Skip to main content

Ουγκάντα, Ρουάντα - Γορίλες στην Ομίχλη, Σαφάρι Γορίλα & Χιμπατζήδων, Καταρράκτες Μέρτσισον | Φεβρουάριος - Οκτώβριος 2023 Διάρκεια: 14 ΗΜΕΡΕΣ από 4190

Αναχωρήσεις: 28/5, 6/6, 19/8, 15/10, 22/10

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΕΝΤΕΜΠΕ (Ουγκάντα)

Αναχώρηση και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Ουγκάντα.

 

2η ημέρα: ΕΝΤΕΜΠΕ: βαρκάδα στη λίμνη Βικτώρια

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Εντέμπε, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Αφού ξεκουραστούμε θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με την περιοχή, με επίσκεψη στους Βοτανικούς Κήπους για να δούμε πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα θα επισκεφθούμε τοπική αγορά με είδη χειροτεχνίας και κατόπιν «σαλπάρουμε» για βαρκάδα στη λίμνη Βικτώρια που θα μας φέρει σε επαφή με τον τοπικό υδροβιότοπο. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: ΕΝΤΕΜΠΕ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΙΒΑ – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΜΕΡΤΣΙΣΟΝ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε από την Εντέμπε με πρώτο μας σταθμό το Καταφύγιο Ziwa, το μοναδικό μέρος στη χώρα που μπορούμε να δούμε ρινόκερους στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο λευκός ρινόκερος, μάλιστα, που κάποτε άκμαζε στην ευρύτερη περιοχή, είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στον πλανήτη, με τον πληθυσμό τους να έχει συρρικνωθεί απελπιστικά: ειδικά το υποείδος του Βόρειου λευκού ρινόκερου έχει πρακτικά εξαφανιστεί. Απομένει μόνο ο Νότιος λευκός ρινόκερος, στην προστασία του οποίου επαφίεται η επιβίωση του είδους… Θα δούμε τους λευκούς ρινόκερους στο Καταφύγιο και με την ελπίδα να συνεχιστεί για πολύ ακόμα η εξαιρετική δουλειά που γίνεται εδώ για την προστασία τους, θα συνεχίσουμε την εκδρομή μας προς τους περίφημους Καταρράκτες Μέρτσισον.

Εδώ θα δούμε τον ποταμό Νείλο σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια και λάμψη. Τα νερά του ποταμού των ποταμών έρχονται εδώ από τη λίμνη Βικτώρια και «στριμώχνονται» μέσα σε ένα στενό φαράγγι πλάτους μόλις 10 μέτρων: φτάνοντας στην έξοδό του ξεχύνονται ορμητικά από ύψος 60 μέτρων δημιουργώντας τους εντυπωσιακούς καταρράκτες!

Το υπερθέαμα αυτό πήρε το όνομά του από τον Βρετανό Ρόντρικ Μέρτσισον, πρόεδρος της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας, στον οποίο αφιέρωσαν την ανακάλυψη του καταρράκτη οι Ευρωπαίοι εξερευνητές Σάμουελ και Φλόρενς Μπέκερ. Γύρω από τους καταρράκτες μάλιστα σχηματίστηκε και το Εθνικό Πάρκο Μέρτσισον, στο οποίο θα περιηγηθούμε και αύριο. Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξη στο lodge μας όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

 

4η ημέρα: ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΜΕΡΤΣΙΣΟΝ: Σαφάρι – Βαρκάδα στον Λευκό Νείλο

Σήμερα θα αφιερώσουμε ολόκληρη την ημέρα στην εξερεύνηση του Εθνικού Πάρκου Μέρτσισον. Δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να κάνουμε σαφάρι στο Πάρκο όπου θα μπορούμε να δούμε ελέφαντες, ζέβρες, λιοντάρια, ιπποπόταμους, βουβάλια, με λίγη τύχη ακόμη και λεοπαρδάλεις! Είναι άλλωστε το μεγαλύτερο από τα εθνικά πάρκα της Ουγκάντα, με δεκάδες είδη θηλαστικών (και εκατοντάδες είδη πουλιών!), οπότε φορτίστε έγκαιρα τις φωτογραφικές σας μηχανές γιατί θα πάρουν φωτιά!

Θα κάνουμε επίσης βαρκάδα στον Λευκό Νείλο, στο κομμάτι του εδώ στην Ουγκάντα που ονομάζεται Victoria Nile, που θα μας φέρει πολύ κοντά στους καταρράκτες. Αν σκεφτούμε πως αυτό το φυσικό θαύμα άφησε άφωνους προσωπικότητες όπως τον Χέμινγουεϊ και τον Τσώρτσιλ, τότε μάλλον θα έχουμε κι εμείς πολλά να διηγηθούμε από αυτή την εμπειρία μας!

Επιστροφή στο lodge, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΜΕΡΤΣΙΣΟΝ (hiking στην κορυφή του καταρράκτη) – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΙΜΠΑΛΕ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας. Πριν αφήσουμε τους Καταρράκτες Μέρτσισον, θα ανέβουμε φυσικά μέχρι την κορυφή τους για να δούμε το υπερθέαμα από όλες τις πλευρές του! (Η διαδρομή μπορεί να γίνει και οδικώς).

Στη συνέχεια αναχωρούμε για το Εθνικό Πάρκο του Κιμπάλε, ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της Αφρικής για σαφάρι χιμπαντζήδων αλλά και για «συναντήσεις» με άγρια ζώα, όπως λεοπαρδάλεις, βουβάλια, ιπποπόταμους και κροκόδειλους. Η διαδρομή μέχρι τον προορισμό μας θα μας αφήσει χρόνο και ηρεμία για να χαζέψουμε τους επαρχιακούς δρόμους και τους ανθρώπους.

Περνάμε από το Albertine Escarpment, μέρος του δυτικού βραχίονα της κοιλάδας Ριφτ της Ανατολικής Αφρικής, περνώντας από όμορφα τοπία, με εκπληκτική θέα στα βουνά, και παραδοσιακά χωριά. Γυναίκες, άξιες ισορροπίστριες, κουβαλούν τα παιδιά στην πλάτη και οπωσδήποτε κάποιο καλάθι στο κεφάλι, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό, υπαίθρια κιόσκια πουλούν υπερφορτωμένα τσαμπιά με μπανάνες, ποδήλατα κι αυτά φορτωμένα μπανάνες. Και παντού χρώματα εκτυφλωτικά. Στα ρούχα τους, στα σπίτια, στα αντικείμενα που πουλούν στον δρόμο. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο lodge. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΙΜΠΑΛΕ: σαφάρι χιμπατζήδων – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ: απογευματινό σαφάρι

Στο Εθνικό Παρκο Κιμπάλε πρωταγωνιστές είναι οι αγαπημένοι μας χιμπαντζήδες, που σε αυτό το δάσος ζουν προστατευμένοι στον απόλυτο οικολογικό παράδεισο.

Η ιεροτελεστία σήμερα έχει ως εξής: έγερση στις 06.00, μετά ακολουθεί το πρωινό και στη συνέχεια χαράσσουμε πορεία για το Κανιάντσου Παρκ για να εντοπίσουμε τις ασπρόμαυρες μαϊμούδες Κολόμπους και τα μωρά μαϊμουδάκια που, όταν δεν γαντζώνονται στην πλάτη της μαμάς, πηδούν από κλαδί σε κλαδί. Παντού μπαμπουίνοι, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, κροκόδειλοι, ιπποπόταμοι, λεοπαρδάλεις.

Δεκατρία διαφορετικά είδη πρωτευόντων θηλαστικών και αμέτρητος πληθυσμός άγριων ζώων και πουλιών βρήκαν εδώ προστασία και κατάφεραν να ευδαιμονίσουν και να πολλαπλασιαστούν. Αδύνατον να αποφασίσεις ποιο σαφάρι είναι καλύτερο, αδύνατον να αφήσεις και τη μηχανή από τα χέρια σου σε αυτά τα πάρκα που βγάζουν τον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Κρατάμε σφιχτά τη μηχανή μας αλλά ταυτόχρονα και την αναπνοή μας να μην ενοχλήσουμε τα ζώα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενεργητικά την ώρα αυτή της ημέρας και κινούνται πάρα πολύ γρήγορα αλλάζοντας θέση. Αν δεν αισθανθούν ασφάλεια, δεν κατεβαίνουν από τα κλαδιά, υπάρχουν όμως και μερικά πιο άνετα που πλησιάζουν αρκετά ώστε να γεμίσουν τη μνήμη της μηχανής μας με εκατοντάδες φωτογραφίες.

Όσο μας συνηθίζουν αρχίζουν να ανεβοκατεβαίνουν στα κλαδιά, να ξεφλουδίζουν τα φρουτάκια τους, να καβγαδίζουν, να ξύνουν τα μωρά τους ή να μαλώνουν.

Για όσους το επιθυμούν, υπάρχει η (προαιρετική) δυνατότητα να κάνουμε έναν περίπατο με ξεναγό στους βάλτους του Μπιγκόντι, με τα αναρίθμητα είδη πουλιών. Ο βάλτος φιλοξενεί επίσης τα εξής είδη: Scaly Francolin, Marsh Tchagra, Black-bellied Seedcracker, Green-backed Twinspot, Bicoloured Mannikin, White-naped Pigeon, Afep Pigeon, Narina's Trogon, Joyful Greenbul, Olive Long- tailed Cuckoo, Black Bee-eater, Blue-headed Coucal, Blue-breasted Kingfisher, Scaly-throated Honeyguide, Roufous Flycatcher Thrush και Black-faced Rufous Warbler.

Στη συνέχεια, μεταβαίνουμε οδικώς στο Εθνικό Πάρκο της Βασίλισσας Ελισσάβετ. Ονομάστηκε έτσι από την Αυτού Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα της Αγγλίας και είναι το πιο δημοφιλές και γραφικό καταφύγιο άγριων ζώων της Ουγκάντα. Εκτείνεται από τους γεμάτους κρατήρες πρόποδες της οροσειράς Ρουενζόρι στα βόρεια, κατά μήκος των ακτών της λίμνης Έντουαρντ μέχρι τον απομακρυσμένο ποταμό Ισάσα στα νότια, ενσωματώνοντας μια μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων που κυμαίνονται από σαβάνα και υγροτόπους και πεδινά δάση. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο lodge. Η πρώτη μας γνωριμία με το Πάρκο θα γίνει με σαφάρι το απόγευμα, ο καλύτερος τρόπος για να «συστηθούμε» με την άγρια πανίδα της περιοχής! Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ: σαφάρι – βαρκάδα στο κανάλι ΚΑΖΙΝΓΚΑ

Αρχίζουμε νωρίς με σαφάρι. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη θηλαστικών που περιλαμβάνουν λιοντάρια, ιπποπόταμους, βουβάλια, λεοπάρδαλη, στικτή ύαινα, ελέφαντες και το ασύλληπτο γιγάντιο δασικό γουρούνι σε αυτό το πάρκο. Τα πρωτεύοντα θηλαστικά περιλαμβάνουν χιμπατζήδες, μαύρους και λευκούς πίθηκους Colobus, μπλε, μαύρους κόκκινους Colobus, πίθηκους με κόκκινη ουρά και μπαμπουίνους. Επιστροφή στο Lodge.

Το απόγευμα, θα κάνουμε μια βόλτα με πλοίο στο κανάλι Kazinga. Το Εθνικό Πάρκο της Βασίλισσας Ελισάβετ μπορεί να υπερηφανεύεται για μια από τις υψηλότερες βιοποικιλότητας από οποιοδήποτε άλλο πάρκο θηραμάτων, από την ανοιχτή σαβάνα μέχρι το τροπικό δάσος, τους πυκνούς βάλτους παπύρου και τις λίμνες κρατήρα μέχρι την απεραντοσύνη της λίμνης Edward. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ: Τομέας Ισάσα με τα αναρριχώμενα λιοντάρια – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΟΥΙΝΤΙ

Σήμερα το πρωί, θα πάμε για σαφάρι στον τομέα Ishasha. Στο Ishasha θα κάνουμε μια περιήγηση για να αναζητήσετε τα μοναδικά λιοντάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα, που μόνο εδώ έχουμε την ευκαιρία να δούμε! Συνήθως τα λιοντάρια τα βλέπουμε νωχελικά ξαπλωμένα στα κλαδιά των τεράστιων συκιών να κοιτάζουν κάτω τα πολυάριθμα Uganda Kobs που βόσκουν στις ανοιχτές πεδιάδες Ishasha, τα οποία είναι το κύριο θήραμά τους. Εδώ ωστόσο έχουν τη συνήθεια να αναρριχώνται στα δέντρα, μία πρακτική σίγουρα ασυνήθιστη όσο και εντυπωσιακή!

Συνεχίζουμε για τον Εθνικό Δρυμό Μπουίντι, στα νότια της χώρας και αρκετά κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα. Αν κανείς αναζητήσει ηλεκτρονικά το Bwidi National Park, θα δει ότι στα αγγλικά το πάρκο αυτό φέρει το επίθετο «impenetrable», δηλαδή απροσπέλαστο, κοινώς τόσο πυκνό που δεν μπορείς να εισχωρήσεις. Περιοχή καταπράσινη, γι’ αυτό και πήρε το όνομα «μικρή Ελβετία», ένα οικολογικό νησί πάνω σε πλούσια ηφαιστειακά εδάφη, αληθινός παράδεισος για εκείνους που τους αρέσει η παρατήρηση πουλιών. Εδώ έχουν το σπίτι τους και 12 ορεσίβιες γοριλοοικογένειες. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο lodge. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΟΥΙΝΤΙ: σαφάρι γορίλων – ΛΙΜΝΗ ΜΟΥΤΑΝΤΑ

Αφύπνιση στις 06.00, για να μεταφερθούμε στο σημείο απ’ όπου θα ξεκινήσουμε με στόχο την αναζήτηση ορεσίβιων γοριλών. Στο πάρκο Μπουίντι ζει και τα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από τους περίφημους γορίλες με την ασημένια πλάτη. Εδώ λοιπόν θα μας δώσουν όλες τις οδηγίες για το πώς θα σταθούμε και το πώς πρέπει να κινηθούμε μπροστά στην οικογένεια γοριλών. Έμπειροι ιχνηλάτες θα μας οδηγήσουν στις πλαγιές του ηφαιστείου.

Θα ξεκινήσουμε από την πλαγιά και τα ξέφωτα όπου οι γορίλες μαζεύονται το πρωί. Αναμφίβολα είναι εμπειρία μοναδική να στέκεσαι λίγα μόνο μέτρα από αυτά τα πλάσματα την ώρα που παίζουν, κρατούν τα μωράκια τους στην αγκαλιά τους, μασουλάνε, ξεκουράζονται ή βάζουν καμιά φωνή στους μικρότερους που είναι μεγάλα πειραχτήρια. Από τις πιο σημαντικές ιεροτελεστίες τους, το grooming -το καθάρισμα δηλαδή της κεφαλής και της γούνας που κάνουν ο ένας στον άλλον- και το επιχειρούν με τεράστια αφοσίωση.

Η «επίσκεψή» μας θα κρατήσει μία ώρα, η εμπειρία που θα αποκομίσουμε ωστόσο θα μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή: άνθρωποι που αξιώθηκαν να φτάσουν μέχρι εδώ, και εννοείται πως στο... παλμαρέ τους έχουν καταγράψει πολλές ταξιδιωτικές εμπειρίες και κατακτήσεις, μαρτυρούν ότι «αυτή ήταν η απόλυτη στιγμή στη ζωή τους». Επίσημα θεωρείται ως «η πιο αυθεντική εμπειρία επαφής με τη φυσική ιστορία» που μπορεί να έχει κανείς στον κόσμο.

Σημειώστε πως σε περίπτωση βροχής πρέπει να έχουμε φροντίσει ώστε να είμαστε εξοπλισμένοι με αδιάβροχους σάκους με φερμουάρ για τις κάμερες και τις μηχανές και, βέβαια, με τα ανάλογα ρούχα και μποτάκια.

Γεμάτοι εικόνες και πρωτόγνωρα συναισθήματα, θα αναχωρήσουμε για τη λίμνη Μουτάντα, από τα ωραιότερα τοπία της χώρας: φανταστείτε τρία ηφαίστεια στον ορίζοντα να καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά της λίμνης και πίσω τους να δύει ο ήλιος γεμίζοντας τον ουρανό με τα χρώματα του δειλινού…

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο lodge. Αν ο χρόνος το επιτρέπει, μπορείτε να κάνετε βαρκάδα στη λίμνη (προαιρετικά), να περπατήσετε στα παραλίμνια μονοπάτια ή να επισκεφθείτε το χωριό και να γνωρίσετε τους ντόπιους. Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: ΛΙΜΝΗ ΜΟΥΤΑΝΤΑ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΓΚΑΧΙΝΓΚΑ – ΚΙΣΟΡΟ (Kissoro)

Παίρνουμε το πρωινό μας και ξεκινάμε για μία ακόμα συναρπαστική ημέρα! Σήμερα ερχόμαστε στο Εθνικό Πάρκο Μγκαχίνγκα (Mgahinga), καταφύγιο για τους ορεσίβιους γορίλες αλλά και τις λεγόμενες «χρυσές» μαϊμούδες! Στο Μγκαχίνγκα βρίσκονται τα τρία ηφαίστεια (μη ενεργά) που ατενίζαμε την προηγούμενη ημέρα από τη λίμνη Μουτάντα, καθώς αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου Βιρούνγκα, που συνεχίζεται και στο έδαφος της γειτονικής Ρουάντα. Τα οικοσυστήματα που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα ηφαίστεια φιλοξενούν εκπληκτικά πλούσια βιοποικιλότητα και η μελέτη τους προσφέρει τεράστιας σημασίας πληροφορίες. Στο Πάρκο λοιπόν θα ψάξουμε για τις χρυσές μαϊμούδες, θα κάνουμε βαρκάδα στη λίμνη και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις αισθήσεις να απολαύσουμε αυτόν τον μοναδικό παράδεισο.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στην πόλη Κισόρο. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: ΚΙΣΟΡΟ – ΜΟΥΣΑΝΖΕ (Musanze) (Ρουάντα) – ΓΚΙΣΕΝΙ (ΛΙΜΝΗ ΚΙΒΟΥ)

Πρωινό στο lodge μας και αναχωρούμε από την Κισόρο. Φτάνουμε στα σύνορα όπου μετά τις συνοριακές διατυπώσεις μπαίνουμε στη γειτονική Ρουάντα. Πρώτος μας σταθμός η πόλη Μουσάνζε όπου θα κάνουμε στάση για μια σύντομη πολιτιστική περιήγηση και μια πρώτη γνωριμία με τη Ρουάντα.

Προορισμός μας σήμερα είναι η λίμνη Κίβου: η λίμνη, στα βόρεια της χώρας, θα μας μεταφέρει σε άλλο σκηνικό και θα διαλύσει τα σύννεφα που σκέπασαν τη σκέψη και τις καρδιές όλων σκεπτόμενοι την πολύ πρόσφατη τραγωδία που έζησε η μικροσκοπική χώρα της Ρουάντα πριν λίγα χρόνια. Έκτη σε μέγεθος λίμνη της Αφρικής, αποτελεί φυσικό σύνορο της Ρουάντα με το Κονγκό και βρίσκεται πάνω από το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής. Στο βάθος και το διάσημο ηφαίστειο Βιρούνγκα που δεν σταματά ποτέ να... βρυχάται. Άφιξη στην πόλη Γκισένι, στις όχθες της λίμνης, και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Καλωσήλθαμε στη Ρουάντα!

 

12η ημέρα: ΛΙΜΝΗ ΚΙΒΟΥ: βαρκάδα

Το 1994 η Ρουάντα ήρθε στο παγκόσμιο επίκεντρο εξαιτίας ενός εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο φυλές, τους Τούτσι και τους Χούτου. Δεν επρόκειτο για έναν απλό εμφύλιο, αλλά για μια απίστευτη τραγωδία, καθώς μέσα σε 100 ημέρες έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 800.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 2.000.000 μετατράπηκαν σε πρόσφυγες. Σήμερα, παρά το απίστευτα βαρύ φορτίο που καλούνται να μεταφέρουν στους ώμους τους όσοι επέζησαν, νιώθεις ότι όλα κυλούν αρμονικά και ότι η χώρα λειτουργεί χάρη σε μια σιωπηρή συμφωνία που λέει «πρέπει να ξεχάσουμε, να μορφωθούμε, να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας για να μην μπορούν να μας χειραγωγήσουν, κυρίως όμως να κοιτάξουμε μπροστά».

Το πρόγραμμά μας για σήμερα προβλέπει χρόνο για ένα σωρό δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στη λίμνη: βαρκάδα, επίσκεψη στο νησάκι Ακέζα, ένας σωστός παράδεισος για τα πουλιά της ευρύτερης περιοχής, όπως οι κορμοράνοι, περιήγηση στην πόλη, πολιτιστική παράσταση στο lodge, βόλτα με ποδήλατο…

Χαλάρωση στο lodge μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

13η ημέρα: ΓΚΙΣΕΝΙ (ΛΙΜΝΗ ΚΙΒΟΥ) – ΚΙΓΚΑΛΙ: περιήγηση στην πόλη

Πρωινή αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Ρουάντα, την Κιγκάλι.

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ρουγκάνουα, η καταπράσινη Κιγκάλι ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής αποικιακής περιόδου, μεταξύ 1890-1917. Ασφαλτοστρωμένοι και απρόσμενα καθαροί οι δρόμοι, παντού φανάρια, τεράστια πάρκα με φυτεμένα άνθη, λυγεροί κοκκοφοίνικες, σιντριβάνια και κυρίως χαμογελαστοί άνθρωποι. Έτσι δείχνουν τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση.

Ξεκινάμε λοιπόν την ξενάγηση στην Κιγκάλι, όπου εκτός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα θα επισκεφθούμε και το μνημείο των θυμάτων της γενοκτονίας, που χτίστηκε στη 10η επέτειο αυτής της σκοτεινής περιόδου. Το μουσείο φιλοξενεί τρεις μόνιμες συλλογές, εκ των οποίων η μία επικεντρώνεται σε γενοκτονίες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο. Μετά το βραδινό μας αποχαιρετιστήριο γεύμα, θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο.

 

14η ημέρα: ΚΙΓΚΑΛΙ – Πτήση Επιστροφής

Επιβίβαση στην πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες πριν από
την εκάστοτε αναχώρηση. 

 

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  28/5/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 4190€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 4190 € 990 €
  Twin Room 4190 € 990 €
  Triple Room 4190 € 990 €
  Single Room 4990 € 990 €

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  6/6/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 4190€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 4190 € 990 €
  Twin Room 4190 € 990 €
  Triple Room 4190 € 990 €
  Single Room 4990 € 990 €

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  19/8/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 4190€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 4190 € 990 €
  Twin Room 4190 € 990 €
  Triple Room 4190 € 990 €
  Single Room 4990 € 990 €


 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  15/10/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 4190€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 4190 € 990 €
  Twin Room 4190 € 990 €
  Triple Room 4190 € 990 €
  Single Room 4990 € 990 €

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  22/10/2023 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 4190€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 4190 € 990 €
  Twin Room 4190 € 990 €
  Triple Room 4190 € 990 €
  Single Room 4990 € 990 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Αεροπορικά εισιτήρια με ενδιάμεσο σταθμό οικονομικής θέσης
  • Ξενοδοχεία 4* sup. και Lodge 4* sup
  • Πλήρης διατροφή. 
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός  
  • Ειδική άδεια για την επίσκεψη στο πάρκο με τους γορίλες (αξίας $700) και σε όλα τα πάρκα που επισκεπτόμαστε.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επίναυλος καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 990€

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από - Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

ΤΚ 1850

30/07/2023

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

15:40

17:10

ΤΚ 569

30/07/2023

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΕΝΤΕΜΠΕ

18:50

03:40 +1

ΤΚ 606

12/08/2023

ΚΙΓΚΑΛΙ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

01:10

10:35

ΤΚ 1849

12/08/2023

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

13:20

14:50