωση της επέκτασης του ταξιδιού στα Νησιά Γκαλάπαγκος, να συνεχίσουν το ταξίδι τους με νέα επέκταση στο Εκουαδόρ, διάρκειας 6 ημερών (συνολική διάρκεια προγράμματος με δύο επεκτάσεις: Μεγάλη Κολομβία + Νησιά Γκαλάπαγκος + Εκουαδόρ: 27 ημέρες)

Έτσι, το συνολικό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

1η ημέρα – 21η ημέρα:

Όπως ακριβώς περιγράφεται στο 17ήμερο πρόγραμμα της Μεγάλης Κολομβίας με την επέκταση στα Νησιά Γκαλάπαγκος.

 

22η ημέρα: Κίτο (ξενάγηση, Σημείο Μηδέν)

Η πόλη του Κίτο διαθέτει το καλύτερα διατηρημένο ιστορικό κέντρο σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο. Το Κίτο μάλιστα, υπήρξε μαζί με την πολωνική πόλη της Κρακοβίας οι πρώτες πόλεις που χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπάρχουν σήμερα 130 μνημειακά κτίρια και 5000 ιδιωτικά διατηρητέα σε πολλά και διαφορετικά αρχιτεκτονικά και γλυπτικά-διακοσμητικά στυλ.

Στην ξενάγησή μας θα επισκεφτούμε τα σημαντικότερα από αυτά, όπως είναι Εθνική Βασιλική Βότο, η Μεγάλη Πλατεία γνωστή και ως Πλατεία της Ανεξαρτησίας, τα ανάκτορα της Προεδρίας και της Αρχιεπισκοπής, ο ναός της Κομπανίας του Ιησού (των 12 Αποστόλων, δηλαδή) με τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο, το Μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου, που είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα της Νότιας Αμερικής κ.α.

Εν συνεχεία θα ανεβούμε στον λόφο Πανεσίγιο («λόφος μικρού ψωμιού») με το τεράστιο άγαλμα της Παρθένας του Κίτο, για να απολαύσουμε μία πανοραμική θέα της πρωτεύουσας, και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το «Σημείο Μηδέν», το σημείο από το οποίο περνά ο Ισημερινός (γεωγραφικό πλάτος 00 0' 0"). Θα δούμε το μνημείο Μιτάδ ντελ Μούντο (=το μέσον του κόσμου) και θα φωτογραφηθούμε με το ένα πόδι στο βόρειο ημισφαίριο και με το άλλο πόδι στο νότιο!

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

23η ημέρα: Κίτο – Κοτοπάξι – Ριομπάμπα

Πρωινή αναχώρηση για τον εθνικό δρυμό Κοτοπάξι, όπου δεσπόζει ο ομώνυμος ηφαιστειακός γίγαντας. Απολαμβάνοντας μια μοναδική διαδρομή -μέρος της οποίας είναι και ο περίφημος Δρόμος των Ηφαιστείων, θα φτάσουμε στον κατάφυτο δρυμό. Από τα ψηλότερα ηφαίστεια στον κόσμο, το Κοτοπάξι (υψόμετρο 5.897 μ.) καλύπτεται σχεδόν όλο τον χρόνο από αιώνια χιόνια και παγετώνες. Το Εθνικό Πάρκο αποτελεί ένα προστατευόμενο οικοσύστημα για τα καμηλοειδή των Άνδεων – βικούνια, λάμα και αλπακά.Μετά τη μοναδική αυτή εμπειρία θα συνεχίσουμε οδικώς για τη Ριομπαμπα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

24η ημέρα: Ριομπάμπα – Αλαούσι – Μύτη του Διαβόλου (με τραίνο) – Ινγκαπίρκα – Κουένκα

Ξεκινάμε από τη Ριόμπάμπα για τη σημερινή μας διαδρομή που θα μας φέρει μέχρι την Κουένκα. Πρώτος μας σταθμός είναι το Αλαούσι. Φτάνοντας θα εξορμήσουμε με το τρένο στην Ελ Ναρίς ντελ Ντιάμπλο, τη «Μύτη του Διαβόλου». Πρόκειται για ένα απόκρημνο πέρασμα, το οποίο για να καταστεί προσπελάσιμο χρειάστηκε η εγκατάσταση ενός πολύπλοκου συστήματος στις ράγες. Παρότι κατασκευάστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, προκαλεί θαυμασμό ακόμη και σήμερα. Επιστροφή στο Αλαούσι αφού κάνουμε πρώτα μια στάση στην Ινγκαπίρκα, όπου θα επισκεφθούμε το ομώνυμο φρούριο – το πιο σημαντικό μνημείο των Ίνκας στο Εκουαδόρ- θα φτάσουμε στην Κουένκα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

25η ημέρα: Κουένκα (ξενάγηση) – Γκουαγιακίλ

Η πόλη ιδρύθηκε από τους Ισπανούς το 1557 και κοσμείται με υπέροχα κτίρια και εκκλησίες του 16ου και του 17ου αιώνα. Τα περισσότερα σπίτια της Κουένκα βρίσκονται στις όχθες των τεσσάρων ποταμών της (Τάρκι, Γιανούκαϊ, Τομεμπάμπα και Ματσινγκάρα). Τα καλντερίμια της, τα πανέμορφα μπαλκόνια και οι κήποι δίνουν στην πόλη αυτή μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Η Κουένκα είναι επίσης γνωστή για τα φημισμένα χειροποίητα ψάθινα καπέλα «τοκίλα» ή «καπέλα Παναμά». Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα διαπιστώσουμε γιατί η πόλη αυτή θεωρείται από τις πιο όμορφες της χώρας. Εντός της ημέρας θα επισκεφθούμε, επίσης, τον αρχαιολογικό χώρο των Ίνκας, Τόδος λος Σάντος, που ανακαλύφθηκε μόλις το 1972, στη γειτονιά Πουμαπούνγκο, ανάμεσα σε σπίτια, δρόμους και μοντέρνα κτίρια.
Συνεχίζουμε οδικώς για Κατόπιν συνεχίζουμε για το Γκουγιακίλ. Άφιξη καιτακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

26η ημέρα: Γκουαγιακίλ (ξενάγηση) – πτήση επιστροφής

Το Γκουαγιακίλ είναι η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του Εκουαδόρ και το κύριο λιμάνι της χώρας. Βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Γκουάγιας, που εκβάλλει στον ομώνυμο κόλπο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην πόλη. Θα περπατήσουμε στην περίφημη Μαλεκόν Σιμόν Μπολίβαρ, όπου θα δούμε την πλατεία Ολμέντο, τον Πύργο του Ρολογιού, τη Ροτόντα, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου κ.ά. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στην πανέμορφη συνοικία Λας Πένας και θα φτάσουμε στον λόφο Σάντα Άνα, απ’ όπου θα απολαύσουμε μια πανοραμική θέα της πόλης. Μετά το πέρας της ξενάγησης θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

27η ημέρα: Άφιξη σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα

 

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3190 € 890 €
  Twin Room 3190 € 890 €
  Triple Room 3190 € 890 €
  Single Room 4070 € 890 €

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

ΤΚ 1842

13/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

05:45

07:15

ΤΚ 801

13/08/2022

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ  –  ΜΠΟΓΚΟΤΑ

10:00

17:20

ΤΚ 800

28/08/2022

ΜΠΟΓΚΟΤΑ –  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

16:45

16:50 +1

ΤΚ 1843

29/08/2022

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ  – ΑΘΗΝΑ

19:15

20:40

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*. Στο Ποπαγιάν, στη Νέιβα, στην Βίγια Ντε Λέιβα και στο Σαν Αγκουστίν, όπου δεν υπαρχει τουριστική υποδομή, απλά ξενοδοχεία 3* από τα καλύτερα διαθέσιμα.
  • Στην επέκταση στα Νησιά Γκαλάπαγκος διαμονή σε ξενοδοχείο 3*, από τα καλύτερα διαθέσιμα στην περιοχή.
  • Στην επέκταση στο Εκουαδόρ διαμονή σε 4* ξενοδοχείο στο Κίτο και στην Κουένκα. Στη Ριομπάμπα διαμονή σε παραδοσιακή hacienda.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά. Στην επέκταση στα Νησιά Γκαλάπαγκος περιλαμβάνονται τρία μεσημεριανά κατά τη διάρκεια των εκδρομών (δύο από αυτά σε πακέτο).  
  • Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έλληνας έμπειρος αρχηγός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά .

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 890€ (17ημ.)/990€.
  • Φόροι (αεροδρομίων και μη) που πληρώνονται τοπικά: περίπου 30 €.