Ινδία: Εξωτικές Παραλίες Γκόα και το μυστήριο των Ναών της Καρνάτακα Φεβρουάριος-Μάρτιος 2020 από 1099,000
- Ατομικά Πακέτα: Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
Αναχωρήσεις : 26/2, 25/3
10 ΗΜΕΡΕΣ
1η ημέρα: Αθήνα – Γκόα
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Γκόα μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Οι Πορτογάλοι, που είχαν αναγνωρίσει τη στρατηγική της θέση, την είχαν υπό τον έλεγχό τους για σχεδόν 500 χρόνια. Αποχωρώντας μόλις στα μέσα του περασμένου αιώνα, άφησαν πίσω τους δεκάδες αντιπροσωπευτικά κτίσματα της λαμπρής αυτοκρατορίας τους και τη βαριά κληρονομιά που φέρει κάθε λαός της Μεσογείου. Έτσι η Γκόα δεν θυμίζει σε τίποτα την υπόλοιπη Ινδία. Η Ανατολή εδώ γίνεται ένα με τη Δύση και το μίγμα είναι εκρηκτικό... Μπορείτε να του αντισταθείτε;
2η-3η ημέρα: Γκόα (Ξενάγηση στην Παντζίμ)
Άφιξη στην Γκόα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δύο ολόκληρες ημέρες στη διάθεσή σας για να απολαύσετε τις χάρες του επίγειου αυτού παράδεισου. Οι ατελείωτες παραλίες της απλώνονται στις άκρες των φοινικόδασων. Μια περιοχή που μπορείς να έρθεις σε επαφή με τη φύση, να διασκεδάσεις ή να απομονωθείς, να κάνεις πολλά θαλάσσια σπορ και να έρθεις σε επαφή με τον πραγματικό ινδικό τρόπο ζωής. Η περιοχή έγινε ευρύτερα γνωστή τη δεκαετία του ’60 χάρη στους hippies με τα ξέφρενα parties και με σύνθημα την επιστροφή στη φύση. Όμως, πλέον η Γκόα δεν είναι μόνο αυτό στην ενδοχώρα θα ανακαλύψετε μια έκταση που όμοιά της δεν υπάρχει σε ολόκληρη την υφήλιο. Στην επικράτειά της υπάρχουν περίπου 350 γραφικά χωριουδάκια, με το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα, τα οποία αξίζει να εξερευνήσετε. Οι μεγαλύτερες πόλεις απλώνονται γύρω από λιμάνια και δεν ξεπερνούν σε πληθυσμό τους 100.000 κατοίκους. Θα σας ταξιδέψουν πίσω στο ένδοξο παρελθόν, τότε που αποτελούσαν απαραίτητο σταθμό για Ευρωπαίους, Ασιάτες και Άραβες εμπόρους.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στην Γκόα θα επισκεφτούμε την πρωτεύουσα Παντζίμ (Panjim), με τα παλιά κάστρα, τα σιντριβάνια, τα ευρωπαϊκά αρχοντικά, το μεγαλοπρεπή Καθεδρικό της Παναγίας της Αμώμου Συλλήψεως και τις πολυάριθμες κατάλευκες εκκλησίες και μοναστήρια, ενώ στα στενά της σοκάκια θα ανακαλύψουμε την αποικιακή Πορτογαλία του 19ου αιώνα (Μέγαρο Επισκόπου, Γραμματεία).
Μόλις 10 χιλιόμετρα από το Παντζίμ στέκεται στη μελαγχολική φθορά της η Παλιά Γκόα, πόλη - φάντασμα του σήμερα, κάποτε εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής κατά το 17ο αιώνα και πάμπλουτη πόλη, η οποία στο πέρασμα των καιρών εγκαταλείφθηκε. Φτάνοντας, θα νιώσετε να πλανιούνται ακόμα στον αέρα οι μυρωδιές από τα μπαχάρια και τη σκόνη του κάποτε πολύβουου λιμανιού. Μοιάζει να συνοψίζει τη φιλοσοφία των μάνταλα, αυτών των πολύπλοκων αριστουργημάτων που φτιάχνουν οι ινδουιστές και βουδιστές μοναχοί και τα παραδίδουν μετά στο φύσημα του αέρα, ως σύμβολο της αλλαγής και της φθοράς και της προσωρινότητας. Η Παλιά Γκόα είναι μια πόλη - μάνταλα, που ο χρόνος την αλλοιώνει γλυκά, μετατρέποντάς τη σε ένα έργο τέχνης μέσα στην τροπική πραγματικότητα.
Το κέντρο είναι κατακλυσμένο από πολλές αξιοθαύμαστες baroque εκκλησίες. Από αυτές θα επισκεφτούμε την όμορφη Βασιλική του Μπομ Ζεζούς (Bom Jesus), που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Τα μαρμάρινα πατώματα και τα ψηφιδωτά της με τους πολύτιμους λίθους αποπνέουν το μεγαλείο μιας περασμένης εποχής. Επίσης τη Βασιλική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ένα όμορφο τεράστιο κτίριο με πολλά δωμάτια και διαδρόμους, το οποίο στην αρχιτεκτονική του συνδυάζει παραδοσιακά ινδουιστικά και χριστιανικά στοιχεία. Η κύρια αίθουσα της εκκλησίας είναι πλούσια διακοσμημένη με διακοσμητικά στοιχεία. Το ενδιαφέρον επίσης προκαλούν τα δύο μεγάλα αγάλματα της ναού- του Ιησού Χριστού και του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Το 1964 η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να μετατρέψει την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης σε μουσείο, καθιστώντας τη πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
4η ημέρα: Γκόα – Χούμπλι
Αναχώρηση για την ενδοχώρα και το Χούμπλι που μας «εισάγει» στην Πολιτεία Καρνάτακα. Μαζί με τη δίδυμη αδελφή - πόλη Νταρβάντ αποτελούν τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας μετά την Μπανγκαλόρ. Σημαντικό εμπορικό κέντρο της Βόρειας Καρνάτακα, το Χούμπλι βασίζει την οικονομία του στις καλλιέργειες βαμβακιού, τσίλι και αράπικων φιστικιών. Εδώ βρίσκονται επίσης τα κεντρικά γραφεία των Ινδικών Σιδηροδρόμων καθώς και η διοίκηση των οδικών μετακινήσεων & μεταφορών της νοτιοδυτικής περιφέρειας του κράτους. Ενώ σε πολλές άλλες χώρες το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι σχεδόν εγκαταλειμμένο, η Ινδία έχει επενδύσει πολλά σε αυτό το μεταφορικό μέσο. Ο Σιδηρόδρομος Κόνκαν, ένα κατασκευαστικό θαύμα, καλύπτει σχεδόν 1.000 χλμ. περνώντας μέσα από τρεις πολιτείες -της Μαχαράστρα, της Γκόα και της Καρνάτακα- και φτάνει έως το Μπανγκαλόρ. Η ευρύτερη περιοχή είναι πολύ εύφορη λόγω της παρουσίας μεγάλων ποταμών όπως οι Γκοντάβαρι, Κρίσνα και Κόβερι που, αφού αρδεύσουν το γόνιμο έδαφος του οροπεδίου Ντεκάν, εκβάλλουν στον Κόλπο της Βεγγάλης. Άφιξη στο Χούμπλι και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.
5η ημέρα: Χούμπλι - Χόσπετ (Επισκέψεις στα μνημεία των Αϊχόλ, Παταντάκαλ και Μπαντάμι)
Η Καρνάτακα είναι εντυπωσιακή και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία: από τη μια γιγάντιοι ογκόλιθοι, που είναι σαν να τους έριξαν οι θεοί πάνω στους άγονους λόφους και από την άλλη ορυζώνες και φυτείες καφέ. Εδώ θα συναντήσουμε επιβλητικά μνημεία, τα οποία μαρτυρούν τις περιπέτειες των μεγάλων ινδουιστικών και μουσουλμανικών δυναστειών, που οι αγώνες τους για εξουσία σώζονται στις ιστορίες των ντόπιων. Από το 17ο έως το 18ο αιώνα πολλές αυτοκρατορίες ανήλθαν και κατήλθαν στην εξουσία. Μεταξύ των γεγονότων που ξεχωρίζουν είναι η ήττα της τελευταίας μεγάλης ινδουιστικής αυτοκρατορίας των Βιτζαγιανάγκαρ το 1565 και ο θάνατος του ήρωα Τίπου Σουλτάν το 1799.
Πρωινή αναχώρηση με κατεύθυνση προς τα ανατολικά με προορισμό το Χόσπετ, που απλώνεται νωχελικά πάνω στον ποταμό Τουνγκαμπάντρα. Καθ’ οδόν θα επισκεφτούμε τρεις ομάδες εξαίρετων σπηλαίων και ναών που είναι απομονωμένα στην ξηρή αλλά όμορφη κοιλάδα του ποταμού Μαλπράμπα. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το θεμέλιο για τα μεταγενέστερα μεγαλειώδη επιτεύγματα στις μεσαιωνικές πόλεις όλης της υποηπείρου. Κατασκευαστές αυτών των αριστουργημάτων ήταν οι ηγεμόνες των Τσαλούκια της πρώιμης περιόδου, οι οποίοι ξεκίνησαν από το Αϊχόλ -με τα πολλά ινδουιστικά και ζαϊνικά μνημεία- τον 4ο αιώνα για να καταλάβουν σχεδόν όλη την Καρνάτακα. Ξεχωρίζει ο Ναός της Ντούργκα με το πρώιμο γκοπουράμ (πύργος) που χαρακτηρίζει τους ναούς της Νότιας Ινδίας. Το Παταντάκαλ ήταν το θρησκευτικό τους κέντρο και η πόλη που γινόταν η στέψη τους. Οι περισσότεροι ναοί είναι χτισμένοι από ροζ και μοβ ψαμμίτη και φανερώνουν τα διαδοχικά αρχιτεκτονικά στιλ που καθιερώθηκαν στους ναούς της Νότιας Ινδίας. Ο πιο εντυπωσιακός από τους 10 ναούς είναι ο Βιρουπάκσα με τα περίφημα γλυπτά που απεικονίζουν σκηνές από τα έπη Ραμαγιάνα και Μαχαμπαράτα. Στο Μπαντάμι θα απολαύσουμε τους αρχαιότερους ινδουιστικούς ναούς που είναι αφιερωμένοι στους θεούς Σίβα και Βίσνου, τα εντυπωσιακά γλυπτά του 6ου αιώνα με την εκπληκτική ζωντάνια που τα χαρακτηρίζει, αλλά και τη διακόσμηση στους κίονες, στα κιονόκρανα και στις οροφές, που περιλαμβάνει φιγούρες, φυλλώματα, κοσμήματα και γιρλάντες. Μετά την ξενάγησή μας, θα συνεχίσουμε για το Χόσπετ, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.
6η ημέρα: Χόσπετ - Χάμπι – Χόσπετ
Ολοήμερη εκδρομή στο Χάμπι (ή Βιτζαγιανάγκαρ, που σημαίνει η πόλη της νίκης), την πάλαι ποτέ ένδοξη πρωτεύουσα της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας στην Ινδία που ίδρυσαν οι πρίγκιπες Τελουγκάν το 1336, αφού κατέλαβαν τα εδάφη των Χοϊσάλα στη Νότια Καρνάτακα και ανέκτησαν τα περισσότερα από τα εδάφη που είχαν χάσει από τους σουλτάνους του Δελχί. Έτσι εξασφάλισαν την υποταγή των νεοαπελευθερωμένων ηγεμόνων ολόκληρης της περιοχής μέχρι το Τάμιλ Νάντου, εκτός από το μεγαλύτερο μέρος της ακτής του Μάλαμπαρ και ήλεγχαν σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Ινδία, απωθώντας τους μουσουλμάνους έως το 1565. Οι τεράστιοι φόροι που προέκυψαν χρησιμοποιήθηκαν από τους ηγεμόνες για τη δημιουργία της αυτοκρατορικής τους πρωτεύουσας. Τα ερείπια του Βιτζαγιανάγκαρ, καταχωρισμένα στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1986, θεωρούνται από πολλούς ισάξια της Πέτρας στην Ιορδανία. Εντυπωσιακά κτίρια, ανάμεσα σε τεράστια βράχια δίπλα στον ποταμό Τουνγκαμπάντρα, ήταν ξεχασμένα μέχρι να τα ανακαλύψουν οι αρχαιολόγοι το 1960. Σήμερα η πρώην πόλη είναι γεμάτη βασιλικά, θρησκευτικά και δημοτικά κτίρια, διάσπαρτα ανάμεσα σε μπανανοφυτείες, ορυζώνες και μικρά χωριά.
Θα περιηγηθούμε στον αχανή αρχαιολογικό χώρο με τα διάσπαρτα μνημεία, ξεκινώντας από το παζάρι του χωριού με το Ναό Βιρουπάξα -ο μόνος ναός που χρησιμοποιείται ακόμη- και το Ναό Βιτάλα του 16ου αιώνα, που προστατεύεται από την UNESCO για την αρχιτεκτονική του, τις ανάγλυφες παραστάσεις, τους αψιδοστάτες με τα σκαλιστά ζώα και τους αναβάτες. Κοντά στο Ναό Ατσιουτάραγια, στους πρόποδες του λόφου Ματάνγκα, βρίσκεται η σπηλιά όπου πιστεύεται ότι ο Σουγκρίβα έκρυψε το κόσμημα της Σίτα. Στο βασιλικό περίβολο ξεχωρίζει το περίτεχνα σκαλισμένο παλάτι του Λωτού και οι στάβλοι των ελεφάντων. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο Χόσπετ. Διανυκτέρευση.
7η ημέρα: Χόσπετ – Χασάν
Πρωινή αναχώρηση για το Χασάν με καθ’ οδόν επίσκεψη στο οχυρό Τσιτραντούργκα με τις χαρακτηριστικές, μεγάλες πύλες του, τους δύο ναούς από την εποχή της Βασιλείας των Χοϊσάλα, τα ανάκτορα, τις δεξαμενές και τους κίονες με τους φανούς. Άφιξη στο Χασάν, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.
8η ημέρα: Χασάν - Μπελούρ - Χάλεμπιτ - Χασάν
Η σημερινή μας ημέρα είναι αφιερωμένη σε δύο σημαντικές ιστορικές πόλεις της περιοχής. Θα ξεκινήσουμε από την Μπελούρ, αρχαία πρωτεύουσα της Δυναστείας Χοϊσάλα. Εδώ ο μεγάλος ηγεμόνας Βισνουβαρντάνα ανήγειρε το Ναό Τσανεκάσαβα, σε ανάμνηση της νίκης του επί των Κόλα, το 1116. Τα πυκνά, γεμάτα χάρη ανάγλυφα ξεχωρίζουν πάνω από το ογκώδες αλλά ραφινάτο κτίριο. Παρατηρήστε την ψηλή βάση, το αστεροειδές σχέδιο, τους τορνευτούς κίονες και τις στιλβωμένες επιφάνειες. Στο γειτονικό Χάλεμπιντ θα επισκεφτούμε τον ημιτελή διπλό Ναό Χοϊσαλεσβάρα, που σχεδίασε ο Κενταρότζα για τον ηγεμόνα Ναρασίμα Α’. Πάνω στην εξέδρα θα θαυμάσουμε τα καλοδιατηρημένα ανάγλυφα που απεικονίζουν ελέφαντες, ιστορίες από τα έπη, μπαρόκ κυλίνδρους και σκηνές από τη ζωή της Αυλής. Επιστροφή στο Χασάν. Διανυκτέρευση.
9η ημέρα: Χασάν - Σραβανμπελαγκόλα - Μπανγκαλόρ - Πτήση για Αθηνα
Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας κατευθυνόμενοι για το Μπανγκαλόρ, με στάση κατά τη διαδρομή μας στη Σραβαναμπελαγκόλα, τον ιερότερο τόπο των ζαϊνιστών στη Νότια Ινδία, διότι πιστεύεται ότι ήταν το μέρος όπου πέθανε ο αυτοκράτορας των Μαουρία Τσαντραγκούπτα περίπου το 300 π.Χ. Πάνω στο λόφο Ιντραγκίρι δεσπόζει η γιγάντια, ήρεμη, μονολιθική φιγούρα του Θεού Γκοματεσβάρα, λαξευμένη στο βράχο. Τελικός προορισμός της σημερινής ημέρας το Μπανγκαλόρ, μία από τις σημαντικότερες πόλεις παγκοσμίως όσον αφορά την πληροφορική. Η πολύβουη, εμπορική πόλη είναι επίσης η ινδική πρωτεύουσα του λογισμικού, με εξαγωγές που αυξάνονται συνεχώς ετησίως. Ιδρύθηκε από τον Κέμπε Γκόουντα, άρχοντα του βασιλείου των Βιτσαγιανάγκαρ, το 1537. Ο Χαϊντάρ Άλι την κατέλαβε το 1758 και την κατέστησε σταυροδρόμι για το εμπόριο Ανατολής - Δύσης και την εξαγωγή βαμβακιού και άλλων προϊόντων της περιοχής. Ο γιος και διάδοχός του, Τίπου Σουλτάν, που δεν ήταν δεσποτικός, όπως τον περιέγραφαν οι Βρετανοί, μιμούνταν την οικονομική και επεκτατική πολιτική τους, και γι’ αυτό οι Βρετανοί έστειλαν εναντίον του στρατό με επικεφαλής τον Άρθουρ Γουέλσλι, το μετέπειτα δούκα του Γουέλινγκτον. Μετά το θάνατο του Τίπου, το 1799, εγκαταστάθηκε στο Μπανγκαλόρ βρετανική φρουρά. Η πόλη άρχισε να ακμάζει και παρέμεινε σημαντικό κέντρο έως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Η διαχρονική ομορφιά του Μπανγκαλόρ οφείλεται στα αποικιακά κτίρια -κληρονομιά της πολύχρονης βρετανικής παρουσίας-, καθώς και στους δυο πνεύμονες πρασίνου που διαθέτει: το Πάρκο Κιούμπιον και το Ιπποδρόμιο. Οι Βοτανικοί Κήποι Λάλμπαγκ, τους οποίους ίδρυσε το 1760 ο Χαϊντάρ Άλι, φιλοξενούν σπάνια δέντρα και φυτά, βρετανικά περίπτερα και θερμοκήπια. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Αργά το βράδυ θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας στην Αθήνα.
10η ημέρα: Άφιξη σε Αθήνα
Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 26/2/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1099€
Ξενοδοχείο | Τύπος Δωματίου | Κόστος | Φόροι |
---|---|---|---|
- | Double Room | 1099 € | 780 € |
Twin Room | 1099 € | 780 € | |
Triple Room | 1099 € | 780 € | |
Single Room | 1679 € | 780 € |
Extras
+ ΒΙΖΑ ΙΝΔΙΑΣ : 25 €
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 25/3/2020 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1099€
Ξενοδοχείο | Τύπος Δωματίου | Κόστος | Φόροι |
---|---|---|---|
- | Double Room | 1099 € | 780 € |
Twin Room | 1099 € | 780 € | |
Triple Room | 1099 € | 780 € | |
Single Room | 1679 € | 780 € |
Extras
+ ΒΙΖΑ ΙΝΔΙΑΣ : 25 €
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
- Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
- Ξενοδοχεία 5* στη Γκόα (Ευρωπαϊκή κατηγοριοποίηση: 4* sup.) και στις μικρές, επαρχιακές πόλεις τα καλύτερα που υπάρχουν. Σε μικρές πόλεις τα ξενοδοχεία είναι πιο απλά.
- Ημιδιατροφή καθημερινά.
- Μεταφορές, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
- Τοπικός ξεναγός.
- Έλληνας έμπειρος αρχηγός.
- Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
- Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 770 €
- Βίζα Ινδίας: 25 € (πληροφορίες δείτε παρακάτω).