Skip to main content

Πανόραμα Ιράκ, βιβλική Μεσοποταμία 10 μέρες 26/9/2022 απο 2690,00

Το πρωτο ταξιδι στο Ιρακ μετα απο χρονια !   με τον πιο ιστορικο Ελληνα Συνοδο, Μπαμπη Μπιζα

  • Ρεαλιστικό πρόγραμμα βασισμένο σε νέα δεδομένα που ισχύουν στο Ιράκ. Το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, έχει συμπεριλάβει ό,τι αξιόλογο έχει να επιδείξει n Μεσοποταμία και σε τέτοια αλληλουχία που να ενσωματώνει όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα χώματά της.
  • Η διοργάνωσή μας: Από τα καλύτερα υπαρκτά ξενοδοχεία και μεταφορικά μέσα, η πιο φροντισμένη διαδρομή, n ξενάγηση “επιπέδου” για ταξιδιώτες απαιτήσεων.
  • Πολυμορφία περιεχομένου. Τα ταξίδια μας δεν καλύπτουν μόνο στενά αρχαιολογικά θέματα αλλά επεκτείνονται σε ισλαμικά φολκλορικά, φυσιολατρικά και αγοραστικά ενδιαφέροντα.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός αποστολής: ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΙΖΑΣ

 

Ημέρα 1η: Αθήνα – Αμμάν - Βαγδάτη

Απογευματινή αναχώρηση με πτήση της Royal Jordanian για το Αμμάν και ανταπόκριση για την Βαγδάτη. Άφιξη, μεταφορά και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο.

Ημέρα 2η: Βαγδάτη

Απλωμένη εκατέρωθεν των όχθεων του Τίγρη, η Βαγδάτη τοποθετήθηκε στον χάρτη από τους Αββασίδες -την πρώτη αραβική δυναστεία- κατά το πρώιμο στάδιο της εξάπλωσής τους στην Μέση Ανατολή. Είναι όμως στον χαλίφη Χαρούν Αλ Ρασίντ που οφείλει την μαγεία και την χλιδή που “απογείωσαν” σαν ιπτάμενος τάπητας την αίγλη της ανά τα πέρατα του κόσμου. Ο λόγος περί της σκιώδους, παραμυθένιας και σαγηνευτικής ιστορίας των “Χιλίων και μιας Αραβικών Νυχτών “, του Αλί Μπαμπά, της Χαλιμάς και του Σεβάχ του Θαλασσινού. Θρύλοι, με τους οποίους ταυτίστηκε αναπόσπαστα το όνομα της Βαγδάτης. Τότε που στολίστηκε με παλάτια, τεμένη, χαμάμ, μεντρεσέδες, μιναρέδες, κήπους και παζάρια θεσπέσιου κάλλους κι εξεζητημένης ευμάρειας. Απ’ τον 13ο “Χρυσό Αιώνα”, κυρίως διασώθηκαν δυο σημαντικά μνημεία: το Παλάτι των Αββασιδών και η Σχολή των Μουστανσιρίγια. Το πρώτο έχει να επιδείξει εξαίσιες αψίδες που ενσωματώνουν πλίνθινους σταλακτιτικούς νάρθηκες (muqarnas) στην διακοσμητική τους επένδυση. Η δεύτερη ευτύχησε να έχει την θέση τού πιο εξέχοντος πανεπιστημίου του τότε ισλαμικού κόσμου. Στους γαλήνιους πνευματικούς της χώρους οι οικότροφοι σπούδαζαν αραβικά, θεολογία, μαθηματικά, αστρονομία, ιατρική και φαρμακευτική. Σχεδόν παραλληλόγραμμη σε διάταξη, η απλόχωρη κεντρική της αυλή περιβάλλεται στις τέσσερις πλευρές από “ιβάν” – φαρδιές στοές διακοσμημένες με σχέδια αραμπέσκ, κουφικές επιγραφές από το Κοράνι και δροσερές συνθέσεις “γόρδιας”. Συνεχίζοντας με τα πιο αξιόλογα τεμένη της Βαγδάτης, γρήγορα διαπιστώνουμε ότι όλα -λίγο πολύ- παρουσιάζουν μια “μπαρόκ” όψη, με τρούλους και μιναρέδες βαριά φορτωμένους από φύλλο χρυσού. Σε πρώτη ματιά, το Καντιμάϊν, που αποτελεί το κορυφαίο αξιοθέατο της σημερινής Βαγδάτης, κεντρίζει την περιέργεια, διαχέοντας στον θεατή την εντύπωση δύο δίδυμων τζαμιών -ή ενός που “βλέπει” σε καθρέπτη την απεικόνισή του.
Αριστουργήματα επένδυσης σε μαγιόλικα αποτελούν οι τέσσερις μιναρέδες και οι δυο τρούλοι του, με απαστράπτουσες εξωτερικές επιφάνειες καλυμμένες από χρυσό. Ένα ατέλειωτο πλήθος πιστών πηγαινοέρχεται συνεχώς προσκυνώντας με ευλάβεια στους τάφους των μεγάλων ιμάμηδων, τόπος προσπελάσιμος αποκλειστικά μόνο σε μουσουλμάνους.

Ημέρα 3η: Βαγδάτη – Χάτρα - Μοσούλη

Σήμερα αρχίζει το μέρος του ταξιδιού που θα μας φέρει στο βόρειο Ιράκ.
Σε ευθεία αντίθεση με τις αρχαιολογικές τοποθεσίες που υπάρχουν στη χώρα, η Ελληνιστική Χάτρα αποτελεί ένα είδος “λαμπρής εξαίρεσης του κανόνα”. Θα την συναντήσουμε στον δρόμο μας για τη Μοσούλη και θα της αποτείνουμε τον φόρο τιμής που αξίζει σε μια Παλμύρα, σε μια Πέτρα, σε ένα Μπααλμπέκ… Στις έσχατες παρυφές της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πάνω σε ένα παρακλάδι του Δρόμου του Μεταξιού που κατευθυνόταν προς την Μικρά Ασία, η Χάτρα ανέπτυξε έναν σπάνιο αραβο-ελληνιστικό πολιτισμό, παρόμοιο με το παλμυραϊκό της Ταδμορ. Προβάλλει σαν αποκάλυψη μέσα από την έρημο, με τα βαριά της τείχη, τους οχυρωματικούς πύργους και τις αψιδωτές πύλες εισόδου. Στο κέντρο της, κυρίαρχη η παρουσία του ογκώδους Μεγάλου Ναού -ένας λαβύρινθος από ιερά θεοτήτων, αφιερωμένος όμως στον άρχοντα θεό του Ήλιου. Εδώ θα εξοικειωθούμε με ολόκληρο το ιδιόρρυθμο πάνθεο της Χάτρα, στο οποίο ανήκαν θεότητες όπως ο Νεργκούλ, που συμβόλιζε τον πλανήτη Άρη, ο Σαχίρο (“Πρωινό Άστρο”) που συμβόλιζε την γονιμότητα του οποίου είναι εμφανής στην πληθώρα των ανάγλυφων απεικονίσεών του. Ιδιαίτερα θα μας απασχολήσει μία συγκεκριμένη σύνθεση από αγάλματα κι ανάγλυφα, -που φαίνεται να αφηγείται παραστατικά κάποιο θρησκευτικό μύθο στον οποίο περιπλέκονται θεότητες και μουσικοί- και αποτελεί το ωραιότερο έργο ανάγλυφης και γλυπτικής τέχνης που απέμεινε αλώβητο στη θέση του στην Χάτρα. Αργά το απόγευμα καταλήγουμε στη θρυλική Μοσούλη άλλοτε μία από τις πιο αυθεντικές πόλεις της Μέσης Ανατολής που αποτελούσε ιστορικό, εμπορικό τρίπτυχο μαζί με το Χαλέπι της Συρίας και την Τρίπολη του Λιβάνου. Η «άτυχη» Μοσούλη θα μας φιλοξενήσει απόψε.

Ημέρα 4η: Μοσούλη - Σαμάρα - Βαγδάτη

Επιστρέφουμε στο νότο με πρώτο σταθμό την παλιά ισλαμική πόλη Σαμάρα, πρωτεύουσα του Αραβικού χαλιφάτου για ένα διάστημα, όπου θα μας συναρπάσει με τον σπειροειδή πλίνθινο μιναρέ της. Ορθώνεται σε ύψος 52 μέτρων και πραγματικά προκαλεί αίσθηση ανάτασης της ψυχής. Η γνωριμία με την Σαμάρα θα ολοκληρωθεί με περίπατο στο ιστορικό κέντρο, το εντυπωσιακό τέμενος Αμπού Ντουλουφ, που είναι προσπελάσιμο μόνο σε μουσουλμάνους.
Συνεχίζουμε για την Βαγδάτη αφού προηγουμένως παρακάμπτουμε λίγο για να επισκεφθούμε το τελευταίο αξιοθέατο βόρεια της πρωτεύουσας. Το Ζιγκουράτ του Αγκαργκούφ χτισμένο από τους Κασσίτες την εποχή του βασιλιά Κιριγκόλζου (1.500 π.Χ.). Αργά το απόγευμα καταλήγουμε στην γνώριμη  Βαγδάτη.

Ημέρα 5η: Βαγδάτη (Κτησιφών)

Συνεχίζουμε σήμερα με τα ερείπια της αρχαίας Κτησιφώντος, της σημαντικότερης πόλης της Μεσοποταμίας, κατά την Ελληνιστική και Σασανιδική περίοδο. Περιβάλλεται από μια όαση φοινίκων, που της προσδίδει μια γλυκιά και ρομαντική αύρα την ώρα του δειλινού. Καταμεσής των εκτεταμένων ερειπίων ορθώνεται το κύριο αξιοθέατό της: η παράξενα καλοδιατηρημένη, πλίνθινη αψίδα του 3ου αιώνα, μ.Χ. -μία από τις σπάνιες του είδους της ανά τον αρχαίο κόσμο. Η κατασκευή της πρέπει να στάθηκε θαύμα αρχιτεκτονικής μηχανικής για την εποχή. Το απόγευμα επιστρέφουμε στην Βαγδάτη, όπου μπορείτε να ψωνίσετε είδη τοπικής χειροτεχνίας στα σουκ της παλιάς πόλης. Ένας περίπατος στο Βουλεβάρτο Αμπού Ναβάς, θα σας ανταμείψει με τους ρυθμούς της νυχτερινής κίνησης της πόλης. Η φαινομενικά ατελεύτητη αυτή λεωφόρος εκτείνεται κατά μήκος του Τίγρη ποταμού, παίρνει δε την ονομασία της από τον φημισμένο Άραβα ποιητή Αμπού Ναβάς τολμηρός “bon vivant” και σύντροφος στις απολαύσεις του Χαλίφη Χαρούν Αλ-Ρασίντ. Το βράδυ μάς περιμένει αποχαιρετιστήριο δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο της Βαγδάτης με τοπική κουζίνα.

Ημέρα 6η: Βαγδάτη (Βαβυλώνα - Ουχαϊδάρ ) - Κερμπάλα

Το ενδιαφέρον μας σήμερα θα προσηλωθεί στην εκτενή περιήγηση των ερειπίων της περιβόητης Βαβυλώνας. Ενδοξότερη πόλη της αρχαιότητας, πνιγμένη στην χλιδή, την μεγαλοπρέπεια και την ηθική παρακμή. Σφυρηλάτησε το όνομά της μέχρι και στην Βίβλο, χάρη στην ματαιοδοξία των βασιλέων της – μια αφελή αυταπάτη που επιστεγάστηκε στην απόπειρα να ψηλαφίσουν τα θεία ουράνια μέσω του κλιμακωτού Πύργου της Βαβυλώνας. Τα Τείχη και οι Κρεμαστοί Κήποι στην επική αυτή εποχή, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα Επτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Ο Βασιλιάς Χαμουραμπί (1792-1750 π.Χ.) εγκαθίδρυσε εδώ την έδρα της πρώτης εκτεταμένης αυτοκρατορίας που αναπτύχθηκε στην Μεσοποταμία. Της καθιέρωσε τον πρώτο νομοθετικό Κώδικα γραμμένο με σφηνοειδή γραφή πάνω σε ταμπλέτες – και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της αστρονομίας, των μαθηματικών, της ιατρικής, της φιλολογίας και της γεωμετρίας. Ο Χαλδαίος Βασιλιάς Ναβουχοδονόσωρ (604-562 π.Χ.) την αναβάπτισε σε μεγαλύτερη και ωραιότερη πολιτεία του τότε γνωστού κόσμου. Τέλος ο Μέγας Αλέξανδρος την μετέτρεψε σε εφήμερη πρωτεύουσα της προσωπικής του Ευρασιατικής αυτοκρατορίας, λίγο πριν εκπνεύσει εδώ στα 322 π.Χ.
Χτισμένη πάνω στον Ευφράτη, περιστοιχίζονταν από περιμετρική τάφρο και διπλή προστατευτική συστοιχία τειχών. Τα εξωτερικά τείχη είχαν μήκος δεκαέξι χιλιομέτρων, τα εσωτερικά οκτώ! Η ρυμοτομία της ήταν ιδιαίτερα ορθολογιστική, με φαρδείς και ευθείς δρόμους, στρωμένους με πλίνθο και βιτούμιο. Κεντρική αρτηρία η Οδός των Παρελάσεων που διέσχιζε την Πύλη της Ιστάρ και κατέληγε στον κλιμακωτό Πύργο της Βαβυλώνας. Από την οδό αυτή θα αρχίσει και η οδοιπορική μας περιήγηση στα -ως επί των πλείστων- θεμελιακά ή άτακτα ανακαινισμένα ερείπια της αρχαίας πόλης. Η Πύλη της Ιστάρ είναι δυστυχώς απογυμνωμένη. Ο ανάγλυφος “τάπητας” της προσόψιας επένδυσης έχει μεταφερθεί στο Μουσείο του Βερολίνου. Διακρίνονται, παρ’ όλα αυτά, κάποιες ανάγλυφες απεικονίσεις ταύρων (σύμβολο του θεού της θύελλας Αντάντ), δράκων, (σύμβολο της κυρίαρχης στο Πάνθεο θεότητας Μαρντούκ) και λεόντων (σύμβολο της θεάς της γονιμότητας Ιστάρ). Ακολουθεί επίσκεψη στο λεγόμενο “Νότιο Παλάτι” του Ναβουχοδονόσσορος, που απαρτίζεται από πέντε εσωτερικές αυλές περιβαλλόμενες από αίθουσες και δωμάτια, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα του θρόνου. Οι ξακουστοί ανά τα πέρατα του αρχαίου σύμπαντος Κρεμαστοί Κήποι, αποτελούσαν τμήμα της επικράτειας των ανακτόρων αυτών. Τα τωρινά υπολείμματα αδυνατούν να αναπλάσουν το άπλετο αισθησιακό κάλλος που αιτιολογούσε την φήμη τους. Με παραστατικές περιγραφές συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας στα θεμέλια του Κύριου Παλατιού. Στην περιοχή αυτή συναντάμε και τον “μονήρη” Λέοντα της Βαβυλώνας”, λαξευμένο από βασάλτη. Ολοκληρώνουμε την αληθινά διεισδυτική αυτή ξενάγηση στην Βαβυλώνα, με το ανακαινισμένο θέατρο της Ελληνιστικής περιόδου.
Αφήνοντας πίσω μας τη Βαβυλώνα, θα εκδράμουμε στην έρημο όπου θα περιηγηθούμε τα σιωπηλά και αινιγματικά ερείπια του παλατιανού κάστρου Ουχαϊδάρ. Χαμένο μέσα στην απεραντοσύνη της Ιρακινής ερήμου προκαλεί δέος με τον όγκο του που διαγράφεται σιωπηλά στον ορίζοντα. Από κοντά, η επιβλητική παρουσία του δείχνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για το εντυπωσιακότερο και επιβλητικότερο οχυρό του Αραβικού κόσμου και βέβαια αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του σύγχρονου Ιράκ. Αφού περιπλανηθούμε στους εσωτερικούς χώρους που καθορίζονται από την τυπική ομαϋαδική αρχιτεκτονική θα περπατήσουμε περιφερειακά τα τείχη με τους 48 (!) πύργους και τις απόρθητες πύλες. Αργά το απόγευμα καταλήγουμε στην Καρμπάλα, την ιερή πόλη των Σιιτών του Ιράκ.

Ημέρα 7η: Κερμπάλα -Ουρ - Νασιρίγια

Πλούσια σε εμπειρίες και επισκέψεις η μέρα καθώς θα ξεκινήσουμε με την πλατεία της Κερμπάλα που βρίσκονται αντικριστά τα δύο μαυσωλεία: Του Ιμάμη Χουσεΐν και του Αμπάς. Συνεχίζουμε νότια, όπου το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προγράμματος θα εστιαστεί στην αρχαία Ουρ, την γενέτειρα του Αβραάμ και κατά πάσα πιθανότητα την αρχαιότερη πόλη του κόσμου. Εδώ άρχισε ο μεσοποτάμιος άνθρωπος να συνέρχεται “εις κοινόν άστυ” πριν επτά χιλιάδες χρόνια! Η ίδια η Ουρ υπήρξε η πιο επιφανής πόλη σε όλο το διάστημα της “Αυγής των Δυναστειών”, όταν κατασκευάστηκαν το ζιγκουράτ και οι ναοί της. Κύριο αξιοθέατό της από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας: το μνημειακό, τρισδιάστατο ζιγκουράτ -η μεγαλοπρεπής πλίνθινη πυραμίδα των Σουμέριων που καθηλώνει τον επισκέπτη με τον δεσποτικό και ανυψωτικό της όγκο. Θα περιηγηθούμε και τα θεμέλια του ναού της θεότητας της Σελήνης Ναννόρ, κατοικίες της περιόδου και το αχανές νεκροταφείο με τους δύο χιλιάδες τάφους.
Από εδώ συνεχίζουμε για τον Ευφράτη ποταμό όπου το τοπίο γίνεται κυριολεκτικά μεσοποταμιακό με δάση χουρμαδιάς, πιρόγες, βάρκες, ελώδεις εκτάσεις και μια σαγηνευτική ηρεμία ενός ονειρικού χώρου. Η γνωριμία μας με την περιοχή αρχίζει με το χωριό Σουές, όπου βρίσκεται το “αρχηγείο” της φυλής Αλιμάρα, οι “άραβες των ελών” που εδώ και 6.000 χρόνια κατοικούν τις εκτάσεις της νότιας Μεσοποταμίας. Στην μεγάλη ψάθινη καλύβα θα μας υποδεχτεί ο αρχηγός της φυλής και θα γευθούμε το τσάι και την φιλοξενία που μας προσφέρουν οι προύχοντες του χωριού. Διανυκτέρευση στη Νασιρίγια.

Ημέρα 8η: Νασιρίγια - Κούρνα - Βασόρα

Διατρέχουμε τον δρόμο ανάμεσα στα έλη και φτάνουμε στην πόλη Κούρνα όπου οροθετείται η βιβλική τοποθεσία του Κήπου της Εδέμ!!! Θα θαυμάσουμε το τοπίο στο σημείο που ενώνονται οι πιο διάσημοι ποταμοί της Μέσης Ανατολής. Ο Τίγρης και ο Ευφράτης ενώνουν τα νερά τους στην Κούρνα, σχηματίζοντας για τα επόμενα 155 χιλιόμετρα έναν υδάτινο γίγαντα που θα ονομαστεί Σατ Ελ Αράμπ. Στις όχθες αυτού του ποταμού βρίσκεται και η Βασόρα στην οποία φτάνουμε αργά το απόγευμα.

Ημέρα 9η: Βασόρα

Βρισκόμενη πάνω στον ποτάμιο κορμό που σχηματίζουν οι κοινές εκβολές του Τίγρη και του Ευφράτη -το λεγόμενο Σατ Αλ Αράμπ- η Βασόρα ήταν πάντα η μοναδική διέξοδος της Μεσοποταμίας στον Περσικό κόλπο και τον ευρύτερο κόσμο. Είναι χτισμένη πάνω σε κανάλια και υδάτινες διόδους και περιβαλλόμενη από εκατομμύρια λυγερόκορμες φοινικιές που σχηματίζουν παραδείσιους μανγκρόβιους βάλτους. Θα θυμάστε φυσικά το θρυλικό, σχεδόν μαγικό της παρελθόν. Τότε που το όνομά της ήταν ταυτόσημο με εκείνο του Σεβάχ του θαλασσινού και του περιπετειώδους περίπλου του ανά τον κόσμο. Υπήρξε δε, σε όλο το διάβα του Αραβικού Μεσαίωνα, το κύριο λιμάνι του διαμετακομιστικού εμπορίου ανάμεσα στην Εγγύ και την Άπω Ανατολή. Από εδώ σάλπαραν οι επιτήδειοι Άραβες θαλασσοπόροι, κομίζοντας πίσω περιζήτητες πραμάτειες από την Κίνα, τα Νησιά των Μπαχαρικών, τα Στενά της Μάλακκας, την Ταπροβάνη και τις Ακτές του Μαλαμπάρ.
Ο πλούτος που απέφεραν στην πόλη οδήγησε σε μια εκρηκτική ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών, που έφτασε στο ζενίθ της επί εποχής Αββασσιδών. Αρχίζουμε την περιήγησή μας με οδοιπορικό στην Παλιά Βασόρα, όπου οι ρομαντικές, οθωμανικές κατοικίες έχουν κτιστεί ξυστά πάνω στις άκρες των καναλιών και συνδέονται συχνά από εναέριες ξύλινες γέφυρες. Αποπνέουν δε μίαν οικεία “ζεστασιά” με τα σκαλιστά σε λεπτομέρεια δαντέλας παράθυρα και τα αιωρούμενα μπαλκόνια ιβάν. Στη συνέχεια θα εξορμήσουμε στα ονειρικά τοπία του νότιου Ιράκ και στους δαίδαλους των καναλιών του Σατ Ελ Αράμπ. Εδώ το τοπίο και οι άνθρωποι έχουν θαρρείς μείνει απαράλλακτοι από τον καιρό των Σουμέριων και των Χαλδαίων. Ατέλειωτα δάση χουρμαδιάς, πιρόγες και βάρκες εξακολουθούν να αναπαράγουν εικόνες από τα πιο… μεσοποταμιακά σκηνικά του Ιράκ. Στο ελεύθερο απόγευμα μην παραλείψετε να περπατήσετε στα σουκ της Βασόρα ή στην λεωφόρο της Τζαζαϊρ (Αλγερίας) και να αγοράσετε χουρμάδες της Βασόρα που θεωρούνται οι καλύτεροι στον κόσμο.

Ημέρα 10η: Βασόρα - Αθήνα

Επιστρέφουμε αεροπορικώς στο Αμμάν, με πτήση της Royal Jordanian για την Αθήνα.

  • Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.
  • Αναχωρήσεις και από Θεσσαλονίκη. Ρωτήστε μας για τις τιμές

 

ΤΙΜΕΣ

26/09/2022    ΣΕ Δίκλινο   2.690€
Φόροι  890€

Μονόκλινο  3.480€

 

Σημαντική Σημείωση

Τα νέα πολιτικά status quo που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια ενδέχεται να επηρεάσουν την ροή του προγράμματος, το οποίο πρέπει να εκλαμβάνεται ως ενδεικτικό. Οι στρατιωτικοί διοικητές των περιφερειών έχουν τον τελευταίο λόγο για την έγκριση των επισκέψεων στους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους.

 

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις με Royal Jordanian.
  • Διαμονή: Στα καλυτέρα διαθέσιμα ξενοδοχεία. Πολυτελείας στη Βαγδάτη, Α' κατηγορίας στη Βασόρα και τα καλύτερα διαθέσιμα στην Μουσούλη και τις επαρχιακές πόλεις.
  • Γεύματα: Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Μεταφορές: Τα καλύτερα μεταφορικά μέσα.
  • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία): Σε όλα τα επισκεπτόμενα μέρη.
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Ξεναγός: Αγγλόφωνοι τοπικοί ξεναγοί.
  • Αχθοφορικά μιας αποσκευής κατ' άτομο.
  • Φιλοδωρήματα.
  • Έξοδα βίζας για τις χώρες όπου απαιτείται.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό: ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΙΖΑΣ.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

 

Δεν περιλαμβάνονται

  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.
  • Λόγω της πρόσφατης κατάστασης στο Ιράκ, οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν προσφέρουν ταξιδιωτική ασφάλεια για την συγκεκριμένη περιοχή.

 

Χρειαζονται

  • Διαβατήριο με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα προορισμού και χωρίς σφραγίδα ΙΣΡΑΗΛ.
  • Ηλεκτρονική μορφή (έγχρωμο αρχείο pdf, μεγέθους 10-300Κb) του διαβατηρίου σας, που θα αποστείλετε στο γραφείο μας είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την αναχώρηση του ταξιδιού.
  • Πρόσφατη(ες) έγχρωμη(ες) φωτογραφία(ες) διαστάσεων διαβατηρίου που θα προσκομίσετε στο γραφείο μας είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την αναχώρηση του ταξιδιού: Δύο (2) φωτογραφίες.