Skip to main content

Οι κρυμμένες ομορφιές της Σκωτίας Νησί Μαλ (Εσωτερικές Εβρίδες), Χάιλαντς | Καλοκαιρι 2021 απο 1199€

1/7    8 ΜΕΡΕΣ   Οι κρυμμένες ομορφιές της Σκωτίας Νησί Μαλ (Εσωτερικές Εβρίδες), Χάιλαντς |  απο 1199€
3/8, 9/8   9 ΜΕΡΕΣ   Οι κρυμμένες ομορφιές της Σκωτίας Νησί Μαλ (Εσωτερικές Εβρίδες), Χάιλαντς - με Μάντσεστερ ή Άμπερντιν από 1299€

 

Αναχώρηση 03/08: 9ήμερο πρόγραμμα με μια επιπλέον διανυκτέρευση στο Άμπερντιν για να γνωρίσετε την ανατολική Σκωτία

Αναχώρηση 09/08: 9ήμερο πρόγραμμα με μια επιπλέον διανυκτέρευση για να γνωρίσετε το Μάντσεστερ και τις λίμνες τις Αγγλίας 

 

  •  πτήση για Εδιμβούργο. Ιδανικές πτήσεις με KLM/LH που λόγω της γεωγραφικής θέσης του Άμστερνταμ/Φρανκφούρτης  και της Σκωτίας πραγματοποιούν την απόλυτη ευθεία από Αθήνα που φτάνει στην Σκωτία το πρωί και όχι αργά το βράδυ για να έχετε όλο το χρόνο κερδισμένο στο ταξίδι.
  • Με διαμονή 3 διαν/σεων στο Εδιμβούργο και όχι περιορισμός αυτών για μείωση κόστους.
  • Με κεντρικό ξενοδοχείο 4* στο Εδιμβούργο και όχι ξενοδοχείο σε άλλη πόλη.
  • Με 2 διαν/σεις στο Όμπαν, για να αφιερώσουμε χρόνο στην επαρχία της Σκωτίας με την εκπληκτική φύση και να έχουμε χρόνο να δούμε το νησί Μαλ χωρίς να κάνουμε εξαντλητικές ημερήσιες εκδρομές.
  • Με πρωινό καθημερινά, και τέσσερα δείπνα (ένα στη Γλασκόβη, δυο στο Όμπαν και ένα στο Άβιεμορ).
  • Ολοήμερη εκδρομή στο Νησί Μαλ (Isle of Mull) στο σύμπλεγμα των Εβρίδων, στην δυτική ακτογραμμή, με τα σκωτσέζικα φιόρδ, τις λίμνες και τα εκπληκτικά τοπία (το κόστος του πλοιαρίου περιλαμβάνεται).
  • Έμπειρος και καταρτισμένος αρχηγός.
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά 

ΠΤΗΣΕΙΣ

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

KL 1572

01.07.2021

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:30

KL 1473

01.07.2021

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΓΛΑΣΚΩΒΗ

09:25

10:00

KL 1290

08.07.2021

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

17:30

20:00

KL 1581

08.07.2021

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:10 (+1)

 

Αναχώρηση 03/08: Μια επιπλέον διανυκτέρευση στο Άμπερντιν για να γνωρίσετε την ανατολική Σκωτία

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

KL 1572

03.08.2021

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

06:00

08:30

KL 1443

03.08.2021

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ

09:45

10:15

KL 1290

11.08.2021

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

17:30

20:00

KL 1581

11.08.2021

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:10 (+1)

Αναχώρηση 09/08: Μια επιπλέον διανυκτέρευση για να γνωρίσετε το Μάντσεστερ και τις λίμνες τις Αγγλίας 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

LH 1285

09.08.2021

ΑΘΗΝΑ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

07:00

09:00

LH 942

09.08.2021

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

09:45

10:25

LH 975

17.08.2021

ΓΛΑΣΚΩΒΗ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

16:10

19:05

LH 1284

17.08.2021

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – ΑΘΗΝΑ

21:00

00:45 (+1)

 

 

8ΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Εδιμβούργο (πτήση) – Γλασκώβη

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Εδιμβούργο. Άφιξη και άμεση αναχώρηση οδικώς για τη Γλασκώβη

Γλασκώβη. Μια παλαιότερα άσχημη και βιομηχανική πόλη, έχει μεταμορφωθεί σήμερα σε ένα ακόμη κόσμημα της Σκωτίας, που φέρει μάλιστα τον τίτλο της «Πόλης της αρχιτεκτονικής και του design». Άφιξη και πανοραμική περιήγηση της πόλης κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατά της, όπως την Πλατεία του Γεωργίου με τα επιβλητικά Bικτωριανά κτίρια, το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, τον ναό του St Mungo, καθώς και την παλιά Γεωργιανή συνοικία. Βόλτα στον πεζόδρομο του ιστορικού κέντρου της πόλης. Στη συνέχεια μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Γλασκώβη – Λοχ Λόμοντ – Εθνικό Πάρκο Τρόσσακς – Όμπαν

Πρωινή αναχώρηση από το ξενοδοχείο με τελικό μας προορισμό το Όμπαν.

Διασχίζουμε το Εθνικό Πάρκο Τρόσσακς, το σημείο όπου τα Λόουλαντς συναντούν τα Χάιλαντς: σπάνιας ομορφιάς τοπία με καταπράσινους λόφους και διάσπαρτες λίμνες που ενέπνευσαν τον εθνικό συγγραφέα της Σκωτίας, σερ Ουώλτερ Σκοτ σε πολλά μυθιστορήματά του! Κάνουμε στάση στο Λας (Luss), ένα από τα ωραιότερα ψαροχώρια της κεντρικής Σκωτίας, πάνω στη δυτική όχθη της λίμνης Λόμοντ, που είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Βρετανία.

Ακολουθούμε τη διαδρομή μας δίπλα στις όχθες της λίμνης Όα (Awe), όπου βλέπουμε τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου Κίλχερν, ενώ περνάμε και από τις όχθες της λίμνης Ετίβε, όπου στις εκβολές της (στον Ατλαντικό ωκεανό) βρίσκεται το τρίτο κάστρο που θα δούμε σήμερα, το κάστρο Ντάνσταφνέιγκ (Dunstaffnage, 13ος αι.).

Άφιξη στο πολύβουο λιμάνι του Όμπαν, γνωστό ως «πύλη των νησιών», χτισμένο στον ομώνυμο όρμο του Ατλαντικού, από όπου πήρε και το όνομά του. Αποκαλείται επίσης και «πρωτεύουσα της ψαροφαγίας στη Σκωτία», λόγω των πλούσιων αλιευμάτων που σερβίρονται στις ταβέρνες του! Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Όμπαν – Νησί Μαλ – Όμπαν

Ολοήμερη εκδρομή στο Νησί Μαλ (Isle of Mull), το μεγαλύτερο νησί των Εσωτερικών Εβρίδων, εδώ όπου έφτασαν τον 6ο αι. οι γαελόφωνοι Κέλτες από την Ιρλανδία και έφεραν τον Χριστιανισμό! Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου ακολουθεί την ακτογραμμή, με πολύ όμορφη θέα στη θάλασσα. Η γραφική πρωτεύουσα του νησιού είναι το Τόμπερμορυ, που φημίζεται για τα πολύχρωμα σπιτάκια της προκυμαίας του καθώς και για το ομώνυμο αποστακτήριο, το οποίο και θα επισκεφθούμε, για να μάθουμε τη διαδικασία παραγωγής του αυθεντικού σκωτσέζικου ουίσκι! Αργά το απόγευμα επιστροφή στο Όμπαν και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Όμπαν – Φορτ Ουίλλιαμ – Φορτ Ογκάστας – Λοχ Νες – Ινβερνές – Άβιεμορ

Η σημερινή θαυμάσια διαδρομή μας περνά από την καρδιά των περίφημων Χάιλαντς!

Διασχίζουμε το Γκρέιτ Γκλεν (Μεγάλη Κοιλάδα) μαζί με την Καληδονιακή διώρυγα με επόμενη στάση μας στο Φορτ Γουίλιαμ, στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Βρετανίας, του Μπεν Νίβις (1.343 μ.). Επόμενη στάση μας στο Φορτ Ογκάστας για να δούμε τους υδατοφράκτες της Σκάλας του Ποσειδώνα και στο Κάστρο Έρκαρτ (Urquhart), στις όχθες της διασημότερης λίμνης της Σκωτίας, την Λοχ Νες, την οποία και θα διασχίσουμε με πλοίο (προαιρετικά), «αναζητώντας» τη μυθική Νέσι!

Φτάνουμε στη συνέχεια στην πρωτεύουσα των Χάιλαντς, το Ινβερνές, με τον ομώνυμο ποταμό Νες να διασχίζει το κέντρο της πόλης. Κτισμένο πάνω σε λόφο, ξεχωρίζει το βικτωριανό κάστρο. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην πόλη και συνεχίζουμε για το Άβιεμορ στην καρδιά των βουνών Κέρνγκορμς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση

 

5η ημέρα: Άβιεμορ – Κάστρο Μπλαιρ – Πιτλόχρι – Σαιντ Άντριους – Εδιμβούργο

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε με τελικό μας προορισμό το Εδιμβούργο. Πρώτη στάση και επίσκεψη γίνεται στο κάστρο Μπλερ, κατοικία των δουκών του Άθολλ, το οποίο είναι το μοναδικό της Βρετανίας που διατηρεί μέχρι και σήμερα ιδιωτικό στρατό!

Δεύτερη στάση στο Πίτλοχρι, ένα γραφικό χωριό των κεντρικών Χάιλαντς, κτισμένο με τις παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες της περιοχής.κάνουμε στάση στον «ναό» του γκολφ και παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Σκωτίας, το Σαιντ Άντριους, με κυριότερα αξιοθέατα τον ομώνυμο ερειπωμένο καθεδρικό ναό του 17ου αι. και το κάστρο της πόλης και στη συνέχεια, αφού διασχίσουμε την παλαιότερη κρεμαστή γέφυρα της Σκωτίας, την περίφημη γέφυρα του ποταμού Φορθ (Forth Road Bridge), φτάνουμε στο Εδιμβούργο. την «Αθήνα του Βορρά», μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Εδιμβούργο

Η πρωινή μας βόλτα θα ξεκινήσει από το Γεωργιανό τμήμα της πόλης, που άρχισε να κτίζεται στα μέσα του 18ου αιώνα. Θα δούμε υπέροχες πλατείες, μεγάλους δρόμους και ιστορικά κτίρια, που διατηρούν μέχρι σήμερα τη μεγαλοπρέπειά τους. Συνεχίζοντας, θα ανεβούμε στον λόφο Calton, όπου βρίσκεται το μνημείο του Νέλσωνα και ο ημιτελής Παρθενώνας. Από την κορυφή του λόφου θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα της πόλης. Στη συνέχεια θα περάσουμε από το ιστορικό παλάτι του Χόλιρουντ - την επίσημη κατοικία της Βασιλικής οικογένειας, που το χρησιμοποιεί ως κατοικία όταν επισκέπτεται την Σκωτία. Δια μέσου του Royal Mile - του Βασιλικού Μιλίου - θα διασχίσουμε την παλιά πόλη του Εδιμβούργου, βλέποντας το Τόλμπουθ (Tolbooth), το σπίτι του Τζον Νοξ και την παλιά αγορά Grass Μarket στους πρόποδες του πύργου. Στο τέλος της ξενάγησής μας θα σταματήσουμε για επίσκεψη στο ιστορικό κάστρο του Εδιμβούργου (προαιρετική είσοδος). Εδώ εκτίθενται "τα κοσμήματα του στέμματος" δηλαδή, το Στέμμα, το Σπαθί, το Βασιλικό Σκήπτρο, όπως και η θρυλική Λίθος του Scone ή Λίθος του πεπρωμένου. Θα δούμε επίσης το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας (900 ετών) και το Μαυσωλείο των Σκωτσέζων πεσόντων στρατιωτών. Απόγευμα ελεύθερο για βόλτες στην υπέροχη πόλη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μπορείτε να συμμετάσχετε (προαιρετικά) σε μία Σκωτσέζικη βραδιά με παραδοσιακούς χορούς. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Εδιμβούργο – Μπάνοκμπερν – Στέρλινγκ – Εδιμβούργο (Ολοήμερη εκδρομή)

Πρωινή αναχώρηση για μια εκδρομή στην κεντρική Σκωτία, μια περιοχή ιστορικής σημασίας για την ανεξαρτησία της χώρας και το παλαιό μεγαλείο της. Πρώτη μας στάση θα είναι στο Μπάνοκμπερν, όπου δόθηκε το 1314 η περίφημη μάχη, στην προσπάθεια ανεξαρτησίας των Σκωτσέζων με τους Χαιλάντερς του Ροβέρτου Μπρους, απέναντι στον Αγγλικό στρατό του Εδουάρδου Β΄. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Κάστρο του Στέρλινγκ, ένα από τα πιο διάσημα της Σκωτίας. Εδώ έζησαν πολλοί Σκωτσέζοι βασιλείς, όπως οι Στιούαρτ, ο Ιάκωβος Δ' και Ε', ο πατέρας της Μαρίας Στιούαρτ. Εδώ στέφθηκε βασίλισσα της Σκωτίας η Μαρία Στιούαρτ σε ηλικία 6 ημερών.

Επόμενη στάση στο χωριό Άμπερφοϊλ (Aberfoyle) και τη λίμνη Κατρίν (Loch Katrine) πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας στο Εδιμβούργο. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Εδιμβούργο – Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής μας μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

               9ΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 3/8 : 8ήμερη Σκωτία + 1 διανυκτέρευση στο Άμπερντιν (ανατολική Σκωτία)

1η ημέρα: Αθήνα – Άμπερντιν (ξενάγηση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο με την ταξιδιωτική μας ομάδα και αναχώρηση για τη Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, το Άμπερντιν. Άφιξη στο Άμπερντιν και γνωριμία με την πόλη. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται ήδη τουλάχιστον 8.000 χρόνια πριν το σήμερα κι αυτό το μαρτυρούν ευρήματα από προϊστορικά χωριά που ανακαλύφθηκαν στις όχθες των ποταμών Ντιν και Ντον και στα βουνά κοντά στην πόλη. Φυσικά και εδώ ήκμασε η Βιομηχανική Επανάσταση με βασικούς τομείς την υφαντουργία, τη χαρτοβιομηχανία, τη ναυπηγική, την αλιεία και το πετρέλαιο από τη Βόρεια Θάλασσα. Το Άμπερντιν είναι μεγάλο λιμάνι οπότε η βιομηχανία συνδυάστηκε με το εμπόριο και έτσι η πόλη ήδη από τον 18ο αιώνα έγινε πανίσχυρη. Αυτό μαρτυρούν και τα δύο πανεπιστήμιά της, τα οποία ιδρύθηκαν τον 15ο και τον 18ο αιώνα και μέχρι τις μέρες μας θεωρούνται κορυφαία. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της αστικής αρχιτεκτονικής του Άμπερντιν, που επίσης δείχνει την οικονομική ευμάρεια της περιοχής, είναι ο γκρι γρανίτης, ο οποίος από τον 18ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ου χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις προσόψεις των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών για λόγους αντοχής και πολυτέλειας. Όταν ο ήλιος λαμπυρίζει, ο γρανίτης φαίνεται γυαλιστερός και ασημί και έτσι το Άμπερντιν ονομάζεται και Γρανιτένια ή Ασημένια Πόλη.

Εμείς θα αρχίσουμε την ξενάγησή μας από την αμμώδη παραλία όπου θα δούμε τα δελφίνια να χοροπηδούν μέσα στο νερό. Θα πάμε επίσης στην παλιότερη γέφυρα της Σκοτίας, την περίφημη Μπριγκ Ο’ Μπαλγκόουνι που κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα και ενώνει τις όχθες του ποταμού Ντον στο Παλιό Άμπερντιν. Η γέφυρα είναι γοτθικής αρχιτεκτονικής από πέτρα και γρανίτη και σηματοδότησε την ιστορία της Σκοτίας τόσο στον τομέα του εμπορίου και των μεταφορών όσο και στους πολέμους. Ακολουθεί ξενάγηση στην Παλιά Πόλη με τα μεσαιωνικά γοτθικά κτίρια. Είναι χτισμένη μέσα σε κάστρο του 15ου αιώνα και εκεί βρίσκεται το παλαιότερο πανεπιστήμιο του Άμπερντιν. Εν συνεχεία αναλόγως τον χρόνο που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα βγούμε λίγο έξω από την πόλη και θα πάμε στη διάσημη ζυθοποιία Brewdog ή στη φάρμα αγελάδων Aberdeen Highlands Cows, για μία εντελώς διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση. Διανυκτέρευση στο Άμπερντιν.

 

2η ημέρα: Άμπερντιν - Γλασκώβη

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας το Άμπερντιν και θα κινηθούμε νότια, με τελικό προορισμό τη Γλασκώβη. Καθ’ οδόν θα κάνουμε μία πρώτη στάση στο εντυπωσιακό Κάστρο Στοουνχέβεν. Καλό είναι να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή γιατί το θέαμα του κάστρου είναι μοναδικό. Βρίσκεται χτισμένο σε έναν απόκρημνο λόφο-γκρεμό πάνω στη Βόρεια Θάλασσα και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Ωστόσο πιστεύεται ότι πρωτοκατασκευάστηκε την εποχή του πρώιμου μεσαίωνα. Το κάστρο πάντως έμεινε στην ιστορία της Σκωτίας ως ο τόπος φύλαξης των κοσμημάτων του σκωτσέζικου βασιλικού στέμματος από τις επιδρομές του άγγλου στρατηγού Όλιβερ Κρόμγουελ τον 17ο αιώνα. Ακολουθεί μία ακόμη σπουδαία μεσαιωνική πόλη-λιμάνι που ήκμασε στη Βιομηχανική Επανάσταση, το Νταντί. Η πόλη ονομάζεται επίσης Πόλη του Σπάγκου, της Μαρμελάδας και της Δημοσιογραφίας… Τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο φυσικά. Ο σπάγκος από γιούτα υπήρξε βασικό παραχθέν και εξαγώγιμο προϊόν. Επίσης η μαρμελάδα ανακαλύφθηκε εδώ από μία νοικοκυρά τον 18ο αιώνα η οποία προσπάθησε να βρει έναν τρόπο συντήρησης των ισπανικών νεραντζιών. Όσο για τη δημοσιογραφία, ο εκδοτικός οίκος DC Thomson ιδρύθηκε στο Νταντί το 1905 και εξέδιδε ήδη από τότε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Σήμερα θεωρείται πανίσχυρος στη Σκοτία και απασχολεί, μόνο στο Νταντί, 2.000 εργαζόμενους. Στο Νταντί βρίσκεται και το πρώτο παράρτημα του λονδρέζικου μουσείου τεχνών και ντιζάιν Βικτόρια & Άλμπερτ. Εφόσον έχουμε χρόνο μπορούμε να το επισκεφτούμε με ελεύθερη είσοδο. Μετά θα συνεχίσουμε την οδική διαδρομή μας και θα φτάσουμε στη Γλασκώβη. Ξενάγηση στην πόλη το απόγευμα.

Για την ιστορία, η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Γλασκώβη κατοικούταν από την αρχαιότητα. Επισήμως όμως η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και σηματοδοτήθηκε από την ανέγερση μίας εκκλησίας στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα ο καθεδρικός ναός.

Η Γλασκώβη άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα τον 16ο αιώνα καθώς ήταν το λιμάνι που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά εμπορευμάτων όπως καπνός, βαμβάκι και ζάχαρη προς τις αγορές της Αμερικής. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν οι βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα, υφαντουργίας και κάρβουνου με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός της πόλης στο 1 εκατομμύριο το 1930. Η μεγαλύτερη όμως βιομηχανία της Γλασκώβης ήταν τα ναυπηγεία της, κατά μήκους του ποταμού Κλάιντ. Εκεί κατασκευάστηκαν πολλά γνωστά πλοία, όπως το Queen Mary, τα Queen Elizabeth και Queen Elizabeth 2 αλλά και ο… Παναγιώτης, το πιο πολυφωτογραφημένο ίσως, ναυάγιο του κόσμου, που βρίσκεται στην παγκοσμίως διάσημη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου! Ο Παναγιώτης ναυπηγήθηκε εδώ, το 1937.

Ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Γλασκώβης σήμερα είναι η αρχιτεκτονική της. Η πόλη ονομάζεται και Σικάγο της Ευρώπης επειδή διαθέτει μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου (παράλληλους και κάθετους δρόμους) και τα κτίρια της έχουν χαρακτήρα αμερικάνικης αρχιτεκτονικής με επιβλητικές και βαριές όψεις, σκοτεινού χρώματος.

Στη βόλτα μας, αναλόγως τον χρόνο που διαθέτουμε, θα δούμε το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που χτίστηκε το 1451, το Δημαρχιακό Μέγαρο μπροστά στην κεντρική Πλατεία Τζορτζ, το κτίριο Μάκιντος της παγκοσμίου φήμης Σχολής Καλών Τεχνών της Γλασκώβης, τον κεντρικό καθεδρικό ναό και τη νεκρόπολη, την μπαρόκ κόκκινη Πινακοθήκη Κέλβινγκροβ που χτίστηκε το 1901, αλλά και το εντυπωσιακό Μουσείο Συγκοινωνιών Ρίβερσαϊντ που χτίστηκε το 2011, βρίσκεται πάνω στις όχθες του ποταμού Κλάιντ και σχεδιάστηκε από την εκλιπούσα διάσημη ιρανή αρχιτεκτόνισσα Ζάχα Χαντίντ. Η Χαντίντ βραβεύτηκε με το Βραβείο Pritzker, το αντίστοιχο Νομπέλ στον τομέα της Αρχιτεκτονικής. Διανυκτέρευση στη Γλασκώβη.

 

3η ημέρα: Όμπαν – Νησί Μαλ – Όμπαν

Ολοήμερη εκδρομή στο Νησί Μαλ (Isle of Mull), το μεγαλύτερο νησί των Εσωτερικών Εβρίδων, εδώ όπου έφτασαν τον 6ο αι. οι γαελόφωνοι Κέλτες από την Ιρλανδία και έφεραν τον Χριστιανισμό! Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου ακολουθεί την ακτογραμμή, με πολύ όμορφη θέα στη θάλασσα. Η γραφική πρωτεύουσα του νησιού είναι το Τόμπερμορυ, που φημίζεται για τα πολύχρωμα σπιτάκια της προκυμαίας του καθώς και για το ομώνυμο αποστακτήριο, το οποίο και θα επισκεφθούμε, για να μάθουμε τη διαδικασία παραγωγής του αυθεντικού σκωτσέζικου ουίσκι! Αργά το απόγευμα επιστροφή στο Όμπαν και διανυκτέρευση.


4η ημέρα: Όμπαν – Φορτ Ουίλλιαμ – Φορτ Ογκάστας – Λοχ Νες – Ινβερνές – Άβιεμορ

Η σημερινή θαυμάσια διαδρομή μας περνά από την καρδιά των περίφημων Χάιλαντς!

Διασχίζουμε το Γκρέιτ Γκλεν (Μεγάλη Κοιλάδα) μαζί με την Καληδονιακή διώρυγα με επόμενη στάση μας στο Φορτ Γουίλιαμ, στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Βρετανίας, του Μπεν Νίβις (1.343 μ.). Επόμενη στάση μας στο Φορτ Ογκάστας για να δούμε τους υδατοφράκτες της Σκάλας του Ποσειδώνα και στο Κάστρο Έρκαρτ (Urquhart), στις όχθες της διασημότερης λίμνης της Σκωτίας, την Λοχ Νες, την οποία και θα διασχίσουμε με πλοίο (προαιρετικά), «αναζητώντας» τη μυθική Νέσι!

Φτάνουμε στη συνέχεια στην πρωτεύουσα των Χάιλαντς, το Ινβερνές, με τον ομώνυμο ποταμό Νες να διασχίζει το κέντρο της πόλης. Κτισμένο πάνω σε λόφο, ξεχωρίζει το βικτωριανό κάστρο. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην πόλη και συνεχίζουμε για το Άβιεμορ στην καρδιά των βουνών Κέρνγκορμς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση

 

5η ημέρα: Άβιεμορ – Κάστρο Μπλαιρ – Πιτλόχρι – Σαιντ Άντριους – Εδιμβούργο

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε με τελικό μας προορισμό το Εδιμβούργο. Πρώτη στάση και επίσκεψη γίνεται στο κάστρο Μπλερ, κατοικία των δουκών του Άθολλ, το οποίο είναι το μοναδικό της Βρετανίας που διατηρεί μέχρι και σήμερα ιδιωτικό στρατό!

Δεύτερη στάση στο Πίτλοχρι, ένα γραφικό χωριό των κεντρικών Χάιλαντς, κτισμένο με τις παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες της περιοχής.κάνουμε στάση στον «ναό» του γκολφ και παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Σκωτίας, το Σαιντ Άντριους, με κυριότερα αξιοθέατα τον ομώνυμο ερειπωμένο καθεδρικό ναό του 17ου αι. και το κάστρο της πόλης και στη συνέχεια, αφού διασχίσουμε την παλαιότερη κρεμαστή γέφυρα της Σκωτίας, την περίφημη γέφυρα του ποταμού Φορθ (Forth Road Bridge), φτάνουμε στο Εδιμβούργο. την «Αθήνα του Βορρά», μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Εδιμβούργο

Η πρωινή μας βόλτα θα ξεκινήσει από το Γεωργιανό τμήμα της πόλης, που άρχισε να κτίζεται στα μέσα του 18ου αιώνα. Θα δούμε υπέροχες πλατείες, μεγάλους δρόμους και ιστορικά κτίρια, που διατηρούν μέχρι σήμερα τη μεγαλοπρέπειά τους. Συνεχίζοντας, θα ανεβούμε στον λόφο Calton, όπου βρίσκεται το μνημείο του Νέλσωνα και ο ημιτελής Παρθενώνας. Από την κορυφή του λόφου θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα της πόλης. Στη συνέχεια θα περάσουμε από το ιστορικό παλάτι του Χόλιρουντ - την επίσημη κατοικία της Βασιλικής οικογένειας, που το χρησιμοποιεί ως κατοικία όταν επισκέπτεται την Σκωτία. Δια μέσου του Royal Mile - του Βασιλικού Μιλίου - θα διασχίσουμε την παλιά πόλη του Εδιμβούργου, βλέποντας το Τόλμπουθ (Tolbooth), το σπίτι του Τζον Νοξ και την παλιά αγορά Grass Μarket στους πρόποδες του πύργου. Στο τέλος της ξενάγησής μας θα σταματήσουμε για επίσκεψη στο ιστορικό κάστρο του Εδιμβούργου (προαιρετική είσοδος). Εδώ εκτίθενται "τα κοσμήματα του στέμματος" δηλαδή, το Στέμμα, το Σπαθί, το Βασιλικό Σκήπτρο, όπως και η θρυλική Λίθος του Scone ή Λίθος του πεπρωμένου. Θα δούμε επίσης το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας (900 ετών) και το Μαυσωλείο των Σκωτσέζων πεσόντων στρατιωτών. Απόγευμα ελεύθερο για βόλτες στην υπέροχη πόλη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μπορείτε να συμμετάσχετε (προαιρετικά) σε μία Σκωτσέζικη βραδιά με παραδοσιακούς χορούς. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Εδιμβούργο – Μπάνοκμπερν – Στέρλινγκ – Εδιμβούργο (Ολοήμερη εκδρομή)

Πρωινή αναχώρηση για μια εκδρομή στην κεντρική Σκωτία, μια περιοχή ιστορικής σημασίας για την ανεξαρτησία της χώρας και το παλαιό μεγαλείο της. Πρώτη μας στάση θα είναι στο Μπάνοκμπερν, όπου δόθηκε το 1314 η περίφημη μάχη, στην προσπάθεια ανεξαρτησίας των Σκωτσέζων με τους Χαιλάντερς του Ροβέρτου Μπρους, απέναντι στον Αγγλικό στρατό του Εδουάρδου Β΄. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Κάστρο του Στέρλινγκ, ένα από τα πιο διάσημα της Σκωτίας. Εδώ έζησαν πολλοί Σκωτσέζοι βασιλείς, όπως οι Στιούαρτ, ο Ιάκωβος Δ' και Ε', ο πατέρας της Μαρίας Στιούαρτ. Εδώ στέφθηκε βασίλισσα της Σκωτίας η Μαρία Στιούαρτ σε ηλικία 6 ημερών.

Επόμενη στάση στο χωριό Άμπερφοϊλ (Aberfoyle) και τη λίμνη Κατρίν (Loch Katrine) πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας στο Εδιμβούργο. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Εδιμβούργο – Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής μας μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 9/8 : 8ήμερη Σκωτία + 1 διανυκτέρευση στο Μάντσεστερ
1η ημέρα: Μάντσεστερ (ξενάγηση)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο με την ταξιδιωτική μας ομάδα και αναχώρηση για την πιο διάσημη ίσως πόλη της Βρετανίας μετά το Λονδίνο. Το Μάντσεστερ στην π.Χ. αρχαιότητα κατοικούνταν από κελτικά φύλα και εν συνεχεία τον 1ο αιώνα η περιοχή κατελήφθη από τους Ρωμαίους οι οποίοι κατασκεύασαν μία καστρόπολη που λειτουργούσε ως λιμάνι. Η μεγάλη ανάπτυξη ήρθε όμως τον 18ο αιώνα με τη Βιομηχανική Επανάσταση. Ο βιομηχανικός τομέας του βαμβακιού παρουσίασε ραγδαία άνοδο στην περιοχή και ο συνδυασμός των εργοστασίων με το λιμάνι προώθησε εντυπωσιακά την ανάπτυξη του εμπορίου. Το Μάντσεστερ τον 19ο αιώνα έγινε το μεγαλύτερο παγκοσμίως κέντρο εμπορίου βαμβακιού. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μιλάμε για μία πόλη-ορόσημο τόσο για τη βρετανική οικονομία όσο και για την βιομηχανική και εμπορική ιστορία της Ευρώπης. Σήμερα βέβαια το Μάντσεστερ είναι παγκοσμίως διάσημο για τις ποδοσφαιρικές ομάδες του, για την εξαιρετικά σημαντική μουσική σκηνή του και για το πολύ υψηλού επιπέδου πανεπιστήμιό του. Μια απλή βόλτα στην πόλη λοιπόν, θα μας βάλει αμέσως σε ένα πολύ ενδιαφέρον κλίμα νεότερης ιστορίας, πολιτισμού, διασκέδασης και γνώσης.
Η ξενάγησή μας θα αρχίσει από την απίθανη νεογοτθική Βιβλιοθήκη Τζον Ράιλαντς η οποία εγκαινιάστηκε το 1900 και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες του κόσμου. Περιέχει εξαιρετικά σπάνιες συλλογές συγγραμμάτων και χειρογράφων και πλέον είναι η επίσημη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Ακολουθεί ο εντυπωσιακός γοτθικός καθεδρικός ναός του 1420 στο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της πόλης. Ο ναός είναι συνυφασμένος με όλη την ιστορία της πόλης – βασιλείς, συνομωσίες των ανακτόρων, πολέμους, το κίνημα για την κατάργηση της δουλείας, βομβαρδισμούς, εργατικά κινήματα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Εν συνεχεία θα δούμε το μέγαρο του Δημαρχείου – εξαιρετικό δείγμα νεογοτθικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Στο εσωτερικό του δεσπόζουν οι 12 τοιχογραφίες του διάσημου βρετανού ζωγράφου Φορντ Μάντοξ Μπράουν, οι οποίες απεικονίζουν την ιστορία της μετατροπής της πόλης από επαρχιακή κωμόπολη στο διασημότερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο του κόσμου. Εάν έχουμε χρόνο θα επισκεφτούμε και την Πινακοθήκη του Μάντσεστερ όπου θα δούμε πολύ σημαντικά έργα τόσο της βρετανικής όσο και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Διανυκτέρευση στο Μάντσεστερ.

 

2η ημέρα: Μάντσεστερ – Λίμνες – Γκρέτνα Γκριν – Εδιμβούργο

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας το Μάντσεστερ και θα ξεκινήσουμε για ένα πολύ ενδιαφέρον οδικό ταξίδι στην πανέμορφη αγγλική επαρχία με τελικό προορισμό τη Γλασκώβη στη Σκοτία. Καθ’ οδόν θα περάσουμε από το Εθνικό Πάρκο των Βρετανικών Λιμνών που από το 1951 αποτελεί μνημείο της UNESCO. Πρόκειται για μία τεράστια μοναδικής ομορφιάς περιοχή, καταπράσινη, με λόφους, βουνά λίμνες και ποτάμια, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς λογοτέχνες του βρετανικού ρομαντισμού και έχει συνδεθεί άμεσα με τις τέχνες και τα γράμματα της χώρας. Εκεί θα κάνουμε μία στάση στη μεγαλύτερη λίμνη, τη Γουίντερμιερ, η οποία αναφέρεται στα παιδικά βιβλία της διάσημης βρετανίδας συγγραφέα Μπίατριξ Πότερ. Στην Γουίντερμιερ μπορούμε να απολαύσουμε μία μικρή κρουαζιέρα.
Στη συνέχεια θα κάνουμε και μία στάση στο χωριό Γκρέτνα Γκριν, το πρώτο στο έδαφος της Σκωτίας στη διαδρομή προς το Εδιμβούργο. Το πολύ γραφικό αυτό χωριό είναι διάσημο για τους… γάμους. Επειδή στην Αγγλία από τον 18ο αιώνα ως τη δεκαετία του 1970 απαγορευόταν ο γάμος κάτω των 21 ετών χωρίς γονική άδεια, όλα τα ζευγάρια που ήθελαν να παρακάμψουν τον νόμο παντρεύονταν στο Γκρέτνα Γκριν το οποίο βρίσκεται σε σκωτσέζικο έδαφος. Μάλιστα προκειμένου να τελεστεί ο γάμος οι μελλόνυμφοι ήταν υποχρεωμένα να παραμείνουν για 21 ημέρες στο χωριό. Στο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστιν «Περηφάνια και Προκατάληψη» αναφέρεται ένας τέτοιος γάμος στο Γκρέτνα Γκριν. Εμείς θα επισκεφτούμε το διάσημο Μπλάκσμιθ Σοπ. Πρόκειται για ένα ιστορικό πανδοχείο όπου τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια διέμεναν και παντρεύονταν. Άφιξη στο Εδιμβούργο. την «Αθήνα του Βορρά», μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Εδιμβούργο (ξενάγηση)

Η πρωινή μας βόλτα θα ξεκινήσει από το Γεωργιανό τμήμα της πόλης, που άρχισε να κτίζεται στα μέσα του 18ου αιώνα. Θα δούμε υπέροχες πλατείες, μεγάλους δρόμους και ιστορικά κτίρια, που διατηρούν μέχρι σήμερα τη μεγαλοπρέπειά τους. Συνεχίζοντας, θα ανεβούμε στον λόφο Calton, όπου βρίσκεται το μνημείο του Νέλσωνα και ο ημιτελής Παρθενώνας. Από την κορυφή του λόφου θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα της πόλης. Στη συνέχεια θα περάσουμε από το ιστορικό παλάτι του Χόλιρουντ - την επίσημη κατοικία της Βασιλικής οικογένειας, που το χρησιμοποιεί ως κατοικία όταν επισκέπτεται την Σκωτία. Δια μέσου του Royal Mile - του Βασιλικού Μιλίου - θα διασχίσουμε την παλιά πόλη του Εδιμβούργου, βλέποντας το Τόλμπουθ (Tolbooth), το σπίτι του Τζον Νοξ και την παλιά αγορά Grass Μarket στους πρόποδες του πύργου. Στο τέλος της ξενάγησής μας θα σταματήσουμε για επίσκεψη στο ιστορικό κάστρο του Εδιμβούργου (προαιρετική είσοδος). Εδώ εκτίθενται "τα κοσμήματα του στέμματος" δηλαδή, το Στέμμα, το Σπαθί, το Βασιλικό Σκήπτρο, όπως και η θρυλική Λίθος του Scone ή Λίθος του πεπρωμένου. Θα δούμε επίσης το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας (900 ετών) και το Μαυσωλείο των Σκωτσέζων πεσόντων στρατιωτών. Απόγευμα ελεύθερο για βόλτες στην υπέροχη πόλη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μπορείτε να συμμετάσχετε (προαιρετικά) σε μία Σκωτσέζικη βραδιά με παραδοσιακούς χορούς. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Εδιμβούργο, Μπάνοκμπερν, Στέρλινγκ, Εδιμβούργο (ολοήμερη εκδρομή)

Πρωινή αναχώρηση για μια εκδρομή στην κεντρική Σκωτία, μια περιοχή ιστορικής σημασίας για την ανεξαρτησία της χώρας και το παλαιό μεγαλείο της. Πρώτη μας στάση θα είναι στο Μπάνοκμπερν, όπου δόθηκε το 1314 η περίφημη μάχη, στην προσπάθεια ανεξαρτησίας των Σκωτσέζων με τους Χαιλάντερς του Ροβέρτου Μπρους, απέναντι στον Αγγλικό στρατό του Εδουάρδου Β΄. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Κάστρο του Στέρλινγκ, ένα από τα πιο διάσημα της Σκωτίας. Εδώ έζησαν πολλοί Σκωτσέζοι βασιλείς, όπως οι Στιούαρτ, ο Ιάκωβος Δ' και Ε', ο πατέρας της Μαρίας Στιούαρτ. Εδώ στέφθηκε βασίλισσα της Σκωτίας η Μαρία Στιούαρτ σε ηλικία 6 ημερών.
Επόμενη στάση στο χωριό Άμπερφοϊλ (Aberfoyle) και τη λίμνη Κατρίν (Loch Katrine) πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας στο Εδιμβούργο. Διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Εδιμβούργο, Σαιντ Άντριους, Πίτλοχρι, κάστρο Μπλερ – Άβιεμορ

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε με τελικό μας προορισμό το Άβιεμορ. Αφού διασχίσουμε την παλαιότερη κρεμαστή γέφυρα της Σκωτίας, την περίφημη γέφυρα του ποταμού Φορθ (Forth Road Bridge), θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στον «ναό» του γκολφ και παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Σκωτίας, το Σαιντ Άντριους, με κυριότερα αξιοθέατα τον ομώνυμο ερειπωμένο καθεδρικό ναό του 17ου αι. και το κάστρο της πόλης. Δεύτερη στάση μας το Πίτλοχρι, ένα γραφικό χωριό των κεντρικών Χάιλαντς, κτισμένο με τις παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες της περιοχής και πριν φτάσουμε στο Άβιεμορ επίσκεψη στο κάστρο Μπλερ, κατοικία των δουκών του Άθολλ, το οποίο είναι το μοναδικό της Βρετανίας που διατηρεί μέχρι και σήμερα ιδιωτικό στρατό!
Άφιξη στο Άβιεμορ στην καρδιά των βουνών Κέρνγκορμς. Εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας.

 

6η ημέρα: Άβιεμορ – Ινβερνές – Λοχ Νες – Φόρτ Ογκάστας – Φόρτ Γουίλιαμ – Όμπαν

Η σημερινή θαυμάσια διαδρομή μας περνά από την καρδιά των περίφημων Χάιλαντς!
Αναχωρούμε για την πρωτεύουσα των Χάιλαντς, το Ινβερνές, με τον ομώνυμο ποταμό Νες να διασχίζει το κέντρο της πόλης. Κτισμένο πάνω σε λόφο, ξεχωρίζει το βικτωριανό κάστρο. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην πόλη και συνεχίζουμε για το Φορτ Ογκάστας για να δούμε τους υδατοφράκτες της Σκάλας του Ποσειδώνα και το Κάστρο Έρκαρτ (Urquhart), στις όχθες της διασημότερης λίμνης της Σκωτίας, την Λοχ Νες, την οποία και θα διασχίσουμε με πλοίο (προαιρετικά), «αναζητώντας» τη μυθική Νέσι! Επόμενη στάση μας στο Φορτ Γουίλιαμ, στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Βρετανίας, του Μπεν Νίβις (1.343 μ.).,
και στη συνέχεια διασχίζουμε το Γκρέιτ Γκλεν (Μεγάλη Κοιλάδα) μαζί με την Καληδονιακή διώρυγα με τελικό σταθμό το Όμπαν.
Άφιξη στο πολύβουο λιμάνι του Όμπαν, γνωστό ως «πύλη των νησιών», χτισμένο στον ομώνυμο όρμο του Ατλαντικού, από όπου πήρε και το όνομά του. Αποκαλείται επίσης και «πρωτεύουσα της ψαροφαγίας στη Σκωτία», λόγω των πλούσιων αλιευμάτων που σερβίρονται στις ταβέρνες του! Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Όμπαν – νησί Μαλ - Όμπαν

Ολοήμερη εκδρομή στο Νησί Μαλ (Isle of Mull), το μεγαλύτερο νησί των Εσωτερικών Εβρίδων, εδώ όπου έφτασαν τον 6ο αι. οι γαελόφωνοι Κέλτες από την Ιρλανδία και έφεραν τον Χριστιανισμό! Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου ακολουθεί την ακτογραμμή, με πολύ όμορφη θέα στη θάλασσα. Η γραφική πρωτεύουσα του νησιού είναι το Τόμπερμορυ, που φημίζεται για τα πολύχρωμα σπιτάκια της προκυμαίας του καθώς και για το ομώνυμο αποστακτήριο, το οποίο και θα επισκεφθούμε, για να μάθουμε τη διαδικασία παραγωγής του αυθεντικού σκωτσέζικου ουίσκι! Αργά το απόγευμα επιστροφή στο Όμπαν και διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Όμπαν - Εθνικό Πάρκο Τρόσσακς – Λοχ Λόμοντ – Γλασκώβη

Πρωινή αναχώρηση από το ξενοδοχείο με τελικό μας προορισμό τη Γλασκώβη.
Ακολουθούμε τη διαδρομή μας δίπλα στις όχθες της λίμνης Όα (Awe), όπου βλέπουμε τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου Κίλχερν, ενώ περνάμε και από τις όχθες της λίμνης Ετίβε, όπου στις εκβολές της (στον Ατλαντικό ωκεανό) βρίσκεται το τρίτο κάστρο που θα δούμε σήμερα, το κάστρο Ντάνσταφνέιγκ (Dunstaffnage, 13ος αι.).Διασχίζουμε το Εθνικό Πάρκο Τρόσσακς, το σημείο όπου τα Λόουλαντς συναντούν τα Χάιλαντς: σπάνιας ομορφιάς τοπία με καταπράσινους λόφους και διάσπαρτες λίμνες που ενέπνευσαν τον εθνικό συγγραφέα της Σκωτίας, σερ Ουώλτερ Σκοτ σε πολλά μυθιστορήματά του! Μετά από μια στάση στο Λας (Luss), ένα από τα ωραιότερα ψαροχώρια της κεντρικής Σκωτίας, πάνω στη δυτική όχθη της λίμνης Λόμοντ, που είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Βρετανία, φτάνουμε στη Γλασκόβη. Για την ιστορία, η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Γλασκώβη κατοικούταν από την αρχαιότητα. Επισήμως όμως η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και σηματοδοτήθηκε από την ανέγερση μίας εκκλησίας στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα ο καθεδρικός ναός. Άφιξη και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας.

 

9η ημέρα: Γλασκώβη (ξενάγηση) – αναχώρηση για την Αθήνα

Η Γλασκώβη άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα τον 16ο αιώνα καθώς ήταν το λιμάνι που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά εμπορευμάτων όπως καπνός, βαμβάκι και ζάχαρη προς τις αγορές της Αμερικής. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν οι βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα, υφαντουργίας και κάρβουνου με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός της πόλης στο 1 εκατομμύριο το 1930. Η μεγαλύτερη όμως βιομηχανία της Γλασκώβης ήταν τα ναυπηγεία της, κατά μήκους του ποταμού Κλάιντ. Εκεί κατασκευάστηκαν πολλά γνωστά πλοία, όπως το Queen Mary, τα Queen Elizabeth και Queen Elizabeth 2 αλλά και ο… Παναγιώτης, το πιο πολυφωτογραφημένο ίσως, ναυάγιο του κόσμου, που βρίσκεται στην παγκοσμίως διάσημη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου! Ο Παναγιώτης ναυπηγήθηκε εδώ, το 1937.
Ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Γλασκώβης σήμερα είναι η αρχιτεκτονική της. Η πόλη ονομάζεται και Σικάγο της Ευρώπης επειδή διαθέτει μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου (παράλληλους και κάθετους δρόμους) και τα κτίρια της έχουν χαρακτήρα αμερικάνικης αρχιτεκτονικής με επιβλητικές και βαριές όψεις, σκοτεινού χρώματος.
Στην πανοραμική μας ξενάγηση μας θα δούμε το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που χτίστηκε το 1451, το Δημαρχιακό Μέγαρο μπροστά στην κεντρική Πλατεία Τζορτζ, το κτίριο Μάκιντος της παγκοσμίου φήμης Σχολής Καλών Τεχνών της Γλασκώβης, τον κεντρικό καθεδρικό ναό και τη νεκρόπολη, την μπαρόκ κόκκινη Πινακοθήκη Κέλβινγκροβ που χτίστηκε το 1901, αλλά και το εντυπωσιακό Μουσείο Συγκοινωνιών Ρίβερσαϊντ που χτίστηκε το 2011, βρίσκεται πάνω στις όχθες του ποταμού Κλάιντ και σχεδιάστηκε από την εκλιπούσα διάσημη ιρανή αρχιτεκτόνισσα Ζάχα Χαντίντ. Η Χαντίντ βραβεύτηκε με το Βραβείο Pritzker, το αντίστοιχο Νομπέλ στον τομέα της Αρχιτεκτονικής. Η ξενάγηση συνεχίζει με τη Πλατεία του Γεωργίου με τα επιβλητικά Bικτωριανά κτίρια, το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, τον ναό του St Mungo, καθώς και την παλιά Γεωργιανή συνοικία. Βόλτα στον πεζόδρομο του ιστορικού κέντρου της πόλης. Στη συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστούμε στην πτήση μας για την επιστροφή στην Αθήνα.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  1/7/2021 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1199€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1199 € 350 €
  Twin Room 1199 € 350 €
  Triple Room 1199 € 350 €
  Single Room 1599 € 350 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  3/8/2021 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1379€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1379 € 350 €
  Twin Room 1379 € 350 €
  Triple Room 1379 € 350 €
  Single Room 1849 € 350 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  9/8/2021 - Αναχώρηση από Αθήνα - Τιμή από 1299€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1299 € 350 €
  Twin Room 1299 € 350 €
  Triple Room 1299 € 350 €
  Single Room 1769 € 350 €

 

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά  εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
  • Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4*, 3*sup.
  • Τοπικοί φόροι στα ξενοδοχεία*
  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά.
  • Τρία δείπνα (δύο στο Όμπαν και ένα στο Άβιεμορ)
  • Εκδρομές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Ολοήμερη εκδρομή στο Νησί Μαλ (Isle of Mull) (το κόστος του πλοιαρίου περιλαμβάνεται)
  • Έμπειρος αρχηγός, συνοδός, ξεναγός του Γραφείου μας σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φόροι πόλεων, φιλοδωρήματα, επιπλέον πακέτο ασφάλειας κλπ., τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:  350 €
  • Είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα, η βόλτα με πλοιάριο στη λίμνη Λοχ Νες, είσοδοι σε κάστρα και αποστακτήρια ουίσκυ.