Skip to main content

Κως …η πατρίδα του Ιπποκράτη 03.10.2024 από 355 €

Αναχώρηση: 03/10

Ιπποκράτειο Ίδρυμα | Ασκληπιείο | Καρδάμαινα | Παλιά Πόλη | Ζιά |

Ρωμαϊκή Οικία | Κάστρο Νερατζιάς | Πλάτανος Ιπποκράτη | Αρχαία Αγορά
& εκδρομή σε Κάλυμνο, Ψέριμο, Πλάτη και Νίσυρο

 

Ο «αθάνατος» & μοναδικός όρκος του «Πατέρα» της Ιατρικής

 Ορκίζομαι στο θεό Απόλλωνα τον ιατρό και στο θεό Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και επικαλούμενος τη μαρτυρία όλων των θεών ότι θα εκτελέσω κατά τη δύναμη και την κρίση μου τον όρκο αυτόν και τη συμφωνία αυτή. Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της ιατρικής τέχνης ίσο με τους γονείς μου και την κοινωνό του βίου μου. Και όταν χρειάζεται χρήματα να μοιράζομαι μαζί του τα δικά μου. Να θεωρώ την οικογένειά του αδέλφια μου και να τους διδάσκω αυτήν την τέχνη αν θέλουν να την μάθουν χωρίς δίδακτρα ή άλλη συμφωνία. Να μεταδίδω τους κανόνες ηθικής, την προφορική διδασκαλία και όλες τις άλλες ιατρικές γνώσεις στους γιους μου, στους γιους του δασκάλου μου και στους εγγεγραμμένους μαθητές που πήραν τον ιατρικό όρκο, αλλά σε κανέναν άλλο. Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη. Παρομοίως, δεν θα εμπιστευτώ σε έγκυο μέσο που προκαλεί έκτρωση. Θα διατηρώ αγνή και άσπιλη και τη ζωή και την τέχνη μου. Δεν θα χρησιμοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση, αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης. Σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεμμένη βλάβη και φθορά, και ιδίως από γενετήσιες πράξεις με άνδρες και γυναίκες, ελεύθερους και δούλους. Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και πέρα από τις επαγγελματικές μου ασχολίες στην καθημερινή μου ζωή, αυτά που δεν πρέπει να μαθευτούν παραέξω δεν θα τα κοινοποιώ, θεωρώντας τα θέματα αυτά μυστικά. Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου. Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα.

 

1η ημέρα: Αθήνα | Κως | Ασκληπιείο | Ρωμαϊκή Οικία | Κάστρο Νερατζιάς | Πλάτανος Ιπποκράτη | Αρχαία Αγορά | Πλατεία Ελευθερίας | Παλιά Πόλη)

Συγκέντρωση το πρωί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να τσεκάρουμε τα εισιτήριά μας και να επιβιβαστούμε στην πτήση μας για Κω. Άφιξη, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για να γνωρίσουμε το νησί στο οποίο γεννήθηκε και έζησε ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής, στην ουσία ένα υπαίθριο μουσείο, με αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία διάσπαρτα σε κάθε του γωνιά. Πριν μπούμε στην πόλη θα επισκεφθούμε το πιο φημισμένο μνημείο της Κω από την αρχαιότητα έως και σήμερα, το Ασκληπιείο. Η πρώτη χρήση του χώρου τοποθετείται στη μυκηναϊκή εποχή, ενώ στους αιώνες που ακολούθησαν το Ασκληπιείο έγινε ο χώρος που λατρεύονταν διάφοροι Θεοί, όπως ο Απόλλωνας, πατέρας του Ασκληπιού, ο Ζευς ο Ικέσιος, ο Ζευς ο Πατρώος, η Αθηνά Φατρία, κ.ά., ενώ από τον 4οαι. π.Χ. όπου ιδρύθηκε η πόλη της Κω, στο χώρο εντάχθηκε και η λατρεία του Ασκληπιού, μία από τις πιο σημαντικές δημόσιες λατρείες του νησιού. Μετά το 242 π.Χ., το ιερό του Ασκληπιού αναγνωρίστηκε ως Άσυλο και τότε καθιερώθηκαν και τα Μεγάλα Ασκληπιεία, γιορτή που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξάγονταν μουσικοί και γυμνικοί αγώνες με τη συμμετοχή όλων των ελληνικών πόλεων. Έπειτα, μπαίνοντας στην πόλη θα επισκεφτούμε την περίφημη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana), πιθανότατα ιδιοκτησία κάποιου εύπορου Κώου, η οποία χρονολογείται στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους και χαρακτηρίζεται από το μεγάλο της μέγεθος των 36 δωματίων και τον πολυτελή της διάκοσμο. Σειρά έχει το κάστρο της Νερατζιάς το οποίο θα δούμε απ’ έξω λόγω εργασιών. Το κάστρο χτίστηκε από το 1436 έως το 1514 μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής των Ιπποτών στα Δωδεκάνησα, ενώ από τα ίχνη του φαίνεται πως είχε πρωτοκατοικηθεί ήδη από τη Μυκηναϊκή περίοδο. Συνεχίζοντας την περιήγησή μας, πριν φτάσουμε στην Αρχαία Αγορά θα περάσουμε από τον γνωστό «Πλάτανο του Ιπποκράτη», που η παράδοση λέει πως στη σκιά του δίδασκε την επιστήμη της ιατρικής στους μαθητές του. Μετά το πέρασμά μας από την αρχαία αγορά θα κατευθυνθούμε προς το κεντρικότατο ξενοδοχείο διαμονής μας. Τακτοποίηση στα δωμάτια και χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. Το απόγευμα θα ακολουθήσουμε (προαιρετικά) τον αρχηγό μας μέχρι την κεντρική πλατεία Ελευθερίας, σε απόσταση από το ξενοδοχείο μας μόλις 200 μέτρων. Η πλατεία περιτριγυρίζεται κυριολεκτικά από ιστορία, αφού εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει όλα τα χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης που διατρέχουν την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή ιστορία, μέχρι την εποχή των Ιπποτών, τη Μουσουλμανική κατοχή και την περίοδο των Ιταλών στις αρχές του 20ου αιώνα. Από αυτό το σημείο, σημείο συνάντησης τουριστικών και ντόπιων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αξίζει να συνεχίσουμε την βόλτα μας προς την πεζοδρομημένη παλιά πόλη της Κω, γεμάτη ζωή με τα δεκάδες τουριστικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Προαιρετική κρουαζιέρα στην Κάλυμνο, την Ψέριμο και την Πλάτη με γεύμα στο πλοίο

Πρωινό σε μπουφέ και αναχώρηση από το λιμάνι της Κω για να απολαύσουμε και να γνωρίσουμε με μια (προαιρετική) εκδρομή τρία νησιά. Επιβαίνοντας στο σκάφος μας θα πάρουμε πορεία για το Βαθύ στην Κάλυμνο. Πρόκειται για ένα υπέροχο φυσικό φιόρδ, με γραφικά ταβερνάκια και υπέροχα σμαραγδένια νερά. Χρόνος για καφέ και στη συνέχεια σειρά έχει η Πλάτη. Εδώ θα έχουμε σύντομη στάση για μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου ή ακόμα και να βγούμε στο ακατοίκητο πια μικρό νησί χαρίζοντάς μας στιγμές και εικόνες σαν ναυαγούς σε ταινία. Τέλος αναχωρούμε για την Ψέριμο. Θα περπατήσουμε από το λιμάνι ως την κεντρική παραλία του νησιού με τα ταβερνάκια, τους απίστευτους ντόπιους που πουλάνε σφουγγάρια, μυρωδικά και άλλα τοπικά προϊόντα , θα πιούμε τον καφέ μας και θα γευματίσουμε προαιρετικά (γεύμα δικαιούμαστε δωρεάν και στο καράβι). Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας το απόγευμα και χαλάρωση. Το βράδυ ελεύθερο στα σοκάκια της πόλης σε ατομικό πρόγραμμα και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Ιπποκράτειο Ίδρυμα | Καρδάμαινα (μπάνιο και φαγητό) | Ζιά

Πρωινό σε μπουφέ και αναχώρηση για την ολοήμερη εκδρομή μας να γνωρίσουμε την Κω εκτός της πόλης. Πρώτα θα επισκεφτούμε το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, ένα κοινωφελές Ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1960, προς τιμή του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη. Βρίσκεται σε μια έκταση που φτάνει τα 380.000 m2. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η διάδοση, σε όλον τον κόσμο των Ιπποκρατικών αξιών. Το «Ιπποκράτειον Μέλαθρον», το κεντρικό κτίριο, είναι ένα κτίριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής που στεγάζει το Ιπποκράτειο Μουσείο και το Ιπποκράτειο Ιατρείο όπου και θα επισκεφτούμε και μάλιστα θα τύχουμε και επίσημης ξενάγησης. Στη συνέχεια θα φτάσουμε σε ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα χωριά του νησιού τα Καρδάμαινα, ένα ψαροχώρι που γρήγορα εξελίχθηκε σ’ ένα αξιοσημείωτο τουριστικό θέρετρο. Αρκετός χρόνος στη διάθεσή μας τόσο για μπάνιο όσο και για μεσημεριανό στις πολλές παραδοσιακές και πάνω στη θάλασσα ταβέρνες. Έπειτα και επιστρέφοντας για την πόλη, επιβάλλεται και πράγματι θα επισκεφτούμε την πολυσυζητημένη Ζια. Η Ζια είναι το ψηλότερο κατοικημένο σημείο του νησιού με υπέροχη θέα προς την Κάλυμνο και την Ψέριμο αλλά και τις Τουρκικές ακτές. Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα και μάλιστα το καλύτερο που μπορούμε να βρούμε στο νησί. Χρόνος για βόλτα στα όμορφα σοκάκια αλλά και να απολαύσουμε τοπικά γλυκά και να αγοράσουμε παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά δώρα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και ξεκούραση. Το βράδυ μας ελεύθερο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Προαιρετική εκδρομή στην Νίσυρο και στο ηφαίστειό της με ξενάγηση και πτήση για Αθήνα

Μετά το πρωινό μας θα πραγματοποιήσουμε την προαιρετική μας εκδρομή στη Νίσυρο και το διάσημο, ενεργό ηφαίστείο της. Με το πούλμαν μας από το ξενοδοχείο θα κινηθούμε έως το λιμάνι στα Καρδάμαινα για να πάρουμε το καράβι όπου θα μεταφέρει σε μια μόλις ώρα στη Νίσυρο για να ζήσουμε μια ξεχωριστή απόδραση. Από τη μία το ηφαίστειο, ένα ενεργό ηφαίστειο που κοιμάται, θα μας μεταφέρει σε ένα ονειρικό σεληνιακό τοπίο με τη γη να χοχλάζει κάτω από τα πόδια μας, ειδικά σε όσους επιλέξουν να κατέβουν (με επιπλέον κόστος 5€ το άτομο) στον κρατήρα Στέφανο, σε έναν από τους μεγαλύτερους υδροθερμικούς κρατήρες στον κόσμο διαμέτρου 300 μέτρων. Από την άλλη, στο Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού, θα περπατήσουμε στα στενά δρομάκια με τα γραφικά κατάλευκα σπιτάκια, τις χρωματιστές πόρτες, τα λουλούδια, τα βοτσαλωτά δάπεδα και τα εκκλησάκια. Χρόνος για καφέ και φαγητό και το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για να πάρουμε τα πράγματά μας και να αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο για την επιστροφή μας στην Αθήνα.

 

Περιλαμβάνονται:

  • Τρεις διανυκτερεύσεις στο κεντρικότατο Alexandra Hotel 4* στην πόλη της Κω
  • Πρωινό καθημερινά σε μπουφέ
  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης προς και από Κω με την Sky Express
  • Βαλίτσα 20 kg & χειραποσκευή 8 kg ανά άτομο
  • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα
  • Επίσημη ξενάγηση κατά το πρόγραμμα όλης της πρώτης ημέρας στο νησί
  • Επίσημη ξενάγηση στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα
  • Αρχηγός εκδρομής
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Φ.Π.Α.

 

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Γεύματα, ποτά και δείπνα
  • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
  • Η προαιρετική εκδρομή στην Κάλυμνο, Ψέριμο και Πλάτη αξίας 30€ το άτομο με δικαιούμενο γεύμα εντός του σκάφους
  • Η προαιρετική εκδρομή στην Νίσυρο με ξενάγηση αξίας 35€ το άτομο και επιπλέον 5€ το άτομο για όσους επιθυμήσουν να κατέβουν στο ηφαίστειο
  • Φόροι αεροδρομίων αξίας 65€ το άτομο
  • Ότι δεν αναγράφεται στο παραπάνω πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό
  • Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση με χρέωση ανά δωμάτιο ανά ημέρα

     Μάρτιο έως Οκτώβριο: 1-2 αστέρων 1,50€ | 3 αστέρων 3€ | 4 αστέρων 7€ | 5 αστέρων 10€

     Νοέμβριο έως Φεβρουάριο: 1-2 αστέρων 0,50€ | 3 αστέρων 1,50€ | 4 αστέρων 3€ | 5 αστέρων 4€

 

Πτήσεις με την Sky Express:

Αθήνα – Κως   GQ 220   07:15 – 08:15

Κως – Αθήνα   GQ 225   22:15 – 23:15

 

Early Booking:

Οι τιμές ισχύουν με έγκαιρη κράτηση έως 10/08 και για περιορισμένο αριθμό δωματίων. Έπειτα θα προσαυξηθούν περίπου 10%

  

 

Τιμές κατ’ άτομο

Τύπος Δωματίου

03/10-06/10

Δίκλινο Standard

355 €

Δίκλινο Superior

375 €

3ο άτομο ενήλικας

315 €

3ο άτομο έως 12

295 €

Μονόκλινο

455 €

 

Σημαντικό: Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί αν κριθεί αναγκαίο