Skip to main content

Μαστοροχώρια: Κόνιτσα, Γράμμος, Σμόλικας | ΠΑΣΧΑ 2023 από 399

Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ  14/4

Ημέρα 1η: Αθήνα – Κόνιτσα – Επίσκεψη στο σπίτι του Γέροντα Παΐσιου

Πρωινή αναχώρηση από την Αθήνα για την όμορφη Κόνιτσα, χτισμένη σε ύψος 600 μ. και πατρίδα της μητέρας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, της Χάμκως. Στην Κόνιτσα επίσης μεγάλωσε και ο Άγιος Παΐσιος. Εμείς θα περπατήσουμε στα σοκάκια και θα επισκεφθούμε το σπίτι που έζησε ο Άγιος με τους γονείς και τα αδέλφια του. Αφού απολαύσουμε βόλτες ανάμεσα σε στενά λιθόκτιστα καλντερίμια, εντυπωσιακά αρχοντικά και ανθισμένες αυλές φεύγουμε για το παραδοσιακό γεφύρι της Κόνιτσας. Με φόντο την εξωπραγματική θέα στο φαράγγι του Αώου, χτισμένο το 1870, αποτελεί το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ευρώπης. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Επιτάφιος, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 2η: Εκδρομή στα Μαστοροχώρια Θεοτόκος – Κεφαλοχώρι – Γεφύρι Ζέρμας – ΙΜ Θεοτόκου Ζέρμας – Δροσοπηγή

Το πρωί φεύγουμε για εξόρμηση στα ξακουστά Μαστοροχώρια, μια ομάδα ορεινών οικισμών που απλώνονται μέχρι τις παρυφές του Γράμμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Πρώτη στάση ο Θεοτόκος, ένας πανέμορφος οικισμός με ελάχιστους κατοίκους, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Συνεχίζουμε για το Κεφαλοχώρι, ένα καινούργιο σχετικά χωριό που δημιουργήθηκε το 1969. Μετά από μια χορταστική περιήγηση, αναχωρούμε για το Γεφύρι Ζέρμας, το μοναδικό σωζόμενο πέτρινο γεφύρι στον Σαραντάπορο, χτισμένο το 1747 που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής. Έπειτα ακολουθεί επίσκεψη στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Ζέρμας, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου. Κατά την παράδοση, η Μονή χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο (668 - 685 μ.Χ.). Τελευταίο χωριό που θα επισκεφτούμε είναι η Δροσοπηγή, με τα επιβλητικά αρχοντικά και τις ολάνθιστες αυλές, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα Μαστοροχώρια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Μετά την Ανάσταση δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 3η: Βούρμπιανη – Μονή Παναγιάς Μολυβδοσκέπαστης

Το πρωί ξεκινάμε για να περιηγηθούμε στην πανέμορφη Βούρμπιανη, σε υψόμετρο σχεδόν 1.000 μ., κοντά στην κοιλάδα του Γοργοπόταμου. Στο κέντρο της πλατείας με τις πέτρινες βρύσες δεσπόζει ένας γιγάντιος, αιωνόβιος πλάτανος. Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγιάς της Μολυβδοσκέπαστης, που αποτελεί εθνικό και θρησκευτικό σύμβολο του ελληνισμού. Βρίσκεται στην εσχατιά της χώρας, στους πρόποδες του όρους Νεμέρτσικα, εκεί που ενώνονται οι ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος, στα σύνορα με την Αλβανία. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για το Πασχαλινό γεύμα. Διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 4η: Μόλιστα – Γαναδιό – Πυρσόγιαννη

Η ημέρα μας ξεκινάει με πρωινή επίσκεψη στη Μόλιστα στους πρόποδες του Σμόλικα, χτισμένη σε υψόμετρο 840μ. Πέτρινα σπίτια, αξιόλογα αρχοντικά, λιθόχτιστα καμπαναριά και παραδοσιακές κρήνες συμπληρώνουν την ορεινή γοητεία του χωριού. Επόμενη στάση το Γαναδιό, ένα χωριό «πνιγμένο» στην πέτρα και το ξύλο σε υψόμετρο 870 μ., που μοιάζει ανέγγιχτο από τον χρόνο. Στην κεντρική πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, δεσπόζει ο ιερός ναός των Ταξιαρχών, μία τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε με πελεκητή πέτρα το 1856. Δίπλα στον ναό, βρίσκεται το «αμιλικό», ένα παλιό χάνι, όπου στο ισόγειο διατηρείται έως σήμερα ο στάβλος για τα άλογα και στον όροφο ο ξενώνας. Συνεχίζουμε για την Πυρσόγιαννη, έδρα του Δήμου των Μαστοροχωρίων και πατρίδα της πλειοψηφίας των μαστόρων της Ηπείρου, χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά του Γράμμου και αποτελεί ένα πραγματικό κομψοτέχνημα. Το χωριό στολίζουν η λιθόστρωτη πλατεία, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1772), αλλά και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1904). Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

Ημέρα 5η: Ιωάννινα – Eπιστροφή στην Αθήνα

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας είναι μια βόλτα στην πόλη των Ιωαννίνων. Αναχωρούμε λοιπόν από το ξενοδοχείο μας για πρωτεύουσα της Ηπείρου. Η παλιά Πόλη, η παραλίμνια βόλτα στη συνοικία της Κυρά-Φροσύνης, το κάστρο Ιτς Καλέ με τον τάφο του Αλή Πασά και φυσικά το Νησάκι με την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά του, είναι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς αυτή τη μαγική πόλη. Με την ολοκλήρωση της περιήγησής μας παίρνουμε τον δρόμο για τον γυρισμό της επιστροφής στην Αθήνα.

 

 

ΞενοδοχείοΤύπος ΔωματίουΚόστοςΦόροι 
- Double Room 399 € 0 €
  Twin Room 399 € 0 €
  Triple Room 399 € 0 €
  Single Room 499 € 0 €

 

Περιλαμβάνονται

  • Μετακινήσεις/μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν
  • 4 διανυκτερεύσεις στον ξενώνα Salvia στα Λουτρά Αμαράντου
  • Ημιδιατροφή
  • 25΄ατμόλουτρο ΔΩΡΕΑΝ! (δίνεται μια φορά/ανά άτομο, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας)
  • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας
  • Φάκελος χαρτιών & πληροφοριών

Δεν περιλαμβάνονται

  • Η είσοδος σε μουσεία, μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους & σημεία ενδιαφέροντος. 
  • Γεύματα που δεν περιγράφονται στο πρόγραμμα. 
  • Ποτά κατά τη διάρκεια των δείπνων.
  • Φόρος διαμονής.
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Από 01/01/18 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος φόρος διαμονής βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016. Στις αναγραφόμενες τιμές των ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνεται, και θα πρέπει να καταβάλλεται από τον πελάτη απευθείας στο ξενοδοχείο.

Ο φόρος διαμορφώνεται για ξενοδοχεία:

2*, 0,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

3*, 1,50€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

4*, 3,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

5*, 4,00€ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σημείωση: Στα Μαστοροχώρια τα ξενοδοχεία διαθέτουν μικρό αριθμό δωματίων. Το ξενοδοχείο διαθέτει μόνο 12 δωμάτια! Τα δίκλινα δωμάτια διαθέτουν μόνο διπλό κρεββάτι. Παρακαλούμε όπως κλείσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας!