Skip to main content

Οι κρυφές ομορφιές της Νοτιοδυτικής Γαλλίας | Καλοκαίρι 2022 απο 1298

16/6, 30/7  Διάρκεια: 8 ΗΜΕΡΕΣ

 

  • Απευθείας πτήσεις Aegean, προς Μπορντώ και από Τουλούζη για να μην χάνεται χρόνος και ενέργεια σε κουραστικά πισωγυρίσματα στη Γαλλία
  • Επιλεγμένα ξενοδοχεία 3* & 4* σε μεσαιωνικές πόλεις και χωριά που δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν!
  • Εξαιρετική ξενάγηση στο Μπορντώ (το μεγαλύτερο μνημείο της UNESCO παγκοσμίως) αλλά και στους αρχαίους ρωμαϊκούς αμπελώνες του
  • Περιλαμβάνεται σπάνια οινογνωσία σε σατώ του Μπορντώ, για να δοκιμάσουμε το καλύτερο κρασί του κόσμου
  • Ξεναγήσεις σε άγνωστα μεσαιωνικά χωριά, που θεωρούνται τα ωραιότερα του πλανήτη!
  • Περιλαμβάνεται η είσοδος στο Μουσείο Βραχογραφιών του προϊστορικού σπηλαίου Λασκώ. Το Σπήλαιο Λασκώ δεν είναι επισκέψιμο, αλλά θα το δούμε εξωτερικά
  • Περιλαμβάνεται η είσοδος στο προϊστορικό σπήλαιο Πες Μερλ (είναι επισκέψιμο) όπου θα δούμε τις αυθεντικές βραχογραφίες της Παλαιολιθικής Εποχής
  • Περιλαμβάνεται κρουαζιέρα με γκαμπάρ (ιστιοφόρο του 18ου αιώνα) στον ποταμό Ντορντόν, για να δούμε τα ασβεστολιθικά κάστρα μέσα στους αμπελώνες και τα απίθανα κρυφά μεσαιωνικά χωριά Μπεϊνάκ & Ντομ
  • Διαμονή και ξενάγηση στη θρυλική Ροκαμαντούρ με τη θαυματουργή ξυλόγλυπτη Μαύρη Παναγία και το επικό αήττητο σπαθί του Ρολάνδου
  • Διαμονή και ξενάγηση στη μεσαιωνική Αλμπί, τη γενέτειρα του Γάλλου ζωγράφου των καμπαρέ, Τουλούζ Λοτρέκ
  • Διαμονή και ξενάγηση στη… ροζ Τουλούζη
  • Περιλαμβάνεται επίσκεψη στο εργοστάσιο συναρμολόγησης των διώροφων αεροπλάνων Airbus, το οποίο καλύπτει 7.000 στρέμματα, στα περίχωρα της Τουλούζης
  • Έμπειρος και εξαιρετικά καταρτισμένος, στην περιοχή, Έλληνας αρχηγός/ξεναγός που είναι συνεχώς μαζί σας από την Αθήνα και όχι τοπικός συνοδός για μία ξενάγηση που μετά δεν τον ξαναβλέπετε

Προσοχή! Οι φόροι των πόλεων, των ξενοδοχείων και τα checkpoints, καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνετε τίποτα τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως

 

 

1Η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΜΠΟΡΝΤΩ (ΠΤΗΣΗ, ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και απευθείας πτήση για το Μπορντώ, την πόλη που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο! Η «la belle dormante», η «ωραία κοιμωμένη» όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν για την ηρεμία της οι Γάλλοι, η πόλη που από την εποχή των Ρωμαίων ορίζει την τύχη της από το κρασί, ολοκλήρωσε ένα φιλόδοξο σχέδ ιο ανάπλασης και συντήρησης των ιστορικών κτιρίων της του 18ου αιώνα, των πλατειών, των δρόμων, των αρχοντικών της, μετέτρεψε πρώην αποθήκες σε μουσεία, δημιούργησε πάρκα, κήπους και ποδηλατοδρόμους, αποτελώντας πλέον μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης.

Σήμερα το Μπορντώ διαθέτει 362 ιστορικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένων των ρωμαϊκών. Πολλά από αυτά θα τα δούμε στην πανοραμική ξενάγησή μας. Το πιο λαμπρό απ΄όλα, είναι το Λιμάνι του Φεγγαριού, δηλαδή το λιμάνι του Μπορντώ, το οποίο είναι και μνημείο της UNESCO. Η ονομασία οφείλεται στο σχήμα του, μέσα στον ποταμό Γαρούνα – μοιάζει με μισοφέγγαρο. Γύρω από το λιμάνι ορθώνονται πανέμορφα κλασικά και νεοκλασικά μέγαρα του 18ου αιώνα, σε μία τεράστια έκταση 18.000 στεμμάτων. Όλη αυτή η περιοχή, η οποία καταλαμβάνει το 40% της πόλης, μνημειοποιήθηκε – το Μπορντώ είναι το μεγαλύτερο μνημείο στην παγκόσμια λίστα της UNESCO.

Ένα από αυτά τα κτίρια είναι το Χρηματιστήριο, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αποβάθρες. Εδώ λοιπόν έχουμε το άλλο μεγάλο αξιοθέατο της πόλης: ανάμεσα στις αποβάθρες το λιμάνι εκχερσώθηκε και κατασκευάστηκε μία τεράστια πισίνα (3.450 τ.μ.), βάθους μόλις 2 εκ. με γρανιτένιο πυθμένα. Αυτή η πισίνα ονομάζεται Υδάτινος Καθρέφτης και εγκαινιάστηκε το 2006. Είναι το μεγαλύτερο ανάλογο έργο στον κόσμο και έχει χαρακτηριστεί, επίσης, μνημείο της UNESCO. Όταν το νερό είναι ήρεμο, καθρεφτίζει το Χρηματιστήριο και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην πλατεία και το θέαμα είναι μαγικό. Κάθε 15 λεπτά όμως, ένας μηχανισμός αναταράσσει το νερό και ξεσηκώνει σταγονίδια που μοιάζουν με ατμό… Τότε η κατάσταση γίνεται παραμυθένια.

Αυτά και άλλα πολλά θα δούμε σήμερα στην ξενάγησή μας στο Μπορντώ. Όπως για παράδειγμα το Μεγάλο Θέατρο (μνημείο UNESCO), που χτίστηκε το 1780, σε νεοκλασικό στυλ, με 12 κολώνες κορινθιακού ρυθμού. Εκεί έκανε πρεμιέρα η Κακοφυλαγμένη Κόρη το 1789, το πρώτο μπαλέτο που έχει ως θέμα τη ζωή καθημερινών ανθρώπων. Επίσης το Μεγάλο Θέατρο ήταν η νεανική καλλιτεχνική στέγη, του πρώτου σταρ χορογράφου όλων των εποχών, Μαριούς Πετιπά.

Θα δούμε όμως στο Μπορντώ και τρεις σημαντικούς ναούς: τον καθεδρικό του Αγίου Ανδρέα, τη βασιλική του Αρχάγγελου Μιχαήλ και τη βασιλική Σεν Σερέν. Αυτοί οι 3 ναοί (μνημεία της UNESCO), είναι τμήμα του προσκυνηματικού δρόμου που τον μεσαίωνα οδηγούσε στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στην Ισπανία. Αυτό κρατήστε το ως στοιχείο – εξηγεί πολλά για την ιστορία της απίθανης αυτής γαλλικής περιοχής που εξερευνούμε σε αυτό το ταξίδι.

Διανυκτέρευση στο Μπορντώ.

 

2Η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΟΡΝΤΩ – ΣΕΝΤ ΕΜΙΛΙΟΝ (ΟΙΝΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ) – ΣΑΡΛΑ

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας το Μπορντώ και θα οδεύσουμε βορειοανατολικά στους περίφημους αμπελώνες της Ακουιτανίας. Πρώτος σταθμός μας θα είναι το μεσαιωνικό χωριό Σεντ Εμιλιόν. Είναι το πιο φημισμένο οινοχώρι περιοχής, το οποίο παράγει κρασιά παγκοσμίου φήμης. Επίσης είναι η πατρίδα των γλυκισμάτων μακαρόν, και των ντελικατέσεν πατέ και φουαγκρά.

Εμείς σήμερα θα ξεναγηθούμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού και της περιοχής. Σε αυτά συγκαταλέγονται: Το ερημητήριο του Εμιλιόν και η μονολιθική εκκλησία που είναι σκαμμένη μέσα σε βράχο και έχει καμπαναριό που φτάνει τα 68 μέτρα. Οι μοναστικές κατακόμβες του Μεσαίωνα και η συλλογική εκκλησία με το μοναστήρι της. Όλο το παραπάνω σύνολο ομαδοποιείται γύρω από το κέντρο προσκυνήματος του ερημίτη. Σώζονται επίσης: Ο Πύργος του Βασιλιά, ένα ακροπύργιο του 1237 κατασκευασμένο για τον Ερρίκο Γ΄ της Αγγλίας και δούκα της Ακουιτανίας. Τμήματα του Παλατιού των Αρχιεπισκόπων και τμήματα παλαιών οχυρώσεων. Αλλά θα κάνουμε και μία βόλτα μέσα στο μεσαιωνικό χωριό, που διατηρείται άριστα, με τα στενά δρομάκια και τις μικρές πλατείες και μοιάζει με σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας εποχής.

Εν συνεχεία, θα επισκεφτούμε ένα πανέμορφο σατώ στους αμπελώνες για να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά Merlot και Cabernet Franc που παράγονται στο Σεν Εμιλιόν και θεωρούνται κορυφαία παγκοσμίως.

Μετά την οινογνωσία, θα συνεχίσουμε τη διαδρομή μας προς τον τελικό προορισμό της ημέρας, τη Σαρλά. Μία καταπληκτική μεσαιωνική πόλη, που είναι η γενέτειρα του Γάλλου συγγραφέα και πολιτικού Αντρέ Μαλρώ και η πατρίδα της μαύρης τρούφας… Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Σαρλά.

 

3Η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΡΛΑ – ΜΠΕΪΝΑΚ – ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ – ΣΑΡΛΑ

Το σημερινό πρόγραμμα θα αρχίσει με ξενάγηση στη Σαρλά, η Σαρλά-λα-Κανεντά, όπως είναι το πλήρες όνομά της. Η πόλη είναι μικρή, ωστόσο το ιστορικό κέντρο της είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο και το πιο αντιπροσωπευτικό της γαλλικής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα.

Στην ξενάγησή μας σήμερα, μέσα στο ιστορικό κέντρο της Σαρλά, θα δούμε ένα ζωντανό μεσαιωνικό και αναγεννησιακό σκηνικό που διαμορφώθηκε από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα. Θα αντικρύσουμε έναν λαβύρινθο από δρομάκια, γραφικά στενά και μικρές πλατείες που περιβάλλονται από παλιά πέτρινα αρχοντικά με, επίσης, πέτρινη στέγη. Ένα από αυτά είναι το σπίτι του δικαστή και αναρχικού φιλοσόφου Ετιέν ντε Λα Μποεσί (1530-1563). Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η Πλατεία της Ελευθερίας. Εκεί από τον μεσαίωνα στήνεται το ιστορικό εβδομαδιαίο παζάρι, όπου πωλούνται τοπικές σπεσιαλιτέ: φουά γκρα, τρούφες, σύκα και ξηροί καρποί. Στην προέκταση της πλατείας βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός (μεγάλο αβαείο των Βενεδικτίνων) και το παλάτι των επισκόπων.

Όπως θα αντιληφθούμε, η Σαρλά αναπτύχθηκε, ως πόλη, γύρω από το αβαείο τον 8ο αιώνα. Αυτό ήταν ένα από τα 6 μεγάλα αβαεία του Περιγκόρ. Ο Σάσερδος, στον οποίο είναι αφιερωμένο, ήταν μοναχός της περιοχής. Το αβαείο του Σάδερδου όπως και ολόκληρη η Σαρλά δεν καταστράφηκαν ποτέ από τους Βίκινγκς – γι’ αυτό εμείς μπορούμε να τα δούμε σήμερα σε τόσο καλή κατάσταση.

Μετά την ξενάγησή μας σας επιφυλάσσουμε μία έκπληξη. Θα κάνουμε μία εξαιρετική κρουαζιέρα στον ποταμό Ντορντόν για να δούμε τα ασβεστολιθικά κάστρα αλλά και δύο κορυφαία χωριά από τη λίστα με τα ωραιότερα της Γαλλίας: το Μπεϊνάκ και το Ντομ. Είναι χτισμένα από πέτρα πάνω σε λόφους, περιβάλλονται από τείχη και υπέροχη φύση, είναι πνιγμένα στα λουλούδια – είναι ένα όνειρο! Η κρουαζιέρα περιλαμβάνεται στην τιμή και είναι ημερήσια. Θα γίνει με ιστιοφόρο γκαμπάρ του 18ου αιώνα. Τα γκαμπάρ στην Αναγέννηση, ήταν τα μεταφορικά μέσα εμπορευμάτων και ξυλείας στους ποταμούς της Ακουιτανίας και της Οξιτανίας.

Διανυκτέρευση στη Σαρλά.

 

4Η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΡΛΑ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΑΣΚΟ (ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ) - ΡΟΚΑΜΑΝΤΟΥΡ

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας τη Σαρλά και θα κινηθούμε βόρεια. Θα πάμε στο προϊστορικό Σπήλαιο Λασκώ, το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία από εφήβους το 1940 και περιέχει 6.000 βραχογραφίες που απλώνονται έκταση σε 900 τ.μ. Οι βραχογραφίες (ζωγραφική και ανάγλυφα) χρονολογούνται πριν από 17.000 χρόνια. Το συγκεκριμένο σπήλαιο υπερτερεί κατά πολύ των άλλων ανάλογων που βρέθηκαν στη Γαλλία και στα Πυρηναία και αυτό οφείλεται αφενός στο τεράστιο μέγεθός του και αφετέρου στις εξαιρετικά διατηρημένες βραχογραφίες, οι οποίες αναπαριστούν βοοειδή, βίσωνες και άλογα. Υπάρχουν και ορισμένα ίχνη αναπαράστασης ανθρώπων. Ο λόγος για τον οποίο διατηρήθηκαν τόσο καλά αυτά τα προϊστορικά έργα τέχνης στο Λασκώ, ήταν ο άριστος φυσικός εξαερισμός του.

Έτσι εμείς σήμερα θα δούμε την πιστή αναπαράσταση σχεδόν όλων των βραχογραφιών στο παρακείμενο μουσείο-σπήλαιο Lascaux IV, που εγκαινιάστηκε το 2016. (Η είσοδος περιλαμβάνεται)

Μετά την επίσκεψή μας στο σπήλαιο-μουσείο, θα συνεχίσουμε το οδικό ταξίδι μας ανατολικά, με προορισμό την πόλη των μεσαιωνικών θρύλων, Ροκαμαντούρ. Η Ροκαμαντούρ βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Οξιτανίας. Είναι ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό σύμπλεγμα σκαλισμένο πάνω σε βράχο ύψους 300 μέτρων, στη χαράδρα της κοιλάδας Αλζού (παραπόταμος του Ντορντόν). Έχει χαρακτηριστεί Μεγάλο Αξιοθέατο της Οξιτανίας και οφείλει την ονομασία της, σε έναν άγιο, τον Αμαδούρο, ο οποίος… κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρξε ποτέ. Το πρώτο συνθετικό της ονομασίας Ρόκα, σημαίνει βράχος.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς σήμερα θα δούμε ένα υπέροχο μεσαιωνικό αρχιτεκτονικό κόσμημα. Η Ροκαμαντούρ αναπτύσσεται σε τρία δομικά και ταξικά επίπεδα. Στο χαμηλότερο βρίσκεται το χωριό, με τα μεσαιωνικά σπίτια που κρέμονται πάνω στις πλαγιές του φαραγγιού. Εκεί κατοικούσαν οι αγρότες και οι εργάτες. Από το χωριό, αρχίζει η Μεγάλη Σκάλα, με περισσότερα από 200 σκαλοπάτια, που καταλήγει στην Ιερή Πόλη του 12ου αιώνα. Σε αυτό το δεύτερο επίπεδο υπάρχουν επτά εκκλησίες: η πιο σημαντική είναι το παρεκκλήσι της Μαύρης Παναγίας, η οποία βρίσκεται πάνω από την κρύπτη του Αμαδούρου. Η Παναγία λέγεται Μαύρη, διότι φιλοξενεί ένα μαύρο ξύλινο γλυπτό της Βρεφοκρατούσας, το οποίο θρυλείται ότι σκάλισε σε κορμό δέντρου ο Αμαδούρος. Αυτό δεν ισχύει, διότι το γλυπτό χρονολογείται τον 12ο αιώνα. Δίπλα στη Μαύρη Παναγία, υπάρχει η βασιλική του Σαιν-Σωβέρ, η οποία, μαζί με την κρύπτη, είναι μνημείο της UNESCO. Στην Ιερή Πόλη, τον μεσαίωνα, κατοικούσαν οι μοναχοί και ο κλήρος. Στην κορυφή του βράχου, στο τρίτο επίπεδο, υπάρχει κάστρο του 14ου αιώνα, όπου κατοικούσαν οι ιππότες.

Διανυκτέρευση στη Ροκαμαντούρ.

 

5Η ΗΜΕΡΑ: ΡΟΚΑΜΑΝΤΟΥΡ – ΠΕΣ ΜΕΡΛ (Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ) – ΚΑΟΡ – ΚΟΡΝΤΣ ΣΟΥΡ ΣΙΕΛ – ΑΛΜΠΙ

Σήμερα θα συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας στην Οξιτανία και η πρώτη στάση μας θα γίνει στο έτερο, τεράστιας σημασίας, προϊστορικό σπήλαιο της περιοχής, το Πες Μερλ. Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα στη Γαλλία που είναι ανοιχτά στους επισκέπτες.

Το Πες Μερλ έχει 7 υπόγειους χώρους με βραχογραφίες που εικονίζουν 25 μαμούθ, 13 βίσωνες, 9 άλογα, 7 ούρους, 4 ελάφια, έναν μεγαλόκερο, 2 αγριοκάτσικα, 2 ψάρια, μία αγριόγατα, μία αρκούδα και 5 φανταστικά ζώα. Οι ανθρώπινες φιγούρες είναι είτε ρεαλιστικές (3 γυναίκες και 1 άντρας) είτε συμβολικές (9 γυναίκες-βίσωνες). Ίχνη παιδικών ποδιών βρέθηκαν επίσης σε βάθος πάνω από 800 μέτρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις βραχογραφίες που θα δούμε παρουσιάζουν τα λεγόμενα Στικτά Άλογα, τα οποία μοιάζουν εξαιρετικά με τη ράτσα Απαλούζα που απαντάται στις Βόρειες ΗΠΑ. Οι αρχαιολόγοι όμως δεν συμφωνούν για το κατά πόσο οι καλλιτέχνες ζωγράφισαν στικτά άλογα που είχαν δει ή αν πρόσθεσαν από τη φαντασία τους τα στίγματα ως σύμβολα.

Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Πες Μερλ υπάρχουν 10 ακόμη σπήλαια με βραχογραφίες της Κατώτερης Παλαιολιθικής Εποχής (2,5 εκατ. χρόνια π.Χ.), αλλά κανένα από αυτά δεν είναι ανοιχτό στο κοινό. Οι επισκέψεις στο Πες Μερλ οργανώνονται κατά περιορισμένες ομάδες. (Η είσοδος περιλαμβάνεται)

Επόμενος σταθμός μας, μετά το σπήλαιο, θα είναι η Καόρ, η πρωτεύουσα του οξιτανικού νομού Λοτ, η οποία είναι χτισμένη στις όχθες του ομώνυμου ποταμού. Στην ξενάγησή μας, θα ανακαλύψουμε άλλη μία, μεγάλης ιστορικής σημασίας μεσαιωνική πόλη, η οποία υπήρξε σταθμός στον προσκυνηματικό δρόμο για το Στιαντιάγο ντε Κομποστέλα και στήριξε τη μεσαιωνική οικονομία της στην παραγωγή κρασιού από τους μοναχούς.

Έμβλημα της Καόρ είναι η περίτεχνη και πολύ εντυπωσιακή οχυρωμένη μεσαιωνική Γέφυρα Βαλαντρέ (14ος αιώνας) από την οποία περνούσαν οι προσκυνητές. Η γέφυρα είναι μνημείο της UNESCO, λόγω της αρχιτεκτονικής της αλλά και της σημασίας της στη διαδρομή του προσκυνήματος. Πέρα από τη Βαλαντρέν, θα δούμε το μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Καόρ, με τα στενά δρομάκια, τα αρχοντικά και το κάστρο. Στην περιοχή σώζεται και αρχαίο ρωμαϊκό Αμφιθέατρο.

Επόμενη στάση μας στην Οξιτανία θα είναι η Κορντ σιρ Σιέλ, η οποία χτίστηκε ως οχυρωματική πόλη πάνω σε λόφο το 1222, από τον Ρεϊμόνδο 7ο, Κόμη της Τουλούζης, για την προστασία του οικισμού από τις επιδρομές. Η ονομασία της πόλης σημαίνει Βράχος στον Ουρανό.

Η Κορντ σιρ Σιέλ φημίζεται για τον απόλυτα μεσαιωνικό χαρακτήρα της. Στη βόλτα μας μέσα στο ιστορικό κέντρο θα περπατήσουμε σε στενά δρομάκια, θα δούμε γοτθικά σπίτια με καστρόπορτες, μικρά όμορφα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια και καθώς θα ανεβαίνουμε προς την κορυφή του λόφου, θα δούμε τρεις πολύ εντυπωσιακές γοτθικές επαύλεις: του Μεγάλου Γητευτή Γερακιών, του Μεγάλου Γαιοκτήμονα και του Μεγάλου Κυνηγού. Η τελευταία ξεχωρίζει γιατί στην πρόσοψη υπάρχει μία εντυπωσιακή ανάγλυφη σκηνή κυνηγιού.

Μετά την ξενάγησή μας και στην Κορντ σιρ Σιέλ θα καταλήξουμε στην Αλμπί, τη γενέτειρα του διάσημου γάλλου ζωγράφου της Μπελ Επόκ, Τουλούζ Λοτρέκ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στην Αλμπί.

 

6Η ΗΜΕΡΑ: ΑΛΜΠΙ – ΚΑΡΚΑΣΟΝ – ΤΟΥΛΟΥΖΗ

Σήμερα το πρόγραμμά μας αρχίζει με μία ξενάγηση στην ιστορική Αλμπί. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ταρν και είναι επίσης η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από τους Γαλάτες. Σήμερα η πόλη χωρίζεται στην παλαιά και στη νέα. Το ιστορικό κέντρο της είναι μνημείο της UNESCO. Ολόκληρο είναι χτισμένο από κόκκινα-ροζ τούβλα που μοιάζουν με ρωμαϊκά. Τα τούβλα αυτά ονομάζονται φορέν, κατασκευάζονται τοπικά από τον μεσαίωνα, και αντικατέστησαν τα ρωμαϊκά.

Το ιστορικό κέντρο αναπτύσσεται γύρω από τον γοτθικό καθεδρικό ναό της Αγίας Καικιλίας. Ο ναός, που χτιζόταν για… 2,5 αιώνες, από το 1277 μέχρι το 1512, εξωτερικά μοιάζει με φρούριο. Εσωτερικά όμως, είναι γεμάτος με λεπτοδουλεμένα σκαλίσματα και χρωματιστά αγάλματα. Συνολικά τα γλυπτά εντός του ναού είναι 200. Στη βόλτα μας θα δούμε επίσης το Επισκοπικό Ανάκτορο του 14ου αιώνα, που είναι οχυρωμένο και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στον Τουλούζ Λοτρέκ. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα κάστρα στη Γαλλία. Το 3ο ξεχωριστό αξιοθέατο της Αλμπί είναι η Παλαιά Γέφυρα, που χτίστηκε το 1035 και είναι ακόμη σε λειτουργία. Έχει μήκος 151 μέτρα, διαθέτει 8 καμάρες και επίσης είναι οχυρωμένη.

Μετά την Αλμπί, στο πρόγραμμά μας, ακολουθεί η καστρόπολη Καρκασόν. Η Κάρσα, όπως την αποκαλούν οι κάτοικοί της, είναι, κι αυτή, ολόκληρη ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Χαρακτηριστικό της είναι οι εξαιρετικά καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές οχυρώσεις της, οι οποίες άρχισαν να χτίζονται από τους Ρωμαίους, συνεχίστηκαν από τους Βησιγότθους και εξακολούθησαν να συμπληρώνονται από τους Άραβες και τους Γάλλους στους ύστερους μεσαιωνικούς χρόνους.

Οι οχυρώσεις αυτές, οι οποίες αποκαταστάθηκαν άρτια και βάσει σχεδίου τον 19ο αιώνα, περιλαμβάνουν διπλά τείχη και ένα φρούριο, το οποίο περιβάλλεται επίσης από οχυρώσεις που εκτείνονται σε συνολικό μήκος τριών χιλιομέτρων. Η γραμμή των οχυρώσεων ακολουθεί τις παλαιότερες ρωμαϊκές. Πέρα όμως από τις οχυρώσεις, διατηρείται άρτια και το μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η Καρκασόν χωρίζεται σε δύο τμήματα από τον ποταμό Ωντ. Στη μία όχθη βρίσκεται η οχυρωμένη Πολιτεία της Καρκασόν και στην άλλη η, εκτός των οχυρώσεων, Κάτω Πόλη. Τα δύο αυτά τμήματα της Καρκασόν ενώνονται με την Παλιά Γέφυρα. Ανάμεσα στα αξιοθέατα ξεχωρίζει ο Καθεδρικός Ναός του Σεν Ναζέρ, που χρονολογείται από το 925. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε με διάφορες προσθήκες τον 12ο αιώνα.

Το ενδιαφέρον με αυτόν τον ναό είναι ότι, επειδή ανακατασκευάστηκε πολλές φορές, συνδυάζει διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ. Φυσικά στην ξενάγησή μας θα πάμε και στο κάστρο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των οχυρώσεων και χτίστηκε τον 12ο αιώνα ως έσχατη άμυνα. Από την Καρκασόν, περνάει και το απίστευτο έργο της ρωμαϊκής υδρομηχανικής, το περίφημο Κανάλι του Μιντί, το οποίο συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για ένα ακόμη μνημείο της UNESCO.

Τέλος θα δούμε την Πύλη της Ναρμπόν, την πλέον εντυπωσιακή μεσαιωνική κατασκευή της καστροπολιτείας. Η πύλη περιβάλλεται από δύο τεράστιους πύργους, με μυτερές κορυφές.

Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα θα είναι η Τουλούζη. Ή αλλιώς Ροζ Πόλη, αφού και εδώ σχεδόν όλα τα κτίρια στο ιστορικό κέντρο είναι χτισμένα με κοκκινο-ροζ τούβλα. Η Τουλούζη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γαρούνα, ανάμεσα στη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στα Πυρηναία και τα σύνορα με την Ισπανία. Είναι η 4η πολυπληθέστερη μητροπολιτική περιοχή στη Γαλλία (μετά το Παρίσι, τη Μασσαλία και τη Λυών) και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδρύθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. από τους Ρωμαίους και από τον 6ο αιώνα, όταν πέρασε οριστικά στη γαλλική κυριαρχία, έγινε η πρωτεύουσα της Ακουιτανίας.

Στην ξενάγησή μας στην Τουλούζη θα δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα αρχιτεκτονικής. Από ρωμανικούς και γοτθικούς ναούς μέχρι νεοκλασικά μέγαρα και πολυτελείς αναγεννησιακές κατοικίες. Όλο το ιστορικό κέντρο είναι διατηρητέο και είναι μία από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες αστικές περιοχές στη Γαλλία.

Επίσης η Τουλούζη φημίζεται για 3 μνημεία της UNESCO: Το Κανάλι του Μιντί, που ενώνει τον Ατλαντικό με τη Μεσόγειο περνάει και από εδώ. Τον καθεδρικό Σεν Σερμέν που χτίστηκε το 1120 και είναι το μεγαλύτερο δείγμα ρωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. Στον ναό, φυλάσσονται 200 λείψανα αγίων (περισσότερα έχει μόνο ο Άγιος Πέτρος στη Ρώμη). Τα λείψανα αυτά τα είχε δωρίσει ο Καρλομάγνος στη βασιλική του πρώιμου μεσαίωνα, πάνω στην οποία χτίστηκε ο καθεδρικός. Το τρίτο μνημείο στην Τουλούζ είναι το Νοσοκομείο Θεού – Αγίου Ιακώβου. Το νοσοκομείο πρωτολειτούργησε τον 12ο αιώνα και ήταν μαζί με τον καθεδρικό σταθμός στον προσκυνηματικό δρόμο για το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Γαρούνα και ήταν θεραπευτήριο ως το 1987. Σήμερα στεγάζει τη διοίκηση των Γαλλικών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων.

Διανυκτέρευση στην Τουλούζη.

 

7Η ΗΜΕΡΑ: ΤΟΥΛΟΥΖΗ – AIRBUS (Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ) – ΤΟΥΛΟΥΖΗ

Σήμερα θα γνωρίσουμε το βιομηχανικό και τεχνολογικό πρόσωπο της Τουλούζης. Η πόλη αυτή είναι το μεγαλύτερο κέντρο δορυφορικής τεχνολογίας και αστροναυτικής βιομηχανίας της Ευρώπης, καθώς και έδρα της αεροναυπηγικής εταιρίας Airbus.

Το πρόγραμμά μας λοιπόν περιλαμβάνει μία συναρπαστική επίσκεψη στο 7.000 στρεμμάτων εργοστάσιο συναρμολόγησης των περίφημων διώροφων αεροπλάνων. Εκεί θα μάθουμε όλη την ιστορία της αεροπλοΐας στην Τουλούζη, θα κάνουμε περιήγηση στο εργοστάσιο, θα δούμε από κοντά τη συναρμολόγηση του μεγάλου μοντέλου A350 με τουρμπίνες XWB και θα μας κάνουν λεπτομερή παρουσίαση της διαδικασίας κατασκευής ενός αεροπλάνου. Επίσης θα επισκεφτούμε το Μουσείο Αεροσκοπίας, στο οποίο θα δούμε και το μοντέλο Concorde. Ίσως δούμε και δοκιμαστική πτήση από την πλατφόρμα παρακολούθησης.

Μετά και από αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία θα επιστρέψουμε στην Τουλούζη.

Διανυκτέρευση στην Τουλούζη.

 

8Η ΗΜΕΡΑ: ΤΟΥΛΟΥΖΗ – ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

Σήμερα, αναλόγως την ώρα της πτήσης μας θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μία τελευταία βόλτα στην Τουλούζη. Εν συνεχεία θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο απ’ όπου θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Στην αναχώρηση 30/07 το πρόγραμμα εκτελείται με αντίστροφη φορά, με άφιξη στην Τουλούζη και αναχώρηση από το Μπορντώ.

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 1298 € 330 €
  Twin Room 1298 € 330 €
  Triple Room 1298 € 330 €
  Single Room 1698 € 330 €

Περιλαμβάνονται

  • Απευθείας πτήσεις.
  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 3* & 4*.
  • Τοπικοί φόροι στα ξενοδοχεία*.
  • Πρωινό καθημερινά.
  • Δείπνο στη Σαρλά στο ξενοδοχείο μας.
  • Επίσκεψη σε σατώ για μια μοναδική γευσιγνωσία κρασιού.
  • Επίσκεψη στο μουσείο Λασκώ, στο σπήλαιο στο Πες Μερλ, με τις προϊστορικές σπηλαιογραφίες.
  • Κρουαζιέρα στον ποταμό Ντορντόν σε παραδοσιακή γκαμπάρ.
  • Εκδρομές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Έμπειρος αρχηγός, συνοδός, ξεναγός του Γραφείου μας σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Δεν περιλαμβάνονται

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, check points, φόροι πόλεων, φιλοδωρήματα, επιπλέον πακέτο ασφάλειας κλπ., τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 330

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
?φιξης

A3 644

16/06/2022

ΑΘΗΝΑ – ΜΠΟΡΝΤΩ

09:25

11:55

A3 641

23/06/2022

ΤΟΥΛΟΥΖΗ – ΑΘΗΝΑ

18:50

22:45

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
?φιξης

A3 640

30/07/2022

ΑΘΗΝΑ – ΤΟΥΛΟΥΖΗ

08:40

10:55

A3 645

06/08/2022

ΜΠΟΡΝΤΩ – ΑΘΗΝΑ

16:25

20:35