Skip to main content

Τα διαμάντια της Κολομβίας με Μεντεγίν, και με τους μυστηριώδεις αρχαιολογικούς χώρους σε Σαν Αγκουστίν – Τιερραδέντρο – Ποπαγιάν | 13.03.2024 Διάρκεια: 16 ΗΜΕΡΕΣ από 3599

Αναχώρηση: 13/03

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιω­τική μας ομάδα και πτήση με προορισμό την Καρθαγένη, από τις ωραι­ότερες αποικιακές πόλεις της Λατινικής Αμερικής.

Η Καρθαγένη, επισήμως Καρθαγένη των Ινδιών (ως γνω­στόν ο Κολόμβος όταν ανακάλυψε την Αμερική νόμιζε ότι βρισκόταν στις Ινδίες…), ιδρύθηκε το 1533 και υπήρξε στρα­τηγικής σημασίας λιμάνι για τους Ισπανούς κονκισταδόρες. Διαμέσου των ποταμών Μαγκνταλένα και Σινού που διασχί­ζουν την Κολομβία και εκβάλλουν στην Καραϊβική Θά­λασσα μπορούσαν να ελέγξουν όλη τη χώρα (τότε Νέα Γρανάδα) και να αναπτύξουν ισχυρούς εμπορικούς δε­σμούς με την Ισπανία και τις υπερπόντιες κτήσεις της. Από το λιμάνι της Καρθαγένης εμπορεύονταν κυρίως περου­βιανό χρυσό και εισήγαγαν σκλάβους από την Αφρική βά­σει της νομοθεσίας ασιέντο, η οποία επέτρεπε στους Ισπα­νούς το μονοπώλιο σκλάβων από τα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής προς τις κτήσεις τους στον Νέο Κόσμο. Και προ­κειμένου οι Ισπανοί να προφυλάξουν την Καρθαγένη από τους πειρατές, την περιέκλεισαν με τείχη, τα οποία υπάρ­χουν μέχρι σήμερα. Τα τείχη και ολόκληρη η Παλιά Πόλη που περιβάλλεται από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με τον αρχηγό μας στην πόλη. Διανυκτέρευση στην Καρθαγένη.

 

2η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ: ξενάγηση

Σήμερα θα αρχίσουμε την ξενάγησή μας απολαμβάνοντας μια πανοραμική θέα της πόλης από την εκκλησία και μοναστήρι La Popa, γνωστό και ως Popa del Galeon, το οποίο φημίζεται ότι μοιάζει με την πρύμνη γαλέρας. Κατασκευάστηκε το 1606 και από εκεί μπορεί κανείς να δει μέχρι και το λιμάνι της Καρθαγένης, ένα από τα σημαντικότερα της Καραϊβικής. Στη συνέχεια θα περάσουμε στο φρούριο Σαν Φελίπε ντε Μπαράχας, το οποίο έλαβε αυτή την ονομασία προς τιμήν του ντόπιου ποιητή Δον Λουίς Κάρλος Λόπες (1883-1950), που θεωρείται εμβληματικός για τη Λατινική Αμερική και έγραψε το διάσημο σονέτο με τίτλο: «Για τη γενέτειρά μου». Η σημασία αυτού του ποιητή για τη λατινοαμερικανική λογοτεχνία είναι μεγάλη διότι, σύμ­φωνα με τους κριτικούς, περιέγραψε καλύτερα από κάθε άλλον τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα της Καρθαγένης και γενικότερα της Κολομβίας. Το φρούριο βρίσκεται πάνω στον λόφο Σαν Λασάρο και κατασκευάστηκε για να προ­στατευτεί η πόλη-λιμάνι από την πειρατεία. Θα περπατή­σουμε πάνω στο φρούριο και κατά την ξενάγηση θα πλη­ροφορηθούμε τον τρόπο που χτίστηκε, θα μάθουμε για τα μυ­στικά και υπόγεια περάσματά του, τις μηχανολογικές και­νοτομίες του κ.ά.

Εν συνεχεία θα περάσουμε στην Παλιά Πόλη, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO. Εκεί θα επισκεφτούμε τον ναό και χώρο προσηλυτισμού Σαν Πέδρο Κλαβέρ, ο ο­ποίος χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των σκλάβων. Εντός του ναού θα θαυμάσουμε έργα τόσο εκκλησιαστικά, όσο και προκολομβιανά κεραμικά, αλλά και πίνακες και μάσκες της αφροκαραϊβικής.

Διανυκτέρευση στην Καρθα­γένη.

 

3η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ: εκδρομή στην ΛΑ ΜΠΟΚΟΥΙΛΑ

Σήμερα θα αφήσουμε για λίγο πίσω μας την Καρθαγένη και θα ταξιδέψουμε (περίπου 20 λεπτά) μέχρι το κοντινό ψαροχώρι Λα Μποκουίλα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την τοπική κουλτούρα αλλά και να γίνουμε ένα με το πλούσιο φυσικό τοπίο. Πρόκειται για ένα μέρος με σπουδαία ιστορία, όπου θα γνωρίσουμε την αφρικανική κοινότητα, η οποία έχει επενδύσει στη διάσωση και τη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων της αφρικανικής κληρονομιάς της.

Μόλις φτάσουμε θα ξεκινήσουμε αμέσως μια βόλτα με κανό για να γνωρίσουμε το πλούσιο οικοσύστημα στο μαγκρόβιο δάσος της περιοχής (μαγκρόβιο λέγεται ένα είδος δάσους των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών που κυριαρχείται από ανεκτικά στο αλάτι ξυλώδη φυτά). Το ταξίδι μας μέσα στο εντυπωσιακό αυτό δάσος θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες, και θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την πλούσια πανίδα της περιοχής, μέχρι να καταλήξουμε σε μια υπέροχη λίμνη, η οποία κατοικείται από ερωδιούς και πελεκάνους.

Επιστρέφοντας στο κέντρο της Λα Μποκουίλα, θα μάθουμε τα πάντα για τους πάντα ανεβαστικούς αφροκολομβιανούς ρυθμούς, μέσα από ένα εργαστήρι μουσικής όπου θα γνωρίσουμε την τοπική παραδοσιακή μουσική αλλά και τα μουσικά όργανα του τόπου. Επιστροφή στην Καρθαγένη και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ – πτήση για ΜΕΝΤΕΓΙΝ (ξενάγηση)

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για το αεροδρόμιο της Καρθαγένης, όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση με προορισμό το Μεντεγίν.

Το Μεντεγίν, η «πόλη της αιώνιας άνοιξης» όπως είναι γνωστή εξαιτίας του ήπιου κλίματός της, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας. Πρόκειται για μια πόλη-σταθμός για ολόκληρη τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, και ζωντανή απόδειξη πως η αλλαγή είναι εφικτή όταν θέλουμε κάτι αληθινά.

Από πρωτεύουσα των ναρκωτικών και κέντρο δράσης του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ, το Μεντεγίν «μεταμορφώθηκε» σε μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις στον πλανήτη, με πολύχρωμα πάρκα, βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσιους χώρους όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ηλεκτρικά λεωφορεία, ποδηλατοδρόμους, αλλά και προγράμματα κοινωνικής επανένταξης για όσους είχαν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες στο παρελθόν.

Αυτή την ιστορία της «μεταμόρφωσης» της πόλης θα μάθουμε σήμερα, κατά την ξενάγησή μας στην περίφημη "Comuna 13", που από την πλέον επικίνδυνη γειτονιά της Κολομβίας μετατράπηκε σε πολυσύχναστη καλλιτεχνική συνοικία και πόλο έλξης ξένων επισκεπτών. Θα «ανηφορίσουμε» στην "Comuna 13" χρησιμοποιώντας μία από τις νεότερες καινοτόμες εφευρέσεις της πόλης: τις γιγάντιες κυλιόμενες σκάλες συνολικού μήκους 384 μέτρων που πλέον επιτρέπουν στους 12.000 περίπου κατοίκους αυτής της φτωχικής συνοικίας να φτάνουν στην κορυφή του λόφου σε μόλις 6 λεπτά, αποφεύγοντας έτσι το κοπιαστικό περπάτημα μισής τουλάχιστον ώρας!

Θα περιηγηθούμε στην πολύχρωμη αυτή γειτονιά και θα μάθουμε για τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη, το γκράφιτι και η χιπ χοπ μουσική «εξυγίαναν» ριζικά μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές κατά τη δεκαετία του 1990.

Μετά το τέλος της ξενάγησής μας θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο, όπου θα διανυκτερεύσουμε.

 

5η ημέρα: ΜΕΝΤΕΓΙΝ – ΓΚΟΥΑΤΑΠΕ – ΒΡΑΧΟΣ ΕΛ ΠΕΝΙΟΛ – ΜΕΝΤΕΓΙΝ

Μετά το πρωινό μας αφήνουμε το Μεντεγίν και κατευθυνόμαστε στη μικρή γραφική κωμόπολη Γκουαταπέ που είναι χτισμένη στις πλαγιές των Άνδεων. Τα πλακόστρωτα δρομάκια της και οι πανέμορφες, γεμάτες ζωηρά χρώματα αναπαραστάσεις και ζωγραφιές που κοσμούν τις προσόψεις των κτιρίων, καθιστούν την Γκουαταπέ μία από τις πιο χαρούμενες και ευχάριστες για βόλτες πόλεις της Κολομβίας.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τον «Ελ Πενιόλ», τον πελώριο βράχο - πιθανόν μετεωρίτη - ύψους 200 μέτρων που υψώνεται στην όχθη μιας τεχνητής λίμνης και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Τα 654 σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του και έχουν λαξευτεί μέσα σε μια ρωγμή του βράχου, μας προκαλούν να τα ανεβούμε, για να θαυμάσουμε τη συγκλονιστική θέα στους καταπράσινους λόφους και τα «φιόρδ» της λίμνης τριγύρω μας.

Αφού απολαύσουμε μια σύντομη βαρκάδα στη λίμνη, περπατήσουμε και χαλαρώσουμε σε αυτό το πραγματικά πανέμορφο φυσικό τοπίο, θα επιστρέψουμε στο Μεντεγίν. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΜΕΝΤΕΓΙΝ – ΚΑΛΙ (πανοραμική ξενάγηση)

Πρωινό στο ξενοδοχείο και μεταφορά στο αεροδρόμιο απ’ όπου θα πάρουμε την πτήση για την πόλη Κάλι. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ξεκινάμε αμέσως για μια πανοραμική βόλτα εξερεύνησης στην πόλη, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατά της.

Η αρχή θα γίνει από την κορυφή του λόφου Los Cristales, από όπου θα εντυπωσιαστούμε από το ύψους 26 μέτρων άγαλμα του Χριστού με τα ανοιχτά χέρια που μοιάζει σαν να αγκαλιάζει όλη την πόλη, αλλά και με την μοναδική θέα προς την κοιλάδα Cauca. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στο μνημείο του Ισπανού κονκισταδόρ Sebastián de Belalcázar, από όπου θα δούμε την πόλη από μια άλλη οπτική γωνία.

Τέλος, θα κατευθυνθούμε προς την μποέμικη γειτονιά για να δούμε το χάλκινο άγαλμα του «El Gato del Rio», που απεικονίζει έναν κατακόκκινο γάτο και αποτελεί ένα από τα ορόσημα της πόλης, για να ολοκληρώσουμε τη βόλτα μας στο ιστορικό κέντρο, κάνοντας βόλτες στα υπέροχα σοκάκια με τα αποικιακής αρχιτεκτονικής κτίρια και τους πολλούς ναούς.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΚΑΛΙ – ΣΙΛΒΙΑ – ΠΟΠΑΓΙΑΝ (ξενάγηση)

Σήμερα μετά το πρωινό μας θα επισκεφτούμε τη μικρή πόλη Σίλβια. Πρόκειται για μια εύκρατη ορεινή περιοχή κοντά στην Ποπαγιάν, η οποία αποτελείται από όμορφα γραφικά σπίτια που περιβάλλονται από τεράστιες φυτείες ζαχαροκάλαμου. Η περιοχή κατοικείται από τους ιθαγενείς Γκουαμπιάνο, η κοινότητα των οποίων μετρά πληθυσμό 12.000 κατοίκων. Κάθε Τρίτη είναι η ημέρα που έχουν το εβδομαδιαίο παζάρι και έτσι η πόλη μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο και πολυσύχναστο τόπο, όπου οι ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, έρχονται στην αγορά της περιοχής από τα γύρω χωριά για να πουλήσουν φρούτα, λαχανικά και διάφορες χειροτεχνίες. Γυναίκα απόγονος της φυλής θα μας ξεναγήσει στην αγορά και θα μας μιλήσει σχετικά με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την πόλη Ποπαγιάν. Αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας θα ξεκινήσουμε τη βόλτα μας. Η ξενάγησή μας ξεκινά από το ιστορικό κέντρο της πόλης η οποία ιδρύθηκε το 1537. Εκεί θα δούμε την εντυπωσιακή μπα­ρόκ αποικιακή αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο. Η Πο­παγιάν ονομάζεται και Λευκή Πόλη, λόγω των λευκών κτι­ρίων της. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία είναι το κατάφυτο Πάρκο Κάλντας του 16ου αιώνα. Το πάρκο σχεδιάστηκε μαζί με την ίδρυση της πόλης και αρχικά φιλοξενούσε τη δημοτική αγορά. Γύρω από αυτό χτίστηκαν τον 16ο αιώνα τα βα­σικά θρησκευτικά και κυβερνητικά κτίρια, όλα σε μπαρόκ αποικιοκρατικό στυλ. Αυτά θεωρούνται σήμερα το ορό­σημο της Ποπαγιάν, με προεξάρχοντα τον Πύργο του Ρο­λογιού που πρωτολειτούργησε το 1737. Ο μηχανισμός του ρολογιού είχε κατασκευαστεί στην Αγγλία. Μετά τον σει­σμό του 1983 που κατέστρεψε μέρος της πόλης, το ρολόι επισκευάστηκε από το ίδιο βρετανικό εργοστάσιο και επα­νατοποθετήθηκε στον Πύργο. Στην ξενάγησή μας θα δούμε όλα τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: ΠΟΠΑΓΙΑΝ – ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ

Αφού απολαύσουμε το πρωινό μας, κατευθυνόμαστε προς τη μικρή πόλη του Σαν Αγκουστίν, στη νότια Κολομβία. Η πόλη έγινε πα­γκοσμίως διάσημη χάρη στον εξαιρετικής σημασίας αρχαι­ολογικό χώρο της, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κλη­ρονομιάς της UNESCO, που συστήνει στον άνθρωπο του 21ου αιώνα έναν προκολομβιανό πολιτισμό χαμένο εδώ και πολλούς αιώνες. Πρόκειται για το περίφημο Αρχαιολο­γικό Πάρκο του Σαν Αγκουστίν, με τη μεγαλύτερη νεκρόπολη στον κόσμο και την πλουσιότερη συλλογή θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών γλυπτών σε ολό­κληρη τη Λατινική Αμερική.

Σε απόσταση περίπου μίας ώρας βρίσκεται η γειτονική πόλη του Ίσνος όπου θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Πάρκο Alto de los Ídolos που συγκεντρώνει τους περισσότερους τάφους και αγάλματα μετά το αρχαιολογικό πάρκο Σαν Αγκουστίν. Στη συνέχεια θα βρεθούμε στο Αρχαιολογικό Πάρκο Alto de las Piedras όπου θα δούμε το αινιγματικό άγαλμα «Διπλό Εγώ». Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στο Σαν Αγκουστίν. Διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ: ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο

Σήμερα λοιπόν θα αφιερώσουμε ολόκληρη την ημέρα μας στο ε­ξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό πάρκο του Σαν Αγκου­στίν. Ο αρχαιολογικός χώρος του Σαν Αγκουστίν περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνια δείγματα προκολομβιανής τέχνης, με πολύ μεγάλη συγκέντρωση θρησκευτικών μνημείων και με­γαλιθικών αγαλμάτων: θεοί και μυθικά πλάσματα, όλα αναπαρίστανται με ιδιαίτερη τεχνική, που μάλιστα ποικίλλει, από τη ρεαλιστική αναπαράσταση έως την αφηρημένη τέ­χνη... Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ευρήματα του πάρκου χρονολογούνται από τον 1ο έως και τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Καλλιτέχνες και κατασκευαστές δυστυχώς παραμέ­νουν άγνωστοι, το ίδιο και ο πολιτισμός εκείνης της περιό­δου. Το πρόβλημα με τους προκολομβιανούς πολιτισμούς είναι ότι δεν είχαν αναπτύξει τη γραφή, οπότε σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να έχουν καμία πληροφορία γι’ αυτούς, πέρα από τα ευρήματα.

Τα αγάλματα που θα δούμε σήμερα τα περιέγραψε πρώ­τος o Ισπανός μοναχός και εξερευνητής Χουάν ντε Σάντα Γκερτρούντις τον 18ο αιώνα στην τετράτομη αναφορά του με τίτλο «Θαύματα της Φύσης». Είναι πέτρινα και τεράστια (ύψους 7 μ.), τοποθετημένα κατά τόπους στο φαράγγι Μα­γκνταλένα.

Το αρχαιολογικό πάρκο καταλαμβάνει έκταση 50 τ.χλμ. και μέσα σε αυτό βρίσκονται περί τα 500 τέτοια αγάλματα. Επίσης το πάρκο συνδέεται με μία μεγάλη νε­κρόπολη, στην οποία σώζονται απίθανες τοιχογραφίες, πολλά ανάγλυφα και αγάλματα. Γενικώς φαίνεται ότι τα α­γάλματα αυτά φιλοτεχνήθηκαν για να προστατεύουν τους νεκρούς.

Τα αγάλματα, τα ανάγλυφα και οι τοιχογραφίες αναπαρι­στούν ανθρώπινες και ζωόμορφες φιγούρες (κροκόδει­λους, νυχτερίδες, τζάγκουαρ) με πολύ κοντά πόδια. Στο πα­ρελθόν ήταν όλα επιζωγραφισμένα με έντονα χρώματα: κυρίως κίτρινο και φωτεινό κόκκινο, μαζί με λευκό και μαύρο. Σήμερα βέβαια στα περισσότερα ευρήματα δεν σώζεται το χρώμα.

Αργότερα το απόγευμα θα μάθουμε τη σημασία του καφέ για την οικονομία του Σαν Αγκουστίν αλλά και της ευρύτερης περιοχής μέσα από μια ξενάγηση στις καλύτερες φυτείες καφέ της Κολομβίας. Θα δούμε όλη τη διαδικασία συγκομιδής και επεξεργασίας των κόκκων καφέ, ενώ ο ξεναγός μας Luis Alejandro ιδιοκτήτης της Finca La Cabaña, θα μας εξηγήσει την πορεία της φυτείας του εδώ και 50 χρόνια, από την εποχή που την ξεκίνησε ο πατέρας του. Φυσικά θα έχουμε την ευκαιρία και για μια μοναδική γευσιγνωσία καφέ που θα συναρπάσει όλες μας τις αισθήσεις!

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ – ΟΜΠΑΝΤΟ – ΤΙΕΡΡΑΔΕΝΤΡΟ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε για μια τελευταία βόλτα στην περιοχή. Θα περπατήσουμε κατά μήκος του ποταμού Λα­βαπάτας μέσα στο φαράγγι Μαγκνταλένα για να θαυμάσουμε την υπέροχη φύση των Άνδεων, ενώ θα ανε­βούμε στον ομώνυμο λόφο απ’ όπου θα απολαύσουμε μία απερίγραπτη θέα σε ολόκληρη την περιοχή.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται η μικρή πόλη Ομπάντο, όπου βρίσκονται ταφικά μνημεία παρόμοια με αυτά που θα δούμε εκτενώς την επόμενη ημέρα στον αρχαιολογικό χώρο του Τιερραδέντρο, καθώς και ένα μικρό μουσείο με εκθέματα τα οποία χρονολογούνται ακόμα και πριν από αυτά του Σαν Αγκουστίν.

Τέλος θα συνεχίσουμε για το Τιερραδέντρο όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

 

11η ημέρα: ΤΙΕΡΡΑΔΕΝΤΡΟ: Επίσκεψη στο αρχαιολογικό πάρκο

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε για το αρχαιολογικό πάρκο Τιερραδέντρο, έναν από τους αρχαίους προκολομβιανούς πολιτισμούς της χώρας, ο οποίος άρχισε να ακμάζει γύρω στο 200 π.Χ. στα βουνά της νοτιοδυτικής Κολομβίας και συνέχισε μέχρι τον 17ο αιώνα. Το Τιερραδέντρο μάλιστα βρίσκεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Εδώ θα θαυμάσουμε τις υπόγειες στοές (162 συνολικά) και τους τάφους σε διάφορα σημεία της περιοχής, όλα διακοσμημένα με ζωγραφιές οι οποίες αναπαριστούν ανθρώπους, ζώα και άλλα γεωμετρικά σχήματα. Μαζί με το Σαν Αγκουστίν θεωρούνται από τις μεγαλύτερες νεκροπόλεις στον κόσμο!

Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά μουσεία, ενώ ανάλογα με τον χρόνο που θα έχουμε στη διάθεσή μας, ενδέχεται να επισκεφτούμε έναν από τους γειτονικούς λόφους για να απολαύσουμε μια πανοραμική θέα στην περιοχή.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

12η ημέρα: ΤΙΕΡΡΑΔΕΝΤΡΟ – ΒΙΓΙΑΒΙΕΧΑ – ΕΡΗΜΟΣ ΤΑΤΑΚΟΑ – ΝΕΪΒΑ

Αμέσως μετά το πρωινό μας αναχωρούμε οδικώς για την έρημο Τατακόα. Καθοδόν, κάνουμε στάση στην πόλη Βιγιαβιέχα με το υπέροχο τοπικό Παλαιοντολογικό Μουσείο. Φτάνοντας στην Τατακόα αντικρίζουμε ένα τοπίο διάστικτο από φυσικούς κίονες και πελώριους κάκτους, σε ένα πορτοκαλόχρωμο σκηνικό που μοιάζει εξωπραγματικό! Η βόλτα μας στην έρημο περιλαμβάνει τόσο οδική όσο και πεζοπορική ξενάγηση, ίσως ο καλύτερος τρόπος για να δούμε τους μοναδικούς αυτούς σχηματισμούς που έχει δημιουργήσει η βροχή και ο αέρας.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στην πόλη Νέιβα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ουίλα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στη Νέιβα και διανυκτέρευση.

 

13η ημέρα: ΝΕΪΒΑ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αμέσως φεύγουμε για το αεροδρόμιο της Νέιβα όπου θα πάρουμε την πτήση για Μπογκοτά, την πανέμορφη πρωτεύουσα στην Κολομβίας.

Η Μπογκοτά τοποθετείται γεωγραφικά σχεδόν στο κέντρο της χώρας, σε ένα οροπέδιο στη λεγόμενη Σαβάνα της Μπογκοτά. Χτισμένη μάλιστα στα 2.640 μ. από το επίπεδο της θάλασσας, αποτελεί την τρίτη ψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου (μόνο η Λα Πας της Βολιβίας και το Κίτο του Ισημερινού βρίσκονται ψηλότερα!). Χάρη στην πλούσια και εύφορη γη, η Μπογκοτά άνθισε γρήγορα, η υφα­ντουργία της μάλιστα παρουσίαζε εξαιρετικά δείγματα ήδη από την εποχή των πρώτων ιθαγενών. Πριν ακόμη φτάσουν στη νότια Αμερική οι Ισπανοί κονκισταδόρες, η Μπογκοτά είχε φτάσει να αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυπλη­θές πολιτιστικό κέντρο με επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1538 και από τότε εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα από τα με­γάλα αστικά κέντρα της ισπανικής αποικιακής εξουσίας του Νέου Κόσμου. Το 1819, με την απελευθέρωσή της από τον Σιμόν Μπολίβαρ, η Μπογκοτά έγινε η πρωτεύουσα της Μεγάλης Κολομβίας, μιας συνομοσπονδίας που περιλάμ­βανε τα εδάφη των σημερινών χωρών του Παναμά, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και του Ισημερινού. Μετά τη διάλυση της συνομοσπονδίας, έμεινε πρωτεύουσα της Νέας Γρανάδας − η αποικιακή ονομασία της Κολομβίας.

Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: ΜΠΟΓΚΟΤΑ: 1η ξενάγηση – ΖΙΠΑΚΙΡΑ

Η ημέρα μας σήμερα είναι αφιερωμένη στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα αστικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής.

Θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας από την πιο διάσημη αγορά της πόλης, την λεγόμενη Paloquemao. Νωρίς το πρωί η αγορά είναι γεμάτη χρώματα και αρώματα, καθώς τα φρεσκοκομμένα ευωδιαστά λουλούδια στην αγορά των λουλουδιών συνεπαίρνουν τις αισθήσεις. Θα περπατήσουμε ανάμεσα στους αμέτρητους πάγκους γεμάτους με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς επίσης και όλων των ειδών βότανα, ψάρια, θαλασσινά και κρέας. Ταυτόχρονα θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πολλά από αυτά, καθώς και αλμυρά παραδοσιακά σνακ. Θα δούμε επίσης παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη.

Σειρά έχει το Ιερό της Μοντσεράτ, όπου ανεβαίνουμε με τελεφερίκ (τα εισιτήρια περιλαμβάνονται) στα πάνω από 3.000 μέτρα, απολαμβάνοντας παράλληλα τη θέα με την πόλη της Μπογκοτά από τη μια πλευρά και τις Άνδεις από την άλλη.

Στη συνέχεια θα κάνουμε ένα μικρό ταξίδι προς τα βόρεια, με προορι­σμό μας τη Ζιπακίρα (Zipaquirá). Στη διαδρομή θα θαυμάσουμε αμέτρητα λιβάδια γεμάτα με λουλούδια. Η καλλιέργεια λουλουδιών προσφέρει σημαντικά έσοδα στην τοπική κοινωνία. Μετά από περίπου μια ώρα και σαρανταπέντε λεπτά, θα φτάσουμε στη Ζιπακίρα και πρώτα θα επισκεφθούμε το πιο αξιοθαύμαστο μνημείο της περιοχής: μια πελώρια εκκλησία χωρητικότητας 8.400 ατόμων, όχι χτισμένη στο επίπεδο του εδάφους, αλλά λαξευμένη στα έγκατα ενός α­λατωρυχείου! Πραγματικό επίτευγμα της μηχανικής, η Ζι­πακίρα οφείλει το όνομά της στον Ζίπα, τον αρχηγό της φυλής Μουίσκα στους οποίους ανήκαν τα αλατωρυχεία. Ο πελώριος σταυρός από αλάτι (16 μ. ύψος και 10 μ. πλά­τος) που δημιούργησε ο Κολομβιανός καλλιτέχνης Κάρλος Ενρίκε Ροντρίγκεζ, ο τρίκλιτος ναός, ο απίστευτος καθρέφτης νερού με τα οπτικά εφέ στον λαξευμένο αλατούχο βράχο αλλά κυ­ρίως η απερίγραπτη αίσθηση πως βρίσκεσαι σε έναν δια­φορετικό, αλλόκοτο κόσμο είναι που κάνουν τη Ζιπακίρα μοναδική, μία αληθινή εμπειρία ζωής!

Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

15η ημέρα: ΜΠΟΓΚΟΤΑ: 2η ξενάγηση – πτήση επιστροφής

Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε με μία μεγάλη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πανέμορφης Μπογκοτά, τη λεγόμενη Καντελαρία. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι όλο το ιστορικό κέντρο θεωρείται εξαιρετικό δείγμα της ισπανικής αποικιακής αρ­χιτεκτονικής. Τα παλιά κτίρια μπλέκονται μοναδικά με τα αμέτρητα πολύχρωμα γκράφιτι, τοιχογραφίες και κάθε λογής τέχνη του δρόμου που κοσμούν τοίχους του ιστορικού κέντρου και αποτελούν μια καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτική μορφή έκφρασης των κατοίκων της πόλης.

Θα αρχίσουμε λοιπόν από τη Μεγάλη Πλα­τεία της Καντελαρίας, την Πλατεία Μπολίβαρ με το μεγα­λειώδες άγαλμα του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερι­κής. Στα χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας (16ος-19ος αιώνας) η Μεγάλη Πλατεία εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς, λειτουργούσε ως μεγάλη αγορά και επίσης διέ­θετε αρένα για ταυρομαχίες. Και φυσικά ήταν τόπος εκτέ­λεσης των εγκληματιών και των αντιφρονούντων.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας θα δούμε τον Καθε­δρικό Ναό, ο οποίος χτίστηκε πάνω στην πρώτη εκκλησία της πόλης που οικοδομήθηκε το 1539 και διαφυλάσσει μεγάλο αριθμό χειροτεχνημάτων, υφαντών και καλλιτεχνη­μάτων των 4 αιώνων ιστορίας της. To δε παρακείμενο πα­ρεκκλήσι Nτε Σαγκράριο έχει χαρακτηριστεί ως διαμάντι της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και στεγάζει πολύτιμες αγιο­γραφίες του Ισπανού Γκρεγκόριο Βάσκες, που είναι ο βα­σικός εκφραστής της ισπανικής μπαρόκ ζωγραφικής.

Ακολουθεί το δημαρχείο και το Μουσείο Μποτέρο, όπου θα θαυμάσουμε τη δουλειά του μεγάλου Κολομβιανού ζωγράφου και γλύπτη ο οποίος είναι γνωστός για τους υπερμεγέθεις χαρακτήρες στα έργα του.

Για το τέλος αφήσαμε το Μουσείο του Χρυσού όπου θα δούμε τη μό­νιμη συλλογή που απαρτίζεται από 32.000 εκθέματα και 20.000 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους! Ας μην ξε­χνάμε ότι τα εδάφη της Κολομβίας είναι εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων και πετραδιών, ιδιαιτέ­ρως σμαραγδιών. Στο μουσείο αυτό όμως θα δούμε και πολλά κεραμικά και υφαντά των ιθαγενών Κιμπάγια, Κά­λιμα, Ταϊρόνα, Σινού, Μουίσκα, Τολίμα, Τουμάκο και Μα­γκταλένα. Οι πολιτισμοί αυτών των προκολομβιανών φυ­λών καταστράφηκαν με την έλευση των κονκισταδόρες. Το Μουσείο του Χρυσού λειτουργεί από το 1939 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως!

Μετά το τέλος της ξενάγησής μας θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο όπου θα πάρουμε την πτήση επιστροφής.

 

16η ημέρα: Άφιξη σε ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

Πλούσιοι σε εμπειρίες και γεμάτοι με εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες βαθιά μέσα μας για μια ζωή, επιστρέφουμε σπίτι μας αναζητώντας ήδη τον επόμενο προορισμό!

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  13/3/2024 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 3599€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3599 € 990 €
  Twin Room 3599 € 990 €
  Triple Room 3599 € 990 €
  Single Room 4589 € 990 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*. Στην Ποπαγιάν, στη Νέιβα και στο Σαν Αγκουστίν, όπου δεν υπάρχει τουριστική υποδομή, απλά ξενοδοχεία 3* από τα καλύτερα διαθέσιμα.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έλληνας έμπειρος αρχηγός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ        

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 990€

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

KL 1572

13/03/2024

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:35

KL 741

13/03/2024

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ

09:35

17:30

KL 741

27/03/2024

ΜΠΟΓΚΟΤΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

16:05

10:30 (+1)

KL 1575

28/03/2024

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

12:25

16:35