Skip to main content

ΙΣΡΑΗΛ - ΓΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ Εξερευνητική Αποστολή στη Γη Χαναάν Πρωτομαγιά 2023 από 2790

 11 ΗΜΕΡΕΣ 26/4 

 

Ημέρα 1η: Αθήνα – Τελ Αβίβ - Ιερουσαλήμ

Με ολιγόωρη πτήση ξεκινάμε για το Ισραήλ. Άφιξη στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και αναχώρηση για την Ιερουσαλήμ, την Ιερή Πόλη των Χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων.

 

Ημέρα 2η: Ιερουσαλήμ

Σήμερα θα ξυπνήσουμε πολύ νωρίς το πρωί για κάτι πολύ ειδικό. Πρώτα θα ανέβουμε στο ύψωμα του όρους των Ελαιών για μια πανοραμική θέα της Ιερουσαλήμ .Στη συνέχεια θα πάμε στην ειδική είσοδο του Όρους του Ναού όπου η επίσκεψη για τους μη μουσουλμάνους προβλέπεται μόνο από τις 7:30 έως τις 8:30. Παρότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο εσωτερικό των τζαμιών, θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε από κοντά το πιο εμβληματικό κτίσμα της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για το χρυσό Θόλο του Βράχου που δεσπόζει στην παλιά πόλη. Πιο δίπλα βρίσκεται το τζαμί Αλ Ακτσά ένα από τα παλαιότερα τεμένη του ισλαμικού κόσμου. Στη συνέχεια αρχίζουμε την πεζοπορική ξενάγηση η οποία περιλαμβάνει, φυσικά, το Τείχος των Δακρύων την εβραϊκή συνοικία, τα τμήματα της ρωμαϊκής οδού Κάρντο, την αρμένικη συνοικία, την Πύλη της Σιών και θα καταλήξουμε στο Ναό της Αναστάσεως που βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος και το ύψωμα του Γολγοθά.

Ημέρα 3η: Ιερουσαλήμ

Η δεύτερη ξενάγηση της πόλης περιλαμβανει τα αξιοθέτα έξω απο τα τείχη της πόλης. Πρώτα θα κατεβούμε στη βάση του Όρους των Ελαιών και θα επισκεφθούμε τους αρχαίους μονολιθικούς τάφους των Εβραίων βασιλιάδων και αρχιερέων. Μετά μας περιμένει το πρώην Γεωργιανό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού που θυμίζει φρούριο, ενώ το μεσημέρι θα σταματήσουμε στη ζωντανή αγορά Μεχανέ Γιεχούντα που πλημμυρίζει απο τα αγαθά της Γης της Επαγγελίας! Αμέσως μετά θα επισκεφθούμε το Μουσείο του Ισραήλ κυρίως γνωστό για τα περίφημα χειρόγραφα της Νεκράς θάλασσας αλλά και με μια πλούσια συλλογη από τους αρχαίους και νεώτερους πολιτισμούς που αφήσανε τα ίχνη τους στην επικράτεια του σημερινού Ισραήλ. Η έκπληξη όμως είναι η συλλογή έργων τέχνης με έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως «ο Θάνατος του Αδώνιδος» από τον Ρούμπενς, ο Άγιος Πέτρος του Ρέμπραντ και ακόμα Κλιμτ, Μοντιλιάνι, Βαν Ντάϊκ,Σεζάν κ.ά.

 

 

Ημέρα 4η: Ιερουσαλήμ

Στη σημερινή εξόρμηση θα δούμε τρία από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται στην επικράτεια των παλαιστινιακών εδαφών. Πρώτα μας περιμένει η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου. Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό συγκρότημα σκαρφαλωμένο στον απότομο βράχο του φαραγγιού Κελτ στα βουνά της Ιουδαίας.Μετά θα πάρουμε το δρόμο για τις απότομες πλαγιές της ερήμου της Ιουδαίας, όπου βρίσκεται το Ηρώδειο -τα μεγαλοπρεπή ερείπια του ανακτόρου του Μεγάλου Ηρώδη, που χτίστηκε στην κορυφή ενός... τεχνητού λόφου- ένα από τα πιο παράδοξα μνημεία της Ιουδαίας. Στη συνέχεια θα πάμε στο παρατηρητήριο όπου θα θαυμάσουμε στο χάος του γκρεμού την Ιερά Λαύρα του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου που παραμένει άβατο για τις γυναίκες! Οι πιο θαραλλέοι αξίζει να κατεβείτε στο βάθος της κοιλάδας των Κέδρων και περνώντας στην απέναντι όχθη να θαυμάσετε το αρχιτεκτονικό υπερθέαμα που προσφερει αυτό το οχυρωμένο μοναστήρι.

 

Ημέρα 5η: Ιερουσαλήμ - Άκκο

Πλούσια σε εντυπώσεις και η σημερινή διαδρομή, καθώς θα μας φέρει κατά μήκος της παράκτιας οδού που ένωσε κάποτε την Αίγυπτο με τη Συρία. Πρώτος σταθμός η Καισάρεια η Παράλιος, η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ιουδαίας, που έκτισε ο Ηρώδης ο Μέγας προς τιμήν του Αύγουστου Καίσαρα. Εδώ ήταν η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής Παλαιστίνης για 600 χρόνια και εδώ ο Έλληνας ορθόδοξος επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβιος έγραψε τον 4ο αιώνα το «Ονομαστικόν», χάρη στο οποίο αναγνωρίστηκαν πολλά βιβλικά ονόματα και εντοπίστηκαν οι αντίστοιχες τοποθεσίες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ρωμαϊκό θέατρο, στα ανάκτορα του Ηρώδη, στα οχυρά των Σταυροφόρων, στα ελληνιστικά σπίτια και στη βυζαντινή οδό. Ακολούθως μας περιμένει ακόμη ένας αρχαιολογικός χώρος που ακούει στο τρομερό όνομα Αρμαγεδδών, το βιβλικό όνομα για την τελευταία μάχη επί της Γης (πριν από τη συντέλεια του κόσμου). Σήμερα το Μεγκίντο -όπως αποκαλείται τώρα- δείχνει μόνο ένα μέρος της ιστορίας του, που ξεκινάει το 4000 π.Χ., θυμίζοντάς μας πως τον καιρό του Σολομώντα ήταν μία από τις σημαντικές πόλεις του βασιλείου της Ιουδαίας. Όμως δεν τελειώσαμε. Στους λόφους της Ναζαρέτ βρίσκεται η αρχαία Σεπφώρις. Γενέτειρα της Παρθένου Μαρίας, πρωτεύουσα του Ιουδαϊκού Βασιλείου του Ηρώδη Αντύπα και μία από τις μικρές αλλά πιο καλοδιατηρημένες αρχαίες πόλεις του Ισραήλ. Θα δούμε την κεντρική οδό που διασχίζει την πόλη, τα ζωηρά μωσαϊκά με τα αγαθά του ποταμού Νείλου και θα ανηφορίσουμε στο αρχαίο θέατρο που αντικρίζει την μεγάλη πεδιάδα. Το τέλος της ημέρας θα μας βρει στην πόλη Άκκο, γνωστή στην αρχαιότητα με το όνομα Πτολεμαΐδα και για 25 αιώνες ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Στην πεζοπορική ξενάγηση θα δούμε το παλιό λιμάνι όπως το διαμόρφωσαν οι Σταυροφόροι, θα δούμε τα τείχη και τις πύλες της παλιάς πόλης, την παλιά αγορά, το καραβάν σεράι Καν ελ Ουμντάν και το Χάνι των Φαράντζ. Θα περπατήσουμε στην πλατεία με το επιβλητικό οθωμανικό Τζαμί Τζαζάρ και θα χαθούμε στον λαβύρινθο με τα δρομάκια της παλιάς πόλης.

 

Ημέρα 6η: Άκκο - Λίμνη Γενησαρέτ (Θάλασσα της Γαλιλαίας) - Τιβεριάδα

Αλλάζουμε σκηνικό σήμερα καθώς κατευθυνόμαστε στον υδροβιότοπο Αγκαμόν στην Χούλα. Εδώ θα επιβιβαστούμε σε ειδικά οχήματα και θα διασχίσουμε μονοπάτια και κανάλια όπου ανάλογα με την εποχή συρρέουν χιλιάδες μεταναστευτικά και ενδημικά πουλιά όπως γκρίζοι γερανοί, πελεκάνοι, νερόκοτες, αλκυόνες ακόμα και αμφίβια θηλαστικά όπως οι βίδρες.

Ακολούθως ανηφορίζουμε για τις εσχατιές του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Θα σταθούμε στο Ιερό του Πανός στην αρχαία Πανειάδα, που στους ρωμαϊκούς χρόνους ονομάστηκε Καισάρεια Φιλίππεια. Από εδώ φτάνουμε στα υψώματα του Γκολάν στο φρούριο Νιμρώδ, ένα από τα αραβικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα της δυναστείας των Αγιουβιδών. Χτίστηκε στις πλαγιές του όρους Χερμόν, το 1228 από τον Αλ Αζιζ Οθμάν σε προνομιακή θέση, ώστε να ελέγχει την οδό προς τη Δαμασκό, στο σημείο των σημερινών συνόρων μεταξύ Λιβάνου, Συρίας και Ισραήλ. Στην κάθοδό μας σταματάμε στο λιβανέζικο χωριό Γατζάρ που βρέθηκε... καταλάθος μέσα στην επικράτεια του Ισραήλ! Ακόμα κι έτσι, το ζαχαραπλαστείο του Αχμέτ Χατίμπ δεν εχασε την τέχνη του. Εξακολουθεί να παρασκευάζει εκπληκτικά μπακλαβαδάκια και λιβανέζικα γλυκίσματα που θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε οι ίδιοι. Όμως δεν τελειώσαμε. Το απόγευμα μας περιμένει η ιστορική και καλοδιατηρημένη πόλη Σαφέντ ανάμεσα στα βουνά της Γαλιλαίας. Έδρα των μυστικιστών Εβραίων και μελετητών της Καβάλα, η Σαφέντ αποπνέει μια ατμόσφαιρα που βγαίνει κατευθείαν από τη Βίβλο. Στην ξενάγηση θα περπατήσουμε στην παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα δρομάκια, θα δούμε τη συνοικία των Συναγωγών, θα περάσουμε από την περιοχή των καλλιτεχνών και θα καταλήξουμε στην πλατεία Κίκαρ Άμπο, όπου οι παραδοσιακοί Εβραίοι Χασιντίμ ξεκινούν τις θρησκευτικές τους πομπές. Το τέλος της ημέρας θα μας βρει στην πόλη Τιβεριάδα που βρίσκεται κτισμένη στις όχθες της Λίμνης της Γενησαρέτ (ή Τιβεριάδος ή Θάλασσας της Γαλιλαίας) όπου θα διανυκτερεύσουμε.

 

Ημέρα 7η: Τιβεριάδα - Νεκρά Θάλασσα

Το πρωί ανηφορίζουμε ξανά στα υψώματα του Γκολάν όπου μας περιμένει η αρχαία ελληνική πόλη Ίππος που συμμετείχε στην ένωση της Δεκάπολης. Σήμερα λέγεται Σουσίτα και βρίσκεται κτισμένη στην κορυφή ενός απότομου λόφου που ατενίζει την λίμνη Γενησαρέτ. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε νότια και παίρνουμε τον δρόμο για την αρχαία Σκυθόπολη, γνωστή σήμερα με το όνομα Μπετ Σεάν. Άλλοτε μία από τις ωραιότερες ελληνικές πόλεις της Ιουδαίας, χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον Πτολεμαίο τον Φιλάδελφο και ήταν αφιερωμένη στον Διόνυσο. Το αρχαίο θέατρο θεωρείται ακόμη και σήμερα το ωραιότερο του Ισραήλ.

Νωρίς το απόγευμα καταλήγουμε σε κάποιο απο τα θέρετρα της Νεκράς Θάλασσας για διανυκτέρευση.

Ημέρα 8η: Νεκρά Θάλασσα - Εϊλάτ

Άκρως συναρπαστική προβλέπεται και η σημερινή ξενάγηση .Το πρωί κατευθυνόμαστε σε ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του ταξιδιού μας. Εδώ μας περιμένει η θρυλική Μασάντα. Η Ακρόπολη των Ιουδαίων, το Γιβραλτάρ της ερήμου, θρύλος, θέαμα και ιστορία. Φυσικό οχυρό που υψώνεται 400 μέτρα κατακόρυφα πάνω από την έρημο, ήταν για πολλούς αιώνες Ακρόπολη της αντίστασης των ζηλωτών Εβραίων κατά των Ρωμαίων, φιλοξένησε τα ανάκτορα του Μεγάλου Ηρώδη και αργότερα ακόμη και βυζαντινές εκκλησίες. Το θέαμα και η θέα είναι επιβλητικά και η εκτενής ξενάγηση θα μας διαφωτίσει σχετικά με τις τελευταίες φάσεις της αρχαίας ιστορίας των Εβραίων πριν από τη Διασπορά.

Απο εδώ συνεχίζουμε για το Εϊλάτ, κάνοντας μερικές ασυνήθιστες στάσεις.Πρώτα θα πάμε για … σαφάρι(!) στο ειδικό καταφύγιο άγριων ζώων που τα είδη τους αναφέρονται στη Βίβλο. Θα δούμε στρουθοκάμηλους, αντιλόπες όρυγες, ονάγρους και ίσως αντιλόπη Άνταξ. Μετά μας περιμένει το υποβρύχιο παρατηρητήριο στον βυθό της Ερυθράς Θάλασσας με σπάνια χρωματιστά ψάρια, θαλάσσιες χελώνες ακόμη και γιγάντια σελάχια Μάντα ρέϋ. Καταλήγουμε στο ξενοδοχείο μας για μπάνιο και χαλάρωση.

 

 

Ημέρα 9η: Εϊλάτ - Τελ Αβίβ

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για την εξερεύνηση της ερήμου Νεγκέβ και τις χαμένες πόλεις των Ναβαταίων. Πρώτος σταθμός το Κόκκινο Φαράγγι στα βουνά του Εθνικού Δρυμού του Εϊλάτ με τους υπέροχους γεωλογικούς σχηματισμούς. Ταξιδεύοντας αρχικά κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Αύγυπτο, θα σταθούμε στο χείλος του «κρατήρα» Ραμόν που ατενίζει το χάος και την απεραντοσύνη της Νεγκέβ. Τέλος, μας περιμένει η αρχαία πόλη Αβντάτ των Ναβαταίων χτισμένη στο ύψωμα που δεσπόζει στην έρημο. Προσπερνώντας την Μπερσέμπα, θα βρεθούμε πάλι στην πράσινη μεσογειακή ζώνη και θα καταλήξουμε στο «Μανχάτταν της Μεσογείου» το μοντέρνο και κοσμοπολίτικο Τελ Αβίβ.

 

 

Ημέρα 10η: Τελ Αβίβ

Στην πρωινή ξενάγηση θα πάρουμε μια πρώτη γεύση της... αμερικανικής πόλης που βρέχεται από τα νερά της Μεσογείου. Αρχίζουμε από την παλιά διατηρημένη πόλη Γιάφα στα νότια προάστια του Τελ Αβίβ. Οι Έλληνες την ονόμαζαν Ιόππη και κατά την μυθολογία, εδώ ο βασιλιάς Κέφης υποχρεώθηκε να προσφέρει την κόρη του Ανδρομέδα θυσία στον Ποσειδώνα μέχρι που την απελευθέρωσε ο Περσέας. Πρωτεύουσα των Σταυροφόρων του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου του 12ου αιώνα, επανήλθε στα χέρια των Αράβων μέχρι τον Μεγάλο Ναπολέοντα και αργότερα πέρασε στους Άγγλους. Επιστρέφοντας στο Τελ Αβίβ θα επισκεφθούμε τη μποέμικη συνοικία Νέβε Τζέντεκ θα περπατήσουμε στην αγορά της Κάρμελ, όπου κάθε λογής φρούτα, λαχανικά, ελιές από τη... Γη της Επαγγελίας κατακλύζουν τα καταστήματα. Θα διασχίσουμε την εμπορική λεωφόρο Ντέζινγκοφ και θα καταλήξουμε στην συνοικία Σαρόνα με τα παλιά κτίσματα του 19ου αιώνα που περιβάλονται -σχεδόν απειλητικά- από τους νέους γυάλινους ουρανοξύστες. Κλείνουμε τη γνωριμία με το Τελ Αβίβ εξερευνώντας την πολυτελη αγορά της Σαρόνα με τα ακριβά καφέ και επιλεγμένα αγαθά.

 

Ημέρα 11η: Τελ Αβίβ - Αθήνα

Πτήση επιστροφής στην Αθήνα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.

 

ΤΙΜΕΣ

 

Ταξίδι

Διατροφή

Αναχώρηση

Διαμονή

Δίκλινο

Μονόκλινο

Φόροι

Είσοδοι

ΙΣΡΑΗΛ

Γη της Βίβλου

11 ημέρες

Ημιδιατροφή

26/4

4*, 3*sup

2.790

+1.030

+790

 

 

Το ταξίδι σας προσφέρει:

 

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*, 3*sup
  • Μεταφορές και ξεναγήσεις όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
  • Ημιδιατροφή καθημερινά
  • Εισόδους στους επισκεπτόμενους χώρους
  • Τοπικούς επίσημους ξεναγούς
  • Έμπειρο αρχηγό/συνοδό
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

  

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 

  • Αχθοφορικά / Φιλοδωρήματα
  • Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Φτάνοντας στο Ισραήλ και προτού παραδώσετε το διαβατήριό σας για έλεγχο, να δηλώσετε ότι δεν επιθυμείτε να σας το σφραγίσουν, γιατί μετά δεν θα μπορείτε να μπείτε σε αραβικές χώρες που δεν έχουν σχέσεις με το Ισραήλ (Ιράν, Λίβανος κ.ά.).

  

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ 

  • Απαραίτητο το διαβατήριό σας με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα προορισμού.