Skip to main content

Τα διαμάντια της Νότιας Γαλλίας, από Κάννες και Μόντε Κάρλο στη Μασσαλία και τη Νιμ | Καλοκαίρι 2022 απο 1079,00

14/7, 28/7, 11/8, 18/8, 8/9    Διάρκεια: 8 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Εξαιρετικές πτήσεις με άφιξη πρωί στη Νίκαια και επιστροφή απόγευμα από τη Μασσαλία.
  • Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις στις Κάννες σε εξαιρετικό ξενοδοχείο 4* (Eden Cannes) μια ανάσα από την Κρουαζέτ για χαλαρές βόλτες και καθημερινές εξορμήσεις στις γειτονικές πόλεις της Κυανής Ακτής.
  • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στην καρδιά της ιστορικής πόλης Νιμ και όχι σε λιγότερο ενδιαφέρουσες «οικονομικές πόλεις».
  • Μία (1) διανυκτέρευση στη Μασσαλία σε εξαιρετικό κεντρικό ξενοδοχείο 4*.
  • Επισκέψεις σε σημαντικές πόλεις, όπως στην Αβινιόν, την «πύλη της Προβηγκίας», στην Αρλ, το πιο χαρακτηριστικό δείγμα διατηρημένης πόλης με τέλεια ρωμαϊκή υποδομή, βασισμένη στις αρχές της Ελληνικής Ιπποδάμειας Αρχιτεκτονικής, στην Αιξ αν Προβάνς, που το ιστορικό της κέντρο με τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα δρομάκια καθηλώνει τον επισκέπτη.
  • Επίσκεψη στο γραφικό μεσαιωνικό χωριό Εζ.
  • Επίσκεψη σε αποστακτήριο της αρωματοποιίας Fragonard.
  • Περιήγηση στην περιοχή της Καμάργκ με το εξαιρετικού φυσικού κάλλους τοπίο!
  • Επίσκεψη στην πανέμορφη πόλη Μαρτίγκ, τη λεγόμενη και «Βενετία της Προβηγκίας»  
  • Διαδρομή με πλοιάριο από το Σαιν Μαξίμ στο Σαιν Τροπέ.
  • Το ταξίδι συνοδεύει έμπειρος ξεναγός-συνοδός του γραφείου μας.

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Νίκαια – Σαιν Πωλ ντε Βανς – Κάννες

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Νίκαια. Με την άφιξή μας αναχωρούμε οδικώς για τη φημισμένη μεσαιωνική καστρόπολη Σεν Πολ ντε Βανς, μία από τις αρχαιότερες στη Νότια Γαλλία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Αντίμπ και τη Νίκαια. Είναι χτισμένη πάνω σε λόφο απ’ όπου φαίνεται πανοραμικά ο Κόλπος της Νίκαιας ή αλλιώς ο Κόλπος των Αγγέλων.

Το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο στην καστρόπολη, είναι η εκκλησία Σεν Σαρλ & Σεν Κλοντ του 17ου αιώνα, η οποία περιέχει τις σύγχρονες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε το 2013 ο Γάλλος ζωγράφος Πολ Κοντ. Η Σεν Πολ ντε Βανς υπήρξε αγαπημένο θέρετρο διάσημων Γάλλων όπως ο φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ, ο ποιητής Ζακ Πρεβέρ, οι ζωγράφοι Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Ζορζ Μπρακ, οι ηθοποιοί Ιβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Λίνο Βεντούρα. Όλοι αυτοί παραθέριζαν κάθε χρόνο στο ξενοδοχείο La Colombe d’ Or, που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Εμείς σήμερα θα ανέβουμε στο κάστρο, θα δούμε τη θέα του κόλπου με τη Νίκαια και εν συνεχεία θα έρθουμε στις Κάννες, την πιο διάσημη λουτρόπολη της Κυανής Ακτής, την πόλη-μύθο της 7ης Τέχνης, χάρη στο ετήσιο Φεστιβάλ των Καννών που ιδρύθηκε το 1939. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οι Κάννες ήταν ένα μικρό χωριό αγροτών και ψαράδων, γύρω από το λόφο Λε Σικέ. Από το 1830 και μετά, μέλη της αριστοκρατίας της Γαλλίας και άλλων χωρών άρχισαν να χτίζουν στην περιοχή εξοχικές κατοικίες, με αποτέλεσμα να μετατραπούν οι Κάννες σε δημοφιλές θέρετρο. Τότε άρχισαν να χτίζονται και τα μεγαλειώδη ξενοδοχεία της παραλιακής λεωφόρου Κρουαζέτ.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Κάννες – Αντίμπ – Εζ – Μονακό – Κάννες

Πρωινή αναχώρηση για να γνωρίσουμε την ανατολική περιοχή της Κυανής Ακτής. Πρώτος σταθμός μας θα είναι η παραθαλάσσια Αντίμπ, ανάμεσα στις Κάννες και στη Νίκαια. Η Αντίμπ, δηλαδή η αρχαία Αντίπολη, ιδρύθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα από τους Φοίνικες ως εμπορικό λιμάνι στη Μεσόγειο και στη συνέχεια πέρασε στους Ρωμαίους οπότε και αναπτύχθηκε σε κύριο λιμάνι εισόδου προς τη Γαλατία. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας άρχισαν οι συνεχείς βαρβαρικές και πειρατικές επιθέσεις. Το έτος 1000 χτίστηκαν τα τείχη που βλέπουμε σήμερα, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες. Ωστόσο η πόλη είχε πλέον παρακμάσει.

Από την αφάνεια αναδύθηκε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν μεγιστάνες από όλη την Ευρώπη ανακάλυψαν την ομορφιά της περιοχής και άρχισαν, ο ένας μετά τον άλλο, να χτίζουν πολυτελείς κατοικίες. Το 1926, το παλαιό κάστρο της Αντίμπ αναστηλώθηκε για να λειτουργήσει ως μουσείο. Το 1946 κατέφτασε στην πόλη ο Πάμπλο Πικάσο και προσκλήθηκε να μείνει στο κάστρο. Κατά την εξάμηνη διαμονή του, ο Πικάσο παρήγαγε έργα ζωγραφικής, κεραμικής και διακόσμησης. Όταν έφυγε, άφησε κάποια από αυτά στον Δήμο της Αντίμπ και από τότε το κάστρο επίσημα έγινε Μουσείο Πικάσο. Επίσης στην Αντίμπ έζησε και έγραψε για ένα διάστημα ο Νίκος Καζαντζάκης. Εμείς σήμερα θα περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια της πόλης. Θα περάσουμε από το παζάρι, από το Μουσείο Πικάσο (εξωτερικά), το σπίτι του Καζαντζάκη (εξωτερικά), τις συντεχνίες των βαφέων, ραπτών και βυρσοδεψείων, το αρχαιολογικό μουσείο με τις ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες (εξωτερικά).

Επόμενος προορισμός μας για σήμερα είναι η μεσαιωνική καστρόπολη Εζ, η οποία οχυρώθηκε τον 14ο αιώνα από τον Οίκο της Σαβοΐας. Πρόκειται για έναν πανέμορφο οικισμό, χτισμένο πάνω σε λόφο, με απίστευτη θέα από παντού στην Κυανή Ακτή. Πέρα από τα καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά σοκάκια, στα οποία θα περπατήσουμε, η Εζ έχει 3 χαρακτηριστικά αξιοθέατα: τον ναό του Τιμίου Σταυρού του 14ου αιώνα, τον Εξωτικό Κήπο που είναι γεμάτος με τεράστιους κάκτους (όπως άλλωστε και ολόκληρη η πόλη) και το… Μονοπάτι του Νίτσε. Ο Γερμανός φιλόσοφος έμεινε στην Εζ από τον Δεκέμβριο του 1883 έως τον Απρίλιο του 1884, με σκοπό να ξεκουραστεί και να σκεφτεί. Όπως είπε ο ίδιος, στην Εζ κοιμήθηκε πολύ, γέλασε πολύ και ανέκτησε ζωντάνια και υπομονή. Καθημερινά στη βόλτα του ανεβοκατέβαινε το συγκεκριμένο μονοπάτι, που οι κάτοικοι της πόλης τελικά του έδωσαν το όνομά του.

Σειρά έχει το Πριγκιπάτο του Μονακό, όπου θα κάνουμε μία ξενάγηση στην πρωτεύουσά του, το Μόντε Κάρλο. Το Μονακό στην αρχαιότητα ήταν μια περιοχή λατρείας του ημίθεου Ηρακλή, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο είχε κάποια στιγμή περάσει από εκεί. Μάλιστα υπήρχε και ναός, κάτι το οποίο δεν συνηθιζόταν για τους ημίθεους. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στο Ηρακλή Μόνοικο (με έναν οίκο) και, σύμφωνα με τους ιστορικούς, η σημερινή ονομασία του Μονακό προέρχεται από εκείνον τον ναό. Επίσης το λιμάνι του Μόντε Κάρλο, φέρει την ονομασία του Ηρακλή. Από το Μονακό πέρασαν στην αρχαιότητα οι Λιγούριοι, οι Φοίνικες και οι Ρωμαίοι. Ακολούθησε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία τον 13ο αιώνα παραχώρησε την περιοχή στην προστασία του Οίκου των Γκριμάλντι από τη Γένοβα.

Εμείς στην ξενάγησή μας, θα δούμε τη μαρίνα με τα πανάκριβα γιοτ, το περίφημο Καζίνο του Μόντε Κάρλο, το παρακείμενο ιστορικό ξενοδοχείο Hotel de Paris και την Όπερα του Μόντε Κάρλο, στην οποία έχει τραγουδήσει η Μαρία Κάλας, όταν μαζί με τον Αριστοτέλη Ωνάση επισκέπτονταν πολύ συχνά το πριγκιπάτο. Εν συνεχεία θα ανεβούμε με τελεφερίκ στην κορυφή του λόφου, δίπλα στο Ωκεανογραφικό Μουσείο Ζακ Ιβ Κουστό (είσοδος προαιρετική λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για την επίσκεψη). Θα πάμε στους Εξωτικούς Κήπους που σχεδιάστηκαν το 1933 και βρίσκονται στην κορυφή του λόφου. Σημειωτέον πως στο Μονακό υπάρχουν πολλοί κήποι, μικροί και μεγάλοι, που απλώνονται παντού στην πόλη. Ένας από αυτούς είναι και ο Κήπος των Ρόδων, της Γκρέις Κέλλυ με τα 5.000 τριαντάφυλλα.

Ακολουθεί εξωτερική επίσκεψη του παλατιού των Γκριμάλντι (πιθανόν να δούμε την αλλαγή φρουράς) και είσοδος στον Καθεδρικό Ναό όπου είναι θαμμένη η Γκρέις Κέλλυ.

Επιστροφή στις Κάννες και διανυκτέρευση

 

3η ημέρα: Κάννες – Πορτ Γκριμό – Μαξίμ – Σαν Τροπέ – Κάννες

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή στην κοσμοπολίτικη Κυανή Ακτή. Θα ξεκινήσουμε κατευθυνόμενοι προς το Σαν Τροπέ, με πρώτη στάση στο Πορτ Γκριμό, ένα μικρό χωριό-φρούριο των Γκριμάλντι, σκαρφαλωμένο στους βράχους με θέα τον κόλπο του Σαιν Τροπέ.

Το Πορτ Γκριμό, είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι, που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον αρχιτέκτονα Φρανσουά Σποερί στο παραδοσιακό στυλ του Σεν Τροπέ με χρωματιστά σπίτια και γραφικά σοκάκια. Είναι χτισμένο στις εκβολές του ποταμού Γκρις, πάνω σε μικρά κανάλια (όπως η Βενετία), στα οποία κυκλοφορούν οι ψαρόβαρκες. Βρίσκεται κάτω ακριβώς από την καστρόπολη Γκριμό, του 11ου αιώνα, η οποία ανήκε στον Οίκο Γκριμάλντι της Γένοβας που σήμερα διοικεί το Πριγκιπάτο του Μονακό. Ο κόλπος του Σεν Τροπέ, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ονομαζόταν κόλπος Γκριμό.

Αφού περιδιαβούμε τα κανάλια με τα χρωματιστά σπίτια που καθρεφτίζονται μέσα στο νερό, θα πάμε στο χωριουδάκι Σεν Μαξίμ για να πάρουμε το τοπικό πλοιάριο με προορισμό το γειτονικό Σαιν Τροπέ στην αντίπερα όχθη του κόλπου. (Το καλοκαίρι η οδική πρόσβαση στο Σαιν Τροπέ είναι αδύνατη λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης και το πλοιάριο είναι η καλύτερη λύση)

Το Σεν Τροπέ είναι το πιο διάσημο θέρετρο της Νότιας Γαλλίας. Η ονομασία του ενδεχομένως να ανάγεται στα χρόνια του Νέρωνα αλλά η μεγάλη δόξα του ήρθε τον 20ο αιώνα. Η τουριστική κίνηση στο Σεν Τροπέ άρχισε τη δεκαετία του 1920 όταν συνέρεε εκεί πλήθος διεθνών προσωπικοτήτων που παραθέριζαν στη Νίκαια. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου του 1944, η παραλία της πόλης ήταν το κύριο σημείο απόβασης των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νότια Γαλλία. Με το πέρας του πολέμου το Σεν Τροπέ έγινε το καλοκαιρινό καταφύγιο τον γάλλων υπαρξιστών. Τη δεκαετία του '50 όμως συνέβη το μεγάλο μπαμ, με τη Μπριζίτ Μπαρντό και την ταινία «Ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» που γυρίστηκε εκεί. Ανάλογα συνέβαλε και ο, διάσημος διεθνώς, γάλλος κωμικός Λουί ντε Φινές με τη σειρά ταινιών «Ο Χωροφύλακας του Σεν Τροπέ». To καραβάκι μας θα αγκυροβολήσει ανάμεσα στις εντυπωσιακές θαλαμηγούς και τα πολυτελή γιοτ των διασημότερων jet-setters της υφηλίου.

Αφού ξεναγηθούμε στο πανέμορφο και γραφικό Σεν Τροπέ με τα χρωματιστά σπίτια και τα γραφικά δρομάκια θα επιστρέψουμε με το πλοιάριο στο Σεν Μαξίμ και από εκεί θα επιστρέψουμε οδικώς στις Κάννες. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Κάννες – Νίκαια (ξενάγηση) – Γκρας – Κάννες

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για τη Νίκαια, την πόλη-σταρ της Γαλλικής Ριβιέρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τη Νίκαια την ίδρυσαν Έλληνες από τη Μασσαλία γύρω στο 350 π.Χ. προς τιμήν της θεάς Νίκης – εξ ου και η ονομασία της πόλης. Στην ιστορία της άλλαξε χέρια πολλές φορές, ωστόσο η στρατηγική της θέση και το λιμάνι συνέβαλαν σημαντικά στη θαλάσσια ισχύ της. Για πολλούς αιώνες αποτελούσε κτήση του Δουκάτου της Σαβοΐας, με εξαίρεση τη γαλλική κατοχή μεταξύ των ετών 1792 με 1815. Η Γαλλία κατέλαβε ξανά την πόλη το 1860.

Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, η φυσική ομορφιά της περιοχής και το ήπιο μεσογειακό περιβάλλον προσέλκυσαν την προσοχή των βρετανικών ανώτερων τάξεων οπότε ένας αυξανόμενος αριθμός αριστοκρατικών οικογενειών άρχισε να περνάει τους χειμώνες στη Νίκαια. Μεταξύ αυτών ήταν και η βασίλισσα Βικτόρια. Όμως το κλίμα και η ομορφιά των τοπίων και της πόλης προσήλκυσαν και πλήθος καλλιτεχνών. Τακτικοί επισκέπτες ή και μόνιμοι κάτοικοι, κατά διαστήματα, υπήρξαν οι ζωγράφοι Μαρκ Σαγκάλ, ο Ανρί Ματίς, Νίκη ντε Σεν Φαλ και Αρμάν. Το έργο τους έχει τιμηθεί σε πολλά μουσεία της πόλης, όπως το Μουσείο Μάρκ Σαγκάλ, το Μουσείο Ματίς και το Μουσείο Τέχνης της Νίκαιας.

Εμείς σήμερα θα κάνουμε μία πανοραμική ξενάγηση στην πανέμορφη αυτή πόλη και φυσικά θα πάμε στη διάσημη παραλιακή λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλαί. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τους βρετανούς αριστοκράτες παραθεριστές του 19ου αιώνα, οι οποίοι με δικά τους έξοδα κατασκεύασαν τη λεωφόρο για να απολαμβάνουν τον περίπατό τους στην παραλία.

Μετά την ξενάγησή μας στη Νίκαια θα συνεχίσουμε με την Γκρας την πόλη της Προβηγκίας στην οποία εδώ και αιώνες παρασκευάζονται τα αιθέρια έλαια των ακριβότερων αρωμάτων στον κόσμο. Και αυτή η πόλη είναι μνημείο της UNESCO και ονομάζεται επίσης Πρωτεύουσα των Αρωμάτων. Η ιστορία της αρωματοποιίας στην Γκρας έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα. Τότε φημιζόταν για την επεξεργασία του δέρματος και παρείχε πρώτες ύλες στα εργαστήρια της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ωστόσο το δέρμα μύριζε άσχημα και αυτό ενοχλούσε τους ευγενείς, που ήταν και οι αγοραστές των δερμάτινων ειδών.

Κάποια στιγμή ένας τεχνίτης της Γκρας κατασκεύασε ένα ζευγάρι δερμάτινα γάντια για την Αικατερίνη των Μεδίκων και το αρωμάτισε με αιθέρια έλαια από τα λουλούδια της περιοχής. Η ιδέα του τεχνίτη ενθουσίασε την αριστοκρατία και σύντομα η Γκρας έγινε η πόλη των αρωματισμένων γαντιών. Και φτάνουμε στον 17ο αιώνα, όταν η επεξεργασία του δέρματος άρχισε να γίνεται ασύμφορη. Έτσι η Γκρας επικεντρώθηκε στην παρασκευή αρωμάτων και αιθέριων ελαίων από γιασεμί, τριαντάφυλλο, πορτοκαλανθό, μιμόζα, λεβάντα και μυρτιά που ευδοκιμούν στην περιοχή. Εμείς σήμερα θα επισκεφτούμε το ιστορικό εργοστάσιο αρωμάτων του γαλλικού οίκου Fragonard που χτίστηκε τον 19ο αιώνα.

Επιστρέφοντας στις Κάννες θα κάνουμε μία βόλτα στο ιστορικό κέντρο των Καννών με τραινάκι και θα ανεβούμε ως την κορυφή του λόφου Σικέ για να απολαύσουμε μία πανοραμική θέα της πόλης. Επίσης θα κάνουμε βόλτα στην Κρουαζέτ που κάθε χρόνο τις ημέρες του φεστιβάλ κατακλύζεται από τους αστέρες του κινηματογράφου.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Κάννες – Αιξ αν Προβάνς – Νιμ

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας τις Κάννες και θα συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας στην Προβηγκία με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, προς τη Νιμ. Καθ’ οδόν θα κάνουμε στάση μία στάση για ξενάγηση στην ιστορική ρωμαϊκή λουτρόπολη Αιξ αν Προβάνς.

Η πόλη ιδρύθηκε το 123 π.Χ. από τον Ρωμαίο ύπατο Σέξτιο Καλβίνο, ο οποίος και της έδωσε το όνομά του Aquae Sextiae. Τον Μεσαίωνα, η Αιξ αν Προβάνς, αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα της Προβηγκίας και μετά τον 12ο αιώνα άρχισε να εξελίσσεται σε σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο και πηγή γνώσης και μόρφωσης. Σήμερα είναι μία πολύ όμορφη μεσαιωνική πόλη.

Τα πιο εμβληματικά αξιοθέατά της είναι το Δικαστικό Μέγαρο, το δεύτερο σημαντικότερο εκτός του Παρισιού, το οποίο βρίσκεται κοντά στο πρώην Παλάτι των Κόμητων της Προβηγκίας. Επίσης εντυπωσιακό είναι το Δημαρχείο, ένα κτίριο κλασικής αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα, που περιλαμβάνει περίτεχνα ξυλόγλυπτα και ταπισερί. Δίπλα του στέκεται ένας πύργος-ρολόι, που κατασκευάστηκε το 1510. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και οι ρωμαϊκές θερμές πηγές. Κοντά στα ρωμαϊκά λουτρά του Σέξτιου χτίστηκε και ένα SPA το 1705.

Στην ξενάγησή μας θα τα δούμε όλα αυτά και φυσικά θα περπατήσουμε στα δαιδαλώδη πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης που είναι γεμάτα καφέ, εστιατόρια και ακριβές μπουτίκ. Θα περάσουμε και από το κεντρικό σιντριβάνι της Ροτόντας με τα τρία αγάλματα που συμβολίζουν τη Δικαιοσύνη, τη Γεωργία και τις Καλές Τέχνες.

Από το σημείο αυτό ξεκινά ένας από τους ωραιότερους ίσως ευρωπαϊκούς δρόμους, η οδός Μιραμπό, στην οποία θα περπατήσουμε. Είναι ένας πεζόδρομος με δύο σειρές πανύψηλα πλατάνια που διατρέχουν τις άκρες του. Η Μιραμπό είναι διακοσμημένη με πολλά σιντριβάνια. Ακολουθεί τη γραμμή των αρχαίων τειχών και χωρίζει τη νέα πόλη από τη μεσαιωνική. Στη βόλτα μας θα δούμε και την μπιραρία Deux Garçons, που χτίστηκε το 1792 και είναι διάσημη για τους θρυλικούς πελάτες της, συγγραφείς Εμίλ Ζολά και Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τον ζωγράφο Πωλ Σεζάν, ο οποίος πέρασε στην Αιξ Αν Προβάνς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Συνεχίζουμε έπειτα για τον τελικό μας προορισμό σήμερα, την πόλη της Νιμ. Η Νιμ δημιουργήθηκε ως οικισμός πέριξ μιας ιερής πηγής πριν από 2.000 περίπου χρόνια. Η ονομασία της ετυμολογείται από την κελτική λέξη νεμ (=καθαγιασμένος τόπος). Η πόλη όμως που βλέπουμε σήμερα ιδρύθηκε το 121 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Αύγουστο σύμφωνα με τα ρωμαϊκά πρότυπα και σήμερα θα κάνουμε μια ξενάγηση, για να δούμε τα πλούσια αξιοθέατά της. Θα πάμε, μεταξύ άλλων, στη ρωμαϊκή αρένα του 1ου αιώνα μ.Χ., ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αμφιθέατρα στον κόσμο. Αναπτύσσεται σε δύο ορόφους με 60 καμάρες ο καθένας. Στις κερκίδες χωρούσαν περίπου 25.000 θεατές, οι οποίοι παρακολουθούσαν μονομαχίες και αγώνες ζώων, όπως στο Κολοσσαίο της Ρώμης.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό αξιοθέατο της πόλης είναι ο αρχαίος ναός με την ονομασία Τετράγωνος Οίκος, ο οποίος χτίστηκε από τον Μάρκο Αγρίππα, φίλο και γαμπρό του Αυγούστου (παντρεύτηκε την, κατά πολύ νεώτερή του, κόρη του, Ιουλία), σε ελληνιστικό ρυθμό. Είναι ο μόνος πλήρως διατηρημένος αρχαίος ναός σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Νιμ σώζεται και ο Μέγας Πύργος, το μόνο τμήμα που απέμεινε από τις οχυρώσεις του Αυγούστου. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης και δεσπόζει σε ολόκληρη την πεδιάδα.

Δύο ακόμη ξεχωριστά μνημεία της πόλης είναι η ρωμαϊκή Πύλη του Αυγούστου και ο μεσαιωνικός Καθεδρικός της Παναγίας. Στη συνέχεια αναχωρούμε για μια υπέροχη διαδρομή με πρώτο σταθμό στη μεσαιωνική πόλη της Αβινιόν, την «πύλη της Προβηγκίας», έδρα των 7 παπών γαλλικής καταγωγής από το 1309 έως το 1377. Κατά την περιήγησή μας στην πόλη θα δούμε το ιστορικό της κέντρο και το Ανάκτορο των Παπών του 14ου αιώνα, καθώς και τη γέφυρα Σαιν Μπενεζέ του γνωστού λαϊκού τραγουδιού.

Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Νιμ.

 

6η ημέρα: Νιμ – Αβινιόν – Αρλ – Νιμ

Ξεκινάμε σήμερα το πρωί για να επισκεφθούμε δύο από τις πιο όμορφες, και ιδιαίτερα σημαντικές, πόλεις της Προβηγκίας, την Αβινιόν και την Αρλ.

Πρώτος σταθμός στη σημερινή διαδρομή μας είναι η Αβινιόν. Η Αβινιόν ή αλλιώς Πύλη της Προβηγκίας, είναι κι αυτή χτισμένη πάνω στον Ροδανό. Μεταξύ 1309 και 1376 υπήρξε έδρα των 7 παπών γαλλικής καταγωγής. Αυτή είναι μια περίοδος που η Δυτική Καθολική Εκκλησία αποκαλεί Εξορία της Αβινιόν, επειδή για την Εκκλησία ήταν πολύ επιζήμια. Αντιθέτως, βέβαια, ήταν πολύ επικερδής για την πόλη, που στα χρόνια του παπισμού, διένυσε τη χρυσή εποχή της. Αυτό συνέβη επειδή πολλοί καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων ακολούθησαν τους πάπες οπότε η Αβινιόν απέκτησε έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και διεύρυνε την πολιτική επιρροή της στις γύρω περιοχές.

Εμείς θα ξεναγηθούμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου μεταξύ άλλων θα δούμε το μεγαλύτερο γοτθικό ανάκτορο του κόσμου, το Παπικό Ανάκτορο, του 14ου αιώνα. Πολλοί το αποκαλούν και Το Ωραιότερο Σπίτι του Κόσμου. Θα πάμε επίσης στην περίφημη Γέφυρα της Αβινιόν στον Ροδανό που ενέπνευσε το διασημότερο γαλλικό παιδικό τραγούδι. Η γέφυρα κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα, γκρεμίστηκε πολλές φορές λόγω των επιδρομών αλλά και των υπερχειλίσεων του Ροδανού και άλλες τόσες ξαναχτίστηκε. Το μήκος της στο παρελθόν έφτανε τα 900 μέτρα. Σήμερα απομένουν όρθιες μόνο 4 από τις καμάρες της. Η γέφυρα μαζί με το Παπικό Ανάκτορο και τον ρωμανικό Καθεδρικό της Παναγίας (12ος αιώνας) έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Συνεχίζουμε για την πόλη Άρλ στην οποία πήγε, το 1888, ο Βίνσεντ Βαν Γκονγκ και έζησε για 16 μήνες. Εκεί ο μεγάλος Ολλανδός ζωγράφος του 19ου αιώνα φιλοτέχνησε 300 πίνακες και σκίτσα. Κάποια στιγμή, εξαιτίας της ασταθούς ψυχικής υγείας του, έκοψε το αφτί του: μετά από αυτό το περιστατικό οι κάτοικοι της Αρλ τον κατήγγειλαν οπότε αναγκάστηκε να καταφύγει σε ψυχιατρική κλινική.

Η πόλη της Αρλ είναι χτισμένη στις όχθες του Ροδανού Ποταμού. Ιδρύθηκε από τους αρχαίους Έλληνες τον 6ο αιώνα π.Χ. με την ονομασία Θηλίνη και κατελήφθη από τους Ρωμαίους το 123 π.Χ. που την μετονόμασαν σε Αρελάτη (=Πόλη των Βάλτων). Οι Ρωμαίοι την ανέπτυξαν σε σημαντικό αστικό κέντρο, με μια διώρυγα προς τη Μεσόγειο Θάλασσα που διανοίχθηκε το 104 π.Χ. Έφθασε στο μέγιστο της επιρροής της τον 4ο και τον 5ο αιώνα μ.Χ. Υπήρξε μάλιστα η αγαπημένη πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που έκτισε λουτρά από τα οποία διασώζονται αρκετά τμήματα.

Σήμερα η Αρλ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα διατηρημένης πόλης με τέλεια ρωμαϊκή υποδομή, βασισμένη στις αρχές της Ελληνικής Ιπποδάμειας Αρχιτεκτονικής: Όλα τα μνημεία βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την κεντρική Πλατεία της Δημοκρατίας. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται το Δημαρχείο του 17ου αιώνα και πίσω του το Φόρουμ. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Τοφίμου είναι μία από τις ωραιότερες ρωμανικές εκκλησίες του 12ου αιώνα – την εποχή που η Αρλ είχε γίνει μεγάλο θρησκευτικό κέντρο. Επίσης η αρένα της πόλης είναι από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά στάδια στην Προβηγκία, χωρητικότητας 22.000 θεατών, αντίγραφο του Κολοσσαίου της Ρώμης.

Επιστροφή στη Νιμ. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Νιμ – Καμάργκ – Μαρτίγκ – Μασσαλία

Αναχωρούμε σήμερα από τη Νιμ με τελικό μας προορισμό το λιμάνι της Μασσαλίας. Καθοδόν ωστόσο θα κάνουμε στάσεις για να εμπλουτίσουμε τη διαδρομή μας με υπέροχες επισκέψεις. Ερχόμαστε πρώτα στην περιοχή της Καμάργκ, τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπου απλώνεται και το Δέλτα του ποταμού Ροδανού. Αυτή ακριβώς η συνύπαρξη του Ροδανού με τη Μεσόγειο Θάλασσα έχει δημιουργήσει στην Καμάργκ τις προϋποθέσεις μιας απίστευτα πλούσιας βιοποικιλότητας, που αποτελεί και μνημείο κληρονομιάς της UNESCO. Αν και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αρχίζουν να επηρεάζουν και την Καμάργκ, το τοπίο εξακολουθεί να είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό!

Προσεγγίζοντας τη Μασσαλία, ερχόμαστε στην πανέμορφη Μαρτίγκ, γνωστή για τα λουλούδια και τους κήπους της. Χτισμένη στο πλάι μιας λίμνης, η Μαρτίγκ ενώνεται με τη θάλασσα μέσω του καναλιού Καρόντ, με πολλούς να την αποκαλούν και «Βενετία της Προβηγκίας» χάρη στις γέφυρες που στεφανώνουν τα κανάλια της. Τα χρωματιστά σπίτια της Μαρτίγκ έχουν εμπνεύσει ποιητές και ζωγράφους αλλά έχουν αποτελέσει και δημοφιλές κινηματογραφικό σκηνικό! Θα απολαύσουμε λοιπόν τη βόλτα μας στην πόλη για να χαρούμε κι εμείς την ατμόσφαιρά της και θα συνεχίσουμε κατόπιν για την πρωτεύουσα της Προβηγκίας, τη Μασσαλία. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα: Μασσαλία (ξενάγηση) – πτήση επιστροφής

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι και τρίτο σημαντικότερο λιμάνι της Ευρώπης, η Μασσαλία οφείλει την ίδρυσή της σε Έλληνες Φωκαείς περί το 600 π.Χ., ούσα μάλιστα η πρώτη πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας στο σημερινό γαλλικό έδαφος. Είναι γενέτειρα του Έλληνα γεωγράφου και εξερευνητή Πυθέα (4ος π.Χ. αιώνας) και του διάσημου χορογράφου Μορίς Μπεζάρ (1927-2007).

Θα ξεκινήσουμε λοιπόν την πανοραμική περιήγηση γνωριμίας μας με την πόλη με τη βασιλική Νοτρ Νταμ ντε λα Γκαρντ (Notre Dame de la Garde), που είναι για τη Μασσαλία ό,τι η Sacré Coeur της Μονμάρτρης για το Παρίσι. Από το ύψωμα του ομώνυμου λόφου θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα στη μεσογειακή μεγαλούπολη και στο νησάκι Ιφ με το φρούριο που έχτισε ο Φραγκίσκος Α’ το 1516 για να προστατεύσει το λιμάνι. Το κάστρο μετατράπηκε αργότερα σε φυλακή πολιτικών κρατούμενων και ανάμεσα στους διάσημους θρυλείται ότι ήταν και το φανταστικό πρόσωπο Κόμης Μοντεχρήστος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά.

Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση στην πόλη (check-out στις 11:00), πριν μεταβούμε στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση επιστροφής μας.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  14/7/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1099€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1099 € 335 €
  Twin Room 1099 € 335 €
  Triple Room 1099 € 335 €
  Single Room 1599 € 335 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  28/7/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1099€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1099 € 335 €
  Twin Room 1099 € 335 €
  Triple Room 1099 € 335 €
  Single Room 1599 € 335 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  11/8/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1099€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1099 € 335 €
  Twin Room 1099 € 335 €
  Triple Room 1099 € 335 €
  Single Room 1599 € 335 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  18/8/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1079€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1079 € 335 €
  Twin Room 1079 € 335 €
  Triple Room 1079 € 335 €
  Single Room 1579 € 335 €

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  8/9/2022 - Αναχώρηση από Αθήνα  - Τιμή από 1079€

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1079 € 335 €
  Twin Room 1079 € 335 €
  Triple Room 1079 € 335 €
  Single Room 1579 € 335 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής.
  • 1 διανυκτέρευση στη Μασσαλία, 2 διανυκτερέυσεις στη Νιμ και 4 διανυκτερεύσεις στις Κάννες σε ξενοδοχεία 4*.
  • Μπουφέ πρωινό καθημερινά
  • Βόλτα-μεταφορά  με πλοιάριο από το Σαιν Μαξίμ στο Σαιν Τροπέ και πίσω
  • Όλες οι μεταφορές, οι μετακινήσεις και οι ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με  πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

Δεν περιλαμβάνονται

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 335

  • Είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα
  • Έξοδα προσωπικής φύσεως, ποτά αναψυκτικά κλπ.

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα ?φιξης

Α3 690

30/06/2022

ΑΘΗΝΑ – ΝΙΚΑΙΑ

16:10

17:45

Α3 695

07/07/2022

ΜΑΣΣΑΛΙΑ – ΑΘΗΝΑ

18:40

22:15

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα
?φιξης

Α3 690

28/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΝΙΚΑΙΑ

16:10

17:45

Α3 695

04/08/2022

ΜΑΣΣΑΛΙΑ – ΑΘΗΝΑ

18:40

22:15

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα
?φιξης

Α3 690

11/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΝΙΚΑΙΑ

16:10

17:45

Α3 695

18/08/2022

ΜΑΣΣΑΛΙΑ – ΑΘΗΝΑ

18:40

22:15

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα
?φιξης

Α3 690

18/08/2022

ΑΘΗΝΑ – ΝΙΚΑΙΑ

16:10

17:45

Α3 695

25/08/2022

ΜΑΣΣΑΛΙΑ – ΑΘΗΝΑ

18:34

22:15

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα
?φιξης

Α3 690

08/09/2022

ΑΘΗΝΑ – ΝΙΚΑΙΑ

16:10

17:45

Α3 695

15/09/2022

ΜΑΣΣΑΛΙΑ – ΑΘΗΝΑ

18:40

22:15