Skip to main content

Η Κολομβία όπως δεν την έχετε ξαναδεί - Με τους μυστηριώδεις αρχαιολογικούς χώρους σε Σαν Αγκουστίν – Τιερραδέντρο – Ποπαγιάν Χριστούγεννα 2022! από

Αναχώρηση 22/12/2022

Διάρκεια: 19 ΗΜΕΡΕΣ

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – πτήση για ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιω­τική μας ομάδα και πτήση για την Κωνσταντινούπολη. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.


2η ημέρα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ

Μετάβαση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα αστικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Μπογκοτά τοποθετείται γεωγραφικά σχεδόν στο κέντρο της χώρας, σε ένα οροπέδιο στη λεγόμενη Σαβάνα της Μπογκοτά. Χτισμένη μάλιστα στα 2.640 μ. από το επίπεδο της θάλασσας, αποτελεί την τρίτη ψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου (μόνο η Λα Πας της Βολιβίας και το Κίτο του Ισημερινού βρίσκονται ψηλότερα!) Χάρη στην πλούσια και εύφορη γη, η Μπογκοτά άνθισε γρήγορα, η υφα­ντουργία της μάλιστα παρουσίαζε εξαιρετικά δείγματα ήδη από την εποχή των πρώτων ιθαγενών. Πριν ακόμη φτάσουν στη νότια Αμερική οι Ισπανοί κονκισταδόρες, η Μπογκοτά είχε φτάσει να αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυπλη­θές πολιτιστικό κέντρο με επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1538 και από τότε εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα από τα με­γάλα αστικά κέντρα της ισπανικής αποικιακής εξουσίας του Νέου Κόσμου. Το 1819, με την απελευθέρωσή της από τον Σιμόν Μπολίβαρ, η Μπογκοτά έγινε η πρωτεύουσα της Μεγάλης Κολομβίας, μιας συνομοσπονδίας που περιλάμ­βανε τα εδάφη των σημερινών χωρών του Παναμά, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και του Ισημερινού. Μετά τη διάλυση της συνομοσπονδίας, έμεινε πρωτεύουσα της Νέας Γρανάδας − η αποικιακή ονομασία της Κολομβίας.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Μπογκοτά.


3η ημέρα: ΜΠΟΓΚΟΤΑ: ξενάγηση – Μουσείο Χρυσού

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μας ξενάγησης θα δούμε τα περίφημα αποικιακά κτίρια της πόλης, που ώθησαν πολλούς κατά τον 17ο και τον 18ο αι. στο να αποκαλέ­σουν την Μπογκοτά «Αθήνα της Νότιας Αμερι­κής».

Αμέσως λοιπόν μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας θα ξεκινήσουμε για μία μεγάλη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πανέμορφης Μπογκοτά, τη λεγόμενη Καντελαρία. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι όλο το ιστορικό κέντρο θεωρείται εξαιρετικό δείγμα της ισπανικής αποικιακής αρ­χιτεκτονικής. Θα αρχίσουμε λοιπόν από τη Μεγάλη Πλα­τεία της Καντελαρίας, την Πλατεία Μπολίβαρ με το μεγα­λειώδες άγαλμα του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερι­κής. Στα χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας (16ος-19ος αιώνας) η Μεγάλη Πλατεία εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς, λειτουργούσε ως μεγάλη αγορά και επίσης διέ­θετε αρένα για ταυρομαχίες. Και φυσικά ήταν τόπος εκτέ­λεσης των εγκληματιών και των αντιφρονούντων.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας θα δούμε τον Καθε­δρικό Ναό, ο οποίος χτίστηκε πάνω στην πρώτη εκκλησία της πόλης η οποία οικοδομήθηκε το 1539 και διαφυλάσσει μεγάλο αριθμό χειροτεχνημάτων, υφαντών και καλλιτεχνη­μάτων των 4 αιώνων ιστορίας της. To δε παρακείμενο πα­ρεκκλήσι Nτε Σαγκράριο έχει χαρακτηριστεί ως διαμάντι της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και στεγάζει πολύτιμες αγιο­γραφίες του Ισπανού Γκρεγκόριο Βάσκες, που είναι ο βα­σικός εκφραστής της ισπανικής μπαρόκ ζωγραφικής.

Ακολουθεί το Καπιτώλιο, δείγμα της αναγεννησιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1847 και 1926 και είναι το πρώτο αρχιτεκτονικό δείγμα κυβερνη­τικών κτιρίων στη Δημοκρατία της Κολομβίας.

Στο κέντρο του Καπιτωλίου βρίσκεται το Ελλειπτικό Μέγαρο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις της Βουλής και της Γε­ρουσίας. Εκεί εκτίθενται και προτομές των προηγούμενων προέδρων της χώρας, με προεξάρχοντα τον Στρατηγό Το­μάς Σιπριάνο Μποσκέρα που εξέτισε 4 θητείες. Εκεί βρίσκε­ται και η προτομή του συνθέτη Ραφαέλ Νούνιες που συνέ­θεσε τον εθνικό ύμνο της Κολομβίας.

Κατά την περιήγησή μας στη Μεγάλη Πλατεία ή αλλιώς Πλατεία Μπολίβαρ θα δούμε επίσης το επιβλητικό Δικα­στικό Μέγαρο και το Δημαρχείο της Μπογκοτά, το Σχολείο Σαν Μπαρτολομέ, το παλιότερο της χώρας και η Κάσα ντε λος Κομουνέρος, ένα πρώην διοικητικό αποικιακό κτίριο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και αρχείο της ε­πανάστασης για την ανεξαρτησία της Μπογκοτά από τους κονκισταδόρες.

Σειρά έχει το Μουσείο του Χρυσού όπου θα δούμε τη μό­νιμη συλλογή που απαρτίζεται από 32.000 εκθέματα και 20.000 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους! Ας μην ξε­χνάμε ότι τα εδάφη της Κολομβίας είναι εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων και πετραδιών, ιδιαιτέ­ρως σμαραγδιών… Στο μουσείο αυτό όμως θα δούμε και πολλά κεραμικά και υφαντά των ιθαγενών Κιμπάγια, Κά­λιμα, Ταϊρόνα, Σινού, Μουίσκα, Τολίμα, Τουμάκο και Μα­γκταλένα. Οι πολιτισμοί αυτών των προκολομβιανών φυ­λών καταστράφηκαν με την έλευση των κονκισταδόρες. Το Μουσείο του Χρυσού λειτουργεί από το 1939 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως!

Τελευταία στάση μας είναι στο Ιερό της Μοντσεράτ, όπου ανεβαίνουμε με τελεφερίκ απολαμβάνοντας παράλληλα και την θέα με την πόλη της Μπογκοτά από τη μια πλευρά και τις Άνδεις από την άλλη.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.


4η ημέρα: ΜΠΟΓΚΟΤΑ – πτήση για ΚΑΛΙ – ΤΙΕΡΡΑΔΕΝΤΡΟ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο απ’ όπου θα πετάξουμε για το Κάλι, τη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, κεντρικό λιμάνι στον Ειρηνικό Ωκεανό και πρωτεύουσα του χορού σάλσα! Με την άφιξή μας αναχωρούμε οδικώς για το Τιερ­ραδέντρο, σε μια διαδρομή όχι εύκολη (διάρκειας περίπου έξι ωρών) αλλά σίγουρα μία ακόμα εμπειρία σε μια πλευρά της Κολομβίας άγνωστη στους περισσότερους ταξιδιώτες. Άφιξη στο Τιερραδέντρο, μεταφορά και τακτο­ποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.


5η ημέρα: ΤΙΕΡΡΑΔΕΝΤΡΟ (ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο) – ΠΟΠΑΓΙΑΝ

Μετά το πρωινό μας πάμε να επισκεφθούμε τους διάση­μους ζωγραφιστούς τάφους των προκολομβιανών πολι­τισμών, τα «υπόγεια» (hypogeum), όπως ονομάζονται (6ος-9ος αι.). Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο του Τιερραδέντρο, ένα καταπληκτικό όσο και σπάνιο μνημείο προκολομβιανής τέχνης, το οποίο περιλαμβάνει έναν υπό­γειο χώρο, έως οκτώ μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδά­φους, όπου βρέθηκαν τοίχοι ζωγραφισμένοι με γεωμε­τρικά, ανθρωπομορφικά και ζωομορφικά μοτίβα, κυρίως σε αποχρώσεις του κόκκινου, του λευκού και του μαύρου. Ο χώρος είχε εμφανώς συληθεί πριν την ανακάλυψή του, τα όσα παρατηρεί κανείς ωστόσο είναι πραγματικά εντυ­πωσιακά. Θα δούμε τον εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο του Τιερραδέντρο πριν συνεχίσουμε οδικώς για την ιστο­ρική πόλη της Ποπαγιάν. Με την άφιξή μας στην πανέ­μορφη πόλη (ιδρύθηκε το 1537) θα πάμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση και διανυκτέρευση.


6η ημέρα: ΠΟΠΑΓΙΑΝ: εκδρομή στο χωριό Σίλβια – ξενάγηση στο Ποπαγιάν

Μετά το πρωινό μας θα βγούμε επίσης και εκτός πόλης για να επισκεφθούμε το χωριό Σίλβια στις Άνδεις, που πε­ριβάλλεται από τεράστιες εκτάσεις ζαχαροκάλαμων. Στο χωριό κατά παράδοση διοργανώνεται παραδοσιακή α­γορά, φυσικά αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα, κυρίως από τις τοπικές φάρμες, αλλά και υφάσματα και υφαντά. Η αγορά της Σίλβια είναι σημείο συνάντησης της φυλής Γκουαμπιάνο που έρχονται από τα γύρω χωριά και οικι­σμούς, με τις παραδοσιακές τους, πολύχρωμες φορεσιές.

Επιστροφή στην Ποπαγιάν και ξεκινάμε την ξενάγησή μας στο ιστορικό κέντρο. Εκεί θα δούμε την εντυπωσιακή μπα­ρόκ αποικιακή αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο. Η Πο­παγιάν ονομάζεται και Λευκή Πόλη, λόγω των λευκών κτι­ρίων της. Εμείς θα ξεκινήσουμε από το κατάφυτο Πάρκο Κάλντας του 16ου αιώνα. Το πάρκο σχεδιάστηκε μαζί με την ίδρυση της πόλης και αρχικά φιλοξενούσε τη δημοτική αγορά. Γύρω από αυτό χτίστηκαν τον 16ο αιώνα τα βα­σικά θρησκευτικά και κυβερνητικά κτίρια, όλα σε μπαρόκ αποικιοκρατικό στυλ. Αυτά θεωρούνται σήμερα το ορό­σημο της Ποπαγιάν, με προεξάρχοντα τον Πύργο του Ρο­λογιού που πρωτολειτούργησε το 1737. Ο μηχανισμός του ρολογιού είχε κατασκευαστεί στην Αγγλία. Μετά τον σει­σμό του 1983 που κατέστρεψε μέρος της πόλης, το ρολόι επισκευάστηκε από το ίδιο βρετανικό εργοστάσιο και επα­νατοποθετήθηκε στον Πύργο.

Επόμενος σταθμός μας είναι η Γέφυρα Ουμιγιαδέρο που κατασκευάστηκε το 1873 από τον ιταλό μοναχό Σεραφίν Μπαρμπέτι και έναν Γερμανό μηχανικό. Η γέφυρα αυτή είναι πολύτιμη για την πόλη και τους κατοί­κους της επειδή συνδέει το κέντρο με την πυκνοκατοικη­μένη συνοικία Μπολίβαρ. Ένα μεγάλο ρήγμα από σεισμό χωρίζει τις δύο συνοικίες και πριν την κατασκευή της γέφυ­ρας οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να διασχίζουν μπουσουλώντας το ρήγμα. Εξ ου και μετά τον θάνατο των κατασκευαστών, οι δύο σοροί ταριχεύθηκαν και τώρα φυλάσσονται στο Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης της Πο­παγιάν.

Μετά τη γέφυρα θα περάσουμε έξω από τον ναό Λα Ερ­μίτα, το θέατρο Γκιγέρμο Βαλένσια και τον μπαρόκ ναό Σάντο Ντομίνγκο τον οποίο σχεδίασε ο φημισμένος στην εποχή του Ισπανός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαρσία κατά παραγγελία της ισχυρής πολιτικής οικογένειας Αρμπο­λέδα, στα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα θεωρείται η πλέον εμβληματική εκκλησία στην πόλη.

Εν συνεχεία θα επισκεφτούμε τη βασιλική Σαν Φρανσίσκο, άλλο ένα μπαρόκ κτίριο, που θεωρείται από τα ομορφό­τερα της Ποπαγιάν. Ακολουθεί το Πάνθεον των Προπατό­ρων ή αλλιώς ο Παρθενώνας των Ηγετών της Ανεξαρτη­σίας. Εκεί φυλάσσονται τα λείψανα των επιφανών αγωνι­στών για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής. Και μετά θα επισκεφτούμε το Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης και το Σπίτι-Μουσείο της οικογένειας Μοσκέρα. Οι Μο­σκέρα είναι η άλλη μεγάλη πολιτική οικογένεια της χώρας, μαζί με τους Αρμπολέδα. Μάλιστα ο στρατηγός Τομάς Σι­πριάνο ντε Μοσκέρα που έχτισε το σπίτι τον 18ο αιώνα υ­πήρξε 4 φορές εκλεγμένος Πρόεδρος της Κολομβίας. Μέσα στην τραπεζαρία της οικίας Μοσκέρα θα δούμε έ­ναν επιβλητικό γαλλικό κρυστάλλινο πολυέλαιο, ο οποίος είχε μεταφερθεί από την Καραϊβική στην Ποπαγιάν με μου­λάρι. Επίσης σε περίοπτο τοίχο θα δούμε ένα δοχείο: εκεί φυλάσσεται η καρδιά του στρατηγού! Ναι… μην σας φαί­νεται περίεργο… και στο δικό μας Ζάππειο Μέγαρο, μέσα στο περιστύλιο είναι εντειχισμένο το κρανίο του δωρητή Ευαγγέλη Ζάππα, κατά επιθυμία του, όπως αυτή είχε γρα­φεί στη διαθήκη του.

Η ξενάγησή μας θα ολοκληρωθεί στους πρόποδες του λόφου Μόρο ντε Τουλκάν, όπου θα δούμε την προτομή του ιδρυτή της πόλης, ισπανού κονκισταδόρ, Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάθαρ. Αν επιθυμείτε να ανεβούμε στον λόφο για περισσότερη θέα, θα οργανωθεί ειδική ανάβαση. Αμέ­σως μετά θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας, θα τα­κτοποιηθούμε στα δωμάτιά μας και εν συνεχεία θα δειπνή­σουμε.


7η ημέρα: ΠΟΠΑΓΙΑΝ – ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ (επίσκεψη σε παραδοσιακή φυτεία καφέ)

Πρωινό και αναχώρηση για το Σαν Αγκουστίν. Η μικρή πόλη του Σαν Αγκουστίν, στη νότια Κολομβία, έγινε πα­γκοσμίως διάσημη χάρη στον εξαιρετικής σημασίας αρχαι­ολογικό χώρο της, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κλη­ρονομιάς της UNESCO, που συστήνει στον άνθρωπο του 21ου αιώνα έναν προκολομβιανό πολιτισμό χαμένο εδώ και πολλούς αιώνες. Πρόκειται για το περίφημο Αρχαιολο­γικό Πάρκο του Σαν Αγκουστίν, με τη μεγαλύτερη συλλογή θρησκευτικών μνημείων και μεγαλιθικών γλυπτών σε ολό­κληρη τη Λατινική Αμερική. Επίσης είναι η μεγαλύτερη νε­κρόπολη στον κόσμο! Όλα αυτά όμως θα τα δούμε από κοντά αύριο.

Φτάνοντας στο Σαν Αγκουστίν, και αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας, θα επισκεφθούμε παραδοσιακή φυ­τεία καφέ της περιοχής: οι άνθρωποι της φυτείας θα μας καθοδηγήσουν σε όλα τα στάδια του καφέ, από τη σπορά και τη συγκομιδή, μέχρι την παρασκευή του πιο διαδεδομέ­νου ροφήματος στον κόσμο.

Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.


8η ημέρα: ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ: ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο – ΙΣΝΟΣ (ΑΛΤΟ ΝΤΕ ΛΟΣ ΙΔΟΛΟΣ)

Σήμερα θα αφιερώσουμε ολόκληρη την ημέρα μας στο ε­ξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό πάρκο του Σαν Αγκου­στίν και στη γειτονική πόλη Ίσνος για να δούμε μεταξύ άλ­λων το Δάσος των Αγαλμάτων και το Πάρκο των Ειδώλων. Ο αρχαιολογικός χώρος του Σαν Αγκουστίν περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνια δείγματα προκολομβιανής τέχνης, με πολύ μεγάλη συγκέντρωση θρησκευτικών μνημείων και με­γαλιθικών αγαλμάτων: θεοί και μυθικά πλάσματα, όλα α­ναπαριστώνται με ιδιαίτερη τεχνική, που μάλιστα ποικίλλει, από τη ρεαλιστική αναπαράσταση έως την αφηρημένη τέ­χνη... Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ευρήματα του πάρκου χρονολογούνται από τον 1ο έως και τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Καλλιτέχνες και κατασκευαστές δυστυχώς παραμέ­νουν άγνωστοι, το ίδιο και ο πολιτισμός εκείνης της περιό­δου. Το πρόβλημα με τους προκολομβιανούς πολιτισμούς είναι ότι δεν είχαν αναπτύξει τη γραφή… οπότε σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να έχουν καμία πληροφορία γι’ αυτούς, πέρα από τα ευρήματα.

Τα αγάλματα που θα δούμε σήμερα τα περιέγραψε πρώ­τος o Ισπανός μοναχός και εξερευνητής Χουάν ντε Σάντα Γκερτρούντις τον 18ο αιώνα στην τετράτομη αναφορά του με τίτλο «Θαύματα της Φύσης». Είναι πέτρινα και τεράστια (ύψους 7 μ.), τοποθετημένα κατά τόπους στο φαράγγι Μα­γκνταλένα. Το αρχαιολογικό πάρκο καταλαμβάνει έκταση 50 τ. χλμ. και μέσα σε αυτό βρίσκονται περί τα 500 τέτοια αγάλματα. Επίσης το πάρκο συνδέεται με μία μεγάλη νε­κρόπολη, στην οποία σώζονται απίθανες τοιχογραφίες πολλά ανάγλυφα και αγάλματα. Γενικώς φαίνεται ότι τα α­γάλματα αυτά φιλοτεχνήθηκαν για να προστατεύουν τους νεκρούς.

Τα αγάλματα, τα ανάγλυφα και οι τοιχογραφίες αναπαρι­στούν ανθρώπινες και ζωόμορφες φιγούρες (κροκοδεί­λους, νυχτερίδες, τζάγκουαρ) με πολύ κοντά πόδια. Στο πα­ρελθόν ήταν όλα επιζωγραφισμένα με έντονα χρώματα: κυρίως κίτρινο και φωτεινό κόκκινο μαζί με λευκό και μαύρο. Σήμερα βέβαια στα περισσότερα ευρήματα δεν σώζεται το χρώμα.

Στην ξενάγησή μας στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Σαν Α­γκουστίν θα περπατήσουμε κατά μήκος του ποταμού Λα­βαπάτας μέσα στο φαράγγι Μαγκνταλένα και θα ανε­βούμε στον ομώνυμο λόφο απ΄όπου θα απολαύσουμε μία απερίγραπτη θέα σε ολόκληρη την περιοχή. Επίσης θα επισκεφτούμε το μικρό τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τη γειτονική κωμόπολη του Ίσνος για να δούμε και τον δικό της αρχαιολογικό χώρο, στο Άλτο ντε λος Ίδολος και Άλτο ντε λας Πιέδρας, καθώς και τον καταρράκτη Μασίσο Κο­λομπιάνο, που ρίχνει τα νερά του από ύψος 200 μ.

Διανυκτέρευση στο Σαν Αγκουστίν.


9η ημέρα: ΣΑΝ ΑΓΚΟΥΣΤΙΝ – ΒΙΓΙΑΒΙΕΧΑ – ΕΡΗΜΟΣ ΤΑΤΑΚΟΑ – ΝΕΪΒΑ

Αμέσως μετά το πρωινό μας αναχωρούμε οδικώς για την έρημο Τατακόα διασχίζοντας ένα υπέροχο σκηνικό στη λε­κάνη απορροής του ποταμού Μαγνταλένα. Καθοδόν, κά­νουμε στάση στην πόλη Βιγιαβιέχα για να δούμε το τοπικό Παλαιοντολογικό Μουσείο που θα μας μάθει πολλά για όλα όσα βλέπουμε στην περιοχή και όλα όσα θα δούμε στη συνέχεια. Φτάνοντας στην Τατακόα αντικρίζουμε ένα τοπίο διάστικτο από φυσικούς κίονες και πελώριους κάκτους, σε ένα πορτοκαλόχρωμο σκηνικό που μοιάζει εξωπραγμα­τικό! Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στην πόλη Νέιβα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ουίλα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στη Νέιβα και διανυ­κτέρευση.


10η ημέρα: ΝΕΪΒΑ – πτήση για ΜΠΟΓΚΟΤΑ – ΒΙΓΙΑ ΝΤΕ ΛΕΪΒΑ

Πρωινή αναχώρηση από τη Νέιβα και πτήση για την πρω­τεύουσα Μπογκοτά. Με την άφιξή μας συνεχίζουμε προς τον τελικό μας προορισμό για σήμερα, την κωμόπολη της Βίγια ντε Λέιβα, με καθοδόν στάση στη λίμνη Γκουαταβίτα. Η λίμνη σχηματίστηκε καθώς φαίνεται μετά την πτώση κά­ποιου μετεωρίτη, με την ανακάλυψή της να καταγράφεται γύρω στα μέσα του 16ου αι. από τους κονκισταδόρες. Οι ντόπιοι ωστόσο γνώριζαν φυσικά την ύπαρξή της, με την Γκουαταβίτα να αποτελεί μία από τις ιερές λίμνες της φυλής των Μουίσκα: στη λίμνη γίνονταν μάλιστα και προσφορές στους θεούς, ρίχνοντας χρυσό και πολύτιμα αντικείμενα, όπως επιβεβαίωσε και η μετέπειτα έρευνα. Δεν αποκλείεται μάλιστα η Γκουαταβίτα και οι άλλες ιερές λίμνες των Μουί­σκα να ήταν το έναυσμα για τη γέννηση του θρύλου του Ελ Ντοράντο, του χρυσού ανθρώπου που (μάταια) αναζη­τούσαν παντού οι Ισπανοί κατακτητές.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την πανέμορφη κωμό­πολη Βίγια ντε Λέιβα (Villa de Leyva), ένα καλλιτεχνικό κέ­ντρο με ζωγράφους, συγγραφείς, μουσικούς, χειροτέχνες, θεατρανθρώπους και κάθε λογής καλλιτεχνική δημιουργία. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.


11η ημέρα: ΒΙΓΙΑ ΝΤΕ ΛΕΪΒΑ (ξενάγηση)

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε τη γνωριμία μας με τη Βίγια ντε Λέιβα. Στη βόλτα μας στην πόλη θα πάρουμε μία πολύ καλή γεύση από το αποικιακό της παρελθόν, γνωρίζοντας παράλληλα την καλλιτεχνική παράδοση της περιοχής. Στο Μουσείο Αποικιακής Τέχνης και το μοναστήρι της Κάρμεν μπορεί κανείς να έρθει κοντά στην πολιτισμική της κληρο­νομιά ενώ στο Μουσείο Ακούνια μαθαίνουμε πολλά για το περίφημο Κίνημα Μπατσουέ, μία καλλιτεχνική προσπάθεια διάσωσης και καταγραφής των πολιτιστικών θησαυρών των τελευταίων τριών αιώνων της Κολομβίας.

Η Βίγια ντε Λέιβα μετράει ιστορία πάνω από τέσσερις αιώ­νες (ιδρύθηκε το 1572 από τον Ισπανό Ερνάν Σουάρεθ ντε Βιγιαλόμπος) και όμως μοιάζει σαν να μην την έχει αγγίξει ο χρόνος. Καθώς βέβαια για (σχεδόν) όλα τα πράγματα υπάρχει μια λογική εξήγηση, στην περίπτωση της Βίγια ντε Λέιβα πρέπει να αναζητήσουμε τον λόγο στους περιορι­σμένους πόρους της περιοχής. Η ευρύτερη έκταση ήταν και είναι φτωχή σε πρώτες ύλες και πολύτιμα μέταλλα, με αποτέλεσμα να μην τραβήξει το ενδιαφέρον όσων αναζη­τούσαν πλούτο και έτσι να μείνει έξω από την «πρόοδο» που χτύπησε την πόρτα άλλων περιοχών. Ως αποτέλεσμα, η πόλη έχει κρατήσει το αυθεντικό της χρώμα και το αποι­κιακό στυλ στην αρχιτεκτονική της, πολλοί κεντρικοί δρόμοι μάλιστα, όπως και η μεγάλη κεντρική της πλατεία, είναι στρωμένη με λεπτό βότσαλο.

Βγαίνοντας λίγο έξω από την πόλη είναι σαν να πραγμα­τοποιούμε ένα μεγάλο ταξίδι στο παρελθόν, καθώς στο Παλαιοντολογικό Μουσείο μένουμε άφωνοι μπροστά στο πελώριο σκελετό ενός κρονόσαυρου, ενός θαλάσσιου ερ­πετού μήκους 20 μέτρων που έζησε πριν από 120 εκατομ­μύρια χρόνια! Εξίσου ενδιαφέρον είναι και o Κήπος της Ε­ρήμου, ένα περιβαλλοντικό πάρκο με φυτά της ερήμου, κα­ταρράκτες και όμορφη θέα!

Θα πάμε επίσης να δούμε το πολύ όμορφο γυναικείο μο­ναστήρι Σάντο Έτσε Όμο, όπου οι Δομινικανοί μοναχοί ξε­κίνησαν το 1620 τον προσηλυτισμό των ντόπιων πληθυ­σμών. Στις παρυφές της πόλης, επίσης, θα δούμε και τη «Μικρή Κόλαση» (Ινφιερνίτο), έναν αρχαιολογικό χώρο των Μούισκα, προκολομβιανής εποχής, που αποτελείται από 30 μεγαλιθικές στήλες. Η ηλικίας τους εκτιμάται στα 2.200 χρόνια και όσο για τη χρησιμότητα του χώρου πιστεύεται πως εξυπηρετούσε ως ναός για τη λατρεία της γονιμότη­τας ή, κατά άλλους, ως αστεροσκοπείο. Διανυκτέρευση.


12η ημέρα: ΒΙΓΙΑ ΝΤΕ ΛΕΪΒΑ – ΖΙΠΑΚΙΡΑ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ – πτήση για ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ

Πρωινό και αναχώρηση από τη Βίγια ντε Λέιβα για το αερο­δρόμιο της Μπογκοτά. Καθοδόν κάνουμε στάση στην υπέ­ροχη Ζιπακίρα (Zipaquirá). Εδώ θα επισκεφθούμε το πιο α­ξιοθαύμαστο μνημείο της περιοχής: μια πελώρια εκκλησία χωρητικότητας 8.400 ατόμων, όχι χτισμένη στο επίπεδο του εδάφους, αλλά λαξεμένη στα έγκατα ενός αλατωρυχείου! Πραγματικό επίτευγμα της μηχανικής, η Ζιπακίρα οφείλει το όνομά της στον Ζίπα, τον αρχηγό της φυλής Μουίσκα στους οποίους ανήκαν τα αλατωρυχεία. Ο πελώριος σταυ­ρός από αλάτι (16 μ. ύψος και 10 μ. πλάτος), ο τρίκλιτος ναός, ο απίστευτος καθρέφτης νερού με τα οπτικά εφέ στον λαξευμένο αλατούχο βράχο αλλά κυρίως η απερίγραπτη αίσθηση πως βρίσκεσαι σε έναν διαφορετικό, αλλόκοτο κό­σμο είναι που κάνουν την Ζιπακίρα μοναδική, μία αληθινή εμπειρία ζωής!

Συνεχίζουμε για το αεροδρόμιο της Μπογκοτά από όπου θα πετάξουμε για την Καρθαγένη της Κολομβίας, από τις ωραι­ότερες αποικιακές πόλεις της Λατινικής Αμερικής.

Η Καρθαγένη, επισήμως Καρθαγένη των Ινδιών (ως γνω­στόν ο Κολόμβος όταν ανακάλυψε την Αμερική νόμιζε ότι βρισκόταν στις Ινδίες…), ιδρύθηκε το 1533 και υπήρξε στρα­τηγικής σημασίας λιμάνι για τους ισπανούς κονκισταδόρες. Διαμέσου των ποταμών Μαγκνταλένα και Σινού που διασχί­ζουν την Κολομβία και εκβάλλουν στην Καραϊβική Θά­λασσα μπορούσαν να ελέγξουν όλη τη χώρα (τότε Νέα Γρανάδα) και να αναπτύξουν ισχυρούς εμπορικούς δε­σμούς με την Ισπανία και τις υπερπόντιες κτήσεις της. Από το λιμάνι της Καρθαγένης εμπορεύονταν κυρίως περου­βιανό χρυσό και εισήγαγαν σκλάβους από την Αφρική βά­σει της νομοθεσίας ασιέντο, η οποία επέτρεπε στους Ισπα­νούς το μονοπώλιο σκλάβων από τα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής προς τις κτήσεις τους στον Νέο Κόσμο. Και προ­κειμένου οι Ισπανοί να προφυλάξουν την Καρθαγένη από τους πειρατές, την περιέκλεισαν με τείχη, τα οποία υπάρ­χουν μέχρι σήμερα. Τα τείχη και ολόκληρη η Παλιά Πόλη που περιβάλλεται από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με τον αρχηγό μας στην πόλη. Διανυκτέρευση στην Καρθαγένη.


13η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ (ξενάγηση)

Σήμερα θα αρχίσουμε την ξενάγησή μας με πανοραμική θέα 360ο όλης της Καρθαγένης από το Μοναστήρι ντε λα Πόπα. Το μοναστήρι είναι γνωστό και ως Πόπα ντελ Γκα­λέον επειδή αρχιτεκτονικά θυμίζει πρύμνη γαλέρας… Χτί­στηκε το 1606 σε λόφο ύψους 140 μέτρων με απεριόριστη θέα στο λιμάνι της Καρθαγένης. Επόμενος σταθμός μας είναι το φρούριο Σαν Φελίπε Λόπες, το οποίο έλαβε αυτή την ονομασία προς τιμήν του ντόπιου ποιητή Δον Λουίς Κάρλος Λόπες (1883-1950), που θεωρείται εμβληματικός για τη Λατινική Αμερική και έγραψε το διάσημο σονέτο με τίτλο: «Για την γενέτειρά μου». Η σημασία αυτού του ποιητή για τη λατινοαμερικανική λογοτεχνία είναι μεγάλη διότι, σύμ­φωνα με τους κριτικούς, περιέγραψε καλύτερα από κάθε άλλον τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα της Καρθαγένης και γενικότερα της Κολομβίας. Το φρούριο βρίσκεται πάνω στον λόφο Σαν Λασάρο και κατασκευάστηκε για να προ­στατευτεί η πόλη-λιμάνι από την πειρατεία. Θα περπατή­σουμε πάνω στο φρούριο και κατά την ξενάγηση θα πλη­ροφορηθούμε τον τρόπο που χτίστηκε, θα μάθουμε τα μυ­στικά και υπόγεια περάσματά του, της μηχανολογικές και­νοτομίες του κ.α.

Εν συνεχεία θα περάσουμε στην Παλιά Πόλη, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO. Εκεί θα επισκεφτούμε τον ναό και χώρο προσηλυτισμού Σαν Πέδρο Κλαβέρ, ο ο­ποίος χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των σκλάβων. Μετά θα πάμε στην περιοχή των τεχνιτών, τη λεγόμενη Μποβέδας. Εκεί θα δούμε μία σειρά από αψιδωτές πύλες. Πίσω από αυτές υ­πάρχουν αποθήκες στις οποίες μέχρι τον 18ο αιώνα φυ­λάσσονταν ο οπλισμός της Καρθαγένης. Αργότερα και μέ­χρι τον 19ο αιώνα λειτουργούσαν ως φυλακές. Σήμερα σε αυτές τις αποθήκες στεγάζονται τεχνίτες που κατασκευά­ζουν ποικίλα τεχνουργήματα. Διανυκτέρευση στην Καρθα­γένη.


14η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ – ΛΑ ΜΠΟΚΙΓΙΑ – ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ

Μετά το πρωινό μας θα βγούμε από τα τείχη και θα πάμε να επισκεφθούμε το μικρό ψαροχώρι Λα Μποκίγια, πολύ κοντά στην Καρθαγένη. Εδώ θα απολαύσουμε βαρκάδα με κανό για να δούμε από κοντά το τοπικό οικοσύστημα με τα μαγκρόβια, πριν επιστρέψουμε στο χωριό για να περπατή­σουμε στα καλντερίμια του. Το απόγευμα, έχοντας επιστρέ­ψει στην Καρθαγένη, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για σερ­γιανίσουμε με τον αρχηγό μας. Πολλοί προτιμούν μια βόλτα στην εναλλακτική περιοχή Γκετσεμάνι. Πρόκειται για την παλιά εργατική συνοικία, η οποία είναι γεμάτη με πολύ­χρωμα σπιτάκια και πλέον θεωρείται η πιο cool περιοχή της Καρθαγένης. Βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη στις πα­ρυφές της Σάντα Μάρτα. Η βόλτα εκεί το ηλιοβασίλεμα είναι must τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Στην πλατεία Τρινιδάδ κάθε σούρουπο συγκε­ντρώνονται καλλιτέχνες του δρόμου και πλανόδιοι μικρο­πωλητές με μοχίτο και όλων των ειδών το street food. Επί­σης η Γκετσεμάνι είναι γεμάτη με εντυπωσιακά γκράφιτι. Στους τείχους (ειδικά της οδού Σιέπρε) θα δούμε ζωγραφι­σμένα τοπικά φυτά και ζώα, τροπικά τοπία, γυναίκες με πο­λύχρωμες φορεσιές που πουλάνε φρούτα σε καλάθια που στηρίζονται στο κεφάλι. Εν ολίγοις στα γκράφιτι της Γκετσε­μάνι εικονογραφείται όλη η ζωή, η ιστορία και η κουλτούρα της Καρθαγένης με σπρέι.

Προαιρετικά, υπάρχει και η δυνατότητα επίσκεψης στη γει­τονική πόλη Σαν Μπασίλιο ντε Παλένκε, περίπου 60 χλμ. από την Καρθαγένη. Μνημείο η ίδια πολιτιστικής κληρονο­μιάς της UNESCO, η πόλη ξεχωρίζει για τα πατροπαράδοτα αφρικανικά ήθη και έθιμα που οι κάτοικοί της διατηρούν εδώ και αιώνες, όπως η γλώσσα τους που αποτελεί ένα ιδιαίτερο μείγμα ισπανικών και αφρικανικών επιρροών. Η βόλτα στην πόλη και η επαφή με τους ντόπιους αποκαλύ­πτει ένα πολύ ιδιαίτερο ανθρωπολογικό παζλ που αφήνει βαθιές εντυπώσεις.

Επιστροφή στην Καρθαγένη και διανυκτέρευση.

15η ημέρα: ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ – ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΤΑ

Σήμερα αμέσως μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας θα α­ναχωρήσουμε οδικώς από την Καρθαγένη με προορισμό τη Σάντα Μάρτα, στην Καραϊβική Θάλασσα στη Βόρεια Κο­λομβία. Ιδρύθηκε το 1525 από τον ισπανό κονκισταδόρ Ρο­δρίγο ντε Μπατίστας και είναι ιστορικά ο πρώτος ισπανικός οικισμός στην Κολομβία. Επίσης είναι η παλαιότερη διατη­ρημένη ισπανική πόλη σε όλη τη Λατινική Αμερική, ενώ και η ονομασία δεν έχει αλλάξει ποτέ από την εποχή της ίδρυ­σής της.

Οι λατινοαμερικάνοι τιμούν τη Σάντα Μάρτα και για έναν ακόμα λόγο, καθώς εδώ πέθανε ο εθνικός ήρωας-απελευ­θερωτής της Λατινικής Αμερικής, ο Σιμόν Μπολίβαρ. Η κα­τοικία του, λίγο έξω από την πόλη, με την ονομασία Λα Κί­ντα ντε Σαν Πέδρο Αλεχαντρίνο, διατηρείται άψογα και λει­τουργεί ως μουσείο. Υπήρξε πρώην χασιέντα, στην οποία παράγονταν ρούμι, μέλι και πανέλα.

Η πανέλα είναι τοπικό γλυκαντικό της Λατινικής Αμερικής και παράγεται από ζαχαροκάλαμο. Είναι στερεοποιημένη και θεωρείται η αγία τροφή όλων των ανθρώπων. Οι ερ­γάτες τη διαλύουν σε νερό και την πίνουν για πρωινό ενώ για τα παιδιά διαλύεται σε γάλα.

Στις περιπτώσεις ασθέ­νειας διαλύεται σε χυμό λάιμ και τζίντζερ. Προσφάτως μά­λιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατανάλωση της πανέλα αυξήθηκε θεαματικά. Το σλόγκαν προώθησης εί­ναι «Αγοράζει πανέλα όποιος δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα».

Άφιξη στη Σάντα Μάρτα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Ακολουθεί δείπνο και διανυκτέρευση.


16η ημέρα: ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΤΑ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΑΪΡΟΝΑ – ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΤΑ

Σήμερα θα απολαύσουμε την απίθανη τροπική φύση της Καραϊβικής Θάλασσας. Θα κάνουμε μία καταπληκτική εκ­δρομή στο Εθνικό Πάρκο Ταϊρόνα, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα ντε Σάντα Μάρτα και απλώνεται σε μία έκταση 17 τ.χλμ.

Κατ΄αρχάς πρέπει να πούμε ότι Ταϊρόνα ονομάζονταν οι ιθαγενείς που κατοικούσαν την περιοχή της Σάντα Μάρτα και στο πάρκο μέχρι που καταπάτησαν τα εδάφη οι κονκι­σταδόρες τον 16ο αιώνα και τους εξολόθρευσαν. Ελάχιστα γνωρίζουμε σήμερα γι αυτούς, ωστόσο τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως είχαν αναπτύξει έναν προηγμένο πολιτισμό για την εποχή τους. Η αρχαία Σάντα Μάρτα είναι κατασκευασμένη από πέτρα, με πολλούς πέτρινους υπό­γειους διαδρόμους. Διέθετε προηγμένο σύστημα ύδρευ­σης και εκτεταμένες εμπορικές εγκαταστάσεις. Οι Ταϊρόνα ήταν καλλιεργητές ανανά και γιούκα και έμποροι. Εμπορεύ­ονταν δια ξηράς και δια θαλάσσης τα γεωργικά προϊόντα τους, αλάτι και διάφορα τεχνήματα από πέτρα, πηλό και χρυσό. Αυτά είναι όλα όσα γνωρίζουμε γι’ αυτούς.

Το Εθνικό Πάρκο λοιπόν ονομάστηκε Ταϊρόνα προς τιμήν τους. Περιλαμβάνει ονειρικές κατάλευκες αμμώδεις παρα­λίες με τιρκουάζ νερά, κοραλλιογενείς υφάλους, τερά­στιους ωκεάνιους βράχους, πυκνή ζούγκλα και μανγκρό­βια δέντρα που έχουν τις ρίζες τους μέσα στο νερό.

Θα φτάσουμε λοιπόν στη λεγόμενη Θάλασσα των Επτά Κυμάτων, ένα σημείο υπέροχης θέας, θα κατεβούμε στην παραλία Νεγκουάνχε και τον κόλπο της Γκαϊράκα από ό­που ντόπιοι ψαράδες θα μας μεταφέρουν με βάρκα προς την παραλία Κριστάλ, για να χαρούμε τα εντυπωσιακά νερά και την ευκαιρία να κάνουμε βαρκάδα ανάμεσα σε κοράλλια! Θα επιστρέψουμε με τον ίδιο τρόπο στην Γκαϊ­ράκα και από εκεί στην Σάντα Μάρτα. Διανυκτέρευση.


17η ημέρα: ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΤΑ – πτήση για ΜΠΟΓΚΟΤΑ

Αναχώρηση για το αεροδρόμιο και πτήση για την πρωτεύ­ουσα Μπογκοτά. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.


18η ημέρα: ΜΠΟΓΚΟΤΑ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Ελεύθερος χρόνος στην Μπογκοτά (check-out στις 11:00) για μια τελευταία βόλτα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, και στη συνέχεια έγκαιρη μεταφορά στο αεροδρόμιο της πόλης για την πτήση της επιστροφής μας.


19η ημέρα: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 22/12/2022 - 

Ξενοδοχείο

Τύπος Δωματίου     Κόστος   Φόροι 
Double Room         3999 €    890 €
Twin Room             3999 €    890 €
Triple Room           3999 €    890 €
Single Room          4929 €    890 €

 

Πτήσεις

ΤΚ 1844 22/12/2022 ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 09:50 - 12:15

ΤΚ 800 23/12/2022 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΜΠΟΓΚΟΤΑ 09:30 - 14:45

ΤΚ 800 08/01/2023 ΜΠΟΓΚΟΤΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 16:25 - 16:30 +1

ΤΚ 1845 09/01/2023 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ 19:55 - 20:25

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 

Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*. Στο Ποπαγιάν, στη Νέιβα, στην Βίγια Ντε Λέιβα και στο Σαν Αγκουστίν, όπου δεν υπαρχει τουριστική υποδομή, απλά ξενοδοχεία 3* από τα καλύτερα διαθέσιμα. Διαμονή σε ξενοδοχείο 4* στην Κων/πολη με πρωινό.
Ημιδιατροφή καθημερινά (εκτός της πρώτης και της τελευταίας ημέρας)
Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
Τοπικός ξεναγός.
Έλληνας έμπειρος αρχηγός.
Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά Travel.

Αναχωρήσεις από Κύπρο
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από Φόροι (αεροδρομίων και μη) που πληρώνονται τοπικά: περίπου 30 €.

 

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 890€
Φόροι (αεροδρομίων και μη) που πληρώνονται τοπικά: περίπου 30 €.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά  είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κ.λπ.).
Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.
Με την κράτησή σας προσκομίστε στο e-mail ή με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το στα προγράμματά του.
Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή του διαβατηρίου σας, μια και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία του.
Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα €1.000 κατ’ άτομο.
Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.
Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν από την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στο φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε.
Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Travel.