Skip to main content

Κολομβία – Εκουαδόρ με επέκταση στα νησιά Γκαλάπαγκος | Χριστούγεννα 2022 από 3790€

22/12  Διάρκεια: 14,21 ΗΜΕΡΕΣ

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Καρθαγένη της Κολομβίας, από τις ωραι­ότερες αποικιακές πόλεις της Λατινικής Αμερικής.

Η Καρθαγένη, επισήμως Καρθαγένη των Ινδιών (ως γνω­στόν ο Κολόμβος όταν ανακάλυψε την Αμερική νόμιζε ότι βρισκόταν στις Ινδίες…), ιδρύθηκε το 1533 και υπήρξε στρατηγικής σημασίας λιμάνι για τους ισπανούς κονκι­σταδόρες. Διαμέσου των ποταμών Μαγκνταλένα και Σι­νού που διασχίζουν την Κολομβία και εκβάλλουν στην Κα­ραϊβική Θάλασσα μπορούσαν να ελέγξουν όλη τη χώρα (τότε Νέα Γρανάδα) και να αναπτύξουν ισχυρούς εμπορι­κούς δεσμούς με την Ισπανία και τις υπερπόντιες κτήσεις της. Από το λιμάνι της Καρθαγένης εμπορεύονταν κυρίως περουβιανό χρυσό και εισήγαγαν σκλάβους από την Α­φρική βάσει της νομοθεσίας ασιέντο, η οποία επέτρεπε στους Ισπανούς το μονοπώλιο σκλάβων από τα σκλαβο­πάζαρα της Αφρικής προς τις κτήσεις τους στον Νέο Κό­σμο. Και προκειμένου οι Ισπανοί να προφυλάξουν την Καρθαγένη από τους πειρατές, την περιέκλεισαν με τείχη, τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τα τείχη και ολόκληρη η Παλιά Πόλη που περιβάλλεται από αυτά έχουν χαρακτη­ριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ: πανοραμική ξενάγηση

Σήμερα θα αρχίσουμε την ξενάγησή μας με πανοραμική θέα 360ο όλης της Καρθαγένης από το Μοναστήρι ντε λα Πόπα. Το μοναστήρι είναι γνωστό και ως Πόπα ντελ Γκα­λέον επειδή αρχιτεκτονικά θυμίζει πρύμνη γαλέρας… Χτί­στηκε το 1606 σε λόφο ύψους 140 μέτρων με απεριόριστη θέα στο λιμάνι της Καρθαγένης. Επόμενος σταθμός μας είναι το φρούριο Σαν Φελίπε Λόπες, το οποίο έλαβε αυτή την ονομασία προς τιμήν του ντόπιου ποιητή Δον Λουίς Κάρλος Λόπες (1883-1950), που θεωρείται εμβληματικός για τη Λατινική Αμερική και έγραψε το διάσημο σονέτο με τίτλο: «Για την γενέτειρά μου».

Η σημασία αυτού του ποι­ητή για τη λατινοαμερικανική λογοτεχνία είναι μεγάλη διότι, σύμφωνα με τους κριτικούς, περιέγραψε καλύτερα από κάθε άλλον τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα της Καρ­θαγένης και γενικότερα της Κολομβίας. Το φρούριο βρί­σκεται πάνω στον λόφο Σαν Λασάρο και κατασκευάστηκε για να προστατευτεί η πόλη-λιμάνι από την πειρατεία. Θα περπατήσουμε πάνω στο φρούριο και κατά την ξενάγηση θα πληροφορηθούμε τον τρόπο που χτίστηκε, θα μά­θουμε μυστικά και υπόγεια περάσματα, τις μηχα­νολογικές καινοτομίες του κ.α.

Εν συνεχεία θα περάσουμε στην Παλιά Πόλη, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO. Εκεί θα επισκεφτούμε τον ναό και χώρο προσηλυτισμού Σαν Πέδρο Κλαβέρ, ο οποίος χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο συγκεκριμέ­νος άγιος είναι ο προστάτης των σκλάβων. Μετά θα πάμε στην περιοχή των τεχνιτών, τη λεγόμενη Μποβέδας. Εκεί θα δούμε μία σειρά από αψιδωτές πύλες. Πίσω από αυτές υπάρχουν αποθήκες στις οποίες μέχρι τον 18ο αιώνα φυ­λάσσονταν ο οπλισμός της Καρθαγένης. Αργότερα και μέχρι τον 19ο αιώνα λειτουργούσαν ως φυλακές. Σήμερα σε αυτές τις αποθήκες στεγάζονται τεχνίτες που κατασκευ­άζουν ποικίλα τεχνουργήματα. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καρ­θαγένη.


3η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ: ελεύθερη ημέρα

Ελεύθερη ημέρα στην Καρθαγένη για να ανακαλύψουμε περισσότερες ομορφιές της πόλης σε χαλαρούς ρυθμούς.

Μία εξαιρετική επίσκεψη που μπορούμε να κάνουμε είναι στην εναλλακτική περιοχή Γκετσεμάνι. Πρόκειται για την παλιά εργατική συνοικία, η οποία είναι γεμάτη με πολύ­χρωμα σπιτάκια και πλέον θεωρείται η πιο cool περιοχή της Καρθαγένης. Βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη στις παρυφές της Σάντα Μάρτα. Η βόλτα εκεί το ηλιοβασίλεμα είναι must τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επι­σκέπτες της πόλης. Στην πλατεία Τρινιδάδ κάθε σούρουπο συγκεντρώνονται καλλιτέχνες του δρόμου και πλανόδιοι μικροπωλητές με μοχίτο και όλων των ειδών το street food.

Επίσης η Γκετσεμάνι είναι γεμάτη με εντυπωσιακά γκράφιτι. Στους τείχους (ειδικά της οδού Σιέπρε) θα δούμε ζωγραφισμένα τοπικά φυτά και ζώα, τροπικά τοπία, γυ­ναίκες με πολύχρωμες φορεσιές που πουλάνε φρούτα σε καλάθια που στηρίζονται στο κεφάλι. Εν ολίγοις στα γκράφιτι της Γκετσεμάνι εικονογραφείται όλη η ζωή, η ι­στορία και η κουλτούρα της Καρθαγένης με σπρέι. Το γκράφιτι αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως στην περιοχή μετά το πρώτο Φεστιβάλ Τοιχογραφίας το 2013. Μαζί με αυτό η συνοικία έγινε κέντρο των τεχνών, γέμισε με καλλιτεχνικά εργαστήρια, γκαλερί, ατμοσφαιρικά καφέ, μπαρ και εστια­τόρια, καθώς και με μικρά χαριτωμένα μπουτίκ ξενοδο­χεία.

Ένα άλλο τοπόσημο της Γκετσεμάνι είναι η οδός Σαν Αγκόστο ή αλλιώς ο Δρόμος με τις Ομπρέλες. Εκεί θα δούμε κρεμασμένες ανοιχτές χρωματιστές ομπρέλες που καλύπτουν όλο το σοκάκι σαν εικαστική εγκατάσταση. Ταυτόχρονα όμως προφυλάσσουν τους περαστικούς από τον δυνατό ήλιο και τη βροχή. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Καρθαγένη.

 

4η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ – ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΤΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας, ελεύθερος χρόνος για μια σύντομη βόλτα και αναχώρηση οδικώς για τη Σάντα Μάρτα, στην Καραϊβική Θάλασσα, στη βόρεια Κολομβία. Η Σάντα Μάρτα Ιδρύθηκε το 1525 από τον ισπανό κονκισταδόρ Ροδρίγο ντε Μπατίστας και είναι ιστορικά ο πρώτος ισπα­νικός οικισμός στην Κολομβία. Επίσης είναι η παλαιότερη διατηρημένη ισπανική πόλη σε όλη τη Λατινική Αμερική, ενώ και η ονομασία δεν έχει αλλάξει ποτέ από την εποχή της ίδρυσής της.

Οι λατινοαμερικάνοι τιμούν τη Σάντα Μάρτα και για έναν ακόμα λόγο, καθώς εδώ πέθανε ο εθνικός ήρωας-απε­λευθερωτής της Λατινικής Αμερικής, ο Σιμόν Μπολίβαρ. Η κατοικία του, λίγο έξω από την πόλη, με την ονομασία Λα Κίντα ντε Σαν Πέδρο Αλεχαντρίνο, διατηρείται άψογα και λειτουργεί ως μουσείο. Υπήρξε πρώην χασιέντα, στην ο­ποία παράγονταν ρούμι, μέλι και πανέλα. Η πανέλα είναι τοπικό γλυκαντικό της Λατινικής Αμερικής και παράγεται από ζαχαροκάλαμο. Είναι στερεοποιημένη και θεωρείται η αγία τροφή όλων των ανθρώπων. Οι εργάτες τη διαλύ­ουν σε νερό και την πίνουν για πρωινό ενώ για τα παιδιά διαλύεται σε γάλα. Στις περιπτώσεις ασθένειας διαλύεται σε χυμό λάιμ και τζίντζερ. Προσφάτως μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατανάλωση της πανέλα αυξή­θηκε θεαματικά. Το σλόγκαν προώθησης είναι «Αγοράζει πανέλα όποιος δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα».

Άφιξη στη Σάντα Μάρτα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ακολουθεί δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΤΑ: ολοήμερη εκδρομή στο ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΑΪΡΟΝΑ – Παραδεισένιες παραλίες

Σήμερα θα απολαύσουμε την απίθανη τροπική φύση της Καραϊβικής Θάλασσας. Θα κάνουμε μία καταπληκτική εκ­δρομή στο Εθνικό Πάρκο Ταϊρόνα, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα ντε Σάντα Μάρτα και απλώνεται σε μία έκταση 17 τ.χλμ.

Κατ΄αρχάς πρέπει να πούμε ότι Ταϊρόνα ονομάζονταν οι ιθαγενείς που κατοικούσαν την περιοχή της Σάντα Μάρτα και στο πάρκο μέχρι που καταπάτησαν τα εδάφη οι κον­κισταδόρες τον 16ο αιώνα και τους εξολόθρευσαν. Ελάχι­στα γνωρίζουμε σήμερα γι αυτούς, ωστόσο τα αρχαιολο­γικά ευρήματα δείχνουν πως είχαν αναπτύξει έναν προηγ­μένο πολιτισμό για την εποχή τους. Η αρχαία Σάντα Μάρτα είναι κατασκευασμένη από πέτρα, με πολλούς πέ­τρινους υπόγειους διαδρόμους. Διέθετε προηγμένο σύ­στημα ύδρευσης και εκτεταμένες εμπορικές εγκαταστά­σεις. Οι Ταϊρόνα ήταν καλλιεργητές ανανά και γιούκα και έμποροι. Εμπορεύονταν δια ξηράς και δια θαλάσσης τα γεωργικά προϊόντα τους, αλάτι και διάφορα τεχνήματα από πέτρα, πηλό και χρυσό. Αυτά είναι όλα όσα γνωρί­ζουμε γι’ αυτούς.

Το Εθνικό Πάρκο λοιπόν ονομάστηκε Ταϊρόνα προς τιμήν τους. Περιλαμβάνει ονειρικές κατάλευκες αμμώδεις παρα­λίες με τιρκουάζ νερά, κοραλλιογενείς υφάλους, τερά­στιους ωκεάνιους βράχους, πυκνή ζούγκλα και μανγκρό­βια δέντρα που έχουν τις ρίζες τους μέσα στο νερό.

Θα φτάσουμε λοιπόν στη λεγόμενη Θάλασσα των Επτά Κυμάτων, ένα σημείο υπέροχης θέας, θα κατεβούμε στην παραλία Νεγκουάνχε και τον κόλπο της Γκαϊράκα από ό­που ντόπιοι ψαράδες θα μας μεταφέρουν με βάρκα προς την παραλία Κριστάλ, για να χαρούμε τα εντυπωσιακά νερά και την ευκαιρία να κάνουμε βαρκάδα ανάμεσα σε κοράλλια! Θα επιστρέψουμε με τον ίδιο τρόπο στην Γκαϊ­ράκα και από εκεί στη Σάντα Μάρτα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΤΑ – πτήση για ΜΠΟΓΚΟΤΑ – ΖΙΠΑΚΙΡΑ – ΕΤΣΕ – ΒΙΓΙΑ ΝΤΕ ΛΕΪΒΑ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την πρωτεύουσα Μπογκοτά. Με την άφιξή μας αναχωρούμε με προορι­σμό μας τη Ζιπακίρα (Zipaquirá). Εδώ θα επισκεφθούμε το πιο αξιοθαύμαστο μνημείο της περιοχής: μια πελώρια εκκλησία χωρητικότητας 8.400 ατόμων, όχι χτισμένη στο επίπεδο του εδάφους, αλλά λαξεμένη στα έγκατα ενός α­λατωρυχείου! Πραγματικό επίτευγμα της μηχανικής, η Ζι­πακίρα οφείλει το όνομά της στον Ζίπα, τον αρχηγό της φυλής Μουίσκα στους οποίους ανήκαν τα αλατωρυχεία. Ο πελώριος σταυρός από αλάτι (16 μ. ύψος και 10 μ. πλά­τος), ο τρίκλιτος ναός, ο απίστευτος καθρέφτης νερού με τα οπτικά εφέ στον λαξευμένο αλατούχο βράχο αλλά κυ­ρίως η απερίγραπτη αίσθηση πως βρίσκεσαι σε έναν δια­φορετικό, αλλόκοτο κόσμο είναι που κάνουν την Ζιπακίρα μοναδική, μία αληθινή εμπειρία ζωής!

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την πανέμορφη κω­μόπολη Βίγια ντε Λέιβα (Villa de Leyva), ένα καλλιτεχνικό κέντρο με ζωγράφους, συγγραφείς, μουσικούς, χειροτέ­χνες, θεατρανθρώπους και κάθε λογής καλλιτεχνική δη­μιουργία.

Η Βίγια ντε Λέιβα μετράει ιστορία πάνω από τέσσερις αιώνες (ιδρύθηκε το 1572 από τον Ισπανό Ερνάν Σου­άρεθ ντε Βιγιαλόμπος) και όμως μοιάζει σαν να μην την έχει αγγίξει ο χρόνος. Καθώς βέβαια για (σχεδόν) όλα τα πράγματα υπάρχει μια λογική εξήγηση, στην περί­πτωση της Βίγια ντε Λέιβα πρέπει να αναζητήσουμε τον λόγο στους περιορισμένους πόρους της περιοχής. Η ευρύτερη έκταση ήταν και είναι φτωχή σε πρώτες ύλες και πολύτιμα μέταλλα, με αποτέλεσμα να μην τραβήξει το ενδιαφέρον όσων αναζητούσαν πλούτο και έτσι να μείνει έξω από την «πρόοδο» που χτύπησε την πόρτα άλλων περιοχών.

Ως αποτέλεσμα, η πόλη έχει κρατήσει το αυθεντικό της χρώμα και το αποικιακό στυλ στην αρχιτεκτονική της, πολλοί κεντρικοί δρόμοι μάλιστα, όπως και η μεγάλη κεντρική της πλατεία, είναι στρωμένη με λεπτό βό­τσαλο. Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε το Μου­σείο Ορυκτών, στην τοποθεσία όπου ανακαλύφθηκε ο σκελετός ενός κρονόσαυρου, ενός θαλάσσιου ερπε­τού μήκους 20 μέτρων που έζησε πριν από 120 εκατομ­μύρια χρόνια!

Στις παρυφές της πόλης θα δούμε, επί­σης, και το μοναστήρι Έτσε (Ecce), εξαίρετης αρχιτεκτονικής αλλά και ιστορικής σημασίας για τον εκχριστιανισμό της Κολομβίας.

Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδο­χείο μας. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΒΙΓΙΑ ΝΤΕ ΛΕΪΒΑ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση οδικώς για την πρωτεύουσα Μπογκοτά. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με την Μπογκοτά, με τον αρχηγό μας.

Η Μπογκοτά τοποθετείται γεωγραφικά σχεδόν στο κέντρο της χώρας, σε ένα οροπέδιο στη λεγόμενη Σαβάνα της Μπογκοτά. Χτισμένη μάλιστα στα 2.640 μ. από το επίπεδο της θάλασσας, αποτελεί την τρίτη ψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου (μόνο η Λα Πας της Βολιβίας και το Κίτο του Ισημερινού βρίσκονται ψηλότερα!) Χάρη στην πλούσια και εύφορη γη, η Μπογκοτά άνθισε γρήγορα, η υφα­ντουργία της μάλιστα παρουσίαζε εξαιρετικά δείγματα ήδη από την εποχή των πρώτων ιθαγενών. Πριν ακόμη φτάσουν στη νότια Αμερική οι Ισπανοί κονκισταδόρες, η Μπογκοτά είχε φτάσει να αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυπλη­θές πολιτιστικό κέντρο με επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1538 και από τότε εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα από τα με­γάλα αστικά κέντρα της ισπανικής αποικιακής εξουσίας του Νέου Κόσμου. Το 1819, με την απελευθέρωσή της από τον Σιμόν Μπολίβαρ, η Μπογκοτά έγινε η πρωτεύουσα της Μεγάλης Κολομβίας, μιας συνομοσπονδίας που πε­ριλάμβανε τα εδάφη των σημερινών χωρών του Παναμά, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και του Ισημερινού. Μετά τη διάλυση της συνομοσπονδίας, έμεινε πρωτεύουσα της Νέας Γρανάδας − αυτή ήταν η αποικιακή ονομασία της Κολομβίας.

Διανυκτέρευση στην Μπογκοτά.

 

8η ημέρα: ΜΠΟΓΚΟΤΑ: Ξενάγηση – Μουσείο Χρυσού – πτήση για ΚΙΤΟ (Εκουαδόρ)

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μας ξενάγησης θα δούμε τα περίφημα αποικιακά κτίρια της πόλης, που ώθησαν πολλούς κατά τον 17ο και τον 18ο αι. στο να αποκαλέ­σουν την Μπογκοτά (Bogotá) «Αθήνα της Νότιας Αμερι­κής».

Αμέσως λοιπόν μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας θα ξεκινήσουμε για μία μεγάλη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πανέμορφης Μπογκοτά, τη λεγόμενη Καντελαρία. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι όλο το ιστορικό κέντρο θεωρείται εξαιρετικό δείγμα της ισπανικής αποικιακής αρ­χιτεκτονικής. Θα αρχίσουμε λοιπόν από τη Μεγάλη Πλα­τεία της Καντελαρίας, την Πλατεία Μπολίβαρ με το μεγα­λειώδες άγαλμα του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερι­κής. Στα χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας (16ος-19ος αιώνας) η Μεγάλη Πλατεία εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς, λειτουργούσε ως μεγάλη αγορά και επίσης διέ­θετε αρένα για ταυρομαχίες. Και φυσικά ήταν τόπος εκτέ­λεσης των εγκληματιών και των αντιφρονούντων.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας θα δούμε τον Καθε­δρικό Ναό, ο οποίος χτίστηκε πάνω στην πρώτη εκκλησία της πόλης η οποία οικοδομήθηκε το 1539 και διαφυλάσσει μεγάλο αριθμό χειροτεχνημάτων, υφαντών και καλλιτε­χνημάτων των 4 αιώνων ιστορίας της.

To δε παρακείμενο παρεκκλήσι Nτε Σαγκράριο έχει χαρακτηριστεί ως διαμάντι της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και στεγάζει πολύτιμες αγιογραφίες του Ισπανού Γκρεγκόριο Βάσκες, που είναι ο βασικός εκφραστής της ισπανικής μπαρόκ ζωγραφικής.

Ακολουθεί το Καπιτώλιο, δείγμα της αναγεννησιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1847 και 1926 και είναι το πρώτο αρχιτεκτονικό δείγμα κυ­βερνητικών κτιρίων στη Δημοκρατία της Κολομβίας. Στο κέντρο του Καπιτωλίου βρίσκεται το Ελλειπτικό Μέγαρο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις της Βουλής και της Γερουσίας. Εκεί εκτίθενται και προτομές των προη­γούμενων προέδρων της χώρας, με προεξάρχοντα τον Στρατηγό Τομάς Σιπριάνο Μποσκέρα που εξέτισε 4 θη­τείες. Εκεί βρίσκεται και η προτομή του συνθέτη Ραφαέλ Νούνιες που συνέθεσε τον εθνικό ύμνο της Κολομβίας.

Κατά την περιήγησή μας στη Μεγάλη Πλατεία ή αλλιώς Πλατεία Μπολίβαρ θα δούμε επίσης το επιβλητικό Δικα­στικό Μέγαρο και το Δημαρχείο της Μπογκοτά, το Σχολείο Σαν Μπαρτολομέ, το παλιότερο της χώρας και η Κάσα ντε λος Κομουνέρος, ένα πρώην διοικητικό αποικιακό κτίριο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και αρχείο της ε­πανάστασης για την ανεξαρτησία της Μπογκοτά από τους κονκισταδόρες.

Σειρά έχει το Μουσείο του Χρυσού όπου θα δούμε τη μόνιμη συλλογή που απαρτίζεται από 32.000 εκθέματα και 20.000 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους! Ας μην ξεχνάμε ότι τα εδάφη της Κολομβίας είναι εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων και πετραδιών, ιδιαιτέρως σμαραγδιών… Στο μουσείο αυτό όμως θα δούμε και πολλά κεραμικά και υφαντά των ιθαγενών Κιμπάγια, Κάλιμα, Ταϊρόνα, Σινού, Μουίσκα, Το­λίμα, Τουμάκο και Μαγκταλένα. Οι πολιτισμοί αυτών των προκολομβιανών φυλών καταστράφηκαν με την έλευση των κονκισταδόρες. Το Μουσείο του Χρυσού λειτουργεί από το 1939 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πα­γκοσμίως!

Μετά το πέρας της ξενάγησής μας, θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο για να πετάξουμε για τον Ισημερινό ή Εκουαδόρ, και την πρωτεύουσα Κίτο.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδο­χείο μας. Διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΚΙΤΟ: ξενάγηση – σημείο Μηδέν

Η πόλη του Κίτο διαθέτει το καλύτερα διατηρημένο ιστο­ρικό κέντρο σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο. Το Κίτο μάλιστα, υπήρξε μαζί με την πολωνική πόλη της Κρακο­βίας οι πρώτες πόλεις που χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπάρχουν σήμερα 130 μνημειακά κτίρια και 5000 ιδιωτικά διατηρητέα σε πολλά και διαφορετικά αρ­χιτεκτονικά και γλυπτικά-διακοσμητικά στυλ.

Στην ξενάγησή μας θα επισκεφτούμε τα σημαντικότερα από αυτά, όπως είναι Εθνική Βασιλική Βότο, η Μεγάλη Πλατεία γνωστή και ως Πλατεία της Ανεξαρτησίας, τα α­νάκτορα της Προεδρίας και της Αρχιεπισκοπής, ο ναός της Κομπανίας του Ιησού (των 12 Αποστόλων, δηλαδή) με τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο, το Μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου, που είναι το μεγαλύτερο θρησκευ­τικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα της Νότιας Αμερικής κ.α.

Εν συνεχεία θα ανεβούμε στον λόφο Πανεσίγιο («λόφος μικρού ψωμιού») με το τεράστιο άγαλμα της Παρθένας του Κίτο, για να απολαύσουμε μία πανοραμική θέα της πρωτεύουσας, και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το «Σημείο Μηδέν», το σημείο από το οποίο περνά ο Ισημερι­νός (γεωγραφικό πλάτος 00 0' 0"). Θα δούμε το μνημείο Μιτάδ ντελ Μούντο (=το μέσον του κόσμου) και θα φωτο­γραφηθούμε με το ένα πόδι στο βόρειο ημισφαίριο και με το άλλο πόδι στο νότιο!

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΚΙΤΟ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΚΟΤΟΠΑΞΙ – ΡΙΟΜΠΑΜΠΑ

Πρωινή αναχώρηση για τον Εθνικό Δρυμό Κοτοπάξι, όπου δεσπόζει ο ομώνυμος ηφαιστειακός γίγαντας. Α­πολαμβάνοντας μια μοναδική διαδρομή -μέρος της ο­ποίας είναι και ο περίφημος Δρόμος των Ηφαιστείων, θα φτάσουμε στον κατάφυτο δρυμό. Από τα ψηλό­τερα ηφαίστεια στον κόσμο, το Κοτοπάξι (υψόμετρο 5.897 μ.) καλύπτεται σχεδόν όλο τον χρόνο από αιώνια χιόνια και παγετώνες. Το Εθνικό Πάρκο αποτελεί ένα προστατευόμενο οικοσύστημα για τα καμηλοειδή των Άνδεων – βικούνια, λάμα και αλπακά. Μετά τη μονα­δική αυτή εμπειρία θα συνεχίσουμε οδικώς για τη Ριομπάμπα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέ­ρευση.

 

11η ημέρα: ΡΙΟΜΠΑΜΠΑ – ΙΝΓΚΑΠΙΡΚΑ – ΚΟΥΕΝΚΑ

Αφήνουμε τη Ριομπάμπα με τελικό μας προορισμό για σήμερα την πόλη της Κουένκα. Καθοδόν κάνουμε μία στάση στην Ινγκαπίρκα, όπου θα επισκεφ­θούμε το ομώνυμο φρούριο – το πιο σημαντικό μνη­μείο των Ίνκας στο Εκουαδόρ (η επίσκεψη στο φρούριο της Ινγκαπίρκα ενδέχεται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα αντικατασταθεί με άλλη εκδρομή).

Φτάνουμε στην Κουένκα, πόλη που ιδρύθηκε από τους Ισπανούς το 1557 και κοσμείται με υπέροχα κτίρια και εκκλησίες του 16ου και του 17ου αιώνα. Τα περισσότερα σπίτια της Κουένκα βρίσκονται στις όχθες των τεσσάρων ποτα­μών της (Τάρκι, Γιανούκαϊ, Τομεμπάμπα και Μα­τσινγκάρα). Τα καλντερίμια της, τα πανέμορφα μπαλ­κόνια και οι κήποι δίνουν στην πόλη αυτή μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Η Κουένκα είναι επίσης γνωστή για τα φημισμένα χειροποίητα ψάθινα καπέλα «τοκίλα» ή «κα­πέλα Παναμά».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα διαπιστώσουμε γιατί η πόλη αυτή θεωρείται από τις πιο όμορφες της χώρας. Εντός της ημέρας θα επι­σκεφθούμε, επίσης, τον αρχαιολογικό χώρο των Ίνκας, Τόδος λος Σάντος, που ανακαλύφθηκε μόλις το 1972, στη γειτονιά Πουμαπούνγκο, ανάμεσα σε σπίτια, δρό­μους και μοντέρνα κτίρια.

Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: ΚΟΥΕΝΚΑ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΚΑΧΑΣ – ΓΚΟΥΑΓΙΑΚΙΛ

Αφήνουμε σήμερα την Κουένκα και συνεχίζουμε προς το κυριότερο λιμάνι του Εκουαδόρ, το Γκουαγιακίλ. Καθοδόν διασχίζουμε εκτάσεις του Εθνικού Δρυμού Κάχας (Cajas Parque Nacional), στα υψίπεδα της χώρας, με συνεχόμενες κοιλάδες, λόφους και μικρές λίμνες. Φτάνουμε στο Γκουαγιακίλ, η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοι­κημένη πόλη του Εκουαδόρ. Βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Γκουά­γιας, που εκβάλλει στον ομώνυμο κόλπο στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην πόλη. Θα περπατήσουμε στην περίφημη Μαλεκόν Σι­μόν Μπολίβαρ, όπου θα δούμε την πλατεία Ολμέντο, τον Πύργο του Ρολογιού, τη Ροτόντα, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου κ.ά. Στη συνέχεια θα μετα­βούμε στην πανέμορφη συνοικία Λας Πένας και θα φτάσουμε στον λόφο Σάντα Άνα, απ’ όπου θα απο­λαύσουμε μια πανοραμική θέα της πόλης. Μετά το πέ­ρας της ξενάγησης θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέ­ρευση.

 

13η ημέρα: ΓΚΟΥΑΓΙΑΚΙΛ – Πτήση Επιστροφής

Ελεύθερος χρόνος το πρωί (check-out στις 11:00) για τις τελευταίες βόλτες και τα απαραίτητα ψώνια. Στη συνέχεια μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

14η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

 

Επέκταση στα ΝΗΣΙΑ ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ
Όσοι ταξιδιώτες το επιθυμούν μπορούν να επιλέξουν επέκταση του ταξιδιού τους στα Νησιά Γκαλάπαγκος. Στην περίπτωση αυτή το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

1η – 13η ημέρα: Όπως αναφέρεται ανωτέρω, με διανυκτέρευση στο Γκουαγιακίλ την 13η ημέρα.

 

14η ημέρα: ΓΚΟΥΑΓΙΑΚΙΛ – πτήση για ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ: τούνελ από λάβα, χελώνες, ιγκουάνας, δίδυμοι κρατήρες

Αναχώρηση αεροπορικώς για τα Νησιά Γκαλάπαγκος και την Σάντα Κρουζ! Ουσιαστικά, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο από τα νησιά Γκαλάπαγκος και βρίσκεται στο κέντρο του αρχιπελάγους. Ένα άκρως εξωτικό, κομψό και μοντέρνο νησί που υπόσχεται να σας στείλει σε μια επική εξερεύνηση. Η ανάπτυξη ξεκίνησε τον 20ο αιώνα στη Σάντα Κρουζ, όταν έποικοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μετακόμισαν στην περιοχή μεταξύ Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ποικιλία της γεωλογίας, της άγριας πανίδας και της βλάστησης προσέλκυσε πολλούς εποίκους. Οι μικρές πόλεις Μπελαβίστα και Σάντα Ρόσα χτίστηκαν στα υγρά υψίπεδα, όπου οι αγρότες καλλιεργούσαν αβοκάντο, καφέ, ζαχαροκάλαμο, μπανάνες, πορτοκάλια και λεμόνια.

Με ιδιωτικό θαλάσσιο ταξί φτάνουμε στο λιμάνι Πουέρτο Αγιόρτα. Αυτό το λιμάνι είναι η καρδιά των Νήσων Γκαλάπαγκος, αποτελώντας τον κύριο τουριστικό κόμβο. Θα κατευθυνθούμε στο εθνικό πάρκο για να ξεκινήσουμε την εξερεύνηση και να αναζητήσουμε το σήμα-κατατεθέν των νησιών, τις γιγάντιες χελώνες και τα ιγκουάνας.

Πόσο συχνά έχετε την ευκαιρία να διασχίσετε μία σήραγγα στερεοποιημένες λάβας; Οι υπόγειες σήραγγες της Σάντα Κρουζ, που δημιουργήθηκαν μέσα από τη διαδικασία ροής και ψύξης του υγρού μάγματος, είναι πραγματικά συναρπαστικές! Η πιο δημοφιλής είναι η Σήραγγα της Αγάπης, που ονομάστηκε έτσι λόγω μιας τρύπας στην οροφή της που έχει σχήμα καρδιάς. Στη συνέχεια θα δούμε τους δίδυμους κρατήρες ηφαιστείων, πριν μεταβούμε στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Σάντα Κρουζ.

 

15η ημέρα: ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ: Εξερευνητική κρουαζιέρα

Πρωινό ξύπνημα και αναχώρηση οδικώς για το Κανάλι Itabaca, από όπου με ferry θα φθάσουμε σε γειτονικό νησί, ακολουθώντας και εμείς τα βήματα πολλών ταξιδιωτών και ορνιθολόγων που επιθυμούν να παρατηρήσουν ορισμένα από τα πιο παράξενα, σπάνια πουλιά του κόσμου που βρίσκονται αποκλειστικά στα Γκαλάπαγκος.

Θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά, να δούμε πολλά και να περιηγηθούμε και φυσικά δεν χάνουμε ευκαιρία και είμαστε έτοιμοι να επιδοθούμε ξανά σε ένα σύντομο snorkeling για να χαρούμε από κοντά τον πλούσιο υποθαλάσσιο κόσμο! Διανυκτέρευση.

 

16η ημέρα: ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ: Εξερευνητική κρουαζιέρα

Μεταβαίνουμε ακτοπλοϊκώς, από το Πουέρτο Αγιόρα, σε γειτονικό νησί. Αφού δέσουμε θα ξεκινήσουμε για τη βόλτα μας στο νησί: αν είμαστε τυχεροί θα συναντήσουμε ολόκληρη αποικία από θαλάσσιους ελέφαντες, ίσως ακόμα και το φημισμένο γεράκι των Γκαλάπαγκος!

Θα δούμε, ακόμη, ενδημικά ιγκουάνα, ενώ μετά την περιπατητική βόλτα μας θα κάνουμε snorkeling σε τρία διαφορετικά σημεία! Διανυκτέρευση.

 

17η ημέρα: ΝΗΣΙΑ ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ: Σταθμός Δαρβίνου

Σήμερα θα κατευθυνθούμε στον ερευνητικό σταθμό «Κάρολος Δαρβίνος». Στην ξενάγησή μας θα μάθουμε τα πάντα για τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, που ανέπτυξε ο Κάρολος Δαρβίνος, αλλά και ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τα σπάνια είδη ζώων και πτηνών που κατοικούν στο νησί. Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε θα μας φέρει στο Κέντρο Αναπαραγωγής των γιγαντιαίων χελώνων, όπου θα δούμε αυτές τις τεράστιες χελώνες, κάποιες από τις οποίες, οι πολύ γεροντότερες, ίσως να πρόλαβαν στη διάρκεια της μακράς ζωής τους να είδαν και τον ίδιο τον Δαρβίνο!

Διανυκτέρευση.

 

18η ημέρα: ΝΗΣΙΑ ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ – πτήση για ΓΚΟΥΑΓΙΑΚΙΛ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο για να πάρουμε την πτήση που θα μας φέρει πίσω στον «πολιτισμό». Άφιξη στο Γκουαγιακίλ, όπου θα έχουμε χρόνο για ξενάγηση με τον αρχηγό μας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

19η ημέρα: ΓΚΟΥΑΓΙΑΚΙΛ – πτήση για ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Ελεύθερος χρόνος (check-out στις 11:00) για τις τελευταίες βόλτες και τα απαραίτητα ψώνια. Μετάβαση στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση για Άμστερνταμ.

 

20η ημέρα: ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Άφιξη στο Άμστερνταμ και ελεύθερος χρόνος στην πόλη. Διανυκτέρευση.

 

21η ημέρα: ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – Πτήση Επιστροφής

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ
Η λειτουργία του Εθνικού Πάρκου των Νησιών Γκαλάπαγκος υπόκειται σε αυστηρά ρυθμισμένο έλεγχο, λόγω του εύθραυστου περιβάλλοντος. Επομένως, κάθε ταξιδιώτης (συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της εκδρομής) πρέπει να σέβεται τους γενικούς κανόνες και να ακολουθεί κάθε οδηγία που παρέχει ο τοπικός ξεναγός. Οι ξεναγοί των Γκαλάπαγκος θεωρούνται επίσης και φύλακες του Εθνικού Πάρκου, επομένως έχουν την εξουσία και την ευθύνη να αναφέρουν οποιονδήποτε δεν τηρεί τους προβλεπόμενους κανόνες.
Οι κρουαζιέρες στα Γκαλάπαγκος πραγματοποιούνται αυστηρά με βάρκες χωρητικότητας 16 ατόμων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν η ταξιδιωτική μας ομάδα υπερβαίνει αυτόν τον αριθμό, τότε θα χωριστεί σε δύο βάρκες. Στη μία βάρκα θα επιβαίνει και ο αρχηγός της εκδρομής μας, ενώ στην άλλη μόνο ο τοπικός ξεναγός-φύλακας.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  22/12/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 3790€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3790 € 990 €
  Twin Room 3790 € 990 €
  Triple Room 3790 € 990 €
  Single Room 4810 € 990 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  22/12/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα (επέκταση στα νησιά Γκαλάπαγκος) - Τιμή από 5990€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 5990 € 1090 €
  Twin Room 5990 € 1090 €
  Triple Room 5990 € 1090 €
  Single Room 7490 € 1090 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Ξενοδοχεία 4* στο Κίτο, την Καρθαγένη και την Μπογκοτά. Στη Ριομπάμπα και στη Βίγια ντε Λέιβα διαμονή σε παραδοσιακές haciendas. Ξενοδοχεία 3* στα Γκαλαπάγκος, από τα καλύτερα διαθέσιμα στην περιοχή.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στο Εκουαδόρ και την Κολομβία.
  • Τρία μεσημεριανά στα Γκαλαπάγκος κατά τη διάρκεια των εκδρομών (δύο από αυτά σε πακέτο).
  • Διαμονή στο Άμστερνταμ σε ξενοδοχείο 4* με πρωινό.
  • Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έλληνας έμπειρος αρχηγός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά .

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 990€, ενώ για την επέκταση στα Γκαλάπαγκος 1090€.
  • Φόροι (αεροδρομίων και μη) που πληρώνονται τοπικά: περίπου 30 €.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

KL 1572

22/12/2022

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:35

KL 749

22/12/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ –  ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ

09:35

17:25

KL 751

03/01/2023

ΓΚΟΥΑΓΙΑΚΙΛ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

20:00

13:20 +1

KL 1581

04/01/2023

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:05 +1

14ήμερο πρόγραμμα

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

KL 1572

22/12/2022

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:35

KL 749

22/12/2022

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ

09:35

17:25

KL 753

09/01/2023

ΓΚΟΥΑΓΙΑΚΙΛ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

20:05

13:20 +1

KL 1575

11/01/2023

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

12:25

16:35

21ήμερο πρόγραμμα με επέκταση στα Νησιά Γκαλάπαγκος
και μία (1) διανυκτέρευση στο Άμστερνταμ στην επιστροφή