Skip to main content

Φυλές Νότιας Αγκόλα Σεπτέμβριος 2020 από 3690,00

Ειδικό Πακέτο: Προγραμματίζω Ανέμελα

Αναχωρήσεις : 18/9  - 12 ΗΜΕΡΕΣ

 

Ειδικό Πακέτο: Προγραμματίζω Ανέμελα

  1. Οργανωμένα Ταξίδια με ΜΙΚΡΕΣ ταξιδιωτικές ομάδες Διπλανή θέση κενή στο Πούλμαν
  2. Δυνατότητα κράτησης ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΉ, μέχρι να σας πούμε εμείς ότι πρέπει να αποφασίσετε, και αφού οριστικοποιηθούν οι υγειονομικές διατάξεις που θα ισχύσουν σε κάθε χώρα.
  3. Αν προσβληθείτε από τον COVID-19 πριν ταξιδέψετε αναλαμβάνουμε όλα τα ακυρωτικά και μεταφέρουμε το ταξίδι σας οποιαδήποτε στιγμή νιώθετε καλά για να το πραγματοποιήσετε
  4. Όλες οι πληρωμές καθώς και οι διατυπώσεις μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.
  5. Αν θέλετε να μας επισκεφτείτε στα γραφεία μας, ενημερώστε μας τηλεφωνικά πρώτα να κλείσουμε ραντεβού για να είστε πιο άνετα χωρίς κόσμο,  και θα είμαστε εδώ τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας που έχει επιβάλει η Πολιτεία!
  6. Ηλεκτρονικό Τσεκ Ιν στις πτήσεις από εμάς!
  7. Αυστηρή τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων των χωρών
  8. Έχουμε οργανώσει τα προγράμματα έτσι ώστε να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό.
  9. Έχουμε μελετήσει και θεσπίσει νέους κανόνες που θα εφαρμόζονται από την συνάντηση μας στο αεροδρόμιο μέχρι την επιστροφή μας στην Ελλάδα και θα μας προστατεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ημέρα 0: Αθήνα – Πτήση για Λουάντα

 

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και επιβίβαση στην πτήση, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για τη Λουάντα.

1η ημέρα: Άφιξη στη Λουάντα

Το αεροπλάνο προσγειώνεται στην Λουάντα. Το ταξίδι πέρα από την… Αφρική ξεκινά με μια πρώτη γνωριμία με την παραθαλάσσια πρωτεύουσα των χασματικών αντιθέσεων…
«Λοάντα» ήταν το όνομα των αφρικανών ιθαγενών που βρήκαν οι Πορτογάλοι. Την ίδρυσαν το 1576 (η πρώτη πόλη ευρωπαίων στην δυτική Αφρική) και την βάφτισαν Sao Paulo da Asunçao de Loanda. Έχτισαν 3 οχυρά (το Sao Miguel δεσπόζει ακόμη) και την έκαναν κέντρο δουλεμπορίου από το 1550 περίπου ως το 1836 (τυπικά, το 1858 ουσιαστικά). Χιλιάδες σκλάβοι μπάρκαραν από κει για τις φυτείες της Βραζιλίας. Τους αντάλλασσαν με εξωτικά εμπορεύματα. Μετά το 1844 έγινε κόμβος εξαγωγών (φοινικέλαιο, ξυλεία, ελεφαντόδοντο, καφές, κακάο). Πλούτισε και έγινε πετράδι στο πορτογαλικό στέμμα: το «Παρίσι της Αφρικής».
Μετά την ανεξαρτησία ήρθε η κρίση… και χιλιάδες πρόσφυγες από την επαρχία. Σήμερα, με πάνω από 8 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της χώρας και από τις  ακριβότερες  παγκοσμίως. Εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, εξαγωγική πύλη, με δαντελωτές ακτές, διυλιστήρια πετρελαίου (για τα υπεράκτια κοιτάσματα),  αλλά και εξαθλίωση στις λασπερές μουσέκες (Μποαβίστα, Καζένγκα).
Χωρίζεται στην  «κάτω» παλιά πόλη (επιχειρηματικό κέντρο, κοντά στο λιμάνι) και την «πάνω πόλη» (το νέο κομμάτι). Οι ουρανοξύστες υψώνονται ο ένας μετά τον άλλο. Κατασκευαστική φρενίτιδα με στόχο την ολική αναμόρφωση της «βιτρίνα» της πόλης, όπως ο περίπατος «Μαρζινάλ»: ένα καταπληκτικό παραλιακό μέτωπο, φαρδιές λεωφόροι, φοίνικες, παιδικές χαρές, σκάφη κάθε μεγέθους. Στους δρόμους, τα περίφημα candongueiros (άσπρα-μπλε βανάκια-ταξί) αγνοούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ανεβαίνοντας και στα πεζοδρόμια. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: Λουάντα (ξενάγηση) – Λουμπάνγκο

 

Μετά το πρωινό, ξενάγηση στη Λουάντα και τα αποικιακά κτίρια που στέκουν μάρτυρες του παρελθόντος της. Ο θρύλος λέει πως η μπαρόκ εκκλησία Nosa Lady of Nazareth χτίστηκε το 1664 από τον τότε Κυβερνήτη για να ευχαριστήσει την Παναγία που έσωσε το πλοίο του από την καταιγίδα. Μια πλάκα στον τοίχο όμως την αφιερώνει στη νίκη των πορτογάλων στη Μάχη της Αμπουίλα το 1665, που έληξε με αποκεφαλισμό του βασιλιά του Κονγκό (το κεφάλι του θάφτηκε στην εκκλησία). Πανέμορφο το «τέμπλο» από άσπρα-μπλε πορτογαλικά πλακάκια.

Τα κατακίτρινο «Σιδερένιο Παλάτι» με τα περίτεχνα κάγκελα θεωρείται έργο του Γουσταύου Άιφελ (αρχιτέκτονας του εμβληματικού Πύργου στο Παρίσι και του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη). Μυστήριο περιβάλει την ιστορία του. Πιθανόν το προκατασκεύασαν στη Γαλλία γύρω στο 1890 με προορισμό  τη Μαδαγασκάρη με πλοίο. Τα ρεύματα παρέσυραν το πλοίο που το μετέφερε, ως την Ακτή των Σκελετών στην Αγκόλα όπου και κατασχέθηκε. Αρχικά κέντρο τέχνης, εγκαταλείφθηκε κατά τον εμφύλιο. Ανακαινισμένο πλέον χάρις στα… πετροδολάρια και αποτελεί σύμβολο της αναγέννησης της πόλης.
Σε αποχρώσεις του ροζ το Μουσείο Ανθρωπολογίας αλλά και το εντυπωσιακό σύμπλεγμα των διοικητικών κτιρίων, όπου στεγάζονται το κοινοβούλιο, το προεδρικό μέγαρο, δικαστήρια, υπουργεία..
Στον λόφο στην άκρη της χερσονήσου, δεσπόζει το οχυρό Fortaleza de Sao Miguel, με «στρατηγική» πανοραμική θέα. Τα γεμάτα κανόνια τείχη του προστάτευαν το διοικητικό κέντρο της πορτογαλικής αποικίας. Η πύλη του θυμίζει μισό αστέρι. Την πλαισιώνουν κόκκινα ψηφιδωτά με ‘επαναστατικές’ παραστάσεις. Στο εσωτερικό αγάλματα τοπικών βασιλέων,  εξερευνητών (όπως ο Βάσκο ντα Γκάμα), κυβερνητών. Σήμερα είναι μουσείο των Ενόπλων Δυνάμεων και φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ χάμπουργκερ!
Μετά την περιήγηση, γεύμα στο ειδυλλιακό Ilha do Cabo (Νησί του Ακρωτηρίου), όπου οδηγεί μια γέφυρα κάτω από το οχυρό. Μια λεπτή αμμουδερή γλώσσα στεριάς, σαν πλώρη στη μέση του ωκεανού, σαν παράξενο ψάρι με πτερύγια στην πλάτη. Εδώ μάζευαν zimbo, τα κοχύλια που χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα πριν την άφιξη των Πορτογάλων. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπαίθριες αγορές, πλαζ και μαρίνες, με θέα ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Κατευθυνόμαστε ξανά προς το αεροδρόμιο και εσωτερική πτήση 90 λεπτών προς την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Λουμπάνγκο. Εκεί, σε υψόμετρο 1760 μ. έφτασαν το 1882 περίπου 1000 Πορτογάλοι άποικοι από την Μαδέιρα, κατάσχεσαν την γη και έστησαν οικισμό, στην μέση ενός θεαματικού τοπίου. Έφυγαν με την κήρυξη της ανεξαρτησίας αλλά η ευρωπαϊκή σφραγίδα τους είναι εμφανής παντού στην πόλη. Στον εμφύλιο από εμπορικό κέντρο, έγινε βάση στρατευμάτων. Τώρα στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή από την εύφορη γύρω περιοχή, η βιομηχανία του ανακάμπτει, εξάγει μάρμαρο και γρανίτη, απέκτησε πανεπιστήμιο και ανοίγει τις πύλες του στον τουρισμό. Τακτοποίηση στο lodge και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Λουμπάνγκο

 

Σήμερα θα μεταφερθούμε σε διαφορετικό lodge όπου και θα διανυκτερεύσουμε, το πιο εντυπωσιακό lodge στη χώρα, διαμορφωμένο ειδικά σαν να βρισκόμαστε στην ύπαιθρο. Μπορούμε μάλιστα να περπατήσουμε σε μονοπάτια που θα μας επιτρέψουν να δούμε από κοντά διάφορα ζώα της τοπικής πανίδας. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Λουμπάνγκο – Φαράγγι Τουνταβάλα – Cristo Rei – περιοχή φυλής Μουίλα

 

Το πρώτο πρωινό της ‘αφρικανικής εμπειρίας’ μας ξημερώνει. Μετά το πρωινό αναχωρούμε για ένα από τα πιο θεαματικά φυσικά αξιοθέατα της Αγκόλας και της Αφρικής εν γένει. 18 χιλιόμετρα έξω από την Λουμπάνγκο σκαρφαλώνουμε σε μια’ αετοφωλιά’ που κόβει την ανάσα: το φαράγγι Τουνταβάλα. Ορθώνεται στα 2600 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και στα 1200 μέτρα από το οροπέδιο Τσέλα που απλώνεται από κάτω, καταπράσινο και απέραντο, ως τις ακτές της Ατλαντικού, 130 χλμ μακριά. Όταν στέκεσαι στην κορφή του, νομίζεις πως είσαι σε αεροπλάνο. Τα κάθετα ηφαιστειακά βράχια, βουτηγμένα στα σύννεφα, σχηματίζουν ένα στενό βάραθρο όπου θρυλείται πως πετούσαν τους εγκληματίες. Αφήστε μια πέτρα και μετρήστε: φτάνει στον πυθμένα σε περίπου 8 δευτερόλεπτα.
Αξιοθέατο και το μαρμάρινο άγαλμα του Χριστού, εμπνευσμένο από τον Ιησού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Αποδεικνύει την ισχυρή αλληλεπίδραση της χώρας με την Βραζιλία και  δεσπόζει πάνω από την Λουμπάνγκο.
Μετά το γεύμα η πολυαναμενόμενη πρώτη επαφή μας με τις φυλές του νότου. Η μεγάλη εξερεύνηση αρχίζει, με τη γνωριμία με έναν βασιλιά. Τον «soba» της φυλής Μουίλα η Μουμουίλα. Ήταν η πρώτη φυλή Bantu που έφτασε στα υψίπεδα της Χουίλα. Χωρίζονται σε αυτούς που ζουν στο οροπέδιο (ανατολικά της πόλης Τσίμπια) και σε αυτούς που ζουν στο βουνό (δυτικά της Τσίμπα). Ο ανιμισμός εδώ είναι ζωντανός, ιδίως στις παλιές γενιές και στα απομακρυσμένα χωριά. Υπάρχει o μάντης και πίστη στα πνεύματα των προγόνων. Είναι πολυγαμικοί κι ο βασιλιάς έχει πολλές γυναίκες, που σαν λέαινες, φροντίζουν για την τροφή του. Όποια του προσφέρει το καλύτερο φαγητό, μοιράζεται το βράδυ το κρεβάτι του.
Οι γυναίκες των Μουίλα στολίζουν έντονα τα μαλλιά και το λαιμό τους. Φορούν εντυπωσιακά κολιέ (διαφορετικά σε κάθε ηλικία/περίοδο της ζωής τους) με απανωτές σειρές από χάντρες που συχνά σκεπάζουν με λάσπη. Δεν τα βγάζουν ποτέ. Κοιμούνται με αυτά, πάνω σε ειδικά ξύλινα προσκέφαλα, τα οποία προστατεύουν και την κόμμωσή τους, πολύ σημαντική καθώς δείχνει το κοινωνικό στάτους και την φυλετική υπαγωγή. Κάνουν τα μαλλιά τους ράστα και τα καλύπτουν με κόκκινη πάστα από λιωμένες κόκκινες πέτρες, ή ένα μείγμα από λάδι, κοπανισμένο φλοιό δέντρων, κοπριά αγελάδας και βότανα. Τα στολίζουν με χάντρες, μεταλλικά αντικείμενα, κοχύλια ακόμη και αποξηραμένα τρόφιμα. Θεωρούν το ξυρισμένο μέτωπο σημάδι ομορφιάς. Ο αριθμός από τις ‘κοτσίδες’ τους κρύβει μηνύματα. Γυμνόστηθες, χρησιμοποιούν -όπως και οι άντρες- πολύχρωμες φούστες. Η χαρά της ζωής έκδηλη στην καθημερινότητά τους, παρά τις σπαρτιατικές συνθήκες διαβίωσης… και μεταδοτική.
Απόψε μας περιμένει μια μοναδική εμπειρία. Διανυκτέρευση κάτω από τον αφρικανικό ουρανό σε κατασκήνωση. Θα την στήσουμε όλοι μαζί, θα ανάψουμε φωτιά και θα δειπνήσουμε γύρω από τις φλόγες σαν αυτόχθονες της μυστηριώδους αυτής ηπείρου. Θα κοιμηθούμε στις σκηνές, τυλιγμένοι από την αφρικανική νύχτα και τους ήχους της.

5η ημέρα: Περιοχή φυλής Μουίλα – Καταρράκτες Χουνγκουέρια – Σέρρα ντα Λέμπα – Ναμίμπε

 

Υποδεχόμαστε την μέρα μέσα στη φύση. Πρωινό στην κατασκήνωση και αναχώρηση για τους εντυπωσιακούς καταρράκτες Hungueria που θα μας φέρουν στον νου κάτι από.. Ταρζάν. Απέχουν περίπου 70 χιλιόμετρα από την Λουμπάνγκο, τα μισά από τα οποία καλύπτονται από χωματόδρομο. Τα νερά πέφτουν από τον βράχο σε μια μικρή λίμνη, σαν πηγάδι που έχει σκάψει η διάβρωση. Οι καταρράκτες είναι σχεδόν εντελώς κρυμμένοι πίσω από ένα μεγάλο βράχο. Σταθείτε στις πετρώδεις προεξοχές τριγύρω και αφεθείτε σε ένα αξέχαστο θέαμα. Υπάρχουν δύο ακόμη ομάδες καταρρακτών, αλλά η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Εάν είμαστε τυχεροί, μπορείτε να δούμε αετούς και πιθήκους. Η διαδρομή θα συνεχιστεί με μια επίσκεψη στο νεκροταφείο των Μπόερς, με τους κυλινδρικούς τάφους, απομεινάρι της ολλανδικής παρουσίας στην περιοχή.
Γεύμα καθ’ οδόν και γραμμή για ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία και θα καταλάβουμε αμέσως γιατί. Από το Leba Viewpoint απλώνεται στα πόδια μας ένα απερίγραπτο τοπίο: κατ’ αρχήν η "Serra da Leba" ο θρυλικός ορεινός δρόμος που ενώνει τις νότιες επαρχίες Huila και Namibe. Το περίφημο πέρασμα ονομάζεται και ‘όμορφος γκρεμός’ καθώς κάνει ‘βουτιά’ από τα 1.845 μ, και φτάνει (μετά από μόλις 10 χλμ και 8 σχεδόν τρομακτικές ‘φουρκέτες’) στις ακτές του Ατλαντικού και την πόλη Ναμίμπε. Ο δρόμος ξετυλίγεται σαν ασημένιο φίδι πάνω στο πράσινο της πλαγιάς και  θεωρήθηκε θαύμα μηχανικής όταν κατασκευάστηκε στην δεκαετία του ’70.
Τελικός προορισμός μας, η πόλη Ναμίμπε. Η σημερινή ονομασία της είναι Moçâmedes (πρόκειται για το επίθετο του πορτογάλου βαρόνου, κυβερνήτη της Ανγκόλας το 1785). Ναμίμπε λεγόταν από το 1985 ως το 2016 και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Ναμίμπε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Τη Ναμίμπε ‘αγκαλιάζουν’ η άγρια ομορφιά της ερήμου, χιλιόμετρα από ανεκμετάλλευτες, μαγευτικές αμμουδιές και βραχώδεις σχηματισμοί, σμιλεμένοι από τον Ατλαντικό. Ο ωκεανός προμηθεύει τις αγορές της με λογής-λογής φρέσκα ψάρια, πρώτη ύλη για την τοπική σπεσιαλιτέ Fish Callaloo (ψάρι με κόκκινη λαχταριστή σάλτσα). Το γαρνίρουν με φούντζι (μοιάζει με πολέντα και έχει ως βάση το αλεύρι από καλαμπόκι ή από μανιόκα), το οποίο θεωρείται εθνικό πιάτο, μαζί με το muamba de galinha (κοτόπουλο με σάλτσα φοινικέλαιου). Η Αγκόλα διαθέτει πλούσια γαστρονομία, μια μίξη αφρικανικής, πορτογαλικής και βραζιλιάνικης κουζίνας. Και διαθέτει ένα σωρό  μπύρες και ποτά από ασυνήθιστα υλικά (μπανάνες, πατάτα, χυμό από φοίνικες, καλαμπόκι…). Διανυκτέρευση.

6η ημέρα: Ναμίμπε – Βιρέι – περιοχή φυλής Μουκουμπάλ – Ναμίμπε

 

Επιστροφή στις αφρικανικές ρίζες σήμερα και η πυξίδα δείχνει την περιοχή Βιρέι. Οδηγώντας μέσα από την έρημο και κατόπιν μέσα στην ξερή πια κοίτη ενός ποταμού, θα κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στον χρόνο, στην προϊστορία, με την επίσκεψή μας στις σπηλιές Tchitundu Hulu. Εκεί, σκαλισμένες στους βράχους υπάρχουν ζωγραφιές με βασικά (καφέ, κόκκινο και λευκό) χρώματα που αφηγούνται στιγμές από την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν εκεί 20.000 χρόνια πριν (από τις πιο θαυμαστές στην Αγκόλα). Θαλάσσιες χελώνες κι άλλα πλάσματα που έβλεπε γύρω του και αποτύπωσε ο πρωτόγονος καλλιτέχνης που βρήκε καταφύγιο στις βραχώδεις αυτές κοιλότητες.

Οι άνθρωποι εκείνοι ήταν ίσως πρόγονοι της ημι-νομαδικής και αδάμαστης φυλής Mουκουμπάλ, που είναι ο επόμενος σταθμός μας. Υποτάχθηκαν τελευταίοι στους Πορτογάλους, εξακολουθούν να είναι περήφανοι και έχουν ένα σωρό παράξενα έθιμα. Πολυγαμικοί, επιτρέπεται να πουλήσουν (!) την σύζυγό τους με αντάλλαγμα αγελάδες.. Χαρακτηριστική η ημίγυμνη αμφιέσή τους. Οι γυναίκες φορούν μια λωρίδα γύρω από το στήθος και στο κεφάλι ένα ογκώδες κάλυμμα, το Οmpota (ένα κατά κανόνα τετράγωνο τελάρο από λυγαριά, που γεμίζουν με ουρές αγελάδας, τυλίγουν με ύφασμα και διακοσμούν με κουμπιά, χάντρες και κοχύλια). Τα πρότυπα κάλους, αμφιλεγόμενα: ακονίζουν τα δύο μπροστινά πάνω δόντια και αφαιρούν τα κάτω. Οι Μουκουμπάλ πιστεύουν εις έναν Θεό, τον Χουκ, στους προγόνους τους και στα φυλαχτά. Δεν φοβούνται τον θάνατο. Στολίζουν τους τάφους με κέρατα. Επίσης δεν τρώνε ψάρι, διότι σύμφωνα με τον θρύλο, οι πορτογάλοι πήγαν έναν αρχηγό τους στη θάλασσα απ’ όπου δεν ξαναγύρισε… οπότε πιστεύουν πως τα ψάρια σκοτώνουν τους ανθρώπους! Επιστροφή στη Ναμίμπε, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η ημέρα: Ναμίμπε – Τόμπουα – Εκβολές ποταμού Κουνένε

 

Πρωινό εγερτήριο για να βουλιάξουμε στην άγονη γοητεία της ερήμου. Ναμίμπ: η λέξη σημαίνει «αχανής τόπος» και πράγματι, απλώνεται σε 81.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι η παλαιότερη έρημος στη Γη, 80 εκατομμυρίων ετών. Την «ηλικία» της μαρτυρά το χρώμα της άμμου: κόκκινο, διότι είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος οξειδώθηκε με το πέρασμα των αιώνων. Οι αμμόλοφοι της πλανεύτρας Ναμίμπ, περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πάρκο Ιόνα, όπου ζουν γαζέλες, ζέβρες, ύαινες, πουλιά αλλά φώκιες στις ακτές. Η πόλη Τόμπουα, βρίσκεται στα παράλια της επαρχίας Ναμίμπε και μεγάλο μέρος της σκεπάζει η άμμος της ερήμου. Φωλιάζει στην ακτή Πόρτο Αλεξάντρε και αποτελεί σημαντικό λιμάνι για την παραγωγή πετρελαίου και ψαριών στον νότιο Ατλαντικό.
Αφού περάσουμε τους κόκκινους αμμόλοφους, θα δούμε την εκβολή του ποταμού Κουνένε, έναν τέλειο συνδυασμό ποταμού, ερήμου και θάλασσας. Ένα μοναδικό, παρθένο οικοσύστημα γύρω από τον ζωοδότη ποταμό, που έχει μήκος πάνω από 1.000 χλμ, αποτελεί φυσικό σύνορο με τη Ναμίμπια και χύνεται στον Ατλαντικό. Είναι ένα κρυφό φυσικό κόσμημα που τώρα αρχίζουν να ανακαλύπτει ο τουρισμός. Στον πλούσιο αυτόν βιότοπο ζουν πάπιες, φλαμίνγκο, χελώνες, φώκιες, φάλαινες, δελφίνια, γαζέλες και όχι μόνο. Σε αυτό το ονειρεμένο τοπίο θα στήσουμε για άλλη μια φορά τις σκηνές μας, θα απολαύσουμε το δείπνο μας, θα ανταλλάξουμε τις εντυπώσεις μας γύρω από την φωτιά και θα αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα για να ανακτήσουμε δυνάμεις για την αυριανή εξόρμηση. Διανυκτέρευση σε σκηνές.

8η ημέρα: Εκβολές Ποταμού Κουνένε – Εσπινιέιρα – Τσινχούνγκουα

 

Αφύπνιση και μετά το πρωινό μαζεύουμε τις σκηνές. Σήμερα μας περιμένει ένας οικολογικός παράδεισος, η περιοχή Εσπινιέιρα «Espinheira», με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η περιήγησή μας στον παρθένο αυτόν τόπο μας επιφυλάσσει μικρά θαύματα και αμέτρητες εκπλήξεις. Παράξενα φυτά, φρούτα, ζώα και ομάδες ντόπιων συνθέτουν έναν ξεχωριστό καμβά. «Εσπινέιρα» ονομάζεται κι ένας ξερός, ψηλός θάμνος με ολόισια κλαδιά. Το γεύμα μας θα είναι πικ-νικ, ενώ για το βράδυ θα μείνουμε ξανά σε καταυλισμό, στην Τσινχούνγκουα για να γίνουμε ξανά ένα με την μυσταγωγία αυτού του τόπου, με ακόμη ένα δείπνο γύρω από τις φλόγες και ύπνο κάτω από τον αφρικανικό ουρανό. Διανυκτέρευση σε σκηνές.

9η ημέρα: Τσινχούνγκουα – περιοχή φυλής Χίμπα – Εθνικό Πάρκο Ιόνα - περιοχή Σαλομάμπα

 

Μετά το πρωινό στον καταυλισμό της Τσινχουνγκουα, εξορμούμε για να αναζητήσουμε την φυλή Χίμπα, που κατοικεί στην Αγκόλα από τον 16ο αιώνα. Οι Χίμπα είναι ημι-νομάδες και μετακομίζουν όπου υπάρχει τροφή για τα κοπάδια τους. ‘Οπως οι υπόλοιπες φυλές στήνουν πρόχειρα σπίτια από κλαδιά και λάσπη. Είναι πολυγαμικοί και έχουν κατά μέσο όρο δύο γυναίκες παράλληλα. Ο πατέρας κανονίζει τον γάμο των κοριτσιών από μικρή ηλικία, ακόμη και κάτω των 10 ετών και ο πατέρας του γαμπρού προσφέρει ζώα. Στα αγόρια κάνουν περιτομή. Άντρες και γυναίκες φορούν παραδοσιακές «φούστες» από δέρματα και υφάσματα. Τα γυναικεία σανδάλια είναι από δέρμα αγελάδας, των ανδρών από παλιές σαμπρέλες. Καλύπτουν το σώμα τους με μείγμα από βούτυρο και ώχρα (otjize) για να καθαρίσουν το δέρμα και  να προστατευτούν από το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό κλίμα αλλά και από τα κουνούπια. Αφήνει μια πορτοκαλο-κόκκινη απόχρωση που συμβολίζει το γη και το αίμα.
Και στους Χίμπα η κόμμωση και τα κοσμήματα είναι σημαντικά. Δείχνουν την ηλικία και την κοινωνική θέση. Τα μωρά είναι συνήθως ξυρισμένα, τα αγόρια έχουν κοτσίδα με χάντρες προς το πίσω μέρος του κεφαλιού. Τα κορίτσια έχουν δύο κοτσίδες που πέφτουν μπροστά. Μεγαλώνοντας αποκτούν περισσότερες, καλυμμένες με otjize. Όταν παντρεύονται προσθέτουν από πάνω ένα «λοφίο» από δέρμα προβάτου, επίσης αλειμμένο με otjize.Οι Χίμπα είναι μονοθεϊστές και λατρεύουν τους προγόνους τους, για τους οποίους ο «φύλακας της φλόγας» κάθε οικογένειας κρατά μια φωτιά πάντα αναμμένη. Πιστεύουν στο omiti, που κάποιοι μεταφράζουν ως «μαύρη μαγεία» ή «κακό φάρμακο» που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Επόμενος προορισμός μας, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Αγκόλας, το Ιόνα. Βρίσκεται στο νότιο-δυτικό άκρο της χώρας, στο βόρειο κομμάτι της ερήμου Ναμίμπ και πλαισιώνεται από τους ποταμούς Κουρόκα στα βόρεια (που στις ξηρές περιόδους σχηματίζει λίμνες), Κουνένε (που ρέει πάντα) στα νότια, ορεινούς όγκους στα ανατολικά και τον Ατλαντικό στα δυτικά. Στα 180 χλμ της ακτογραμμής του έχουν ναυαγήσει πολλά καράβια, εξαιτίας της ομίχλης και των ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων. Γι’ αυτό και η περιοχή ονομάζεται ‘Ακτή των Σκελετών’ (συμπεριλαμβανομένων και των σκελετών από φάλαινες και φώκιες που ξεβράζονται στην άμμο). Αμμόλοφοι, απέραντες σαβάνες, δύσβατα βουνά και γκρεμοί, αποτελούν το γεωλογικό ανάγλυφο. Εδώ ζουν δεκάδες είδη ζώων (ζέβρες, γαζέλες, στρουθοκάμηλοι, πολυάριθμα είδη ερπετών). Μονάχα εδώ φύεται ένα παράξενο εξωτικό φυτό: η Welwitschia mirabilis. Θα γευματίσουμε στη διάρκεια της επίσκεψής μας στο πάρκο.  Το βράδυ θα κατασκηνώσουμε στην περιοχή Σαλομάμπα (Salomjamba) και για μια ακόμη βραδιά, γινόμαστε κομμάτι μιας αρχέγονης ομάδας με δείπνο γύρω από τη φωτιά και όνειρα γλυκά στις σκηνές μας.

10η ημέρα: Περιοχή Σαλομάμπα – Κόκκινο Φαράγγι – Ναμίμπε – Λουάντα

 

Ο ήλιος φωτίζει την γη της Salomjamba κι εμείς αναχωρούμε ξανά για Ναμίμπε. Στην διαδρομή θα γνωρίσουμε καλύτερα ένα από τα σύμβολα της Αγκόλας, το φυτό Welwitschia mirabilis, έμβλημα της ερήμου Ναμίμπ με κόκκινα λουλούδια  -που μοιάζουν σαν κουκουνάρια πριν ανοίξουν- και γιγαντιαία ρίζα. Τη λένε ‘ζωντανό απολίθωμα’. Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα συναντήσουμε δούμε μερικά από τα ζώα που ζουν στην περιοχή: γαζέλες, στρουθοκαμήλους, τσακάλια, ζέβρες, ύαινες.
Προτού φθάσουμε στην Ναμίμπε θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε δύο εξαιρετικά έργα του ανυπέρβλητου γλύπτη: της Φύσης. Το Κόκκινο Φαράγγι που θυμίζει έντονα.. Άγρια Δύση. Οι χιλιετίες έχουν σφυρηλατήσει στον ψαμμόλιθο εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς.. Κι έπειτα θα δούμε νερό: την όαση Arco, που ονομάστηκε έτσι λόγω των δύο επιβλητικών αψίδων στο χρώμα της ώχρας, που σχηματίζουν τα πετρώματα.
Μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε πίσω στη Λουάντα, την παραθαλάσσια πρωτεύουσα των χασματικών αντιθέσεων, με τα αποικιακά κτίριά της που στέκουν μάρτυρες του παρελθόντος της… «Λοάντα» ήταν το όνομα των Αφρικανών ιθαγενών που βρήκαν οι Πορτογάλοι. Την ίδρυσαν το 1576 (η πρώτη πόλη ευρωπαίων στην δυτική Αφρική). Έχτισαν 3 οχυρά (το Sao Miguel δεσπόζει ακόμη) και την έκαναν κέντρο δουλεμπορίου από το 1550 περίπου ως το 1836 (τυπικά, το 1858 ουσιαστικά). Χιλιάδες σκλάβοι μπάρκαραν από κει για τις φυτείες της Βραζιλίας. Τους αντάλλασσαν με εξωτικά εμπορεύματα. Μετά το 1844 έγινε κόμβος εξαγωγών (φοινικέλαιο, ξυλεία, ελεφαντόδοντο, καφές, κακάο). Πλούτισε. Έγινε πετράδι στο πορτογαλικό στέμμα: Το «Παρίσι της Αφρικής». Μετά την ανεξαρτησία ήρθε η κρίση… και χιλιάδες πρόσφυγες από την επαρχία. Σήμερα, με πάνω από 8 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της χώρας και από τις  ακριβότερες  παγκοσμίως. Εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, εξαγωγική πύλη, με δαντελωτές ακτές, διυλιστήρια πετρελαίου (για τα υπεράκτια κοιτάσματα),  αλλά και εξαθλίωση στις λασπερές μουσέκες (Μποαβίστα, Καζένγκα).Οι ουρανοξύστες υψώνονται ο ένας μετά τον άλλο. Κατασκευαστική φρενίτιδα με στόχο την ολική αναμόρφωση της «βιτρίνα» της πόλης, όπως ο περίπατος ‘Μαρζινάλ’: ένα καταπληκτικό παραλιακό μέτωπο, φαρδιές λεωφόροι, φοίνικες, παιδικές χαρές, σκάφη κάθε μεγέθους. Διανυκτέρευση στη Λουάντα.

11η ημέρα: Λουάντα - Πανόραμα του Φεγγαριού – Λουάντα – Πτήση επιστροφής

 

Η τελευταία ημέρα ενός ανεπανάληπτου ταξιδιού ξημέρωσε. Πρωινό και στη συνέχεια μετάβαση στο αεροδρόμιο της Λουάντα, όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

12η ημέρα: Άφιξη σε Αθήνα

 

Μια ασυνήθιστη περιπέτεια σε έναν ανεκμετάλλευτο ακόμη παράδεισο, φτάνει στο τέλος της. Πετάμε στα σύννεφα και ..προσγειωνόμαστε στην Αθήνα με το μυαλό και την καρδιά μας γεμάτα εικόνες και χρώματα από τους διαφορετικούς, παράξενους κόσμους που εξερευνήσαμε στο ακατέργαστο διαμάντι της Μαύρης Ηπείρου…

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  18/9/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 3690€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 3690 € 980 €
  Twin Room 3690 € 980 €
  Triple Room 3690 € 980 €
  Single Room 4030 € 980 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Διαμονή σε ξενοδοχείο 4* στη Λουάντα, απλά ξενοδοχεία σε Λουμπάνγκο και Ναμίμπε, διανυκτέρευση σε σκηνές στο υπόλοιπο πρόγραμμα.
  • Ημιδιατροφή σε Λουάντα, Λουμπάνγκο και Ναμίμπε. Πλήρης διατροφή στο υπόλοιπο πρόγραμμα.
  • Έλληνας αρχηγός με μεγάλη εμπειρία στη χώρα.
  • Μεταφορές και ξεναγήσεις.
  • Είσοδοι μνημείων, εθνικών πάρκων.
  • Κλιματιζόμενα λεωφορεία.
  • Επίσκεψη στους νομάδες Χίμπα.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Δεν περιλαμβάνονται      
Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 980

Βίζα: $120 (διαβάστε τις σχετικές οδηγίες στην προηγούμενη σελίδα)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Για το ταξίδι στην Αγκόλα απαιτείται από τον ταξιδιώτη να έχει γίνει εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού και να διαθέτει το αντίστοιχο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

            

 

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ET 761

18.09.2020

ΑΘΗΝΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

00:20

07:20

ET 851

18.09.2020

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΛΟΥΑΝΤΑ

09:40

12:50

ET 850

28.09.2020

ΛΟΥΑΝΤΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

13:50

20:55

ET 760

28.09.2020

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΘΗΝΑ

23:45

03:45