Skip to main content

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΙΛΕΣΙΑ ΓΚΝΤΑΝΣΚ 10 ημέρες Καλοκαίρι 2023 από 1095

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

27/6 | 18/7 | 8, 15, 22/8 | 12/9

 

Ημέρα 1η: Αθήνα – Κρακοβία

Γνωριμία με την ανέγγιχτη πόλη

 

Άφιξη στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας, από τις παλαιότερες πόλεις της χώρας. Η Κρακοβία προβάλλει ανέγγιχτη από την καταστροφή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με ένα ιστορικό κέντρο υποδειγματικά φροντισμένο. Την ίδια στιγμή, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα στην Ευρώπη. Η πόλη που γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της κατά τη δυναστεία των Γιαγκελλόνων (1386-1572), είναι ιδιαίτερα περήφανη για τον πρώτο Πολωνό Ποντίφικα. Ο κατά κόσμον Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα από Αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, ανακηρύχθηκε πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’.

Παλάτια, εκκλησίες, αρχοντικά. Ανάμεσα στα μπαρόκ και γοτθικά κτίσματα που δεσπόζουν στην πόλη, η Κρακοβία επιδεικνύει στον επισκέπτη της ένα απαράμιλλο αναγεννησιακό στάτους. Ο πλούτος των χρωμάτων, τα βιτρό, τα έργα ζωγραφικής, τα γλυπτά, ακόμα και οι επιπλώσεις συνηγορούν στη βεβαιότητα των αριστοκρατικών καταβολών της.

Η εβραϊκή γειτονιά Κάζιμιερτς, με τις επτά συναγωγές, το εντυπωσιακό Βασιλικό Κάστρο στο λόφο του Βάβελ, ο «βαρύς» Καθεδρικός Ναός με τους Βασιλικούς τάφους των Πολωνών μοναρχών και την Καμπάνα, το Πανεπιστήμιο Γιαγκελονιάν και η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης αποτελούν σημεία αναφοράς στην πρωινή μας ξενάγηση στην πανέμορφη πόλη. Αφιερωμένη στην Παναγία, η Εκκλησία Μαριάτσκι είναι ο ναός όπου ο -αγιοποιηθείς πλέον- Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ διετέλεσε επί μακρόν εφημέριος, ενώ κάθε μια ώρα, από το καμπαναριό της εκκλησίας, ένας τρομπετίστας διαχέει τη μελωδία της τρομπέτας σε όλη την πλατεία. Στο κέντρο της δεσπόζει και το αναγεννησιακού ρυθμού κτίριο Σουκιένιτσε, πάλαι ποτέ σημείο αναφοράς του εμπορίου των υφασμάτων. Μεταφορά για εγκατάσταση στο κεντρικό μας ξενοδοχείο και απόγευμα ελεύθερο.

 

Ημέρα 2η: Κρακοβία  (αλατωρυχεία)

Ένα μουσείο ψημένο σε κρούστα αλατιού

 

Η σημερινή μας επίσκεψη σε ένα από τα παλιότερα αλατωρυχεία της χώρας θα μας κατεβάσει αρκετά κάτω από τη γη. Σε απόσταση 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται το περίφημο αλατωρυχείο της Βιελίτσκα. Κι αν τα διάσημα έργα τέχνης και τα αγάλματα που το διακοσμούν είναι από μόνα τους αρκετά για να δικαιολογήσουν την επίσκεψή μας σε αυτό, φανταστείτε την έκπληξή σας μόλις παρατηρήσετε πως τα πάντα εδώ είναι φτιαγμένα από αλάτι!

Το ορυχείο που χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη αλατιού από τον 13o αιώνα είναι από τα παλαιότερα στον κόσμο. Το 1119 μάλιστα, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο «λευκό χρυσό» της περιοχής, ενώ από το 1290 γίνεται συστηματικά η εξόρυξη αλατιού. Εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξευμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες. Το έτος 1978 προστέθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO. Το 1996 αποφασίστηκε να τερματιστεί οριστικά η παραγωγή βιομηχανικού αλατιού, ενώ το 1994 ανακηρύχθηκε εθνικό και ιστορικό μνημείο. Και τι μουσείο, θα αναφωνήσετε την ώρα που θα περιπλανιόμαστε στους αλατοφόρους βράχους με τις παραστάσεις από τη ζωή των εργατών, τους τεράστιους αλατο-πολυέλαιους και φυσικά, μόλις αντικρίσετε το πιο παράξενο παρεκκλήσι που έχουν δει τα μάτια σας ποτέ. Προς τιμήν της Ευλογημένης Κίνγκα, της προστάτιδας Αγίας των εργαζομένων σε ορυχεία, η «αλατόγλυπτη» εκκλησία είναι εξ’ ολοκλήρου σκαλισμένη από τους αλατωρύχους! 

Επιστροφή στην Κρακοβία. Το απόγευμα είναι ελεύθερο για καφέ, φαγητό, ποτό κι αστικές περιπλανήσεις σε μια πόλη που θα σας αποζημιώσει με τις μυρωδιές, τις γεύσεις και την κινηματογραφική της αύρα.

 

Ημέρα 3η: Κρακοβία (Άουσβιτς) – Βρότσλαβ

Gothic, νάνοι και street art

 

Το μέρος που θα επισκεφτούμε σήμερα προϋποθέτει γερό στομάχι, καθώς είναι φορτισμένο με ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στο μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης εξοντώθηκαν μέσα σε δυόμιση χρόνια (1942-1944) από τους Ναζί περίπου ενάμιση εκατομμύρια άνθρωποι.

Δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στα προπολεμικά γερμανοπολωνικά σύνορα στην Άνω Σιλεσία (περιοχή που προσαρτήθηκε στη ναζιστική Γερμανία το 1939) στο σύμπλεγμα στρατοπέδων του Άουσβιτς λειτουργούσε και το κέντρο εξόντωσης των κρατουμένων. Κι αν από μόνα τους τα ιστορικά δεδομένα δεν είναι αρκετά για να μας δημιουργήσουν ρίγη ανατριχίλας, μια τεράστια συλλογή από προσωπικά αντικείμενα, παπούτσια και ρούχα παιδιών (πολλά από τα οποία ήταν νηπιακής ηλικίας όταν δολοφονήθηκαν) καθώς κι ένα σωρό άλλα εκθέματα, αναπόφευκτα δημιουργούν σοκ και δέος στον επισκέπτη του κολαστηρίου. Εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά την απελευθέρωση των εγκλείστων, το  Άουσβιτς αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη της ιστορίας πως ο άνθρωπος μπορεί να διαπράξει τις πιο αδιανόητες θηριωδίες. Το μουσείο που δέχεται περισσότερους από 1.500.000 επισκέπτες ετησίως λειτουργεί σαν μια σοβαρή προειδοποίηση για τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού και του φανατισμού.

Χρειάζεται να επισκεφτεί κανείς το Βρότσλαβ για να αντιληφθεί γιατί πρόκειται για έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της Πολωνίας. Ξωτικά, νάνοι, θρύλοι και δοξασίες δίνουν στο Βρότσλαβ μια ατμόσφαιρα γεμάτη με γοτθικό μυστήριο. Η παραμυθένια πόλη που στέκεται πάνω στον ποταμό Όντρα αποτελεί αγαπημένο προορισμό στην χώρα και όχι τυχαία, αφού αποτελεί μια ωδή στη γοτθική αρχιτεκτονική, ενώ διατέλεσε και πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης για το 2016. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις του gothic θα αγαπήσετε το τοπίο όπως αυτό σκηνογραφείται από γέφυρες, καταπράσινα πάρκα και street art.

Ξεκινώντας την περιήγηση από το νησί Πιάσεκ στον ποταμό Όντρα, θα συνεχίσουμε στη μεγάλη κεντρική πλατεία Ρίνεκ με τα κτίσματα των συντεχνιών καθώς και το πανέμορφο Παλιό Δημαρχείο. Το περίφημο Hala Silesia, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Μαξ Μπέργκ, προτείνεται για ινσταγκραμικές λήψεις. Ολοκληρώνουμε την περιήγησή μας στην πόλη με τον Ναό της Αγίας Ελισάβετ, με τον πανύψηλο γοτθικό πύργο. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

 

Ημέρα 4η: Βρότσλαβ (Κάστρο Κσιαζ, Εκκλησία Ειρήνης Σβιντνίτσα)

Η Κάτω Σιλεσία περιμένει να μας συστηθεί

 

Αναχώρηση το πρωί για να απολαύσουμε τα αξιοθέατα της Κάτω Σιλεσίας. Ξεκινάμε την επίσκεψή μας από το κάστρο Κσιαζ, ένα υπέροχο κάστρο-παλάτι με δυτικού τύπου μεγάλους κήπους και βασιλικά έπιπλα! Μια επίσκεψη που θα μας μεταφέρει σε άλλες εποχές! Είναι όμορφο τόσο από άποψη κατασκευής αλλά και θέσης, που εικάζεται ότι ο ίδιος ο Χίτλερ σχεδίαζε να το κάνει κατοικία του. Ξεκίνησε να χτίζεται τον 13ο αιώνα και αφού καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε δύο φορές ανά τους αιώνες, φιλοξένησε πολλούς Δούκες της Σιλεσίας όταν ακόμα ήταν γνωστό με το όνομα Φύρστενστάιν. Πέρασε στα χέρια των Ναζί το 1944 και στου Κόκκινου Στρατού των Σοβιετικών το 1945, όπου επί εποχής τους χάθηκαν και πολλά έργα τέχνης. Στη συνέχεια μας περιμένει η περίφημη εκκλησία της Ειρήνης στη Σβιτνίτσα που χτίστηκε αμέσως μετά το τέλος του Τριαντακονταετούς Πολέμου και την Συνθήκη Ειρήνης της Βεστφαλίας το 1648.  Αποτελεί την πρώτη Λουθηρανική εκκλησία που χτίστηκε στην μέχρι τότε καθολική Σιλεσία και ανήκει πλέον στη Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Επιστροφή στο Βρότσλαβ κα απόγευμα ελεύθερο. 

 

Ημέρα 5η: Βρότσλαβ – Πόζναν

Παραμυθένιες πόλεις της χώρας

 

Έχοντας ολοκληρώσει την γνωριμία μας με το Βρότσλαβ συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας προς την ιστορική πόλη Πόζναν, πρώτη πρωτεύουσα της χώρας μέχρι το 1039. Η πόλη που είχε καταστραφεί από τους Γερμανούς ξαναχτίστηκε εξ’ ολοκλήρου μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο νησάκι Sorrow Tomsky δεσπόζει περήφανα ο καθεδρικός ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου σε γοτθικό και μπαρόκ ρυθμό, καθώς και το γοτθικό σήμα κατατεθέν της πόλης, η Εκκλησία της Παναγίας. Περνώντας πάνω από τον ποταμό Βαρά θα βρεθούμε στην πλατεία της Παλιάς Αγοράς με τα αναγεννησιακά κτίρια και τη χρωματιστή Παλιά Πόλη.

Αναβιώνοντας έναν παλιό μύθο, κάθε μεσημέρι στις 12 ακριβώς, από τις μικρές πόρτες του ρολογιού του Δημαρχείου βγαίνουν δυο τράγοι και χτυπάνε τα κέρατα τους 12 φορές. Αυτά και άλλα πολλά ωραία και παράδοξα θα δούμε στο Πόζναν, σε μια στάση που μας αποκαλύπτει την παραμυθένια πλευρά της Πολωνίας. Απόγευμα ελεύθερο. Δείπνο στο ξενοδοχείο

 

Ημέρα 6η: Πόζναν (Τορούν, Μάλμπορκ κάστρο) – Γκντανσκ

Ποιο Γουίντσορ; Αυτό είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Ευρώπης!

 

Από τις παλιότερες πόλεις της χώρας, το Τορούν αποτελεί σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο. Καταπράσινη, με μεγάλα ανθοστόλιστα πάρκα, η πόλη μοιάζει με ζωγραφιά με φόντο τα χρωματιστά σπιτάκια από ολλανδικά τούβλα, τα πετρόχτιστα σοκάκια, αλλά και τους πλανόδιους καλλιτέχνες που δίνουν τον παλμό. Γεμάτη με εστιατόρια, μπυραρίες και καφέ, η πόλη βρίσκεται στους πιο «hot» προορισμούς του νεανικού πληθυσμού της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η μεσαιωνική παλιά πόλη με τα γοτθικά κτίρια, το Δημαρχείο, τις εκκλησίες, τα διάσημα παλιά σπίτια, κάποια από τον 16ο αιώνα κι άλλα που έχουν μείνει άθικτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Η πόλη άλλωστε ανήκει από το 1997 στην λίστα της Ουνέσκο, ενώ από το 2007 προστέθηκε στη λίστα με τα 7 Θαύματα της Πολωνίας. Ανάμεσα στα κτίσματα που θα θαυμάσουμε βρίσκεται και το σπίτι που γεννήθηκε ο Πολωνός Αστροφυσικός της Αναγέννησης, Νικόλαος Κοπέρνικος, το άγαλμα του οποίου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία.

Στις όχθες του ποταμού Νόγκατ, το μεσαιωνικό κάστρο του Μάλμποργκ που θα επισκεφθούμε στην συνέχεια θεωρείται το μεγαλύτερο σε εμβαδόν κάστρο της Ευρώπης και κορυφαίο δείγμα αμυντικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Οι Τεύτονες Ιππότες που το κατασκεύασαν στην Πρωσία το ονόμασαν Μάριενμπουργκ (που σημαίνει «το κάστρο της Παναγίας»).

Το κάστρο που ολοκληρώθηκε κάπου στο 1406, αναγκάστηκε να επεκταθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορικής του λειτουργίας, προκειμένου ανταποκριθεί στον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό των Ιπποτών, ενώ δεν άργησε να γίνει το μεγαλύτερο οχυρωμένο γοτθικό κτίριο σε όλη την Ευρώπη. Μετά από αλλεπάλληλες ιστορικές χρήσεις, ακόμα και από το Τρίτο Ράιχ, το Κάστρο πέρασε στο σήμερα ως ένα από τα μεγαλύτερα (κυριολεκτικά) Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο με τον τίτλο «Κάστρο του Τευτονικού Τάγματος στο Μάλμπορκ». 

Το απόγευμα φτάνουμε στο ξεχωριστό Γκντανσκ. Θα έχετε χρόνο για να κάνετε μια πρώτη αναγνωριστική βόλτα, λίγο πριν την γνωρίσουμε εκτενέστερα στην αυριανή μας ξενάγηση. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

 

Ημέρα 7η: Γκντανσκ (Γκντίνια, Σοπότ)

Η άγνωστη –πλην πανέμορφη- πλευρά της Πολωνίας

 

Ποιος θα περίμενε πως ένα ταπεινό ψαροχώρι του 9ου αιώνα θα εξελισσόταν σε μια από τις πιο δυναμικές ευρωπαϊκές πόλεις-κοσμήματα της χώρας;

Με μια σειρά από εξαιρετικά μνημεία, όπως το Παλαιό Δημαρχείο, το μεγαλύτερο στην μεσαιωνική Ευρώπη, τον Μεγάλο Μύλο και την Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης (η παλαιότερη ενοριακή εκκλησία που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα), η πόλη αντανακλά ακόμα κάτι από την αίγλη της εποχής που αποτελούσε σημαντικό εταίρο της Χανσεατικής Ένωσης.

Συνεχίζοντας προς την οδό Πίνα μας περιμένει η μεγαλύτερη εκκλησία από τούβλο στην Ευρώπη, η Βασιλική της Παναγίας, ενώ στην πολύβουη πεζοδρομημένη Νταλούκα, οι περίτεχνες προσόψεις των σπιτιών δίνουν μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα που κάνει την πόλη εντελώς μοναδική. Καταλήγουμε στην πλατεία Ντλουγκι, κατά πολλούς την πιο καλαίσθητη πλατεία σε ολόκληρη την Πολωνία, με το φλαμανδικού αναγεννησιακού ρυθμού Δημαρχείο, στην κορυφή του πύργου του οποίου φιγουράρει το χρυσό άγαλμα του βασιλιά Σιγκμόντι Β’ Αυγούστου. Μετά το γοτθικού ρυθμού Μέγαρο του Αρθούρου καταλήγουμε στο εμβληματικό Σιντριβάνι του Ποσειδώνα, meeting point των κατοίκων της πόλης. Σειρά έχουν οι Γκντίνια και Σοπότ που μαζί με το Γκντανσκ απαρτίζουν την περίφημη Τριπλή Πόλη. Οι γειτονικές πόλεις σήμερα λειτουργούν σαν θέρετρα για τους ντόπιους.

Το απόγευμα επιστρέφουμε στο Γκντάνσκ. Από τους περίπατους στα ρομαντικά δρομάκια με τους μουσικούς του δρόμου και τους μικροπωλητές, τα εστιατόρια με τις τοπικές σπεσιαλιτέ και τα μαγαζιά με τα προϊόντα από κεχριμπάρι, το απόγευμα απλώνεται γεμάτο υποσχέσεις και διαφορετικές επιλογές για κάθε επισκέπτη.

 

 

Ημέρα 8η: Γκντανσκ (Κρουαζιέρα στο κανάλι Ελμπλαγκ, Ζελάσοβα Βόλα) – Βαρσοβία

Στην πόλη με το συλλογικό τραύμα που αντηχεί τα νυχτερινά του Σοπέν

 

Αφήνουμε σήμερα το Γκντανσκ για να κατευθυνθούμε στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, την Βαρσοβία, με δύο ενδιάμεσες επισκέψεις. Αρχικά θα δούμε ένα από τα επτά θαύματα τις Πολωνίας, το τεχνολογικό μνημείο, που συνδέει τις δυτικές λίμνες της Μαζουρίας με την λιμνοθάλασσα του Βιστούλα ποταμού. Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Jacob Georg Serene στις αρχές του 19ου αιώνα εδραιώνοντας έτσι ένα εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής Πρωσίας και της Βαλτικής. Ξεκίνησε το 1844 και ολοκληρώθηκε το 1881. Η μοναδικότητα αυτού του καναλιού, μέρος του οποίου θα διαπνεύσουμε σήμερα, έγκειται στο ότι ξεπερνάει την διαφορά ύψους των δεξαμενών νερού με ένα σύστημα από ράγες πάνω στις οποίες προσαρμόζεται το πλοίο καθώς βγαίνει από το νερό και γίνεται ένα είδος «τρένου» μέχρι να φθάσει στο επόμενο υψηλότερο ή χαμηλότερο επίπεδο της δεξαμενής νερού και να βυθιστεί πάλι. Μια ιδιαίτερη κρουαζιέρα λοιπόν σε καταπράσινο περιβάλλον μα ταυτόχρονα μια μοναδική εμπειρία με καράβι και στο νερό και στην «ξηρά».  Συνεχίζοντας θα σταθούμε στην Ζελάσοβα Βόλα, την γενέτειρα του σπουδαίου μουσουργού Σοπέν με το  σπίτι-μουσείο που γεννήθηκε, και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μια σύντομη βόλτα στην πόλη. Άφιξη αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στην Βαρσοβία.

 

Ημέρα 9η: Βαρσοβία

Γνωριμία με την αναγεννημένη πόλη

 

Ανθισμένοι κήποι, μνημεία αφιερωμένα σε παλιούς, αλλά και σύγχρονους θεούς της τέχνης,  σιντριβάνια, λίμνες, αμφιθέατρα, μονοπάτια και γέφυρες. Απλωμένο σε 760 στρέμματα πράσινης γης, το πάρκο Lazienski συνιστά το καλύτερο μέρος για να αφουγκραστούμε την πολιτιστική κατάθεση μιας πόλης που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της. Ανάμεσα στα αξιοθέατά του περίφημου πάρκου, ξεχωρίζουμε το μνημείο του Σοπέν, γύρω από το οποίο οργανώνονται τακτικά μουσικές εκδηλώσεις.

Η παλιά πόλη της Βαρσοβίας περιβάλλεται από οχυρώσεις και φυσικά, βρίσκεται στον κατάλογο της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Εδώ θα δούμε την πλατεία της Αγοράς, το Βασιλικό Ανάκτορο, την πλατεία του Κάστρου Plac Zamkowy, από τα λίγα σημεία που σώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα, το μνημειώδες Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών, δώρο του Στάλιν στη Βαρσοβία, καθώς επίσης και το Θέατρο Βιέλκι που στεγάζει την Όπερα και το Μπαλέτο.

Επόμενη στάση στο Εβραϊκό Γκέτο της πόλης με το μνημείο των Μαρτύρων της ναζιστικής θηριωδίας καθώς και το σύγχρονο μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας.

Διερχόμενοι μια σειρά από μεγάλες λεωφόρους και περνώντας από το μετα-σταλινικό σύγχρονο κέντρο της πόλης θα οδηγηθούμε στην πλατεία του Κάστρου. Η απολαυστική διαδρομή, γνωστή ως «μίλι», θα μας φέρει μπροστά στα πιο σπουδαία μνημεία και τα πλέον όμορφα κτίρια της Βαρσοβίας. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι η Εκκλησία της Αγίας Άννας και του Τιμίου Σταυρού, ο Ναός των Καρμελιτών, το Προεδρικό Ανάκτορο, το Παλάτι Kazimierz, το ιστορικό και πολυτελέστατο ξενοδοχείο Μπρίστολ, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το εντυπωσιακό κτίριο του Πανεπιστημίου και το Κάστρο της Βαρσοβίας, ενώ λίγο πιο πέρα θα προσεγγίσουμε το σπίτι της πρωτοπόρου επιστήμονα και Νομπελίστριας, Μαρίας Κοζλόφκα Κιουρί.

 

Ημέρα 10η: Βαρσοβία – Αθήνα/Θεσσαλονίκη

Το βαλς του αποχαιρετισμού

 

Αξιοποιήστε την σημερινή ελεύθερη μέρα ανάλογα με τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα. Γεμάτοι εικόνες απύθμενης γοητείας, χορτασμένοι από την απλόχερη ομορφιά και την προσιτή γοητεία της χώρας, αφήνουμε πίσω μας την Πολωνία. Το απόγευμα μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την επιστροφή μας στην Ελλάδα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

 

ΠΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΩΡΑ

ΑΦΙΞΗΣ

1η μέρα

Αθήνα – Κρακοβία

07.35

09.00

10η μέρα

Βαρσοβία – Αθήνα

18.20

21.50

 

Θεσ/νίκη - Αθήνα

06.00

06.55

Αθήνα – Θεσ/νίκη

23.10

00.05

 

ΤΙΜΕΣ 

BONUS PRICE έγκαιρης εγγραφής για περιορισμένο αριθμό θέσεων ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ!

Ταξίδι

Αναχώρηση

Ξενοδοχεία

Διατροφή   

2κλ

1κλ

Φόροι

Παρατηρήσεις

 

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΙΛΕΣΙΑ

ΓΚΝΤΑΝΣΚ

 

10 μέρες

 

 

18/7

 

5* Radisson Blu

Westin

 

4*sup

Novotel

Arche

 

Πρωινό

& 3 δείπνα

 1095

 

+420

+390

Περιλαμβάνονται  δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων -   κρουαζιέρα στο κανάλι Ελμπλαγκ - είσοδοι σε Αλατωρυχεία, Αουσβιτς κάστρο Μαλμπορκ, κάστρο Κσιαζ, Βασιλικη Παναγίας

8, 15, 22/8

1165

+420

27/6

1245

+460

12/9  

1195

 

Παιδί έως 12 ετών στο ίδιο δωμάτιο με δύο (2) ενήλικες = -250€

 

Το ταξίδι σας προσφέρει:

  • Πτήσεις με Aegean Airlines : Αθήνα - Κρακοβία // Βαρσοβία - Αθήνα
  • Διαμονή σε επιλεγμένα 5* & 4*sup κεντρικά ξενοδοχεία ή παρόμοια

Κρακοβία    Radisson Blu 5*    

Βρότσλαβ   Radisson Blu 5*

Βαρσοβία   Westin 5*

Γκντάνσκ    Arche 4*sup

Πόζναν                   Novotel Centre 4*sup

  • Πρωινό μπουφέ καθημερινά & 3 δείπνα (σετ μενού) σε Γκντανσκ / Βρότσλαβ / Πόζναν
  • Μεταφορές, εκδρομές, ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Εισόδους σε Άουσβιτς – Αλατωρυχεία - Κάστρο Κσιαζ - Εκκλησία Ειρήνης - κάστρο Μάλμποργκ - Βασιλική Παναγίας Κρακοβία
  • Κόστος κρουαζιέρας στο κανάλι Ελμπλαγκ
  • Φιλοδωρήματα / δημοτικοί φόροι πόλεων
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης / Φ.Π.Α.
  • Έμπειρο Αρχηγό/Συνοδό του ταξιδιού

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Είσοδοι σε μουσεία/ αξιοθέατα εκτός από αυτά που αναφέρονται στα προσφερόμενα
  • Ποτά/αναψυκτικά κατά την διάρκεια των δείπνων
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

ΤΑΞΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ 

Απαραίτητο διαβατήριο ή ταυτότητα τελευταίας 15ετίας σε καλή κατάσταση.